Balilta kokemuksia ja varoituksia rahanvaihdosta

Aasian ystävä

Olin joulun ja uuden vuoden vaihteen Kutalla ja Sanurissa, lisäksi kävin Ubudissa päiväretkellä. Olen matkustanut Aasiassa paljon ja koen, että minulla on vertailupohjaa matkakohteiden valintaan.

Kyseinen ajankohta on todella huono jokapäiväisten sateiden takia. Sain kahden viikon aikana otettua aurinkoa kolmena päivänä ja silloinkin vain muutaman tunnin ajan. Se, kuka hakee takuuvarmaa aurinkoa, niin sille en suosittele Balia.
Hiekka ei ole ollut "valkoista puuterihiekkaa", jos sitä haluaa, vaan se oli kaikista käymistäni rannoista kaikkein ruskeinta (Sanurissa parempaa kuin Kutalla) ja karkeinta. Toki siinä makaa, mutta en kutsuisi sitä yhdeksi parhaista.
Ruoan kanssa ei ollut ongelmia, mistä pisteet Balille. Tai kyllä yhdestä Sanurin kebab-paikasta (yömarkkinoiden lähellä) sai koko porukka kauheat vatsakivut ja taudit, mutta menivät päivässä ohi itsekseen. Oma syy, kun meni sellaiseen paikkaan, on varmaan Sanurin ainut kebabpaikka.

RAHANVAIHDOSTA varoitus: Kutalla yritin vaihtaa 5 eri pikkukojussa rahaa ja kaikissa huijattiin/yritettiin huijata. Nämä paikat tunnistaa siitä, että vaihtokurssi on parempi kuin muualla, kurssi ei ole tasasumma, vaan esim. 13199) ja tiski on jonkun levykaupan tai muun krääsäkaupan takaosassa. Tällaiset paikat antavat pieniä seteleitä, joten jos sinulle annetaan 20 000 seteleitä, älä suostu ottamaan. 50 000 seteleillä huijattiin myös, mutta niitä voi saada myös rehellisistä paikoista. Huijaus tapahtuu niin, että ensin lasketaan tiskille kaikki setelit 500 000 nipuissa. Sitten, kun on jäljellä pienempi summa, esim. 79850r, myyjä pyytää sinulta paikallista vaihtorahaa ja jos ei ole, niin euroja kolikoina, jotta voisi antaa loput rahat tasarahana isompina seteleinä. Siinä vaiheessa, kun käännät katseesi muualle ja etsit rahoja, hän ottaa tiskiltä yhden 500 000 nipun ja laittaa sen tiskin alle. Samalla hän laittaa kaikki niput yhteen, jotta et huomaa nipun katoamista. Jos alat lopuksi laskea vielä kaikkia rahoja, hän tarjoaa helposti apuaan ja salamannopeasti nostaa poistetun nipun käteensä ja laskee rahat puolestasi. Jos et suostu tähän, hän joko odottaa, että huomaat virheen, tai tarjoaa heti euroja takaisin ja ottaa paikalliset rahat. Tai hän voi sanoa (kun huomaat rahaa puuttuvan), että komissio on tämä. Missään tapauksessa he eivät vaihda ilmoittamallaan kurssilla euroja vaan peruvat kaupan, koska "ylihyvällä" kurssilla ei voi tehdä bisnestä.
Lopuksi löysin Poppies Lane 2:ltä matkatoimiston, jossa oli rehellistä valuutanvaihtoa (kurssi oli 11800) ja heillä oli seinällä virallinen todistus luvasta vaihtaa valuuttaa. Tämä puuttuu huijareilta.

Kuten moni muukin on täällä jo kirjoittanut, on Kuta vilkkain paikka, jossa on menoa ja tarjontaa, Sanurissa ei ole diskoja, vain sporttibaareja. Tykkäsin kyllä paljon enemmän Sanurin rannasta, koska siellä oli aurinkotuoleja ja parempi rantahiekka. Maisema oli kauniimpi ja aallokko lapsille sopivampi.

Ostoksista vielä sen verran, että jos löydät basaarimyyjien joukosta/läheltä kaupan, jossa on kiinteät hinnat
niin saat tuotteet tod.näk. paljon halvemmalla, kuin aktiivisilta myyjänaisilta, jotka melkein väkisin houkuttelevat sinut omaan "shop":iinsa. Edes kovasti tinkimällä en päässyt samaan hintaan, kuin näiden kojujen vieressä olevassa kaupassa, jossa myyjä ei ollut päällekäyvä, vaan suomalaiselle sopivan asiallinen ja rauhallinen. Oli sekä miellyttävämpää olla ilmastoidussa rauhallisessa kaupassa, että huomattavasti edullisempaa. Tämä kokemus on varsinkin Sanurin rantabasaarilta, jostain keskikohdilta.

Mielellään kuulen kommentteja yllä kirjoittamaani. Joku ehkä allekirjoittaa kokemukseni, toinen on täysin eri mieltä. Mutta tällä kirjoituksella haluan informoida ensi kertalaisia, jotta menevät paikan päälle viisaampina kuin minä, eikä kaikkea tarvitse oppia kantapään kautta :)

3

1087

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Matkaajat

      Moi,
      hyviä pointteja jutussasi! Kannattaa olla tarkkana kun on reissussa.
      Me käytiin Balilla viime marraskuun lopussa. Matkalla pysähdyttiin Kuala Lumpurissa.
      Pientä sepustusta löytyy osoitteesta http://matkat.mediapard.net

      • muutama täsmennys

        Pakko kommentoida sinullekin:

        Jos Malaysian Airlinesilla (tai ehkä muillakin yhtiöillä) omat screenit ei toimi, saa AINA jotain hyvitystä, esim, drinkin tai ruokaa. Pitää osata vain pyytää! En ymmärtänyt pointtiasi, miksi erillään istuminen ei ollut nautinto? Olisiko lentomatka pitänyt istua käsi kädessä seurustellen? Jotkut jopa matkustaa ihan yksin... Ruokaa tuskin tarjottiin useammin kuin muillakaan yhtiöillä, yleensä se on lentoajankohdasta riippuen illallinen ja aamiainen tai lounas ja illallinen. Juomaa kyllä tarjotaan muutaman tunnin välein.

        Aasiassa pätee samat säännöt kuin Suomessa ja muualla maailmassa, että sisäänkirjoittautuminen hotelleihin tapahtuu yleensä klo 14.00 jälkeen. On poikkeuksillisen hyvää tsägää, jos saat huoneen jo aamulla. (Eli koneessa teille tarjottiin illallinen aamiainen).

        Suosittelen myös sinulle ottamaan selvää matkakohteesta ennen matkaa, näin säästyy monelta mielipahalta tai ylimääräiseltä hommalta. Kuten tämä aamulla lippujen osto Petronasiin.

        Joo, aika jännä, että aasialaiset syövät nuudeleita ja riisiä aamupalalla.... :)

        " Aiemmista matkoista viisastuneena juostiin suorinta tietä hakemaan viisumi ja eikä sitten tarvinnut jonottaa kovin kauan että päästiin läpi maahantulomuodollisuuksista. Ehkä noin puoli tuntia. Paikalliset oli heti ottamassa laukkuja vetoon mutta pidettiin niistä tiukasti, ei meillä siinä vaiheessa olisi ollut edes antaa niille paikallista rahaa. Sitähän ne nimittäin olisivat sitten lopussa vaatineet." -Juuri näin pitää toimia!

        Kerroit Gilisaaresta, tarkoititko Gili Airia, Menoa vai Trawangia?

        Kallis on ollut 10 tunnin autonvuokra kuskeineen. Tingittynä ja ilman pakollisia, väkinäisiä pysähdyksiä sen olisi saanut 200 000rp.

        "Bali on ihan hyvä matkakohde, mutta soveltunee parhaiten nuorelle väelle. Hälinaa ja hulinaa on Kuta täynnä, samoin ravintoloita ja yökerhoja. Kahteen yökerhoon tehtiin 2000-luvulla terrori-iskuja, joissa kuoli paljon turisteja. Keskeisellä paikalla keskustassa yökerhojen tuntumassa onkin iso muistomerkki. Yökerhoista jonkin sortin kulttimaineessa on kuulemma Bounty, jossa ei kuitenkaan käyty. Sen sijaan Engine Room, V.I.P. ja Vipin vieressä ollut AirLounge tms katsastettiin ja todettiin varsin hyviksi. Maanantaina naiset saivat Airloungessa tietyt drinkit kymmenen ja kahdentoista välillä ilmaiseksi!" -Bali sopii sinkuista lapsiperheisiin ja jopa eläkeläisille. Kutan alue nyt vaan on aika levoton, kun nuoret aussit bilettävät siellä, Jos haluaa rauhaa, kannattaa suunnata kentältä suoraan vaikka Ubudiin, Lovinaan, Amediin tai vaikka Candidasaan. Unohtamatta Lombokin saarta naapurissa. Kutan YHTEEN yökerhoon tehtiin pommi-isku 2002, jossa kuoli 202 ihmistä ja vuonna 2005 räjähti kahvilassa Kuta Squarella sekä ravintolassa Jimabaranissa, näissä kuoli 3 ihmistä. Bountyn maine perustuu Bounty-yhtiön hotellin, clubin ja laivan yhteisyritykseen, joita aussinuoriso suosii. Monessa clubissa Legiaanilla on tarjouksia ja iltoja, joissa naiset saa ilmaiseksi juomia (tiettyjä) ja snacksit ovat ilmaisia.


    • eri mieltä Balista

      Eiköhän tossa rahanvaihtoasiassa ole syytä katsoa vain ja ainoastaan peiliin?!! Balilla auktorisoidut rahanvaihtopisteet, mm. Kodak-liikkeet vaihtavat rahat turvallisesti kuitin kanssa. Onko se pakko mennä sinne pikkukojuun, jossa huijataan? Vuoden alussa euron kurssi oli Balilla 12 400 Kodakissa.

      Kiinteähintaiset paikat, mm. Art Market ja Matahari ovat huomattavasti kalliimpia kuin pikku shopit! Shopeissa pitää tinkiä ja paljon! Väkisin tuskin ketään houkutellaan, sen kun kävelet nauraen pois, jos ei kiinnosta. Helppoa!

      Marraskuusta maaliskuulle Balilla on sadekausi, joten luulisi senkin olleen sinun tiedossa, kun olet matkaa suunnitellut. Jos et tätä tiennyt, suosittelisin ottamaan kohteesta selvää. Sateille kun kukaan ei voi mitään, ei edes sadekaudella. Ja veikkaampa, että tuskallisen kuuma loma olisi sinullekin tullut, mikäli Balilla ei olisi satanut lainkaan.

      Monet tai itse asiassa suurin osa matkailijoista saa ensimmäisellä Balin reissullaan vatsaongelmia, ns. balibellyn. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Itse syön kaikkea mikä syötäväksi on tarkoitettu, mutten ole koskaan sairastanut Balilla vatsatautia. Liika hygienia ja välttely ei aina ole parasta.

      Kutan ja Sanurin rantoja ei juurikaan voi verrata, toinen on surffareiden ja nuorten suosiossa, toinen hiukan iäkkäämmän, rauhallisemman porukan. Kutan rannan aurinkotuolit löytyy McDonaldsin kohdilta pohjoiseen, Seminyakiin päin. Jos niille haluaa, kannattaa sanoa suoraan, että 20 000rp ja puoli päivää, eikä ruveta huutokauppaan rantapoikien kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      434
      3133
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      108
      2522
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      376
      2394
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      158
      2045
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1867
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1287
    7. 167
      1273
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1186
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1121
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      977
    Aihe