alle 3-vuotiaiden askartelut

pph hämeestä

Tuossa alempana on keskustelu joka aika-ajoin on käynyt kiivaanakin; aiheena perhepäivähoitajien askartelut hoitolasten kanssa.
Täällä meilläpäin käytäntö on se, että perhepäivähoitoon laitetaan käytännössä kaikki alle 3-vuotiaat.
Vaatii aika paljon mielikuvitusta keksiä askarteluja noin pienien kanssa, itse kun en periaatteessa halua askarrella lapsen puolesta... (sitä tuskin vanhemmatkaan arvostavat).

Nyt haluaisinkin vinkkejä ja ajatuksia muilta hoitajilta sekä päiväkotilaisilta; mitä noin "pienten" kanssa olette tehneet??? Netti on pullollaan askarteluohjeita, mutta pääosa niistä soveltuu vain isommille lapsille.

Tässä muutama askarteluohje, joita olemme talven aikana tehneet;

"LAPASET";

Lapsi maalaa paperin vesi- tai sormiväreillä mahdollisimman kirjavaksi, paperin kuivuttua lapsi laittaa kätensä paperin päälle ja hoitaja piirtää "lapasen" lapsen käden mukaan paperille. Taitojen mukaan joko lapsi tai hoitaja leikkaa "lapaset" paperilta, ja sen jälkeen ne liimataan kartongille!

KALA;

Lapsi maalaa matalan kertakäyttölautasen vesi- tai sormiväreillä. Lautasen kuivuttua siitä leikataan sektori (josta tulee kalan suu). Leikattu sektori liimataan lautasen taakse kalan pyrstöksi. Silmä voi olla kartongista leikattu, piirretty tai valmis askartelusilmä.

KIVIPEIKKO;

Tarvitaan noin lapsen nyrkin kokoinen kivi. Lapsi liimaa peikolle hiukset villalangan pätkistä, nenäksi liimataan puolikas puuhelmi, silmiksi askartelusilmät.

Lisää vinkkejä, kiitos!!!

5

14886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luovuutta

      Minulle kaikista tärkeintä lasten kanssa toimiessa kädentöissä on itse tekeminen ei tulos. Minulla ei juuri ole malleja käytösssä vaan lapset saavat käyttää omaa luovuuttaan ja tekevät kukin juuri sitä mikä herkkyyskausi meneillään.Ylpeinä he esittelevät vanhemmilleen omia töitään.
      Esillä voi olla mm.silkkipaperia, jotkut rypistävät niistä pieniä pallukoita ja liimaavat paperille. Paperille voi myös liimata herneitä, makaroneja, pieniä kiviä, styroxipaloja, kangastilkkuja, langanpätkiä ym.
      Taikataikinasta tekevät pikku "klönttejä" jotka voi kuivumisen jälkeen maalata.
      Kuulamaalausta=paperi laitetaan reunalliseen laatikkoon, paperille laitetaan sormiväriä muutamaan kohtaan ja sitten laitetaan esim.5 kuulaa,laatikkoa liikutetaan niin että kuulat liikkuvat laidasta laitaan ja menevät väritäplän ohi levittäen väriä.

    • tyynyk

      jota aion soveltaa:
      kirjavia langanpätkiä
      kivoja naruja
      lahjanyörejä/rusetteja
      höyheniä
      liimaa
      kartonkia
      Leikkaa kartongista kolmioita
      koristelkaa ne höyhenillä ja iloisilla langanpätkillä
      voi laittaa silmät jos haluaa
      ne voi olla kanoja tai pääsiäisnoitia tai jos laittaa hännän niin kissoja

      Sitten se klassikko kolmiokissa>lapset väritää mustaa pahvia ja siitä kykyjen mukaan kissan osat jotka liimataan kasaan sitten (vrt lumiukko)
      ja vanhat cd-levytkin voi koristella ja laittaa roikkumaan, niitä ei saa vain hajoittaa pirstaleiksi

      • tykkään askarrella..

        Meil alle 3v kanssa on tänävuonna tehty kaloja(liimasivat pohjan päälle suomuja, taivaantulet(valk paperille maalausta ja taideteos siniselle pohjakartongille, kalat tulivat akvaarioon jota tehdään seinälle yhdessä. Poika oli 2v pph:lla ja tekivät mm hatut kartongista ja lapset liimasivat niihin koristeita, kortteja maalaamalla jne.
        Lumiukkoja kartongista pumpulista. Ei niiden tarvi olla kummosia ja noi maalaa liimaa onnistuvat pienemmiltäkin kivasti. Kunhan saavat tehdä vaikkei jälki olisikaan niin siistiä. Meidän 1v myös innoissaan ovat askartelemassa aina kun niitä hommia tehään.


      • tyynyk
        tykkään askarrella.. kirjoitti:

        Meil alle 3v kanssa on tänävuonna tehty kaloja(liimasivat pohjan päälle suomuja, taivaantulet(valk paperille maalausta ja taideteos siniselle pohjakartongille, kalat tulivat akvaarioon jota tehdään seinälle yhdessä. Poika oli 2v pph:lla ja tekivät mm hatut kartongista ja lapset liimasivat niihin koristeita, kortteja maalaamalla jne.
        Lumiukkoja kartongista pumpulista. Ei niiden tarvi olla kummosia ja noi maalaa liimaa onnistuvat pienemmiltäkin kivasti. Kunhan saavat tehdä vaikkei jälki olisikaan niin siistiä. Meidän 1v myös innoissaan ovat askartelemassa aina kun niitä hommia tehään.

        on hauska REPILISKO, se on mukava ja helppo tehdä.ihan vaikka silppulaatikon silpuista.
        Ja langalla roikkumaan johonkin,lamppuun tms. Hauskannäköisiä otuksia tulee.
        Kiitos keksijälle!
        Niin ja tosiaankaan, tärkeintä ei ole se tulos, vaan se yhdessä tekemisen ja onnistumisen ilo ja kokemus, ja erttä on mukavaa tehdä käsillään, siitä saattaa saada eliniän kestävän harrastuksen!


    • Anonyymi

      Olen itse ainakinaskarrellut alle 3-vuotiaiden lasten kanssa jonkun verran. Tässä muutama idea.


      Automaalaus:
      Tarvikkeet: muutamia pikkuautoja, pullovärit, valkoista paperia ja paperilautanen.

      Laitetaan matalaan astiaan (esim paperilautanen) muutamaa eri pulloväri. Pienikin lapsi osaa näyttää väripulloja ja kertoa mitä värejä haluaa. Annetaan lapselle muutama pikkuauto ja sen jälkeen hän saa ajella maaliin kastetuilla pikkuautoilla ympäi paperia. Mielestäni töistä tulee ihan hienoja eikä aikuisen tarvitse tehdä puolesta.


      Syksyiset puut (Legomaalaus):
      Tarvikkeet: sakset, liima, pullovärejä, kynä, valkoista kartonkia, ruskeaa paperia, muutamia erilaisia ja eri kokoisia Legopalikoita.

      Laitetaan astiaan punaista, kaltaista ja vihreää pulloväriä.otetaan muutama erilainen legopalikka.lapsi saa painella keholla värejä valkoiseen kartonkiin. Maalaamisen jälkeen annetaan työn kuivua. Piirretään lapsen käsi ja osa käsivarressa paperille ja leikataan se irti joko niin että aikuinen leikkaa tai sitten yhdessä lasten kanssa. Kun käden kuva on leikattu irti liimataan se valkoiselle kartongille puunrungoksi. Näin saadaan aikaan kauniita syksyisiä puita ja vanhemmille jää lapsen kädenhjälki talteen. Lapset saattavat aluksi ihmetellä legopalikoita maalissa, mutta innostuvat kyllä nopeasti. Käytä valkoista tai vaalean väristä kartonkia siksi että maalit näkyvät vaalealla taustalla puhtaina väreinä.


      Kädenjälki pingviini:
      Tarvikkeet: mustaa kartonkia, vanulappuja tai valkoisia paperi ympyröitä, erivärisiä silkkipapereita, puikkoliimaa, kynä, sakset.

      Piirrä lapsen kädenjälki mustalle kartongille ja leikkaa se irti, jos lapsi osaa leikata sen itse voitte leikata yhdessä. Anna lapsen liimata vanulappu tai valkoinen ympyrän muotoinen pala kämmenen alareunaan pingviinin masuksi. Rypistäkää viisi pintä silkkipaperinpalaa. Rypistetyistä paloista tulee pingviinin silmät, nokka ja varpaat. Anna lapsen liimata osat paikoilleen vaikka ne ei olisikaan ihan oikeissa paikoissa. Lapsen kanssa voi myös yhdessä miettiä missä nenä ja silmät yleensä ovat. Toimii myös isompien lasten kanssa.


      Silkkipaperi maalaus:
      Tarvikkeet: valkoista kartonkia, silkkipaperi, vettä, pensseleitä.

      Kartongille laitetaan erivärisiä silkkipaperipaloja. Kun paperilla on riittävästi silkkipaperipaloja, palat kastellaan pensselin avulla. Märät silkkipaperi palat nostetaan pois kartongin päältä. Kartonkiin on jäänyt väriä silkkipaperista. Valmista työtä voi käyttää esimerkiksi korttipohjana toimii seinällä myös sellaisenaan.
      Märkiä silkkipaperista ei kannata heittää pois. Kun ne kuivuu voi niitä käyttää uudelleen joko saman tapaiseen työhön tai liimalla vaikka kortteihin tai muihin askarteluihin.


      Kevätkukat (maalataan vessapaperihylsyllä):
      Tarvikkeet: vessapaperihylsyllä, pulloväriä, sakset, vaaleaa/valkoista paksua paperia tai kartonkia.

      Aikuinen leikkaa vessapaperi rullan toiseen pään reunasta pois kolmioita siksakkuvion tapaan ja taittaa jäljelle jäävät kolmiot ulospäin. Näin saadaan leimasin. Leimasin kastetaan maaliin ja painetaan paksulle paperille. Näin saadaan aikaan kukkia. Lopuksi työn annetaan kuivua, jonka jälkeen lapsi voi piirtää kukkasilla varret. (Leimasimena voi käyttää myös kertakäyttö haarukkaa.)

      Äitienpäivä/isänpäivä kortti:
      Tarvikkeet: vessapaperirullahylsyjä, pullovärejä, korttipohjana/paksua paperia, kyniä, liimaa, sakset, kuva lapsesta.

      Aikuinen taittaa vessapaperihylsyn sydämen muotoiseksi. Lapsi kastaa sydämen muotoisen hylsyn maaliin ja painaa sillä sydämiä paksulle paperille. Aikuinen leikkaa lapsen kuvan ääriviivoja myöten. Maalin kuivuttua lapsi liimaa oman kuvansa paperille. Lopuksi piirretään sydämistä viivoja lapsen kuvassa näkyvää kättä kohden. Näin saadaan vanhemmalle sydänilmapallo kortti, jossa on man lapsen kuva.


      Peruna puput:
      Tarvikkeet: puolikkaita perunoita, pulloväriä, paperia, kyniä.

      Laitetaan lautaselle eri pullovärejä esim harmaa, valkoinen ja ruskea. Kastetaan peruna maaliin ja painetaan jälkiä paperille. Annetaan maalin kuivua. Lopuksi piirretään perunan jäljille pitkät korvat, silmät, nenä ja tassut. Töpöhännän voi piirtää halutessaan. (Voit tehdä perunan jäljistä myös muita eläimiä esimerkiksi mehiläisiä, koiria ja lintuja.)


      Kaikissa askarteluissa käytetyt kertakäyttöiset maalaus alustat ja muut kertakäyttö esineet voi tilojen salliessa säästää seuraavaa kertaa varten.

      Jos lapsi osaa leikata voi hän leikata yhdessä aikuisen kanssa.

      Suurimman osan askarteluissa olen testannut itse päiväkodissa. Osa toimii myös isompien lasten kanssa.

      Tässä nyt oli muutama idea alle 3-vuotiaiden askartelu hetkiin. Toivottavasti löytyi jotain käyttökelpoista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5993
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3645
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1935
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1929
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1748
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      75
      1601
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1522
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1418
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1416
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe