Espadaa tai muuta kalaa

kalansyöjä

Olisi mukava kuulla kokemuksia, saada kalaruokasuosituksia. Olemme kerran syöneet espadaa, mutta petyimme kovasti emmekä ole toiste kokeilleet. Nyt on vähän sellainen mieli, että voisihan sitä sittenkin maistella uudelleen ja että ehkä se vika olikin ravintolassa.
Siispä: jottei menisi enää niin pieleen, kuulisin kernaasti, missä saa hyvää espadaa vai olisiko sittenkin joku muu kalaruoka parempi.

14

3640

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fun Chal

      Espada harvinaisena kalana on eräs Madeiran erikoisuus. Madeiran lisäksi sitä saa vain esim. jossain Filippiinien rannikolla. Kalaa ei kukaan ole nähnyt elävänä, sillä se ongitaan niin syvältä, että se menehtyy ylös nostettaessa.
      Mielestäni parasta on espada banaanilla, tai grillattuna. Itse käyn usein Le Jardinissa syömässä espadan banaanin kanssa. Siellä banaani pilkotaan siivuiksi. Useissa paikoissa banaani on joko kokonainen tai sitten vaan puolitettu. Toinen mielestäni hyvä kalaravintola on O Barqueiro Marisqueira, jossa on myös erinomainen espada banaanilla. Listalla se kulkee nimellä: Scabbard Fish a Madeira ja maksaa 14,50.
      Yleensä hinnastoissa se löytyy muuten nimikkeellä espada banaanilla, espada com banana.
      Kauppahallissa voi käydä ihastelemassa espadaa kokonaisena.
      Ja eiku nautiskelemaan...

      • Peixe de espadaa preto eli suomeksi mustahuotrakalaa pyydetään jonkin verran myös Azoreilla. Tosin sillä ei ole Azoreilla sellaista statusta kuin Madeiralla eikä sitä ole jatkuvasti saatavilla. Mustahuotrakala elää noin 1000 metrin syvyydessä.

        Madeiralla syötävistä tavallismmista kaloista kerrottaneen mm. matkanjärjestäjien sivuilla. Siellä mainitaan todennäköisesti ainakin tonnikala, joita on useita alalajeja. Ruokalistassa se kulkee yleisimmin nimellä albacora, keltaevätonnikala, joka on tonnikalalajeista tavallisin.

        Yleinen ravintoloissa on miekkakala, espadarte, swordfish. Muita Madeiran ruokalistan kaloja ovat mm. pargo ja salmonete (mullo). Madeira Naturen sivustolla mainitaan chicharro, piikkimakrilli (joka suomenkielisestä nimestään huolimatta ei ole piikkinen) - tarjottaneen useimmiten jauhoissa kierriteltynä ja tiristettynä. Chicharron lähisukulainen carapau, hevosmakrilli.

        Grillatun kalan lisäksi listalla saattaa esiintyä caldeirada, kalapata, joka on varsin perinteinen kalaruoka eri puolilla Portugalia. Caldeiradaan käytetään yleensä useita kalalajeja.

        Äyriäisistä tavallisimipia ovat mustekala ja kalmari.

        Madeiran kaloista kerrotaan mm. Madeira Nature -netin sivuilla, http://www.madeiranature.com/index/cms/page/-/page/nature_fauna/lang/en/articleId/419/articleTitle/fish. Madeiralla pyydettävien kalojen lisäksi ravintolat saattavat tarjota Portugalin mantereelta ja muualta Euroopasta tuotettua kalaa, josta osa on viljeltyä.

        Nettisivuillani on lista Azoreilla esiintyvistä tavallisimmasta kalalajeista. Osaa niistä kalastetaan myös Madeiran vesissä.


      • Eemeli10
        masseur kirjoitti:

        Peixe de espadaa preto eli suomeksi mustahuotrakalaa pyydetään jonkin verran myös Azoreilla. Tosin sillä ei ole Azoreilla sellaista statusta kuin Madeiralla eikä sitä ole jatkuvasti saatavilla. Mustahuotrakala elää noin 1000 metrin syvyydessä.

        Madeiralla syötävistä tavallismmista kaloista kerrottaneen mm. matkanjärjestäjien sivuilla. Siellä mainitaan todennäköisesti ainakin tonnikala, joita on useita alalajeja. Ruokalistassa se kulkee yleisimmin nimellä albacora, keltaevätonnikala, joka on tonnikalalajeista tavallisin.

        Yleinen ravintoloissa on miekkakala, espadarte, swordfish. Muita Madeiran ruokalistan kaloja ovat mm. pargo ja salmonete (mullo). Madeira Naturen sivustolla mainitaan chicharro, piikkimakrilli (joka suomenkielisestä nimestään huolimatta ei ole piikkinen) - tarjottaneen useimmiten jauhoissa kierriteltynä ja tiristettynä. Chicharron lähisukulainen carapau, hevosmakrilli.

        Grillatun kalan lisäksi listalla saattaa esiintyä caldeirada, kalapata, joka on varsin perinteinen kalaruoka eri puolilla Portugalia. Caldeiradaan käytetään yleensä useita kalalajeja.

        Äyriäisistä tavallisimipia ovat mustekala ja kalmari.

        Madeiran kaloista kerrotaan mm. Madeira Nature -netin sivuilla, http://www.madeiranature.com/index/cms/page/-/page/nature_fauna/lang/en/articleId/419/articleTitle/fish. Madeiralla pyydettävien kalojen lisäksi ravintolat saattavat tarjota Portugalin mantereelta ja muualta Euroopasta tuotettua kalaa, josta osa on viljeltyä.

        Nettisivuillani on lista Azoreilla esiintyvistä tavallisimmasta kalalajeista. Osaa niistä kalastetaan myös Madeiran vesissä.

        Ovatko ravut tai hummerit kalliita Madeiralla? Tai missä hinnoissa ne ovat? Onko kilohinta kuten Lissabonissa?


      • Eemeli10 kirjoitti:

        Ovatko ravut tai hummerit kalliita Madeiralla? Tai missä hinnoissa ne ovat? Onko kilohinta kuten Lissabonissa?

        Tarkalleen ottaen edellä mainitsemani mustekala (polvo) ja kalmari (lula) ovat nilviäisiä. Samaan joukkoon kuuluu vielä suht' yleinen mutta vähemmän arvostettu ja halvempi sepia (choco), jota ainakin Portugalin mantereella aikaisemmin oli ravintoloissa yleisesti tarjolla.

        Minulla ei ole kokemusta hummerien enempää kuin rapujenkaan syönnistä ei niin Madeiralla kuin täällä Azoreillakaan. Kummassakin pyydystetään jonkun verran hummeria nimeltä cavaco (slipper lobster). Toinen hummerilaji kulkenee pelkästään nimeltä lagosta tai lagosta regional (common spiny lobster). Ravusta, jota pyydetään niin Madeiralla kuin Azoreillakin, käytetään nimeä sapateira, toothed rock crab.

        Alkuruokana tarjotaan yleisesti lapa-nimisiä (limpets) äyriäisiä grillatuina, voilla ja valkosipulilla höystettyinä. Ruokalistassa ruoka kulkee nimellä lapas grelhadas ja maksaa toista kymppiä.

        Esim. haulla marisqueira funchal tulee listauksia meren eläviin erikoistuneista ravintoloista. Monilla niistä näyttää olevan Internet-sivut, joilla saattaa olla myös menuita. Useimmissa tapauksissa sivujen kieli on todennäköisesti vain portugali.

        Menuissa on kalaosastossa yleensä poikkeuksetta ainakin yksi bacalhau-ruoka. Kaikki portugalilaiset eivät miellä bacalhauta (kapakala = suolattu ja kuivattu turska, joka on pyydetty Norjassa tai Pohjois-Amerikassa) edes kalaksi, vaan pelkästään bacalhauksi. Bacalhau grelhado, grilled cod fish, tarkoittaa grillattua kapakalan fileepalaa, jota on ensin liotettu 48 tuntia vedessä, sen jälkeen kenties hetken maidossa, minkä jälkeen se on grillattu ja maustettu valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Muitakin variaatioita saattaa löytyä. Ruoka on erinomainen, jos raaka-aine on ollut hyvää eikä kala ole päässyt grillattaessa kuivumaan. Parhaana pidetään hiiligrillausta, grelhado no carvão.

        Katselin erään pontadelgadalaisen ravintolan menuuta netissä. Siellä näyttävät cavaco-hummeri ja spiny lobster -hummeri maksavan 80 e/kg. Sapateira-rapujen kilohinnaksi ilmoitetaan 20 e/kg


      • Meunier
        masseur kirjoitti:

        Tarkalleen ottaen edellä mainitsemani mustekala (polvo) ja kalmari (lula) ovat nilviäisiä. Samaan joukkoon kuuluu vielä suht' yleinen mutta vähemmän arvostettu ja halvempi sepia (choco), jota ainakin Portugalin mantereella aikaisemmin oli ravintoloissa yleisesti tarjolla.

        Minulla ei ole kokemusta hummerien enempää kuin rapujenkaan syönnistä ei niin Madeiralla kuin täällä Azoreillakaan. Kummassakin pyydystetään jonkun verran hummeria nimeltä cavaco (slipper lobster). Toinen hummerilaji kulkenee pelkästään nimeltä lagosta tai lagosta regional (common spiny lobster). Ravusta, jota pyydetään niin Madeiralla kuin Azoreillakin, käytetään nimeä sapateira, toothed rock crab.

        Alkuruokana tarjotaan yleisesti lapa-nimisiä (limpets) äyriäisiä grillatuina, voilla ja valkosipulilla höystettyinä. Ruokalistassa ruoka kulkee nimellä lapas grelhadas ja maksaa toista kymppiä.

        Esim. haulla marisqueira funchal tulee listauksia meren eläviin erikoistuneista ravintoloista. Monilla niistä näyttää olevan Internet-sivut, joilla saattaa olla myös menuita. Useimmissa tapauksissa sivujen kieli on todennäköisesti vain portugali.

        Menuissa on kalaosastossa yleensä poikkeuksetta ainakin yksi bacalhau-ruoka. Kaikki portugalilaiset eivät miellä bacalhauta (kapakala = suolattu ja kuivattu turska, joka on pyydetty Norjassa tai Pohjois-Amerikassa) edes kalaksi, vaan pelkästään bacalhauksi. Bacalhau grelhado, grilled cod fish, tarkoittaa grillattua kapakalan fileepalaa, jota on ensin liotettu 48 tuntia vedessä, sen jälkeen kenties hetken maidossa, minkä jälkeen se on grillattu ja maustettu valkosipulilla ja oliiviöljyllä. Muitakin variaatioita saattaa löytyä. Ruoka on erinomainen, jos raaka-aine on ollut hyvää eikä kala ole päässyt grillattaessa kuivumaan. Parhaana pidetään hiiligrillausta, grelhado no carvão.

        Katselin erään pontadelgadalaisen ravintolan menuuta netissä. Siellä näyttävät cavaco-hummeri ja spiny lobster -hummeri maksavan 80 e/kg. Sapateira-rapujen kilohinnaksi ilmoitetaan 20 e/kg

        En ymmärrä espadan suosiota - minusta sen koostumus on epämielyttävä ja maku mitätön.

        Sen sijaan meriantura on ihanaa!


      • Meunier kirjoitti:

        En ymmärrä espadan suosiota - minusta sen koostumus on epämielyttävä ja maku mitätön.

        Sen sijaan meriantura on ihanaa!

        Jokaisella syötävällä kalalla näyttää olevan ystävänsä. Valinnanvaraa riittää. Merianturaa ei tietääkseni pyydetä Madeiran vesistä enempää kuin Azorienkaan. En tiedä onko sitä saatavana Madeiralla tuontikalana. Lissabonissa merianturaa (linguado) kyllä löytyy ruokalistoilta.


      • kalansyöjä
        masseur kirjoitti:

        Jokaisella syötävällä kalalla näyttää olevan ystävänsä. Valinnanvaraa riittää. Merianturaa ei tietääkseni pyydetä Madeiran vesistä enempää kuin Azorienkaan. En tiedä onko sitä saatavana Madeiralla tuontikalana. Lissabonissa merianturaa (linguado) kyllä löytyy ruokalistoilta.

        mukavista vastauksista ja erikoiskiitos Masseurille todella valaisevista vastauksista. Kyllähän näillä eväillä hoituu kala-ateria jos toinenkin. Pitää siis kyllä ehdottomasti kokeilla useampaakin lajia.


      • Kaksi kk vuodessa
        kalansyöjä kirjoitti:

        mukavista vastauksista ja erikoiskiitos Masseurille todella valaisevista vastauksista. Kyllähän näillä eväillä hoituu kala-ateria jos toinenkin. Pitää siis kyllä ehdottomasti kokeilla useampaakin lajia.

        Useissa ravintoloissa on listalla merianturaa, linguadoa. Yhden parhaista kokonaisena paistetuista merianturoista olen saanut Rua da Carreiralla olevassa Le Jardin da Carreira-ravintolassa. Eikä annos maksa kuin noin 8 euroa.

        Rua da Carreiralla on myös Londres - aina täynnä paikallisia oleva ja mainiota ruokaa tarjoava ravintola ja Bican( kauppahallin vieressä kellarissa) lounas on myös suuressa suosiossa.


      • Kaksi kk vuodessa kirjoitti:

        Useissa ravintoloissa on listalla merianturaa, linguadoa. Yhden parhaista kokonaisena paistetuista merianturoista olen saanut Rua da Carreiralla olevassa Le Jardin da Carreira-ravintolassa. Eikä annos maksa kuin noin 8 euroa.

        Rua da Carreiralla on myös Londres - aina täynnä paikallisia oleva ja mainiota ruokaa tarjoava ravintola ja Bican( kauppahallin vieressä kellarissa) lounas on myös suuressa suosiossa.

        Ravintolan listalla voi olla tämän päivän globaalissa maailmassa melkein mitä kalaa hyvänsä. Lohta ei pyydetä enempää Madeiran kuin Azorienkaan vesistä ja silti sitä sitä on kummasakin saariryhmässä monen ravintolan ruokalistalla. Käykääpä Madeiran supermarketissa katsomassa mistä ne katkaravut tulevat: Mosambikista ja Vietnamista. Yllä kerroin, että ravintoloissa tarjotaan tuontikalaa (tuontikala on muuta kuin Madeiralla pyydettyä). Halvat pescada fileet ravintoloissa ovat pakastettua tuontikalaa. Hyvin harva matkailija on perehtynyt paikallisista vesistä pyydettäviin kaloihin. Olen antanut yllä vinkkejä, joista tietoa voi hankkia.


    • bananas!

      Espada ei ole kovin erikoinen maultaan, aika neutraali.
      Se sopii minun kaltaiselleni, joka ei yleensä kalaruuasta pidä, etenkään kotoisesta "piikkisimpusta" tai no ahvenesta. (kelpaa tuoreesta valmistettuna lohet tvs. ja pakastealtaasta seiti, puna-ahven ja kampela).

      Madeiralla pihvipuoli ei ole erityisen kehuttava, sillä sitä kalaa suosittu siellä.
      Lihapuolella espetada on hyvää jos on taidolla tehty, sitäkin on ollut sekä että.

      • Taawi

        Madeiralla tehdään useissa marketeissa, kahviloissa ym ruokaa paikanpäällä jota saa ostaa mukaansa kiloittain. Erillaisia kalaruokia on melkoinen määrä, vaihtelee päivittäin. Tämä vihjeeksi jos ei halua syödä ravintoloissa joka päivä.


      • Portugalissa on yleistä, että ravintolat tarjoavat yhtä hyvin kalaa kuin lihaakin. Täysin jompaan kumpaan erikoistuneita ravintoloita on ilmeisesti niukasti - itse en pelkästään kalaruokia tarjoaviin ravintoloihin ole viimeisen 16 vuoden aikana Portugalissa törmännyt. Azoreilla ravintoloiden listalla on poikkeuksetta sekä lihaa että kalaa ja veikkaan, että tilanne Madeiralla ei ole kovinkaan erilainen. Portugalilaiset rakastavat lihaa monessa muodossa.

        Portugali ei ole perinteisesti ollut pihvimaa eikä sitä ole ollut Suomikaan. Murea pihvi Suomessa on yleistynyt viime vuosikymmeninä kaupunkipaikoissa. Perinteisesti naudanlihaa on Portugalissa käytetty pataruokiin. Kuuluisin niistä on cozido à portuguesa, lihapata, johon käytetään sekä naudan-, porsaan ja kanan tai broilerinlihaa että makkaraa (chourizo), perunaa, bataattia, kaalia ja porkkanaa. Käykää syömässä murea pihvi vaikka yhdessä Funchalin vanhimmista ravintoloista, joka on Golden Gate Cafe (Perustettu 1841). Sisäfilepihvi on lombo, ulkofilee vazia.

        Portugalilainen porsaanliha on erinomaista, samoin broileri. Arkiruoaksi voi kokeilla esim. tuiki tavallista grillattua borileria, frango grelhado, joko toivottavasti on hiiligrillattu (no carvão).

        Portugalilaiset ruoat eivät ole voimakkaasti maustettuja. Tulisuutta haluavat voivat maustaa ruokansa piri-piri -kastikkeella. Tavallisimmat mausteet ovat suola, pippuri, valkosipuli, oliiviöljy, viinietikka, tuore korianteri ja sileläehtinen persilja, joka sekin on korianteria harvinaisempi. Muistelkaapa, mitä teille tuotiin pöytään (jos ei sitä jo ollut valmiina) kun tilasitte kalaruoan: pullo oliiviöljyä ja viinietikkaa. Ne ovat tyypilliiä, perinteisiä grillaltun kalan mausteita suolan lisäksi.

        Lienee paikallaan tässä muistuttaa perinteisestä madeiralaisesta leivästä nimeltä caco. Jotkut ravintolat saattavat sitä tarjota ja sitä saa leipomoista, esim. Lidosta. Caco on pieni pyöreä litteä kakku, joka maistuu hyvältä voin kanssa. Tyypillinen madeiralainen makea leivonnainen on tummanpuhuva bolo de mel. Mel tarkoittaa tässä melassia (melaço de cana), jota valmistetaan sokeruo'osta.


      • kumpi kampi
        masseur kirjoitti:

        Portugalissa on yleistä, että ravintolat tarjoavat yhtä hyvin kalaa kuin lihaakin. Täysin jompaan kumpaan erikoistuneita ravintoloita on ilmeisesti niukasti - itse en pelkästään kalaruokia tarjoaviin ravintoloihin ole viimeisen 16 vuoden aikana Portugalissa törmännyt. Azoreilla ravintoloiden listalla on poikkeuksetta sekä lihaa että kalaa ja veikkaan, että tilanne Madeiralla ei ole kovinkaan erilainen. Portugalilaiset rakastavat lihaa monessa muodossa.

        Portugali ei ole perinteisesti ollut pihvimaa eikä sitä ole ollut Suomikaan. Murea pihvi Suomessa on yleistynyt viime vuosikymmeninä kaupunkipaikoissa. Perinteisesti naudanlihaa on Portugalissa käytetty pataruokiin. Kuuluisin niistä on cozido à portuguesa, lihapata, johon käytetään sekä naudan-, porsaan ja kanan tai broilerinlihaa että makkaraa (chourizo), perunaa, bataattia, kaalia ja porkkanaa. Käykää syömässä murea pihvi vaikka yhdessä Funchalin vanhimmista ravintoloista, joka on Golden Gate Cafe (Perustettu 1841). Sisäfilepihvi on lombo, ulkofilee vazia.

        Portugalilainen porsaanliha on erinomaista, samoin broileri. Arkiruoaksi voi kokeilla esim. tuiki tavallista grillattua borileria, frango grelhado, joko toivottavasti on hiiligrillattu (no carvão).

        Portugalilaiset ruoat eivät ole voimakkaasti maustettuja. Tulisuutta haluavat voivat maustaa ruokansa piri-piri -kastikkeella. Tavallisimmat mausteet ovat suola, pippuri, valkosipuli, oliiviöljy, viinietikka, tuore korianteri ja sileläehtinen persilja, joka sekin on korianteria harvinaisempi. Muistelkaapa, mitä teille tuotiin pöytään (jos ei sitä jo ollut valmiina) kun tilasitte kalaruoan: pullo oliiviöljyä ja viinietikkaa. Ne ovat tyypilliiä, perinteisiä grillaltun kalan mausteita suolan lisäksi.

        Lienee paikallaan tässä muistuttaa perinteisestä madeiralaisesta leivästä nimeltä caco. Jotkut ravintolat saattavat sitä tarjota ja sitä saa leipomoista, esim. Lidosta. Caco on pieni pyöreä litteä kakku, joka maistuu hyvältä voin kanssa. Tyypillinen madeiralainen makea leivonnainen on tummanpuhuva bolo de mel. Mel tarkoittaa tässä melassia (melaço de cana), jota valmistetaan sokeruo'osta.

        Bolo de Mel (Mel = hunaja), nettihaun perusteella hunajaversio näyttää tunnetummalle...
        Mutta varmaan muitakin versioita on.
        http://www.google.fi/#hl=fi&biw=1272&bih=797&q="bolo de mel" recepies&aq=&aqi=&aql=&oq="bolo de mel" recepies&fp=52a77db0304203fa
        Lisäämällä "Melaza" hakuun tuli pari portugalin kielistä viittausta siitä.

        Ainahan kokit ovat yrittäneet löytää edullisempia tapoja valmistaa ruokaa. Melassista olen kuitenkin kuullut puhuttavan vain eläinten rehuissa...

        Aiheen sivusta kotomaasta:
        http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-tallaista-roskaa/20112692/139


      • kumpi kampi kirjoitti:

        Bolo de Mel (Mel = hunaja), nettihaun perusteella hunajaversio näyttää tunnetummalle...
        Mutta varmaan muitakin versioita on.
        http://www.google.fi/#hl=fi&biw=1272&bih=797&q="bolo de mel" recepies&aq=&aqi=&aql=&oq="bolo de mel" recepies&fp=52a77db0304203fa
        Lisäämällä "Melaza" hakuun tuli pari portugalin kielistä viittausta siitä.

        Ainahan kokit ovat yrittäneet löytää edullisempia tapoja valmistaa ruokaa. Melassista olen kuitenkin kuullut puhuttavan vain eläinten rehuissa...

        Aiheen sivusta kotomaasta:
        http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2011/02/24/miksi-meille-syotetaan-tallaista-roskaa/20112692/139

        Sokeriruo'on (cana de açucar) viljely Madeiralla alkoi hyvin pian sen jälkeen kun saari oli löydetty 1400-luvulla korvaten viljan viljelyn, joka oli alkanut mennä huonosti. Sokerin tuotanto oli merkittävä saariryhmän vaurautta edistävä vaikutus. Raskasta viljelytyötä tekemään tuotettiin jopa orjatyövoimaa Kanariansaarilta, Marokosta, Mauretaniasta ja muualta Afrikasta. Huomattakoon, että levadoita rakennettin nimenomaan kasteluveden tuomiseksi sokeruokoviljelmille. Levadoiden rakentaminen jatkui aina 1900-luvulle saakka.

        Sokeriruo'on viljelyn merkitys alkoi vähentyä 1600-luvulla, mutta se ei koskaan loppunut. Sokeriruokoa viljellään Madeiralla vielä tänäkin päivänä. Vuosien saatossa sokeriruoko on jättänyt Madeiran ruokakulttuuriin lähtemättömän vaikutuksen

        Melaço todennäköisesti puhekielessä lyheni muotoon mel. Melaço (engl. molasses) tarkoittaa tummaa (paksua) siirappia. On totta, että suomenkileinen termiä melassi käytetään eläinten rehusta, joka on sokerinvalmistuksen sivutuote.

        Melaço, tumma siirappi, on - historiallisista syistä - olennainen Madeiran perinteisten makeiden leivosten aineosa. Tämän vahvistaa mm. alan pätevimpänä teoksena pidetty, Maria de Lourdes Modeston kirjoittama Cozinha Tradicional Portuguesa, jonka omistan.

        Bolo de melin lisäksi tyypillinen leivonnainen, johon käytetään tummaa siirappia (melaço), on broa de mel, tumma pikkuleipä, jonka maku muistuttaa piparkakun makua. Molempia edellämainittuja leivonnaisia on yleisesti myytävänä Madeiralla, samoin kuin monin paikoin muualla Portugalissa. Melaçoa saa ostaa lasipurkissa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      17
      2204
    2. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      84
      2158
    3. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      101
      1407
    4. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      10
      1386
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      84
      1257
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      146
      1198
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      251
      906
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      889
    9. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      173
      874
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      864
    Aihe