Paras paikka eläkkeellä?

Meikä poika

Meikäläinen tulee eläkeikään parin vuoden päästä. Tässä olen miettinyt, missä viettäsin eläkevuodet. Ilmasto ja elinkustannukset ovat niissä pohdinnoissa olleet päällimmäisinä. Missä asutte eläkkeellä ja oletteko tyytyväisiä?

1

520

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmisen tyytyväisyys riippuu odotusten toteutumisesta. Omalta kohdaltamme voimme sanoa olevamme tyytyväisiä Ponta Delgadaan ja São Migueliin pysyvänä asuinpaikkanamme.

      Vaikka Azorit mahdollisena lomakohteena ovat tulleet suomalaisille entistä tunnetummaksi, harva lienee vielä vakavasti miettinyt eläkepäivien viettoa saariryhmässä. Me valitsemme asuinpaikaksemme Azorit Manner-Portugalin sijasta. Totesimme vuonna 2006 syyskuun alussa São Miguelille tekemämme viikon lomamatkan jälkeen, että voisimme kokeilla elämistä Azoreilla. Vuoden 2007 alkupuolella toteutimme aikeemme. Muutaman kuukauden asumisen jälkeen meidän alkoi tehdä mieli omaa kotia. Onneksemme löysimme uudisrakennuskohteen Ponta Delgadan keskustasta, josta teimme kaupat. Myimme huoneistomme Helsingissä. Uuteen kotiimme muutimme tammikuun viimeisenä päivänä 2008.

      Haimme rauhallista ja turvallista paikkaa, puhdasta ilmaa ja luontoa, joka olisi kaunis ympäri vuoden sekä luonnollisesti leutoa ilmastoa. Kun tunsimme Portugalin jo suhteellisen hyvin useiden vuosien ajalta, ei muutto Azoreille ollut vaikeaa. Meitä viehättivät São Miguelin vaihtelevat pinnanmuodot, luonnon vihreys ja vehmaus, ympäröivä meri sekä tuliperäisyys.

      Ponta Delgada tarjoaa hyvin pitkälle elämässämme sen mitä tarvitsemme. Pari kertaa vuodessa teemme ostos- ja kulttuurimatkan Lissaboniin. Joitakin tavaroita tilaamme netistä.

      São Miguelilla on kaikin puolin toimiva infrastruktuuri. Julkisen sektorin sairaanhoitopalveluissa on toivomisen varaa, mutta Ponta Delgadassa on yksityisiä lääkärikeskuksia. Yksityislääkärin palkkiot saa vähentää verotuksessa ilman ylärajaa, samoin lääkekustannukset. Portugalin Kela korvaa osan lääkkeistä, kaikki yksityislääkärin määräämät laboratoriokokeet ja kalliimmat kuvaustutkimukset. Sairaalan päivämaksut ovat vähäiset ja päivien osalta määrällisesti rajatut. Ponta Delgadassa on yksi yksityissairaala.

      Suomeen verrattuna verotus on alhainen. Verotus Azoreilla on muiden kuin omaisuusveron osalta 30 prosenttia lievempi kuin Manner-Portugalissa.

      Azorien keskimääräinen hintataso on noin neljänneksen edullisempi kuin Suomessa. Tähän päästäkseen on syötävä portugalilaista ja azorilaista ruokaa. Tuontitavarat saattavat olla kalliita. Mielestämme Azoreilla riittää elämiseen huomattavasti pienempi eläke kuin Suomessa. Keskimääräinen bruttokuukausipalkka saariryhmässä on noin 700 e.

      Asuntoja on myytävänä runsaasti ja hinnat vaihtelevat, sillä asunnot ovat kovin erilaisia. Tarjolla on niin taloja kuin huoneistojakin. Pankkien lainan myöntämisesä käyttämät neliömetrihinnat ovat huoneistojen kohdalla vajaa 1100 e/m2, talojen osalta vajaa 1300 e. Tontin osuus asunnon hinnasta saattaa olla merkittävä. Kiinteistöjen ja huoneistojen osto on täysin vapaata, mitään ulkomaalaisrajoituksia ei tunneta ainakaan EU-kansalaisten osalta. Yhden makuuhuoneen vuokra-asunnon saattaa saada noin 400 eurolla, jopa edullisemminkin Huoneet vuokrataan yleensä kalustettuna. Kunto vaihtelee. Pienen talon vuokra voi alkaa noin 600 eurosta.

      Viilein kuukausi Azoreilla on helmikuu, jonka keskimääräinen yön minimilämpötila on 11 C. Vuoden lämpimimmän kuukauden elokuun keskimääräinen maksimipäivälämpötila on runsaat 25 C. Azoreille on tyypillistä ilman korkea suhteellinen kosteus. Ponta Delgadan vuotuinen sademäärä on noin 1000, Helsingin noin 650 mm.

      Leuto ilmasto antaa mahdollisuuden kasvattaa vihanneksia ulkona ympäri vuoden. Sopivan kasvivalikoiman ja huolellisen hoidon avulla vihannespuutarhasta on iloa ympäri vuoden. Sisäilman lämmitys- ja viilennystarve on olematon.

      Azoreilla asuu noin 5000 ulkomaalaista, joista EU-kansalaisia lienee muutama sata. Tiedossani ei ole, että Ponta Delgadassa asuisi vakituisesti muita suomalaisia. Azoreilla pitempiaikaista asumista suunnittelevan on melkein välttämätöntä oppia portugalia.

      Tervetuloa tutustumaan. Vastaan mielelläni mahdollisiin kysymyksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      133
      3537
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1389
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1320
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1219
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1124
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1019
    8. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1018
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1006
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      52
      904
    Aihe