Miten englanninspringeri...

mietinvaan..

Miten englanninsprinkku "metsästää"? Ajokoirathan kulkee kuono maassa ja vinttikoirat näön avulla kattelee. Mites enkut? Olen kuullut että ne haistelee sekä maata että ilmaa.. miten on? Kuinka kova vietti on näyttely linjaisella enkulla?

6

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ja KVG...
    • jio098u304

      Olet kuullut samaa mitä minä olen nähnyt eli useimmat springerit näyttävät vainuavan sekä maata nuuhkimalla että ilmasta aistimalla. Näköaisitiaan eivät springerit hakutilanteessa juurikaan käytä. Näyttelylinjaisen riistavietti voi olla vahvempi kuin metsästyslinjaisen, mutta yleensä tilanne on toisinpäin. Uskoisin, että näyttelylinjaisistakin saa kelpo koiria metsästykseen. Jos olet vielä harkitsemassa koiran ottamista ja haluat ylösajavan koiran harkitsisin jotakin seisojaa. Ovat yleensä riistaverisempiä ja seisojan opettaminen ylösajavaksi koiraksi ei vaadi kuin muutaman laukauksen "väärällä" hetkellä.

      • omistaja...

        Enimmäkseen meillä koira käyttää ilmavainua, edes jälkeä ei aja kuono maassa (springereille ominaistakin), mutta käyttää tarvittaessa toki sitäkin. Riistaa etsiessään käyttää ilmavainua, hakeutuu usein esim. kivenpäälle, jotta saisi hajun poimittua, mutta myöskin kuuntelee erittäin tarkkaan riistan ääniä, sekä liikkeitä. Ammutun noutaa, kuono menee maahan sitä lähemmäs ja enemmän, mitä haastavampi on paikka. Esimerkiksi hakkuuaukioilla. Tavallisessa metsämaastossa on aika lailla ilmavainu vain käytössä. Mutta oikeastaan metsässä se "työskentelee" jatkuvasti etsien itselleen merkityksellisiä signaaleita. Muut se ohittaa aika pienellä mielenkiinnolla. Esimerkiksi jäniksen ja hirvenjäljet, se vaan nuuhkaisee, mutta ne eivät herätä kummoistakaan kiinnostusta.

        Erityisesti ei ole tarvinnut kouluttaa, jäljesti pennusta asti kuin juna. Vaikka koira vaikuttaakin höseltäjältä usein arjessa ja esim. tokossa, niin riistaillessa ei ole siitä sekoilusta merkkiäkään, vaan keskittymiskyky riittää, samoin motivaatio. Ollaan kyllä kuljettu paljon erilaisissa ympäristöissä, ja ulkoilu on lähinnä ollut sitä rämpimistä. Ihan siksi, että koira ei oppisi toimimaan vain polkujen alueella, sekä helpoissa paikoissa. On kuitenkin hyvin maastovarma ollut jo pentuna, ketterä, utelias ja sitkeä. Oikeastaan on omimmillaan hankalissa maastoissa, joten nuorena on täytynyt vahtia mihin sitä vie, jotta ei nivelet rasittuisi.

        Koulutuksessa on hienosäädetty riistan tuomista ja luovutusta, taitoja mitä luonnossa tarvitaan ym. Lähinnä vaan rohkaisemalla, eli kaikki, mitä se haluaa tuoda ja luovuttaa on hienoa :) Mutta perusasiat sillä on kaikki todellakin jo veressä, ja ihan pennusta asti on nämä asiat tulleet sen käytöksessä esille. Esimerkiksi niin, että sen mielileikkeihin on kuulunut aina esineiden tuominen. Ja toinen piirre on ollut se, että se on todella helläsuinen, se ei pureskele mitään, mitä kantaa. Siksi ei ole tuhonnutkaan mitään varmasti. Uimaan se oppi nelikuisena, ja sen jälkeen onkin uinut aina kun tilanne sen vaan sallisi. Veneeseen hyppäsi kuin kotiinsa.

        Eka metsästysreissu, jossa oli pikkuisen tositoimissa, oli kuuskuisena. Ja tiesi kyllä heti, mitä siellä ammutulle linnulle tehdään. Mielellään ei tosin luovuta vieraalle saalistaan.

        Meillä siis pitkälti näyttelylinjainen yksilö, ja rotukin on welshi. Mutta enkut työskentelevät hyvin samalla lailla.


      • liikkeellä???

        jio098u304 taitaa olla vitsiniekka... ;-)

        Aloittajan ei kannata ottaa ihan tosissaan.


      • jeppas
        liikkeellä??? kirjoitti:

        jio098u304 taitaa olla vitsiniekka... ;-)

        Aloittajan ei kannata ottaa ihan tosissaan.

        jiio on oikiassa meillä näyttely linjanen ja toimii metsällä todella hienosti!! ASIANTUNTIJA ei nyt taida tuntea rotua tai oma lehmä ojassa!!


      • ei...
        jeppas kirjoitti:

        jiio on oikiassa meillä näyttely linjanen ja toimii metsällä todella hienosti!! ASIANTUNTIJA ei nyt taida tuntea rotua tai oma lehmä ojassa!!

        Tarkoitinkin lähinnä kommenttia siitä, että ottaa seisojan tehdäkseen siitä tarkoituksella karkoittavan...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2880
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2145
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1013
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      795
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe