UNETTOMUUS (NEUVOJA)

nosleepdeath

Unettomuuteen kannattaa vähän aikaa syödä nukahtamislääkkeitä (stillnoct, zopinox, stella), sitä varten ne ovat olemassa ja ne ovat lyhyt aikaiseen unettomuuteen varsin tehokkaita. Varsinaisia benzodiapiineja (diapam, oxamin, temesta, temazepam) kannattaa välttää mahdollisimman paljon ja käyttää vain yksittäisiä päiviä.

*** Jos unettomuus jatkuu pidempään kannattaa mennä yksityiselle unettomuuteen erikoistuneelle neurologille. ***

Psykiatreja kannattaa välttää, koska sieltä ratkaisut ovat luokkaa masennuslääkkeet tai antipsykootit, jotka eivät todellakaan ole pidemmän päälle hyviä ratkaisuja (myrkkyä aivoille ja lopettaminen vaikeaa ja kuolet helposti lopulta lääkkeiden aiheuttamiin ongelmiin (10v)). Näin siis paitsi jos olet jatkuvasti suunnittelemassa ranteittesi vetämistä auki, hyppäämistä kerrostalon katolta tai olet paranoidisen varma siitä että kaikki ovat suunnittelevat myrkyttämistäsi tms.

LÄÄKKEITÄ JOITA TULEE VÄLTTÄÄ: bentsodiatsepiinit (paitsi hetkellisesti), temesta (ei koskaan), seroquel (ei koskaan), antipsykootit (ei koskaan), trazodone/azona (ei koskaan).

Ennen kuin aloitat keskushermostoon vaikuttavan lääkkeen käytön: sivuvaikutukset (selvitä perinpohjin), lopettamisen mahdollisuus (selvitä perinpohjin), mitä tapahtuu hyvin pitkässä (vuosia) käytössä?, kysy toiselta alan tohtorilta toistamielipidettä, selvitä netistä mitä *ongelmia* lääkkeen käytöstä on syntynyt (ja yrittää hahmottaa miten yleisiä ne on), netissä on myös paljon paskapuhetta ja epävarmaa tietoa (wikipedia ja muut luotettavan näköiset sivustot voivat sisältää väärää tietoa ja erityisesti erilaisista persoonallisuushäiriöistä kärsivien ihmisten kirjoitukset voivat olla täysin harhaanjohtavia).

Siten miten lääkettä käytetään voi suuri merkitys sivuvaikutuksiin. Joskus liian matalat annokset voivat olla vahingollisempia kuin korkeat. Serotoniiniin vaikuttavia lääkkeitä kannattaa välttää, koska serotoniini on myrkkyä jos sitä kertyy liikaa aivoissa vääriin paikkoihin.

Esimerkki: Doxepin 5-10mg on suositeltu annos unettomuuteen (antihistamiini), mutta suuremmat annokset voivat olla haitallisempia kun sivuvaikutukset kasvaa (doxepin on vanha masennuslääke, jolla todennäköisesti paljon ikäviä sivuvaikutuksia suurempina annoksina)

Kun käyt lääkärissä vaadi, että lääkkeiden sivuvaikutukset ja pitkäaikaiset (eliniän lyhentymät) sivuvaikutukset selvitetään kunnolla! Myöhemmin voi lääkärin tietysti haukkua pataluhaksi, mutta silloin saattaa olla jo myöhäistä korjata lääkitystä.

==========
YLEISTÄ

Kaikki lääkkeet pitää miettiä tarkkaan ja mitään lääkettä ei voi pitkään ilman sivuvaikutuksia syödä (niin kuin ei voi unilääkkeitäkään).

==========
Luonnollisia apuja unettomuuteen:

Glysiini 3-5g, Teaniini, Tryptotabs (tryptofaani magnesium), valeriana, riittävä, muttei liika aerobinen liikunta, arginiini (NO-signaling), sitrulliini (NO), hyvä sänky ja viileä, rauhallinen nukahtamispaikka, akupunktio, rentoutumis/rauhoittumis/hengittämis jne. harjoittelu€, melatoniini (vanhemmilla), terapia (psykologi)

Muuta: kilpirauhasarvot, kannattaa myös selvittää testosteroni/estrogeeniarvot ja tehdä muita kokeita, alkoholi pois, omega3 jne, B-vitamiini, C-vitamiini (heikko antihistamiini), riittävä ja terveellinen ruoka ja juoma, stressi pois

YKSITYISIÄ UNETTOMUUTEEN ERIKOISTUNEITA LÄÄKÄREITÄ/PAIKKOJA SUOMESSA:

Uniklinikka
Vitalmed
Markku Partinen
Jukka Alihanka

Suomen unitutkimusseura: http://www.sus.fi/

YKSITYISIÄ LÄÄKÄREITÄ: Mehiläinen, Eiran Sairaala, Dextra, Terveystalo

http://fi.wikipedia.org/wiki/Unettomuus
http://en.wikipedia.org/wiki/Insomnia

11

14056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • avun saanut

      ole myynnissä Doxepinia. Melatoniinia käytetään esim. ADHD-lapsilla jne. (eli ei pelkästään vanhemmilla kuten annat ymmärtää...)
      Ja koittaisisit nyt päättää onko Doxepin antihistamiini vai vanha trisyklinen masennuslääke;)))

      "Esimerkki: Doxepin 5-10mg on suositeltu annos unettomuuteen (antihistamiini), mutta suuremmat annokset voivat olla haitallisempia kun sivuvaikutukset kasvaa (doxepin on vanha masennuslääke, jolla todennäköisesti paljon ikäviä sivuvaikutuksia suurempina annoksina)
      " ???

      "Psykiatreja kannattaa välttää, koska sieltä ratkaisut ovat luokkaa masennuslääkkeet tai antipsykootit, jotka eivät todellakaan ole pidemmän päälle hyviä ratkaisuja (myrkkyä aivoille ja lopettaminen vaikeaa ja kuolet helposti lopulta lääkkeiden aiheuttamiin ongelmiin (10v))." Hoh, hoijaaaaaa

      "Hieman" ontuvia nuo viestisi ohjeet;))

      Ja yksityisiä unettomuuteen erikoituneita paikkoja ja erikoislääkäreitä on muitakin kuin mainitsemasi.

      Vai neuvoja.....

      Missä itse olet ollut unitutkimuksissa?

      • fat.insomniaa

        vaikuttavat aivoissa samoihin reseptoreihin kuin mainitut bentzot.
        Ja lääkkeen nimi on Stilnoct, sen rinnakkainen on mm. Stella.
        Ja ne ovat bentzodiatsepiinejä.

        Muutenkin tosiaan mitä sattuu koko viestisi


    • TietoaUnettomuudesta

      Kärsitkö unettomuudesta? Kerro tarinasi.

      Etsimme unettomuudesta kärsiviä henkilöitä haastateltaviksi www.tietoaunettomuudesta.fi -sivustolle. Kerro, miten unettomuus on haitannut Sinun elämääsi ja oletko saanut siihen apua?

      Tarinat julkaistaan joko nimellä tai nimettömänä. Etsimme yhtä haastateltavaa myös samasta aiheesta tehtävään videohaastatteluun. Korvaamme haastattelusta 30 euron/100 euron lahjakortin toteutustavan mukaan.

      Jätä yhteystietosi:
      Johanna Salovaara, Kaufmann Agency Helsinki Oy,
      [email protected] tai Puh. 050 575 2414.

    • pekka54322

      Doxepin on huono lääke kuten useimmat trisykliset lääkkeet samoin kuin neuroleptit. Väsyttäviä antihistamiineja kannattaa kanssa varoa.

      Järkeviä lääkkeitä ovat lyhytvaikutteiset nukahtamislääkkeet tai jotkin stimulantit jotka voivat lisätä GABA (tms reseptoreita), esimerkiksi kahvi tai betahistine. Lääkkettömiä keinoja kannattaa kuitenkin pyrkiä käyttämään unettomuudenkin hoidossa (psykologi). Unettomuuteen erikoistuneet lääkärit ja uniklinikat jne ovat kuitenkin niitä paikkoja joista parhaimman hoidon unettomuuteen luultavasti saa. Psykiatrit sysää yleensä ihmisille helposti seroquelia ja muita "dead-end" lääkkeitä (doxepin, mirtazapine, remeron..), jotka vaan peittää oireet, ei korjaa mitään, lyhentää elinikää eniten, erityisesti jos lääkkeitä vähentää.

      Unettomuuteen voi auttaa esimerkiksi liikunta, itsehypnoosi, hengitys- ja rauhoittumismenetelmät. Tai sitten vaikka jasmiinikukan tuoksu (osittain plaseboa mutta mikä vika siinäkään on jos se toimii).

      Myös tämä sivusto voi olla jotenkin järkevä:

      http://nonpsychiatry.wordpress.com/

    • """""

      Kannattaisi opiskella asiat ennenkuin kirjoittaa - melkein totta - täyttä puutaheinää.

    • drugsdontwork
      • Anonyymi

        Doxepin 2tablettia iltaan ja nyt reilun viikon ottanut iltasin. Siis aivan kauhea olo päivisin Apua mitä mä teen?? En tajua maailmasta mitään. Päivinä sellainen ahistus et huhhuh. Oon vissiin jossain psykoosis, en ottanut enää eilen illalla ja valvoin koko yön mutta selkeämpi ajatus
        Tän viikon oon vaan toljottanu netistä aaveveljiä tai aavedataa ja miettinyt mitä kuoleman jälkeen tapahtuu
        En koske enää doxepin iin
        Oon raivoissani lääkärille joka tän mulle laitto
        T: Jozzie 82


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Doxepin 2tablettia iltaan ja nyt reilun viikon ottanut iltasin. Siis aivan kauhea olo päivisin Apua mitä mä teen?? En tajua maailmasta mitään. Päivinä sellainen ahistus et huhhuh. Oon vissiin jossain psykoosis, en ottanut enää eilen illalla ja valvoin koko yön mutta selkeämpi ajatus
        Tän viikon oon vaan toljottanu netistä aaveveljiä tai aavedataa ja miettinyt mitä kuoleman jälkeen tapahtuu
        En koske enää doxepin iin
        Oon raivoissani lääkärille joka tän mulle laitto
        T: Jozzie 82

        Jatkoa...Haluun nyt vaa benzoja et saa tän pään kuntoon en haluu jäädä tällaiseksi pihalla tosta doxepin myrskystä, en oikeesti halua muillakaan
        Jozzie82


    • TattooMan1980

      Olet sinäkin yksi harhaanjohtava "neuvoja". Pitkän unettomuudesta kärsineenä voin kertoa että neurologista ei ole mitään hyötyä jos kyse ei ole neurologisesta sairaudesta ja nythän olemme henkinen hyvinvointi ja mielenterveys palstalla? Kyllä se vaikeaksi mentyään vaan vaatii ikävä kyllä lääkehoitoa. Ja miksi antipsykootit tappavat sinut 10vuodessa? hah hah. Höpö höpö. En ole minä kuollut ja sairaat tuttavani eivät myöskään että neuroleptejä ei syötetä ihan huvikseen ja kevyin perustein. Tiesithän että masennuslääkkeiden / neuroleptien annostus on todella pieni unettomuuden hoidossa, ei verrattavissa psykoosien hoito annoksiin. Esimerkiksi Ketipinor 25mg- 50mg illassa unettomuuten mutta psykoosin hoidossa annostus pyörii 700 - 1300mg välissä pitkäkestoisena Seroquelina. Tai Levozin unettomuuteen 5 - 25mg kun taas psykoottisiin sairauksiin satoja milligrammoja. Mutta juu... toiset uskoo kristuksen parantavaan voimaan ja toiset neurologeihin. Ehkä kannattaa tulla sitten neuvomaan kun on itse kokenut sen vaikean unettomuuden.

    • Viestin aloittaja. Tule sitten sönköttämään kun tiedät jotain asioista. Kun olet niin viisas niin mene samalla palstalla keskusteluketjuun jossa yli 250 vastausta. Koskien miestä joka kärsinyt 5 vuotta unettomuudesta ja nyt työkyvytön ja kaikki on kokeiltu. Neuvopas hänet uneen!

    • Anonyymi

      Ketipinor (myös nimellä Seroquel) on täyttä sontaa! Siihen jää vielä koukkuun: Lue pakkausseloste, siinä mainitaan lopettamisoireista. Minulle tuli siitä kuukauden päivittäisen käytön jälkeen todella paha unettomuus neljäksi viikoksi kun lopetin sen (annostus oli 100mg).

      Parempi lääke on Mirtazapin ja sekin vain silloin jos lääkkeettömät keinot eivät auta. Suosittelen kokeilemaan: Tryptofaania, resepti 5mg Melatoniiniä, Magnesium(bi)glysinaattia, kärsimyskukkaa ja valeriaanaa. Tryptofaani ja kärsimyskukka eivät välttämättä sovi resepti lääkkeiden kanssa. MagnesiumOksidia kannattaa välttää koska se on laksatiivinen aine, mutta muut magnesiumin muodot eivät ärsytä vatsaa.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe