bortsu opiskelijalle?

opiskeija___

Mitä mieltä olette sopiiko bordercollie opiskelijalle kaveriksi? Opiskelen ammattikorkeassa ja koulupäivät saattavat olla pitkiäkin. Opettaisin tietysti koirani olemaan yksin ja muutenkin lenkkeilisin ja harrastaisin koiran kanssa. Harrastuksina minulla on mielessä agility, vepe, haku ja jäljestys. Mutta kuitenkin niin että mistä koira tykkää, eli väkisin ei yritetä ja jos koiraa ei kiinnosta niin keksitään tilalle muuta...

Haluaisin myös tietää miten opettaa pois autojen, lapsien ym. paimentaminen? Reilu EI ja mielenkiinto muuhun?

5

465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bella De Be Della

      minäkin aikoinani ajattelin ottaa bortsun ja otinkin.
      voit ottaa bortsun noh luettelen nyt muutamia "sääntöjä"
      1 sosiaalista koirasi kunnolla muihin eläimiin ja ihmisiiin (ota koirasi mieluiten lomalla jolloin ehdit opettaa koiraasi paremmin kuin työpäivinä.)
      2 aikuinen bortsu tarttee mielellään sen 2h päivässä liikkkaa mutta jos vteet juoksulenkkejä niin ei sinun tarvitse juoksuttaa sitä kahta tuntia mettässä.
      3 harrastuksia luettelit aika monta joten alkajaisiksi kannattaisi tutustua yhteen harrastukseen kerrallaan.
      4 agility on yksi "helpommista" harrastuksista joten kannattaisi aloittaa sillä mutta muista pennut kyllästyvät helposti joten älä harjoita kerralla esim. agilityä liikaa jottei pentusi kyllästyisi siihen vaikka olisikin bortsu.
      5 sinulla on oltava rahaa ruokkiaksesi koiran, maksettava myös eläinlääkäri kulut, ynnä muut tarvikkeet.
      yksi tärkeimmistä asioista mitä sinun on annettava koirallesi on seura ja aika.
      6 Miten elätät koiran jos et tee töitä? ja muutenkin jos tekisit töitä ottaisit sisäsiistin, koulutetun ja hyväkäytöksisen koiran töihin mukaan jos se vain olisi mahdollista!

      MUISTA koiran ei tulisi olla 7-8h pitempää yksin kotona!

    • harkitsehan tarkasti

      Koiralle ei pitäisi sanoa Ei. Se tulee kieltää käskyillä, kuten >>paikka>>, >>tänne>> ym. tilanteesta riippuen. Tai jos se hyppii päälle iloisesti, sitä tulee rapsuttaa ja tervehtiä vasta kun se on mennyt istumaan nätisti, jotta se oppii, että riehumalla ei saa vastatervehdystä.

      Ja aika haaste on kouluttaa noihin kaikkiin lajeihin koiraa, kun niihin vaaditaan jo melkein pikkeuksetta viralliset kurssit, eikä niitä järjestetä aivan joka suunnassa, ja ne vievät paljon rahaa ja aikaa. Kalliiksi ja rankaksi tulisi, jos useampia noista koiraharrastuslajeista alkaisit kerralla harrastaa, varsinkin kun suurin osa päivistäsi menee opiskeluun. Yhteenkin koiraurheilulajiin kunnollista kouluttautumista koiran täytyy harjoitella jatkuvasti, mikäli meinaa kunnon tuloksia saada aikaiseksi. Ei se niin yksinkertaisesti hoidu kuin voisit nyt haaveilla, varsinkaan jos asut yksin.

    • alkup.

      ensinnäkin tietysti koiran sosiaalistaminen kuuluu ihan perus juttuihin, kaikkihan sen tietää ja muutenkaan kyseessä ei olisi ensimmäinen koirani. Olen töissä samalla kun opiskelen, mutta niin että se ei ainakaan minun mielestäni vie aikaa koiralta. Joka päivä en tietenkään töissä ole, ja viikonloput minulla jää aivan koiran kanssa touhuiluun. Edellinen koirani oppi ja tottui tähän kaikkeen, mutta valitettavasti koira täytyi lopettaa nuorena sairauden takia. Miksi siis bordercollie ei tottuisi tähän kaikkeen? Olen kuitenkin ymmärtänyt että bordercollie on suhteellisen helppo, vaikka vilkas ja toiminnanhaluinen onkin. Vai onko brotsun omistaminen oikeasti rakettitiedettä?
      Agilityä ja jäljestystä olen harrastanut entisen koirani kanssa joten nämä lait eivät ole uusia. Itse olen kaikkien aikasempien koirieni kanssa käyttänyt sanaa Ei, eikä tästä ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Joku mainitsi että koiraa pitäisi kieltää esim. sanoilla paikka tai ei? Haluaisin tietää miksi juuri näin? Onko sillä erityistä merkitystä verrattuna Ei sanaan?

    • heikkuku

      Olen ollut jo jonkin aikaa myös hankkimassa koiraa ja rankasti olen kääntymässä bortsun puolelle. Pitkään meni että käyttölinjanen labukka oli tiukkana kakkosena, mutta hylkäsin sen koska nykyjään on niin hankalaa löytää tervettä labukkaa. ja menee varmaan ainaski vuosi ennen ku löydän hyvän ja terveen bortsun. Tosin mäihällekki lasken varaan.

      Tällä hetkellä mulla on 3-vee sekarotuinen uros jonka kanssa harrastetaa vaikka ja mitä. Itse olisin menossa paljon pitemmälle, mutta koirani ei ja en halua pakottaa siihen. Tokosta se ei oo kovin kiinnotunu mutta itellä se kiinnostaa paljon. Mutta sen verran treenatu että ALO luokan kokeissin keväällä..:) Mahtvava hakukoira siitä olis tulossa, se tykkää kovasti tehä hommia nenällä:)

      Minusta Ei käsky on mitä mainion ja tehokkain. Ja ku koira ymmärtää mitä se tarkottaa ja siihen ei varmaan kestä kauan. Se on tehokas ku koiralla ei tarvitse alkaa raksuttaa "mitä tässä piti tehä", se vaan lopettaa sen mitä on just tekemässä. Tietty omalla ajotuksella on väliä.
      Olen ajatellu että jos koira pitäs kouluttaa mahollisimman vähillä käskyillä ne olisi Ei ja TÄNNE.

      Niin ja olen töissä 8-16.

      Tässä viestissä varmaan puuttu paljon pikku pikunviilaus asoita, mutta jos olisin alkanu niitä selittää, tämä olis ollu toooosi pitkä viesti.

    • hohasa

      Kyllä se EI-käsky on ihan toimiva ja sitä saa käyttää, koiran koulutustyylejä on miljoonia, kaikki kouluttavat eri tavalla, pääasia on että koira ei joudu sietämään turhaa ahdistusta ja että se tosiaan oppii.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      434
      4724
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1682
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      91
      1411
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1333
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      20
      1256
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1151
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      970
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      54
      847
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe