Haetaan astutukseen suomenpystykorva-urosta

mm.

Valitettavasti meidän nartulla ei ole tuloksia kokeista tai näyttelyistä, joten emme voi pyytää pystykorvajärjestön suosituksia. Syynä tähän on nartun arkuus koetilanteissa; kotona ja lenkillä narttu on rohkea, mutta kun mennään esimerkiksi näyttelyihin niin koira on todella arka. Metsällä toimii kuitenkin hyvin. Nartulla ei ole vielä silmä/polvituloksia, mutta on menossa tutkimuksin ja jos jommassa kummassa on sanomista niin astutusta ei tietenkään tule. Kaunis ja hyväluontonen koira. Arkuus johtuu luultavasti meidän puutteellisesta sosiaalistamisesta, joka ei ole periytyvää. ;)

Urokselta vaaditaan polvi/silmätulokset, sekä tietenkin paperit. Pennut on ehdottomasti rekisteröitävä. Uroksen oltava hyväluontoinen ja toimittava metsällä hyvin. Näyttely/koetuloksilla ei ole mitään merkitystä itselleni.

Koira Pirkanmaalla. Kauemmaksikin tuonti onnistuu. Suotavaa olisi, jos uroksen omistajalla on kokemusta astutustilanteesta. Meidän narttu on ensisynnyttäjä.

4

594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Spk Aksu

      Moikka! Meillä olis huhtikuussa 2vuotta täyttävä komia suomenpystykorva uros Aksu. Poikamme on rekattu. Aksua on käytetty lintu-ja hirvimetsällä ja voin sanoa että on todella riistaviettinen tapaus. Aksu on hyväluontoinen mutta todella energinen ja vähän höselö silti oikein kiltti. :D Komean punainen eikä ole värivirheitä. Ollut terveenä ja rokotukset kunnossa. Polvi/silmätuloksia ei ole mutta voihan sitä käydä tietty stekkauttaa.. :)

      Valitettavasti meillä ei ole kokemusta astutuksesta. Ja eka astuminen Aksullekkin.

      Itse asumme Keminmaassa eli aika kaukana.

    • heippa!!

      Hei mm.!

      Annan sinulle vinkkejä;
      1. Käytä koirasi pevisa-tarkastuksessa, tutkituta polvet ja silmät. Jos polvet ovat 0/0 ja silmät terveet, niin:
      2. Mene sivuille ja tutustu terveystilanteeseen ja erityisesti epilepsiaan http://www.spj.fi/spk/terveys/terveysasiat.htm
      3. Lähetä täytetty epi-luku tiedustelukaavake lähimmälle jalostusneuvojallesi, saat sieltä postissa vastauksen, tiedon koiran epiluvusta. Se kertoo jo sen, karsiiko epi-luku pennutuksen pois.
      4. Jos epiluku on kuitenkin matala, suosittelen käyttämään ainakin kerran näyttelyissä; käykää ensin harjoittelemassa esimerkiksi mätsäreissä! Halpaa, mutta hyvää treeniä kokemattomalle.
      Arkuus ei ole suomenpystykorvan kohdalla pelkästään sosialistamisen puutetta. Pystykorva on luontaisesti terhakka koira! Joten mielestäni niin arkaa koiraa jota ei voida edes esimerkiksi edes ulkonäyttelyissä käyttää kertaa ei ole hyvää jalostusmateriaalia.

      Paljonko koiralla on ikää? Olisiko vielä esimerkiksi vuosi aikaa odottaa pennuttamista ja saada selville pevisa, epi näyttelytulos ja peräti mahdollisesti käyttökoetuloskin? Kun koiralle tulee ikää, voi mahdollisesti lievä arkuuskin kariutua pois, viimeistään koulutuksella. Kun kummallakin vanhemmilla on tuloksia ja pevisat tehtynä, saa pennutkin paremmin kaupattua hyviin ja aktiivisiin kotiin! :) Onneksi teillä on kuitenkin se selvillä että pennut on ehdottomasti rekisteröitävä! Hyvä juttu!!!

      Ja silti, jos jostain syystä ette voi näyttelytulosta hankkia :( kannattaa kääntyä jalostusneuvonnan puoleen ja kysyä antaisivatko he urossuositusta. Jalostusneuvojat voivat vain ja ainoastaan laskea pentueelle tulevan epi-luvun, jota kuitenkin pennunostajat kysylevät, ja hyvä niin!

    • mm.

      Koira täyttää kolme. Kauaa ei enää voi odotella ensimmäistä astutusta. Narttu käytetään EHDOTTOMASTI polvi-, silmä- ja jopa lonkkatutkimuksissa. Jos niissä on sanomista niin on aivan selvä ettei tätä yksilöä käytetä jalostukseen. :)

      En tiedä miksi kyseiselle nartulle koetilanteet ovat niin hankalia. Lenkillä antaa kenen tahansa tulla silittelemään mutta kun näyttelykehässä tuomari lähestyy niin narttu painautuu maahan tai pakenee selkäni taakse. Mätsäreissä tuomarit eivät tässä vaiheessa edes uskalla koskea narttuun joten sitä kautta se ei saa tarvittavaa kokemusta.

      Kasvattajakurssi on siis käyty ja asiat hallussa teoriassa ja myös käytännössä toisen rodun kohdalla. :) Ainoa mikä mietityttää on tuo, että miten epi-luku pystäreillä lasketaan?

    • mm.

      Sen verran haluan sanoa vielä, että pennuille olisi jo kova kysyntä. Muutama metsästäjä jotka tuntevat meidän nartun kyselevät kovasti että koskas hänellä teetetään pentuja.

      En yhtään tiedä minkälainen kanta pystykorvaliitolla on koe- ja näyttelytuloksiin. Myönnän sen että sinänsä tulokset ovat tärkeitä että tiedetään nartun ja uroksen olevan jalostuskelpoisia, mutta toisaalta jos halutaan käyttökoiraa niin tuloksilla ei ole niin iso merkitys. Terveystulokset ovat ehdottomat ja hieman ihmettelen tuota linjausta että vasta ennen toista astutusta. Selityksenä oli jotakin Lapista, jossa ei taida olla paljoa eläinlääkäriasemia jotka tekevät virallisia tutkimuksia.

      Tarkoitus on pennut myös tarkistuttaa eläinlääkärillä ja siruttaa. Oma ostettiin ilman noita ja muutenkin tuntuu, ettei kyseinen asia ole pystykorvilla tärkeä. Pystäripennuille tuntuu olevan kysyntää vaikka niitä on rekisteröity vuosi vuodelta vähemmän; onko niin hankala rotu kasvattaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7229
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      35
      2781
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2356
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      99
      2062
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      16
      1757
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1545
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1407
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1371
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      35
      1333
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    Aihe