Sofi Oksanen : Puhdistus

söfi öksänen

Haluaisin kuulla mielipiteitä tästä menestyneestä kirjasta,jota en ole itse lukenut.

24

2111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • krispi

      Top vitoseen meni tämä kirja. Puhdistustahan on "haukuttu" liian kertovaksi. Minä en huomannut mitään "ylikerrontaa". Lue ihmeessä, suosittelen!

      • Hendriikka

        Minä myöskin luin kirjan - piti muuten lukea saman tien toiseenkin kertaan, oli se niin erikoinen kokemus.

        Lahjoitin kirjan sisarelleni, jonka kanssa nyt pohdimme sitä, miten vähän täällä Suomessa tiedettiin naapurimaan oloista muutama vuosikymmen sitten.


    • 24

      pakkohan se oli lukea ja se on äärettömän kauniisti kirjoitettu.
      sofi osaa kuvata asioita valokuvantarkasti.
      mutta mitään punaista lankaa en kirjasta löytänyt, saatoin laittaa sen viikoksi hyllylle ja jatkaa sitten, ilman että olisin unohtanut jotakin johtolankaa - jota ei ollut.

    • 15+5

      Uudessa Imagessa oli juttu, että Oksanen meikkaa 15-16 tuntia päivässä. Se on kyllä vähän.

      • Lillisleepers

        Tämä kirjailijatar asuu Adolfin kujalla tai -tiellä: nimihän viittaa erääseen tunnettuun Adolfiin ja sinne päin eestiläisetkin toisen maailmansodan aikana katsoivat kuten heidän veljeskansansa Suomi.

        Niin...varmaan sattuma. Kopuksi: kaiken takana oli pelko...mistä. Arvaa niin saat banaanin ja broilerin.


      • soome tyttö
        Lillisleepers kirjoitti:

        Tämä kirjailijatar asuu Adolfin kujalla tai -tiellä: nimihän viittaa erääseen tunnettuun Adolfiin ja sinne päin eestiläisetkin toisen maailmansodan aikana katsoivat kuten heidän veljeskansansa Suomi.

        Niin...varmaan sattuma. Kopuksi: kaiken takana oli pelko...mistä. Arvaa niin saat banaanin ja broilerin.

        Pelko progressiivisesta verotuksesta ja AIDSista.


    • sivusta seurannut

      Kirja on erittäin suosittu kirjastolainaajien keskuudessa. Varauksia löytyy vielä roppakaupalla.

    • Kirja oli parempi kuin odotin. Suosittelen!

    • dfgdfg

      Voiko joku selventää mitä tarkoittaa jos jokin kirja on liian "kertova"?

    • Hyvin kirjoitettu

      mutta äärettömän pitkäveteinen.

    • kritiikki sallittua?

      Virolainen kirjailija Jaan Kaplinski, joka esitti kuukausi sitten blogissaan toisenlaisen näkemyksen Oksasen Puhdistuksesta. Kaplinskin mukaan romaani on taitavasti kirjoitettu kauhutarina Viron lähihistoriasta, mutta ei missään nimessä koko totuus virolaisten elämästä neuvostovallan alla.

      ”Elämämme Neuvostoliitossa ei ollut kauhutarina! Totta kai siihen liittyi monia hirvittäviä episodeja, terrorin ja vastaterrorin vuosia, mutta kaiken kaikkiaan me elimme elämää, joka oli usein varsin mielenkiintoista ja hauskaa”, Kaplinski kirjoitti.

      Kirjailija ei voinut hyväksyä ajatusta, jonka mukaan elämä Neuvosto-Virossa ei ollut elämisen arvoista tai että koko maa etenkään Stalinin kuoleman jälkeen olisi ollut yhtä suurta vankileiriä.

      Eniten Kaplinskia harmitti se, että suomalaiskollegan ”kauppaama” näkemys on omaksuttu sellaisenaan lännessä.

      ”En halua, että elämäni mitätöidään ja että siitä tarjotaan vääristynyt kuva tietämättömille ulkomaalaisille”, Kaplinski kirjoitti.

      • Sitta täis!

        Maasta paenneet virolaiset pitivät lännessä sinnikkäästi yllä kuvaa Virosta ylimilitarisoituna totalitaarisena vankilana. Ja tietenkin joku, joka on elänyt elämäänsä Neuvosto-Virossa, kokee maan todellisuuden toisin kuin Oksanen, jolla ei ole minkäänlaista nostalgista suhdetta Neukku-Viroon. Suomessa oli sanonta, että Neuvostoliitossa on kaikki paskaa - paitsi kusi, ja tämä asenne on Sofi Oksasellakin. Se on länsimaalaiselta ihan adekvaatti ja legitiimi asenne.


    • kloran33

      Kannattaa kukaties myös ajatella. Sofi Oksanen on syntynyt 1977 Jyväskylän taajamassa yliopistoperheeseen. Siis ei viroon, ei virolaisista vanhemmista, ei edes vironkieltä puhuvaan porukkaan. Hän on pelkkä valehtelija. A. Solzenitsyn joka todellakin tietää mitä puhuu on nyt tämän Sohvin esipuheen perusteella pelkästään hänen oman narrimaisuutensa siivestäjä. Onko oksaska hyvä ja tulee näyttämään minulle missä jyväskylän KGB majaili. Kuinka paljon keskisuomalaisia kuljetettiin siperiaan? No hallin Janne mutta sekin satavuotta aikaisemmin. Ja mikä kumma on siinä että tämmöinen ihminen ei edes suostu avoimeen keskusteluun. Hän karttaa julkisuutta, jos ei kyse ole raashupailusta, hän kyllä levittäytyy pitkin seiniä kunhan ympäristö on edullinen mutta hän ei suostu edes keskustelemaan lypsikki teoksistaan. Todellakin ällöttävä persoona jonka ainoa ansio on siinä että häntä kannustaa Bonniersin sikalauma.

    • Natoon ja pian

      Päivän kysymys:

      Montako palkattua propagandan kirjoittajaa venäjä on palkannut suomalaisista?

    • niin on

      Imbi Pajun todellisuudessa puhtaaksikirjoittama kirja. Oksasen kyvyt ovat jalkojen välissä.

    • Huhuuuu

      Kyllähän se ihan hyvä on, mutta ei mikään hirvittävän ihmeellinen.

    • 7k7iik7ki7

      Miksei goottihutsu saa nyt mitään aikaiseksi ilman Pajua?

    • En oikein jaksanut innostua tuosta Puhdistuksesta jostain syystä. Juonikuvio oli ihan hyvä mutta jotenkin se kerronta tökki.

      Tiedä sitten vaikuttiko lukukokemukseen se, että olin ennen kirjan lukemista nähnyt Puhdistus elokuvan.

    • kloran33

      Päivää vaan. Täälläkin vilahtelee teitä Kremlin trolleja.

      Samoin Mika Waltarin jutut muinaisesta Egyptistä ovat täyttä puppua. Waltari eli ihan eri maassa ja eri aikaan. Ja tämä tarina on tosi.

      • Sinuhen

        Kuule joo, niin Waltari elikin aivan muualla Sinuhea kirjoittaessaan. Onko mieleesi välähtänyt, että miten hän pystyi kirjoittamaan historioitsijoiden todistamista asioista? Että oliko hänellä erikoisia kykyjä? Saiko hän kenties tietonsa Ylhäältä?
        Minun ajatukseni on, että kyllä.

        Voitko sinä todistaa, että hänen kertomuksensa olisi puppua, miten perustelet väitteesi?


      • punainen pilvi
        Sinuhen kirjoitti:

        Kuule joo, niin Waltari elikin aivan muualla Sinuhea kirjoittaessaan. Onko mieleesi välähtänyt, että miten hän pystyi kirjoittamaan historioitsijoiden todistamista asioista? Että oliko hänellä erikoisia kykyjä? Saiko hän kenties tietonsa Ylhäältä?
        Minun ajatukseni on, että kyllä.

        Voitko sinä todistaa, että hänen kertomuksensa olisi puppua, miten perustelet väitteesi?

        Sinuhen

        Et tainnut huomata, että viittaus Waltariin oli satiiria nimim. kloran33:lle. Piti heittää vertailukohta sille vertailulle.


    • ha haaa haaaa

      Mieletön seksillä riehuja "minut raiskasi 14 mieskansanedustajaa tai ainakin tein heistä rikosilmoituksen!!!" 'Sofi on mennyt takalukkoon, kun Imbi Paju ei kirjoitakaan enää hänelle omalla tyylillään.

    • karmaisevaa

      Luin puhdistuksen jo joskus silloin, kun se oli julkaistu. Olin 15. Se oli aika rankkaa luettavaa nuorelle, koska eläydyin jossain vaiheessa siihen tarinaan mukaan. Muistaakseni aluksi kerrontaan oli aika vaikea päästä mukaan, koska se alkoi jotenkin moniulotteisesti.

      Tuo "liian kertovaa" pitää tavallaan paikkansa. Mielestäni. Vähemmästäkin ymmärtäisi. En osaa sitä hyvin selittää, mutta tuntui joskus, että hän kuvailee kaikki raa'at jutut oikein tahallaan niin karmaisevasti ja pikkutarkasti. Toisaalta tarkkuus oli välillä hyvä asia ja se toi sellaisen tunteen, että tietää millaisessa paikassa nyt ollaan ja pystyi hyvin itsekkin kuvittelemaan. Joskus liikaakin. Piti jopa välillä pitää vähän taukoa. Se vanhempi päähenkilö oli aika mielenkiintoinen persoona.

      Puhdistus on aikamoinen kauhukertomus mielestäni. Ihmisten hyvyyttä olisin kaivannut enemmän. Pahuus oli jotenkin kokoajan läsnä. Myös inhimillisissä piirteissään... Mulle ainakin tuli sellanen olo.

      Punainen lanka oli mullakin vähän hukassa...

      En muista enää kaikkea kovin tarkkaan, mutta sellaisia "kohtauksia" mulla on mielessä... Ajattelin vain, ettei siellä oikeasti varmaan ihan noin karua elämää eletty. Olen kyllä kiinnostunut neuvostoajoista ja olisi kivaa joskus lukea muutakin kaunokirjallisuutta aiheesta.

      Kirjoitin Puhdistuksesta sellaiseen äikkä-kansioon koulutyötä varten jonkun raportin, mutten löytänyt sitä enää, vaikka kansion löysinkin... :I

      • karmaisevaa

        Voisin kyllä sen vielä uudelleen lukea ja saada vähän uutta näkökulmaa. Varmasti siinä oli monia asioita, joita en tajunnut. Vaikka mielestäni olennaisen tajusinkin... toisaalta nyt tiedän historiastakin jo paljon enemmän. Mutta katsotaan milloin joskus ehdin...

        En tarkoita, että se ihan traumaattisen karmaisevaa oli. Ihan hyvä lukukokemus silti. Otin sen kuitenkin sellaisena jännittävänä kauhukirjana... vaikka se toisaalta tuntui myös todelliselta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7431
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2392
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1369
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe