Pientä vertailua...

i<3m

Olen käynyt kymmenisen kertaa Turkin Marmariksessa ja tykästynyt paikkaan toden teolla. Nyt vietin mieheni kanssa joulun Istanbulissa ja tässä pieni matkakertomus vertailua, jos jotakuta kiinnostaa:)

Istanbul ylipäätään oli mielenkiintoinen vastakohtaisuuksien kaupunki. Asuimme Sultanahmetin alueella eli Euroopan "vanhalla" puolella ja tykkäsimme siitä Taksimin uutta aluetta enemmän. Mutta eniten tykästyin Aasian puolen Uskudariin ja Kadiköyhyn, minne matkasimme yleisillä lautoilla. Siellä oli enempi semmoinen turkkilainen meininki eikä turisteja näkynyt niin paljon.

Marmariksen perusteella odotin matkalta hyvää ruokaa, turkkilaista ystävällisyyttä, hamam-reissua ja edullista shoppailua (lähinnä teini-ikäiselle tyttärelle tuliaisia). Nämä jäivät kokematta.

Hotellimme lähiravintoloissa ruoka oli syötävää mutta ei mitenkään erityistä, poikkeuksena ravintola, jonka meze-tiskistä sai tilata mitä itse halusi (kylläkin aikas tyyriiseen hintaan). Baklavat ja muut jälkkärit olivat toki ihania mutta pikkasen jäi harmittamaan Sultanahmetin kahvilan triplahinnoittelu, josta oli turha enää jälkeenpäin nurista:) Onneksi Kadiköyn lokantakahvila paikkasi asian laskuttamalla meiltä tod näk saman kuin paikallisiltakin:)

Turkkilainen ystävällisyys ja palvelualttius oli suurkaupungin luokkaa eli keskitasoa eikä se meidän matkaamme pilannut, ihmetytti vain:)

Istanbulin hamamit oli hävyttömän ylihinnoiteltuja, pesu kuorinta öljyhieronta keskimäärin 40-50 euroa kun Marmariksessa maksan koko hoidosta 12,5 euroa. Tyydyimme sitten naapurihamamin 20 euron pesuun ja kuorintaan ja olo oli kyllä aivan ihana sen jäljiltä:)

Shoppailu sitten... Jos ei ole kiinnostunut kansainvälisistä ja turkkilaisista kalliista kaupoista ja putiikeista TAI musliminaisille kohdennetuista järkyttävistä seitsemän sortin akryylineuleista niin valikoima jäi aika vähäiseksi. Miehille löytyi kyllä farkkua ja hupparia jos jonkin sorttia mutta naisille vain näitä ihme riepuja.. Onneksi Kadiköystä löytyi pikku rihkamakorupuoti, josta löytyi kassillinen helyjä tyttärelle tuliaisiksi:)

Topkapin palatsi, Sininen moskeija ja Kervan Sarayin vesiluola olivat näkemisen arvoisia, samoin se yhden pysäkinvälin kulkeva pikkumetro Taksimille. Hotellimme oli lämmin ja mukava, suiku pelasi ja viemärit samoin;) Cevahirin ostoskeskus oli varmaan paikallinen versio Tuurin kyläkaupasta, saman katon alla oli leffateatteri, 4-5 kerrosta kauppoja ja jopa pieni huvipuisto:)

Kaiken kaikkiaan reissu oli ihan mukava, puhumattakaan kolmelle päivälle osuineista aurinkoisista ja lämpimistä päivistä, mutta meille riitti kertavisiitti. Toukokuussa taas ihanaan tuttuun Marmarikseen ja sitä ennen pieni Aasian keikka tähän talven keskelle:)

3

512

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 4+18

      Kiva, että matka meni mukavasti. Kertomuksesta huomaa varsin selvästi, että kyseessä on ensikertalaiset Istanbulissa.
      Monesti täälläkin on puhuttu Sultanahmetin alueen heikkouksista. Yhtenä esimerkkinä juuri tuo ylihinnnoittelu ja niin kovin tylsä ruokatarjonta. Taksimissa, vaikka alue ei teitä niin miellyttänytkään, olisi vaihtoehtoja ja laatua löytynyt enemmän.
      Hamamit ovat todellakin ylihinnoiteltuja. Varsinkin juuri nämä historialliset ja turistialueilla sijaitsevat.

      Vaatetarjontaa kaupungissa kyllä on enemmän kuin tarpeeksi sekä naisille ja miehille. Kaupat pitää vain osata etsiä. Niitä kun ei löydy vanhasta kaupungista. Akryyli ei käsittääkseni ole nimenomaan musliminaislle:) Eikä myöskään Cevahir ole millään tavalla verrattavissa Tuurin kyläkauppaan. Muihin keskuksiin et ilmeisesti osannut? Niistä löytyy ihan turkkilaisiakin tuotteita, mutta kun se laatu ei juuri eroa niistä kansainvälisistä merkeitä, ne jää erottumatta joukosta. Aika monia niistäkin muuten valmistetaan Turkissa. Kannattaa poiketa myös niihin putiikkeihin eikä ne ns. kalliitkaan kaupat aina ole niin hintavia kuin oletetaan. Ikinä ei ole tarvinnut tyytyä "ihme riepuihin", jos hyvää on halunnut.
      Rihkaman sijaan olisi ollut mahdollista ostaa myös hopea tai kultakoruja, joita niitäkin voi saada edullisesti.
      Mitään "Kervan sarayin vesiluolaa" ei kaupungissa tietääkseni ole, mutta Yerebatan saray löytyy. Tarkoittanet sitä?
      Mielestäni Marmaris ja Istanbul eivät ole vertailukelpoisia millään tavalla. Minulle riitti kerta Marmariksessa, mutta Istanbulissa ei rajaa ole vielä useammankaan kerran jälkeen vastaan tullut. Aina löytyy uutta ihmeteltävää, hyvää syömistä ja hyviä ostoksiakin silloin niitä haluan.

      • i<3m

        Kiitos kommentistasi, on hauska aina kuulla/lukea miten eri lailla ihmiset asiat ja paikat kokevat:) Joudun (häpeäkseni?) myöntämään, että en ihastunut myöskään Roomaan enkä Berliiniin, joita monet niin kovasti kehuvat. Lontoo ainut käymistäni Euroopan kaupungeista, jonne menen mielelläni uudestaan:)

        Ja sori tuo Kervan Saray, mistähän sen kekkasin, on niin outoja nuo nimet, että muisti teki tepposet:)

        Tod näk en vaan ole kaupunkilomaihminen vaan tykkään enempi lojua auringossa ja ottaa rennosti ja hyvä niin, riittääpä sitten turisteja kaikkiin maailman kolkkiin kun ei kaikki tunge yhteen ja samaan paikkaan:)

        Oikein hyvää vuodenjatkoa ja mukavia matkoja!!


      • 4+18
        i<3m kirjoitti:

        Kiitos kommentistasi, on hauska aina kuulla/lukea miten eri lailla ihmiset asiat ja paikat kokevat:) Joudun (häpeäkseni?) myöntämään, että en ihastunut myöskään Roomaan enkä Berliiniin, joita monet niin kovasti kehuvat. Lontoo ainut käymistäni Euroopan kaupungeista, jonne menen mielelläni uudestaan:)

        Ja sori tuo Kervan Saray, mistähän sen kekkasin, on niin outoja nuo nimet, että muisti teki tepposet:)

        Tod näk en vaan ole kaupunkilomaihminen vaan tykkään enempi lojua auringossa ja ottaa rennosti ja hyvä niin, riittääpä sitten turisteja kaikkiin maailman kolkkiin kun ei kaikki tunge yhteen ja samaan paikkaan:)

        Oikein hyvää vuodenjatkoa ja mukavia matkoja!!

        Juu, makuja on monenlaisia. En minäkään pitäisi Istanbulista, jos olisin siellä viikon kaksi viettänyt ja nähnyt vain sen mitä siellä ensikertalainen keskimäärin näkee. Lorvin yleensä paikoissa joihin harvempi turisti eksyy ja useimmiten siellä Aasian puoleisella rannalla.
        Pidän pienemmistä paikoista ja sikäli Marmaris voisi olla mieleinenkin, mutta kun ei ole. Ikinä en ole Turkissa törmännyt niin vastenmielisiin ihmisiin kuin siellä turistina muitten joukossa liikkuessani. Viikon perusteella olen tähän tulokseen päätynyt minäkin. Enkä jaksa sitä mollukkaakaan palvoa:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1173
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe