Näyttelyihin menossa

:// ...

Olen ottanut eräältä sukulaiseltani koiran, joka minulle tullessaan ei ollut erityisen hyvässä kunnossa, ainakaan koulutuksensa puolesta, eli koira pelkää muita ihmisiä (jähmettyy/juoksee päin ja räksyttää) ja ei tottele.

Ajattelin tuossa että veisin koiran näyttelyyn, ihan vain katsomaan mitä siitä sanotaan. Näyttelyyn ilmoittautumisesta on jo aikaa, mutta nyt alan huomata etten ole edistynyt koiran kanssa tarvittavalla tavalla. Edelleen ihmiset tuntuvat pelottavilta ja niille pitäisi ulvoa, ja näyttely on tietysti talvella hallinäyttely jossa on ihmisiä ja muita koiria runsaasti... Ehkä pystyn pitämään koiran muuten kuin kehässä hyvinkin sievästi, mutta kehä on sitten eri juttu. En ole koskaan ollut rauhattoman koiran kanssa kehässä, joten mietinkin, miten herkästi tuomari hylkää koiran (ns. ei voida arvostella) sen käyttäytymisen perusteella...? Koira kulkee nätisti vierelläni joskus, kun sitä huvittaa. Jos taas ei huvita, niin on melko vaikea saada rauhoittumaan, tarvitaan melkein koiran viereen kyyristyminen ja syliin ottaminen ennen kuin rauhoittuu, kun en väkivaltaa halua käyttää.
Jos joku toinen tulee lähelle toisen koiran kanssa, tämä koira kiinnostuu enemmän toisesta koirasta, kuikuilee taakseen nähdäkseen tämän, pysähtelee, kääntyy jne. Kehässä kuitenkin on muitakin koiria samanaikaisesti....
Ja mites tuo pöydälle nostaminen? Oma koirani on melko suuri rotu, eli tätä en ole kohdannut sen kohdalla aiemmin. Tämä uusi hauveli on noin 28-30cm korkea. Eli pöydälle pitäisi nostaa?

Olen hieman huolissani että edistynkö tosiaan tarpeeksi että uskallan viedä koiran paikalle... Näyttelyt olisivat kuukauden päästä. Jos päädyn siihen tulokseen etten voi viedä koiraa, ilmoitanko paikalle vain, että koira ei tulekaan? Saanko ilmoittautumisrahoja takaisin?
Onko teillä mitään niksejä tähän, miten saisin koiran menemään nätisti? Tai jotain paikkoja joissa olisi paljon ihmisiä, ja johon olisi lupa viedä koira? Totuttelemaan?

7

720

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkuhiljaa ...

      Pöydälle pitää nostaa. Sitä kannattaa harjoitella kotona lyhyitä aikoja antaen runsaasti palkkaa, kuitenkin vaatimustasoa hiljalleen nostaen. Ensin aloittaisin siitä että nostaisin ihan vaan pöydälle hetkeksi ja antaisin namia koko ajan.

      Tuomarin suhtautumisesta vihaiseen koiraan&EVA ... en tiedä. On kiinni varmaan vielä tuomarista, joku voi antaa rähisevälle vain H:n ja merkata luonneosioon rastin vihaisesta käytöksestä. Ulkomainen tuomari ... ei tietoa noudattavatko oman maan ohjeistusta. Sen olen huomannut että omanikin on sietänyt monta sellaista tuomaria mistä olen ajatellut että tuota kyllä pelkää. Esim. mätsäreissä tuulisella säällä lepattava sadetakki ja hattu. Tuomarit osaavat lähestyä koiraa oikealla tavalla. On joku ulkomuototuomarit-sivusto, jossa taitaa ollla keskustelupalsta, kysy siellä tarkemmin.

      Jos paikkakunnallasi on koirakerho joka järjestää näyttelyharjoituksia niin ehdottomasti kannattaa mennä sinne. Siellä totutetaan koiraa olemaan nätisti pöydällä eri ihmisten käydessä koiraa koittamassa, hyvää siedätystä.

      Rahoja ei mielestäni saa takaisin muuta kuin lääkärin todistuksella tai tuomarimuutoksesta johtuen.

      Suosittelisin myös naksutin koulutusta. Oletko perehtynyt siihen? Kerron lisää jos kiinnostaa ja et tunne asiaa. Turid Rugassin kirjoja kannatta lukea (esim. Rauhoittavat signaalit), siellä mm on esimerkkitapaus kuinka koiraa siedätetään pikkulapsiin. Hän käyttää lempeitä keinoja ja niin itse käyttäytyisin jos koira pelkää. Ihmisiin siedättäisin pikkuhiljaa esim. parkkaipaikalla. Käyttäisin avuksi naksutinta.

      Maassa seisottaessa esim. kun tuomari arvostelee muita luokan koiria tai luo yleissilmäyksen alussa kun menette kehään; silloin voi aivan hyvin pienen koiran kanssa mennä polvilleen jos se silloin on nätimmin. On rotuja joita seisotetaan vapaasti, toisia esitetään asetellen ... kuitenkin omassa rodussammekin (joka asetellaan) käytetään molempia tapoja riippuen miten koira parhaiten esiintyy.

      Mikä rotu on kyseessä, sukupuoli, ikä? Uteliaisuuttani: minne näyttelyyn olet menossa, jos satuttaisiin tulla myös.

      Yksi vaihtoehto on pyytää joku toinen handlaamaan tai ainakin kokeilla miten kulkee vieraan kanssa. Jos on "itsenäinen" tyyppi, voi mennä vieraan kanssa jopa paremmin.

      • :// ...

        Naksutinkoulutuksesta en kyllä ole tainnut edes kuulla? Olisin kyllä kiinnostunut tietämään asiasta.
        Koirakerhosta yritin ottaa selvyyttä, naapurikunnasta tämän mukaan löytyisi, mutta ei omasta kunnastamme... Ehkä pitäisi siellä sitten vierailla.

        Kyseessä on kleinspitz, uros, 15kk. Euran näyttelyihin oltaisiin menossa.

        Tuosta handlaamisesta, tarvitseeko siitä erikseen ilmoittaa johonkin, jos koiran esittäjä ei ole sen omistaja? Vai voinko muuten vain laittaa koiran kehään esim. sisareni kanssa?


    • ehkä ei kannata

      yhdenkään koirarodun ei kuulu olla arka. Riippuu tosin aina tuomarista, mihin ruutuun sitten ruksin laittaa, kaikki tuomarit eivät aina välitä vaikka syytä olisi. On väärin antaa aralle koiralle paremi tulos, jos käytös ei ole ok.

      Tuon perusteella et saa rahoja takaisin. Voit jättää vain menemättä tai sitten menet paikalle ja ilmoitat kehäsihteerille, että koira ei osallistu.

      Paljon vain harjoituksia ja sellaista, että puunaat koiraa aamulla kuten tekisit näyttelyaamuna. Pakkaat tavarat, ajatte autolla, jne, kaikki mitä kuuluisi näyttelyaamuun. Oma rauhallisuus on tärkeä.

      Jos oma koirani pelkäisi, niin en veisi sitä. en haluasi aiheuttaa koiralleni näyttelytilanteesta turhaa stressiä, ei ole sen arvoista.

      • nro 5

        Koiran saa esittää muu kuin omistaja eikä siitä tarvitse ilmoittaa. Yksi henkilö pääsee sisälle koiran kanssa ilmaiseksi.

        Voi tosiaan olla että kannattaa odottaa vielä koirasi tulemista varmemmaksi ihmisten seurassa. Miksi se on arka/pelokas tms? Onko sitä totutettu aikaisemmassa kodissa ihmisiin?


      • :// ...
        nro 5 kirjoitti:

        Koiran saa esittää muu kuin omistaja eikä siitä tarvitse ilmoittaa. Yksi henkilö pääsee sisälle koiran kanssa ilmaiseksi.

        Voi tosiaan olla että kannattaa odottaa vielä koirasi tulemista varmemmaksi ihmisten seurassa. Miksi se on arka/pelokas tms? Onko sitä totutettu aikaisemmassa kodissa ihmisiin?

        Luulen, että koira pelkää muita ihmisiä siksi, koska se on ollut ennen minulle tulemistaan melko yksinäisen, vanhan miehen luona maalla. Muita koiria miehellä on kyllä ollut samaan aikaan tämänkin koiran kanssa, joten hieman olen ihmeissäni siitä että koira suhtautuu toisiin koiriinkin varauksella.

        Todennäköisesti en tule viemään koiraa näyttelyyn, on sitten paremmin aikaa totutella koiraa kun ei tähtää mihinkään tiettyyn päivään.


      • pikkuhiljaa ...
        :// ... kirjoitti:

        Luulen, että koira pelkää muita ihmisiä siksi, koska se on ollut ennen minulle tulemistaan melko yksinäisen, vanhan miehen luona maalla. Muita koiria miehellä on kyllä ollut samaan aikaan tämänkin koiran kanssa, joten hieman olen ihmeissäni siitä että koira suhtautuu toisiin koiriinkin varauksella.

        Todennäköisesti en tule viemään koiraa näyttelyyn, on sitten paremmin aikaa totutella koiraa kun ei tähtää mihinkään tiettyyn päivään.

        Naksutinkoulutuksesta:
        Naksuttimia saa ostettua eläinkaupoista, koirakouluista ja näyttelyistä.

        Ensin naksutin ”ladataan” koiralle, elikkäs varaat läjän nameja ja naksautat ja annat heti namin koiralle. Jatkat tätä esim. 5 krt, pieni tauko 5 krt, pieni tauko 5 krt jne niin kauan että itsestäsi vaikuttaa siltä että koira osaa yhdistää äänen namiin. (tavallaan ihan sama asia kuin hyvä koira-kehu tms., eroaa vain siinä että naksutin antaa aina saman äänen kun taas oma äänensävy vaihtelee)

        Yksi tärkeä asia on että aina kun naksautat annat palkkaa! Ajoitus on toinen tärkeä, naksutin on nopea ja naksautus tulee oikeaan aikaan eli silloin kun koira tekee jotain oikein. Tuohon perustuu se että sitä pystyy käyttämään käytöksen korjaamiseen.

        Lataa naksutinta 1 päivä – x päivää

        Kun koira on ymmärtänyt jujun voit tehdä ensimmäisen varsinaisen harjoituksen.
        Vaikkapa: Laita lehti lattialle, tarkoitus opettaa koira koskemaan lehteen ensin kuonolla ja sitten myöhemmin astumaan päälle. Käytä samaa ”jaksotusta” kuin latauksessa. Ota käteen 5 namia ja pidä tauko jne 5-10 min. Kun aloitat seuraavalla kertaa illalla tai seur. päivänä niin aloita taas alusta. Koira vaan edistyy tehtävässään nopeammin.
        ** kun koira katsoo lehden suuntaan, naksauta palkkaa
        ** kun koira lähestyy lehteä naks palkka
        ** kun koira koskee lehteä naks palkka
        Voi kestää hetken että koira ymmärtää vielä tämän jujun tässä tekemisessä ja naksauttamisessa. Pitää vaan odottaa. Ellei mitään tapahdu ei naksutin ole kunnolla "lataunut" eli palaa siihen. Kun se miettii miten sen palkan saa se voi haukkua, läähättää tms. Koiran pitää siis itse keksiä mitä sen pitää tehdä että se saa palkan. Temppu nimetään vasta kun se osataan.

        Sama juttu tassulla koskettamisessa. Sama järjestys helposta vaikeutetaan. Koira tarjoaa oletettavasti jälleen nokalla kosketusta ja kun ei saa siitä naksautusta lopulta tarjoaa muita juttuja. Sitten naksautat kun pistää tassun/t lehdelle.

        Tässä periaate jota voi sen opittuaan soveltaa ihan mihin vaan esim. vieraisiin ihmisiin totuttamiseen. Siinä kuitenkin ehdottaisin että lukisit nuo Turidin kirjat. Hän ei käytä naksutinta niissä mutta siedätys on periaatteessa tehtävissä naksuttimella. Googleta naksutin koulutus niin löytyy varmasti parempia ohjeita tai Clickertraining … niin löytyy videoitakin.


      • pikkuhiljaa ...
        pikkuhiljaa ... kirjoitti:

        Naksutinkoulutuksesta:
        Naksuttimia saa ostettua eläinkaupoista, koirakouluista ja näyttelyistä.

        Ensin naksutin ”ladataan” koiralle, elikkäs varaat läjän nameja ja naksautat ja annat heti namin koiralle. Jatkat tätä esim. 5 krt, pieni tauko 5 krt, pieni tauko 5 krt jne niin kauan että itsestäsi vaikuttaa siltä että koira osaa yhdistää äänen namiin. (tavallaan ihan sama asia kuin hyvä koira-kehu tms., eroaa vain siinä että naksutin antaa aina saman äänen kun taas oma äänensävy vaihtelee)

        Yksi tärkeä asia on että aina kun naksautat annat palkkaa! Ajoitus on toinen tärkeä, naksutin on nopea ja naksautus tulee oikeaan aikaan eli silloin kun koira tekee jotain oikein. Tuohon perustuu se että sitä pystyy käyttämään käytöksen korjaamiseen.

        Lataa naksutinta 1 päivä – x päivää

        Kun koira on ymmärtänyt jujun voit tehdä ensimmäisen varsinaisen harjoituksen.
        Vaikkapa: Laita lehti lattialle, tarkoitus opettaa koira koskemaan lehteen ensin kuonolla ja sitten myöhemmin astumaan päälle. Käytä samaa ”jaksotusta” kuin latauksessa. Ota käteen 5 namia ja pidä tauko jne 5-10 min. Kun aloitat seuraavalla kertaa illalla tai seur. päivänä niin aloita taas alusta. Koira vaan edistyy tehtävässään nopeammin.
        ** kun koira katsoo lehden suuntaan, naksauta palkkaa
        ** kun koira lähestyy lehteä naks palkka
        ** kun koira koskee lehteä naks palkka
        Voi kestää hetken että koira ymmärtää vielä tämän jujun tässä tekemisessä ja naksauttamisessa. Pitää vaan odottaa. Ellei mitään tapahdu ei naksutin ole kunnolla "lataunut" eli palaa siihen. Kun se miettii miten sen palkan saa se voi haukkua, läähättää tms. Koiran pitää siis itse keksiä mitä sen pitää tehdä että se saa palkan. Temppu nimetään vasta kun se osataan.

        Sama juttu tassulla koskettamisessa. Sama järjestys helposta vaikeutetaan. Koira tarjoaa oletettavasti jälleen nokalla kosketusta ja kun ei saa siitä naksautusta lopulta tarjoaa muita juttuja. Sitten naksautat kun pistää tassun/t lehdelle.

        Tässä periaate jota voi sen opittuaan soveltaa ihan mihin vaan esim. vieraisiin ihmisiin totuttamiseen. Siinä kuitenkin ehdottaisin että lukisit nuo Turidin kirjat. Hän ei käytä naksutinta niissä mutta siedätys on periaatteessa tehtävissä naksuttimella. Googleta naksutin koulutus niin löytyy varmasti parempia ohjeita tai Clickertraining … niin löytyy videoitakin.

        Luulisin kyllä että teidän tapauksessa jos koiralla on ollut vähän ihmiskontakteja pystyt sitä auttamaan. Voithan myös selittää tilanteen kavereille/sukulaisille ja sopia että tapaatte jossain. He nakkelevat maahan nameja eivätkä puhu teille tai katso koiraan. Menevät vain ohi useasti aika kaukaa. Etäisyyttä voi vähitellen pienentää, mutta koskea koiraan ei kannata. Odottaa niin kauan että koira menee itse ihmisen luo ja silloinkin välttää katsomista. Rauhallinen pitäisi olla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 178
      1903
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      50
      1836
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1353
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1164
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1121
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1099
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1085
    Aihe