H. Nykänen: "Joku pelkää kirjettäsi"

ristohki82

Kuulun niihin, jotka löysivät tiensä Harri Nykäsen kirjallisen tuotannon pariin ”Raid” –sarjasta tehtyjen televisiointien kautta. 12-osaisen sarjan ja sen jälkeen tehdyn elokuvan nähtyäni mieltäni jäi kalvamaan pakonomainen tarve edelleen saada eläytyä siihen kliffojen pikku- ja suurrikollisten maailmaan, jota ryyditti niin huumori, säkenöivä dialogi kuin unohtumattomat persoonatkin liikemies Sundmanista aina Raidiin itseensä.

Vuonna 1988 julkaistu ”Joku pelkää kirjettäsi” on ajalta ennen ”Raidin” syntyä. Siinä herjakirjoittaja lähettelee ns. paskakirjeitä poliitikoille, julkkiksille ja tavallisillekin tallaajille. Useimmiten kirjeissä on vakiona seuraava lause: ”Olette kuin pystyyn paskannettu lapamato”, ja kirjeiden paskamaisen sisällön vahvistuksena herjakirjoittaja on aina pyyhkäissyt kirjepapereiden keskelle näyttävän jarrutusjäljen. Poliisi alkaa tutkia asiaa toden teolla, kun yhden tuollaisen kirjeen saa ministeri Hämäläinen. Samoihin aikoihin elämän katkeroittama ja mieleltään järkkynyt herjakirjoittaja, jolle ihmisille kostamisesta on tullut pakkomielle, oivaltaa kynän, kirjepapereiden ja ulostetahrojen suhteellisen tehottomuuden, ja päättää korvata ne järeällä tuliaseella.

”Joku pelkää kirjettäsi” –kirjassa yhdistyvät kaikki ”Raidillekin” ominaiset piirteet: jännitys, värikkäiden persoonallisuuksien kirjo, huumori sekä partaveitsenterävä dialogi, joka ei koskaan ole turhaa; se joko vie tarinaa sujuvasti eteenpäin taikka kuvastaa puhuvien henkilöiden kesinäisiä jännitteitä, tunteita ja lausumattomia ajatuksia. Esimerkkinä jälkimmäisestä lainaan kirjasta seuraavan otteen, joka samalla toimii tekstinäytteenä Nykäselle ominaisesta kirjallisesta ilmaisutyylistä:

”- Eiköhän tämä riitä. Rissanen nousi ärsyttävästi venytellen ja asteli lähes tyhjän kirjahyllyn luo. Hän silmäili hyllyssä olevaa lehtinippua ja otti Tekniikan Maailman alta esiin Penthouse-lehden. Hän tiiraili sen kuvia ja sanoi Kurviselle:
- Jalostavaa lukemista.
- Vittuako meikäläisen lukemiset poliisille kuuluu.
- Ei kuulu teikäläisen vitut poliisille, Rissanen myönsi ja heitti lehden kasan päällimmäiseksi. Hän lähti, puhumatta tällä kertaa mitään yhteydenotosta.”

Tämä kirja tuskin jättää kylmäksi ketään, jonka ”Raidista” tuttu vauhdikas, hilpeänoloinen ja sarkasmiakin sisältävä meininki on saanut hyvälle tuulelle ja janoamaan aina vain lisää toimintaa. Pelkistetty kirjoitusasu jättää lukijan mielikuvitukselle kivasti tilaa ja tekee lukemisen helpoksi. Erityisen suuri plussa tulee esimerkillisestä dialoginkäytöstä.

0

331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

        Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
        Maailman menoa
        199
        4750
      2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

        On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
        Maailman menoa
        277
        2884
      3. 134
        1747
      4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

        Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
        Sinkut
        210
        1458
      5. Luovutetaanko nainen?

        En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
        Ikävä
        67
        1421
      6. J-miehelle toivon

        Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
        Ikävä
        84
        1176
      7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

        Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
        Ikävä
        64
        1144
      8. By the way, olet

        mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
        Ikävä
        75
        1119
      9. Haluatko S

        vielä yrittää?
        Ikävä
        59
        1087
      10. Onko kaivattunne suosittu?

        Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
        Ikävä
        76
        1071
      Aihe