Tiede = uskonto?

s.woodruff

Voisiko joku fiksusti perustella ja selittää väitteen, että tiede on (nykyajan) uskonto?

Voisiko joku myös selittää, miksi new agen kannattajat/harrastajat uskovat, että kvanttifysiikalla voisi selittää ns. yliluonnollisia ilmiöitä? (Kun fyysikot eivät kuitenkaan allekirjoita "kvanttimystiikan" väittämiä.)

Kiitos!

19

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • just-a-thought

      Tieteellisiä löydöksiä usein palvotaan kritiikittömästi - aivan kuten fundamentalistit palvovat uskontojensa oppeja (esim. Raamatun neuvoja) sen kummemmin ajattelematta niitä. Eisteinin suhteellisuusteoriaan liittyvä kuuluisa kaava E = mc2 on monille rationaalisesti ajattelevalle kuin uskontunnustus.

      Kvanttifysiikassa on tehty havaintoja, joiden mukaan yksi hiukkanen voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Jos tämän fysikaalisen ilmiön toisi ihmisten tasolle, niin voisimme puhua esimerkiksi selvänäköisyydestä, siis mahdollisuudesta tehdä havaintoja fyysisestä sijainnista riippumatta - ihminen voisi siis tehdä havaintoja kahdessa paikassa yhtä aikaa. Koska me kaikki koostumme atomeista ja niiden hiukkasista, kvanttifysiikan löydökset koskevat meitä kaikkia ja siksi myös monet yliluonnolliset kokemuksemme voidaan selittää ainakin osittain näillä hiukkasiin liittyvillä havainnoilla.

      • ration. ajatteleva

        "Eisteinin suhteellisuusteoriaan liittyvä kuuluisa kaava E = mc2 on monille rationaalisesti ajattelevalle kuin uskontunnustus."

        ei sellainen ihminen ole rationaalisesti ajatteleva. tuo kaava vain havainnollistaa erään ilmiön. ei mitään muuta.


      • tri tervehenkinen

        "Koska me kaikki koostumme atomeista ja niiden hiukkasista, kvanttifysiikan löydökset koskevat meitä kaikkia ja siksi myös monet yliluonnolliset kokemuksemme voidaan selittää ainakin osittain näillä hiukkasiin liittyvillä havainnoilla. "

        mitä lööperiä...

        useimmat yliluonnolliset kokemukset johtuvat siitä että kohallaan ollut lääkitys on vastoin hoitavan lääkärin neuvoja - ja new age poppamiehen ohjeiden mukaisesti - lopetettu.


      • hohhohhoijaa
        tri tervehenkinen kirjoitti:

        "Koska me kaikki koostumme atomeista ja niiden hiukkasista, kvanttifysiikan löydökset koskevat meitä kaikkia ja siksi myös monet yliluonnolliset kokemuksemme voidaan selittää ainakin osittain näillä hiukkasiin liittyvillä havainnoilla. "

        mitä lööperiä...

        useimmat yliluonnolliset kokemukset johtuvat siitä että kohallaan ollut lääkitys on vastoin hoitavan lääkärin neuvoja - ja new age poppamiehen ohjeiden mukaisesti - lopetettu.

        "vastoin hoitavan lääkärin neuvoja" :D
        Tosin ei tässä kyllä nauraa saisi, mutta se tulikin vain reaktiona aivan uskomattoman typerään auktoriteettiuskon tunnustukseen. Oikeasti olen surullinen puolestasi, että kehtasit tuon kirjoittaa tänne.

        Parempi se poppamies, kuin rahan kuvat silmissä etelänmatkaa odotteleva pörssipelur.... eikun siis lääkäri.
        Me tiedämme kyllä tuhansista kemikaaleista kuinka monta hiirtä, rottaa, kissaa, koiraa ja apinaa ne tappavat, mutta nykylääketieteemme ei tiedä edes luonnollisten vitamiinien ja hivenaineiden tarkkoja vaikutuksia ihmiskehon toimintoihin (puhumattakaan aivoista). Lääkärit vielä kehtaavat sivuuttaa niiden roolin sairauksien synnyssä lähes täysin ja tarjota ratkaisuksi sairauksien hoitoon "tutkitusti tehokasta" juuri keksittyä kemikaalia vaikka sairaus paranisi itsestään kunhan vain söisi oikeaa ruokaa lisäainemössöjen sijasta.


    • s.woodruff

      Kiitos vastauksesta! Mutta kun sillä kvanttifysiikalla nyt vaan ei oikeasti voi perustella ja selittää tuollaisia uskomuksia. =) Siinä ei voida ennustaa hiukkasten tulevaa paikkaa ja liikkumista.

      Minusta tuntuu, että moni lainaa fysiikan termejä suvereenisti tietämättä ollenkaan että on ymmärtänyt fysiikan lait täysin väärin - tai poimii fysiikasta vain ne jutut, joilla voi muka selittää omat näkemyksensä. Oikeat fyysikot sitten repivät hiukset päästään, kun huuhaahan uskovat maallikot perustelevat väitteensä esim. juuri kvanttifysiikalla - jota oikeasti tosi harva kykenee ymmärtämään...

      Enkä nyt ihan ole törmännyt tieteellisten löydösten "palvontaan". Tiedemiehet ovat mielestäni avoimempia kuin esim. johonkin uskovat, koska he haluavat tutkia ja kyseenalaistaa sekä todentaa väittämänsä; uskovien joukko vain uskoo, kieltäytyy tutkimasta, todistamasta ja keskustelemasta, usko riittää. Minusta tämä jos jokin on rajoittunutta.

    • ashtray

      Tieteessä ei uskota, vaan tiedetään. Piste.

      • natsan tumppaus

        Tieteessä tiedetään niissä rajoissa mitkä yrityssalaisuudet ja sotilasalaisuudet meille määrittelevät!
        Eli me ketkä emme noihin nykyteknologian saavutuksiin käsiksi pääse joudumme vain tyytymään uskoon.


      • ghjkolp98765

        Tieto = Hyvin perusteltu uskomus.
        Mm. Niiniluodon ja muidenkin kriittistä realismia kannattavien filosofien mukaan tiede pyrkii "totuuden kaltaisuuteen". Onhan tieteellinen metodi toki ylivoimaisesti paras tapa hahmottaa maailmaa, mutta rajoituksensa silläkin; ainakin teorioiden pätevyysalueiden rajoilla.


      • Salaisuusko????
        natsan tumppaus kirjoitti:

        Tieteessä tiedetään niissä rajoissa mitkä yrityssalaisuudet ja sotilasalaisuudet meille määrittelevät!
        Eli me ketkä emme noihin nykyteknologian saavutuksiin käsiksi pääse joudumme vain tyytymään uskoon.

        Yrityksissä tai armeijoiden tutkimuslaitoksissakaan harvoin tehdään perustutkimusta. Sovellutukset eivät varsinaisesti ole tieteellistä tutkimusta.


      • ei se mikään salaisu
        Salaisuusko???? kirjoitti:

        Yrityksissä tai armeijoiden tutkimuslaitoksissakaan harvoin tehdään perustutkimusta. Sovellutukset eivät varsinaisesti ole tieteellistä tutkimusta.

        us olekaan, internetistä löytää kun tietää mitä hakea.

        Ei toki virallisesti, kummallisesti kuitenkin Yhdysvalloilta on sadan vuoden aikana löytynyt esim. bc-aseita. Ei toki siellä mitään tutkimusta tehdä, kuuhuijauksenkin muuten vaan lavastivat. Eikä kukaan koskaan ole aseistanut avaruutta...

        Vielä kun otamme huomioon tähän yrityssalaisuudet ja patenttisuojat, jotka kiistattomasti ovat tiedonhankkimisen tiellä kun puhutaan kemiasta. Natsivaltio takavarikoi jopa kirjoja, jotka edustavat vapaata informaatiota. Usko tai älä niin tämä räjähtää vielä käsiin, näette mediasta vain pienen osan siitä millä tasolla alamaailman tietotaito onkaan... Tähän voisin esimerkiksi mainita tutkimuskemikaalit tai pommin teko-ohjeet. Mitäköhän kaikkea internettiin on oikeasti vuodettu....


    • KAAMEEÄMMÄ

      Tiede on nykyajan vastine jollekkin uskonnolle. Perustuuhan tiedekkin pitkälti vain joittenkin ihmisten tekemiin oletuksiin.

      Uskonnot perustuvat myös jonkun ihmisen tekemiin oletuksiin, miten tiede eroaisi uskonnosta siis yhtään?

      Ihmiset haluavat vain uskoa tieteeseen sen takia, että se antaa heille ns. Normaalin kuvan maailmasta. Loppu pelissä tiede ei pysty antamaan meille sen ihmeellisempiä vastauksia olemassa olosta kuin uskonnotkaan.

      • RV

        Uskonnon markkinamiehet yrittävät parhain taitoinensa sotkea jopa käsitteetkin yhdeksi samaksi puuroksi jotta uskontoa olisi sitten helpompaa kaupata.
        Uskontoa markkinoidaan aina valheiden avulla.

        Ensimmäisessä kappaleessa oli heti törkeä valhe: Tieteellinen selonteko ei ole oletus vaan järjestelmällisesti tutkimalla saatu tieto. Kaikki tieto minkä avulla on tekniikka kehittynyt, kirurgia ja muukin lääketiede, on järjestään saatu järjestelmällisellä tutkimisella. Uskonto ei ole tuottanut kulttuurillemme mitään hyödyllistä.

        Myös toisessa kappaleessa on valhe: UskoNNOT eivät ole oletuksia vaan keksimällä keksittyjä valtavalheita. Vain muinaiset luonnonuskonnot pohjautuvat olettamuksiin jotka ovat saaneet vahvistuksensa luonnonilmiöiden havaitusta voimasta.

        Mutta kaikki persoonallisesta kostavasta jumalasta kertova on röyhkeää valtavalhetta. Koska jumalasta ei vielä nykypäivinäkään tiedetä mitään, siksi
        kaikki persoonallista jumalaa julistavat uskonnot ovat ihmismielen tahallisia keksintöjä joiden levityksestä tulisi rangaista ankarasti.
        Toisessa lauseessa oli myös toinen virhe (valhe): Siinä uskonto ja tiede asetetaan samanarvoisiksi (jotta uskontoa olisi helpompi markkinoida)
        Totuushan on vain se, että kaikki se tietotaito ja laitteet joita meillä on käytettävissämme, ovat tieteen keksimiä hyödykkeitä.
        .
        Myös kolmannessa (viimeisessä) kappaleessa on valhe:
        Siinä väitetään, että tiede ei muka pystyisi antamaan sen kummempia vastauksia kuin uskonto.
        Sellaisilta henkilöiltä jotka noin valehtelevat, tulisi ottaa pois kaikki tieteen tuottamat keksinnöt..... ja he osoittakoon sitten pystyvänsä elämään rukouksin ja uskoinensa avulla ilman tieteen apua. Näyttäköön siis sanojensa mitta.
        Onhan uskonto jo puolentoista vuosituhannen ajan tukahduttanut tieteen kehitystä. Sen pitäisi jo riittää!


    • Hömpppäääääääääää

      Kyllä taas tuli tuubaa torven täydeltä.

      "Tiede on nykyajan vastine jollekkin uskonnolle. Perustuuhan tiedekkin pitkälti vain joittenkin ihmisten tekemiin oletuksiin."

      Paitsi että "kovat tieteet" perustuvat tarkasti matemaattisesti formaloituihin teorioihin, jotka on käytännön havainnoin ja kokein varmistettu. Lisäksi tiede on kehittyvä, omia virheitään korjaava järjestelmä, jollainen mikään uskonto ei ole.

      "Loppu pelissä tiede ei pysty antamaan meille sen ihmeellisempiä vastauksia olemassa olosta kuin uskonnotkaan."

      Katsele ympärilläsi olevaa infrastruktuuria lähtien vaikka tietokoneestasi. Mikä infrassa on sellaista, joka nojautuu uskontoihin tai uskomuksiin? Kaikki tekniikka ja materiaalinen infrastuktuuri perustuu tieteeseen. Ilman tieteeseen nojautuvaa tekniikkaa tulisi sinullakin pohjolan talvessa "holotna pravda" vastaan.

      Juttusi on malliesimerkki siitä, kun syydetään sanoja peräkkäin ilman, että minkäänlainen logiikka tai ajatus pääsee häiritsemään tajunnanvirtaa.

      • Avahuutaa

        Kirjoituksesi kuvasi hyvin ajatuksiani. Ihmiset, ketkä ei tiedä mistä puhuu, huutelevat mitä sattuu.

        Ennen kun alatte väittämään jotain asiaa totuudeksi, ottakaa asioista selvää. Nolaatte vaan itteenne muuten.

        Ja ap., ei voi selittää kvanttifysiikalla. Asiaan perehtyneet fyysikot repii pelihousunsa ihan aiheesta. Usko on uskon asia.


      • Juuri tämä

        erottaa venäläiset toroidikenttätutkijat, perustiedemanipulaation uhreista tai levittäjistä.
        Se on kiva sitten seuraavan sodan alettua ihmetellä, miten ne nyt meidän elektroniikan hajoittivat... Sähkömagneettisen pulssin kestävä elektroniikka nimenomaan vaatii _luonnon_ geometrian mukaan suunnittelua. Tiedepyramidin huipulla ovat Saatanan palvojat ja he eivät kerro meille lähellekään kaikkea mitä tietävät universumistamme.
        Logiikkaa ei ole teillä jotka ette osaa katsoa karsinoidenne ulkopuolelle, esim. tästä useimmat suhteellisuusteorian nimeen vannovat.


      • RV
        Juuri tämä kirjoitti:

        erottaa venäläiset toroidikenttätutkijat, perustiedemanipulaation uhreista tai levittäjistä.
        Se on kiva sitten seuraavan sodan alettua ihmetellä, miten ne nyt meidän elektroniikan hajoittivat... Sähkömagneettisen pulssin kestävä elektroniikka nimenomaan vaatii _luonnon_ geometrian mukaan suunnittelua. Tiedepyramidin huipulla ovat Saatanan palvojat ja he eivät kerro meille lähellekään kaikkea mitä tietävät universumistamme.
        Logiikkaa ei ole teillä jotka ette osaa katsoa karsinoidenne ulkopuolelle, esim. tästä useimmat suhteellisuusteorian nimeen vannovat.

        Jälleen uskonnon manipulaattoreiden tuotttamaa tahallista ja edesvastuutonta valehtelua. Sellainen sota johon yllä yritetään viitata ei saa syttyä' koskaan, vaikka se edellyttäisi jokaisen uskonnon julistajan poistamisen yhteiskuntaruumiista. Uskovaisten takia on jo käyty liian paljon sotaa ja terroria.

        Sitten taas törkeää valehtelua: "Tiedepyramidin huipulla ovat Saatanan palvojat"... Totuus vain on se, ettei tieteeseen kuulu Saatanan palvontakaan. Tiede on uskonnoista vapaata toimintaa jolla tutkitaan vain todellisuutta sellaisena minä' se ympärillämme ilmenee.

        Ja kun yllä yritetään mollata Suhteellisuusteoriakin, niin ehdottaisin enemmän suunsoiton sijaan osoittamaan suhteellisuusteorian joku virhe ja perustelemaan se. Tiedettä saa arvostella aina, mutta kannukset on siihen tietty oltava.

        Jos joku ei tyydy siihen ettei tiedekään vielä tiedä kaikkea, niin tietääkö uskontokaan? Eipä tiedä edes sitä minkä tiede sentään tietää. Mutta ollos huoleton... tutkimukset jatkuvat.


      • *******
        RV kirjoitti:

        Jälleen uskonnon manipulaattoreiden tuotttamaa tahallista ja edesvastuutonta valehtelua. Sellainen sota johon yllä yritetään viitata ei saa syttyä' koskaan, vaikka se edellyttäisi jokaisen uskonnon julistajan poistamisen yhteiskuntaruumiista. Uskovaisten takia on jo käyty liian paljon sotaa ja terroria.

        Sitten taas törkeää valehtelua: "Tiedepyramidin huipulla ovat Saatanan palvojat"... Totuus vain on se, ettei tieteeseen kuulu Saatanan palvontakaan. Tiede on uskonnoista vapaata toimintaa jolla tutkitaan vain todellisuutta sellaisena minä' se ympärillämme ilmenee.

        Ja kun yllä yritetään mollata Suhteellisuusteoriakin, niin ehdottaisin enemmän suunsoiton sijaan osoittamaan suhteellisuusteorian joku virhe ja perustelemaan se. Tiedettä saa arvostella aina, mutta kannukset on siihen tietty oltava.

        Jos joku ei tyydy siihen ettei tiedekään vielä tiedä kaikkea, niin tietääkö uskontokaan? Eipä tiedä edes sitä minkä tiede sentään tietää. Mutta ollos huoleton... tutkimukset jatkuvat.

        >>Tieteellisiä löydöksiä usein palvotaan kritiikittömästi - aivan kuten fundamentalistit palvovat uskontojensa oppeja (esim. Raamatun neuvoja) sen kummemmin ajattelematta niitä. Eisteinin suhteellisuusteoriaan liittyvä kuuluisa kaava E = mc2 on monille rationaalisesti ajattelevalle kuin uskontunnustus


      • Tieteessä kytee
        ******* kirjoitti:

        >>Tieteellisiä löydöksiä usein palvotaan kritiikittömästi - aivan kuten fundamentalistit palvovat uskontojensa oppeja (esim. Raamatun neuvoja) sen kummemmin ajattelematta niitä. Eisteinin suhteellisuusteoriaan liittyvä kuuluisa kaava E = mc2 on monille rationaalisesti ajattelevalle kuin uskontunnustus

        Tiedemiehet vaikenevat monesti niistä faktoista, jotka saattaisivat muuttaa maailmankuvaa. Pelkäävät uransa puolesta. Ennakkoluulottomat tiedemiehet uskaltavat laittaa itsensä likoon, eivätkä antaudu fundamentalistisimpien tieteen jarrujen vietäviksi. Tieteen jarrut eivät ansaitse arvonimeä tiedemies.


      • bjkolpå+09876
        Tieteessä kytee kirjoitti:

        Tiedemiehet vaikenevat monesti niistä faktoista, jotka saattaisivat muuttaa maailmankuvaa. Pelkäävät uransa puolesta. Ennakkoluulottomat tiedemiehet uskaltavat laittaa itsensä likoon, eivätkä antaudu fundamentalistisimpien tieteen jarrujen vietäviksi. Tieteen jarrut eivät ansaitse arvonimeä tiedemies.

        Täyttä roskaa. Jokaisen tiedemiehen haave on kaataa jokin vanha paradigma ja muuttaa siten maailmankuvaa. Sillä niitä Nobeleita hankitaan. Hömelöillä on käsitys, että tiede salailee juuri niitä todisteita, joista he ovat kiinnostuneet. Asia kun vaan on niin, ettei niitä avaruusolioita tai kummituksia ole löydetty eikä henkiparannus mahdu tieteellisen tiedon raamiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      335
      3161
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      110
      2325
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      89
      1705
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      201
      1652
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      71
      1446
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      57
      1313
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      13
      1116
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      22
      1107
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      3
      1073
    10. Vapunviettoon

      Ohjeita palstanaisille: piIIua ei jaella.
      Sinkut
      163
      983
    Aihe