Jos teemme keittiöstä oven ulos

Kesäremppahaaveita

Parvekeovi olisi hyvä vaihtoehto keittiömme nykyisen ikkunan paikalle. Voiko sen vain tehdä vai pitääkö olla rakennuslupa? Siitä poistuu vanha ja iso ikkuna oven ja pienemmän ikkunan tieltä. Uuden ikkunan alle tulee pienempi lämpöpatteri (vesikiertoinen öljylämmitys).
Miten on, kuka tietää?

11

8872

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lupa no. 007

      Ikkunoita saa muuttaa ilman lupia. Teknisesti ottaen tuo oven laitto on: Vanhan ikkunan korvaaminen uudella ikkunalla jossa käytetään muutakin materiaalia kuin lasia ja on jonkinverran korkeampi" Ikkunan kautta saa kulkea sisään ja ulos jos niin haluaa. Elikkä älkää tehkö ovea, tehkää ikkuna.

      • kaikkia idiootteja..

        Lupa no 007:


        Voi jeesus! Suomalainen on näköjään valmis mihin vaan. Helpompi homma on kyllä ihan ilmoittaa se ovi ovena, koska tuskin siihen mitään esteitä on.

        Jos tuollaisia sepustuksia pistää rakennusvalvontaan, niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan; seuraavaksi saat esittää siitä "ikkunasta" asiakirjat että se on CE-merkitty ikkunaksi. Ei pykälätkään ole niin tyhmiä etteivätkö erottaisi ikkunaa ovesta.

        Sinappikin olisi hyvää jos se olisi punaista ja maistuisi tomaatilta?


    • 12+19

      Kyllä tuo luvan vaatii jo pelkästään sillä perusteella, että se vaikuttaa rakennuksen julkisivuun. Toinen peruste on rakenteisiin tehtävä muutos.

    • Arkkitehti

      .. ja todennäköisesti luvan.

      Tarkkaan ottaen, lupaviranomaiset edellyttävät vähintään suunnittelun muutoksen esittelyn, jonka perusteella päättävät lupatarpeesta. Ja tässä se tärkein asia: edellinen siksi, koska kaikkiin omatoimirakentajiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti amatöörirakentajina ja valvonnan keskeisin tehtävä on huolehtia, että rakennuskanta on rakennettu ja saneerattu oikeaoppisesti, erityisesti teknisessä mielessä.

      Mitä ikkunamuutoksen lupatarpeeseen tulee käytännössä KAIKKI julkisivuja koskevat muutokst asemakaava-alueella vaativat luvan.

      Jos olette tekemässä parveketta vaatii se aivan ehdottomasti luvan. Idea on hyvä, se vain tulee tehdä oikein. Tarvitsette siis rakenneinsinöörin (lujuuslaskelmia ja rakenneteknisiä muutoksia suunnittelemaan. Lisäksi tarvitsette arkkitehdin. Viimeistä kannattaa konsultoida A) koska kaikki menee valvonnassa paremmin läpi ja B) koska julkisivumuutokset kannattaa tehdä hyvin ja huolella ja tämä puolestaan edellyttää ammattisuunnittelijaa.

      Lopuksi: muistakaa, että muutokset pitää tehdä niin, ettei seuraava asukas (sitten joskus) kärsi hosumisen, rahan "säästön" tai muun vastaan "syyn" typeristä ratkaisuista.

      Onnea uudelle parvekkeelle ja monille sillä vietetyille mukaville hetkille!

      • HeimoOlavi

        Jos kaikki korjaus- ja muutosrakentaminen olisi noin vaikeaa ja monimutkaisen lupabyrokratian takana ei Suomessa riittäisi valvontaviranomaisia. Amatöörirakentajista puhuminen on ihmisten aliarviointia. Jos jotain hommaa ei hallitse, löytyy lähipiiristä aina joku osaava neuvonantaja. Kysyvä ei tieltä eksy.
        Järkeä peliin ja rakentamaan. Esim. malleja parvekkeista löytyy rakennusalan julkaisuista ja voihan sitä kierrellä ja katsella mallia muitten parvekkeista ja muista rakenneratkaisuista.


      • Kuka käskee
        HeimoOlavi kirjoitti:

        Jos kaikki korjaus- ja muutosrakentaminen olisi noin vaikeaa ja monimutkaisen lupabyrokratian takana ei Suomessa riittäisi valvontaviranomaisia. Amatöörirakentajista puhuminen on ihmisten aliarviointia. Jos jotain hommaa ei hallitse, löytyy lähipiiristä aina joku osaava neuvonantaja. Kysyvä ei tieltä eksy.
        Järkeä peliin ja rakentamaan. Esim. malleja parvekkeista löytyy rakennusalan julkaisuista ja voihan sitä kierrellä ja katsella mallia muitten parvekkeista ja muista rakenneratkaisuista.

        Eihän viranomaisten valvonta ole mitään muuta kuin leimojen lätkimistä papereihin ja kettuilua. Ei tuo nyt paljoa aikaa vie.

        Rakentamisen byrokratia on vain yksi paha asia rakentamisessa. Jos aikoo rakentaa, niin tuo vain tulee siinä mukana. Ei sitä kannata henkilökohtaisesti ottaa.

        Marssijärjestys on juuri kuten "Arkkitehti" kirjoitti. Ensin palkataan joku joka piirtelee paperit, sitten joku tekee laskelmat ja kolmas sitten valvoo. Tähän sitten nippu erilaisia virkamiehiä päälle noita leimoja lätkimään ja kettuilemaan. Niin ja tekijä voit olla sinä itse. Ja jos joku menee väärin, niin sinä korjaat ja maksat. Ja kaikille noillehan sitten maksetaan rahallinen korvaus asiasta. Virkamiehille tulee korvaus lupamaksun myötä.

        Listaan voi sitten tapauskohtaisesti lisätä muita, kuten sähkäriltä leimat, putkarilta leimat jne. Ja maksetaan luonnollisesti näillekkin.

        Voihan noita Kotiliettä ja Avotakkaa plarailla aikansa kuluksi, mutta sitten tehdään sellainen kuin virkamies haluaa.


    • Kokemus-K

      Kysy suoraan kunnan rakennusvalvonnasta. Joissain kunnissa ja kaupungeissa voi mennä läpi toimenpideilmoituksena joka on huomattavasti kevyempi ja halvempi prosessi kuin varsinainen lupa. Korosta muutoksen pienuutta ja sitä että muutos koskee vain yhden vanhan ikkunan kohtaa, väritys ja metriaalit eivät muutu yms. SIlloin voi kelvata vain vanha julkisivukuva johon olet itse piirtänyt muutetun kohdan uudestaan.

      Ainakin itse sain Vantaalla läpi muutama vuosi sitten uusien kattoikkunoiden rakentamisen ihan toimenpideilmoituksena kun samanlaisia ikkunoita oli rakennuksessa jo ennestään. Ei siis kaivatt arkkitehtejä yms. kalliita ammattilaisia ollenkaan.

      • rak.tark

        Juuri näin. Rakennuksen sijaintikunnan rakennusvalvonnasta löytyy oikea vastaus, eikä tarvitse arvailla. Itse en muutokseen lupaa vaatisi. Jos kyseessä on taloyhtiö, siltä pitää kyllä lupa olla.


    • naapurittt

      Jos naapurit ei näe sitä ovea tai jos näkevät mutta eivät ole nipottajia.
      Teet siihen ikkunan tilalla oven ja sillä siisti.
      Jos asut modernissa lähiössä jossa 10 naapuri näkee joka sivulle silloin voi olla hyvä kysyä lupa kun joku valittaa kuitenkin.

    • Inssi87687

      Luvan se tarvitsee tai vähintäänkin ilmoituksen. Arkkitehtia ei hommaan tarvita! Ei myöskään rakennesuunnittelijaa, koska kyllä lattia hyvin kestää (on mitoitettu kestämään) oven tuoman lisäpainon. Ainut ammattilainen, joka tarvitaan, on putkimies joka asentaa uuden lämpöpatterin vanhan tilalle. Hyvä voi olla käyttää ammattilaista ovenkin asennuksessa jos itsellä ei taidot riitä.

    • Kallea..

      Tietysti tarvitsee kaikki tarvittavat kuvat ja luvat naapurien kuulemisen sillä tuskin siitä ovesta hypätään maahan eli tulee myös jonkinlainen terassi ja portaatkin. Muuttaa julkisivua joten kyllä luvat tarvitaan..

      Asemapiirustuksen ja suunnitelmien jälkeen kuvat naapureille hyväksytettäviksi..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      147
      2547
    2. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      415
      2204
    3. Pimahdan kohta ihan kunnolla

      Entä, jos otan sitten yhteyttä sinuun? 🫨🫥🥴
      Ikävä
      44
      2084
    4. Toivottavasti vielä kohdataan mies

      Ja aloitetaan juttelu. Nyt olisin valmis.
      Ikävä
      121
      1382
    5. Hauskaakin jopa...

      Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
      Sinkut
      233
      1320
    6. Nainen, minkä kappaleen laittaisit nyt miehelle

      kuunneltavaksi tietäen, että hän ikävöi sinua ja kipuilee päästäkseen yhteyteen kanssasi. Jotain, joka kertoo...
      Ikävä
      119
      1189
    7. Vanhemmalle naiselle

      Aikataulu muutos. Ensi viikolla pistetään asia vireille. Ei juhannukseen asti aikaa. Kannatti valehdella!
      Ikävä
      56
      1133
    8. Jos et kaipaakaan minua täällä

      Niin miksi sinua ehkä häiritsee se, että minä kaipaan sinua? Miehelle.
      Ikävä
      11
      1097
    9. Koen, että minua tavallaan vainotaan

      Kyllä minä vain satun tietämään, että täälläkin on joitain serkun kaiman kummeja jotka kiusaavat minua. Lisäksi sairas n
      Ikävä
      124
      1074
    10. Morning has broken

      Simmut aukaistaan. Ja noustaan päivään valkeaan. Hyvää huomenta. 😊☀️🍳☕❤️
      Ikävä
      66
      998
    Aihe