miten opettaa koira pysymään pihassa?

kultsin omistaja

asumme maalla, ja on tosi suuri tontti ja metsää vieressä. kuitenkin aika pihamme vieressä menee rauhallinen hiekkatie. Reilu puolen vuoden ikäinen kultainen noutajamme pysyy yleensä hienosti pihassa, mutta jos tiellä menee kävelijä, hevonen tai siellä on esim.hevosen kakkaa-> koira karkaa tielle. Kun koira on yksin pihassa, se ei uskalla tielle mennä (paitsi ehkä syömään hepan kakkaa..)yksinään pihalla ollessa haukkuu vain ohikulkijat. Mutta kun me olemme pihassa koiran kanssa hän karkailee tielle. Olen hänet tieltä hakenut ja tiellä kun olen kiinni saanut, niin olen komentanut kunnolla. ja tästä hän oppi tasan sen, ettei enää anna minun ottaa itseään tiellä kiinni:( kun koira itse tulee tieltä takaisin pihaan, kehun sitä. koira tottelee "tänne" ja "ei" käskyjä hyvin kun ei ole mtn ärsykkeitä, mutta tiellä kävelevät ihmiset/hevoset ovat sen verran mielenkiintoinen ärsyke ettei minun käskyt kiinnosta tippakaan.. mikä neuvoksi?? emme voi aidata pihaamme, ja ehdottomasti haluaisimme koiraa pitää vapaana, koska täällä periaatteessa on siihen mahtava mahdollisuus.. oliskohan ns.näkymätön aita, tai jokin kaukosäätimellä toimiva sitruunapanta tms. tehokas?

30

10612

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 67889767689896o8

      Ehkä se tieltä hakeminen ja siellä hieman myöhässä tuleva toruminen ei toimi. Kokeilepa sellaista, että menet itse piiloon (tuulen alle) sinne tien suunnalle ennenkuin muu talonväki ja koira tulevat pihalle. Sen jälkeen odottelet, että joku viaton ohikulkija (tai tilattu ohikulkija) hipsii paikalle. Ja siinä vaiheessa kun koira tormaa sinne tielle sinä pomppaat sieltä piilostasi ja säikäytät koirasi perusteellisesti ja sen päälle kunnon sättimiset. Toinen vaihtoehto voisi olla, että pistät sinne tiensuunnalle sähköpaimenen. Eivät maksa paljoa ja lainaksikin voi saada. Saattaisi kultsu oppia jo yhdestä kerrasta niin hyvin ettei enää tormaisi sinne tien suuntaan.

      • yli aitojen

        Onko koirasi uros vai narttu? Aikuiselle urokselle ainakin ne juoksunarttujen tuoksut ovat ihan vastustamattomia. Lähtevät kun luonto kutsuu. Kokemukseni mukaan koira oppii aikuistuttuaan (yli 2v) pysymään pihassa. Uroskoira varsinkin leikattuna. Nuori koira karkailee, menee aikaa ennenkuin rajat on sisäistetty. Itsekin paraikaa taistelen 11-kuisen uroksen kanssa, joka poistuu pihasta, vaikka aidat on. On edistytty. Auttoi esim. se, että opetin luoksetulon pillin vihellyksellä, namipalkkaus. Olen käyttänyt jopa rangaistusta, että karkureissun jälkeen joutuu ketjun päähän, mitä se inhoaa. En tiedä sitten, auttaako, mutta jotain ikävää seurausta pitäisi olla sääntöjen rikkomisesta. Kiinniottaessa kun ei koskaan saa rangaista tai edes olla vihainen. Pysyy jo pihassa, kun itse olen siellä ja koko aika valvon, mutta herpaantua ei saa. Työstäkää vaan asiaa kovasti, tässä tarvitaan pitkäjänteisyyttä.


    • ...

      Harrasta paljon koiran kanssa, näin se kokee sinun ja perheesi kanssa olemisen palkitsevaksi, joten sen ei tarvitse lähteä hakemaan vierailta ohikulkijoilta mitään mitä se on vailla.

      Eläinrakkaana ihmisenä tosin kunnioitat luontoa ja eläimiä muutenkin, etkä vain itsekkäästi omaa koiraasi, joten koirasihan ei ole koskaan pihalla vapaana valvomatta, vaan se on välittömsäti kytkettävissä. Olet sisällä tai pihalla, niin sinähän tietenkin koko ajan valvot koiraasi. Tässä olen itse, lähes samanlaisissa olosuhteissa asuessani, huomannut varsin tehokkaaksi sen, että olen palkinnut kun koirat haukkuvat ohikulkijoita, eli siis sisältäkin kuulen, että nyt joku lähestyy tonttiamme ja pystyn menemään pihalle valvomaan koirien tekemisiä, kun ohikulkijoita menee. Meillä koirat on koulutettu vireellä, eli ne ovat leluhulluja. Kuulen koirien hakun, menen pihalle ja palkkaan koirat haukkumisesta ja siitä, että ne tulevat minun luokseni leikittämällä. Joskus jos ohikulkijalla on koira, eli koirat eivät automaattisesti tule luokseni kun menen pihalle, joudun kutsumaan ne leikkiin. Eli koirat ovat oppineet, että kun ohikulkijoita menee, ne pääsevät kanssani leikkiin, ne innostuvat jo ajatuksesta ja siksi haukku voimistuu, nyt ollaan jo kunnon räksytyksessä kun ohikulkija lähestyy taloamme, mutta koirilla ei ole oikeasti mitään hinkua sen ohikulkijan luo, vaan ne virittäytyvät leikkiin minun kanssani.

      Koirasihan näkee ohikulkijat mahdollisuuttena, siksi se niistä kiinnostuu. Se voi nähdä ne mahdollisuutena saada silitystä tai se voi nähdä ne mahdollisuutena päästä tappelemaan tai mahdollisuutena päästä syömään kakkaa tai mahdollisuutena päästä jahtaamaan tai mahdollisuutena päästä leikkimään (jos ohikulkijalla on koira). Mitä koirasi hakee? Tarjoa sitä kotona omalla tontilla, niin ei ole tarvetta lähteä oman pihan ulkopuolelle sitä hakemaan. Hevosenkakkaa koiralle ruuaksi omalle tontille? No ei, vaan vie se mahdollisuus koiralta pois, jos hevonen kakkaa tielle, ota lapio, käy hakemassa kakka kompostiin. Voisit myös yrittää puhua ratsastajien kanssa hyvässä hengessä siitä, kuinka koiran omistajatkin joutuvat siivoamaan eläimensä jätökset pois keskeltä tietä, eivätkä marmata asiasta yhtään, vaan siivoavat oman eläimensä jätökset mielellään.

    • Oppimaan saa tai sitten ei...

      Näyttämällä rajat,kieltämällä ylityksistä ja opettemalla toimintamallit .
      Se sitten toimiiko,riippuu koiran perusluonteesta (osaltaan rodustakin joskus),omasta asemasta koiraan nähden,rittävävästä opetuksesta tai sen riittämättömyydestä ym.

      Mutta ainoa vastuullinen tapa kaikkien kannalta ja kohtaan on joko valvoa koiraa aina ja sen pitää olla niin hanskassa,ettei lähde sieltä tai sitten aidata piha. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän riskinottoa,riippuen osaltaan määrältään missä eletään.
      Jos tarpeeksi huono tuuri käy,niin se ensimmäinen pihalta lähtökin voi olla viimeinen lähtö ylipäätään mihinkään.

    • enhaluakarkailevaa

      Miten te toimitte kun pentu alkaa ensimmäisen kerran lähtemään pihalta esim. tielle? Kutsutteko heti pois vai haetteko te sen sieltä?

      Mietin vaan kun mulla on pentu niin tiedän sitten oikealla tavalla toimia kun kasvaa isommaksi ja kokeilee rajojansa. Tietty pillillä kutsumista vahvistetaan joka päivä ja toivon että se jatkossakin toimii missä vaan tilanteessa. mutta entä jos vahinko sattuukin murkkuiässä ja jättää korvat pois ja lähtee katsomaan tiellä kulkevaa? onko silloin kaikki mennyt pieleen?18

    • sdfsfsdf

      Ei meidän metsäveristä koiraa saa millään pysymään tontilla jos se saa jonkun fasaanin, jäniksen, kissan tai vastaava hajun.. Sitten mennään eikä mikään auta.

      Joidenkin rotujen kanssa pitää vain hyväksyä se ettei niitä pysty aina pitämään vapaana ilman vaaraa.

    • ninni777

      Miksei pihaanne voi aidata? Meillä se tehtiin ensimmäisenä talon oston jälkeen ja koira pysyy pihassa. Sen tiedän kokemuksesta, ettei koirani karkaa, mutta ohikulkijat, autot yms. voivat aiheuttaa vaaratilanteita tai ongelmia koska kaikki eivät koirista pidä. Koirasi turvallisuuden kannalta piha kannattaa aidata.

      Jos aitaaminen ei todellakaan millään onnistu niin:
      Itse en koiraani ottaisi siinä tiellä kiinni vaan "ajaisin" sen takaisin pihaan esittämällä "vihaista" eli toisin sanoen vaatisin tien itselleni ja näyttäisin, että sinne ei saa mennä. Pihassa vasta kehut ja namut. Opetat koiralle mitä tarkooittaa kun osoitat sormella johonkin suuntaan ja sanot mene. Kun koira on tämän oppinut niin helpottaa asiaa saada koira tieltä pois nopeasti. Mutta selväksi on tehtävä, että sinä omistat tien ja koira ei sinne saa mennä.

      Toinen miete on, että käyttekö useasti koiran kanssa lenkillä? Koira pitäisi saada ymmärtämään, että pihasta poistutaan vain luvalla. Itse olen opettanut koiralle odota sanan ja nostan kämmenen pystyyn jos haluan, että koira EI seuraa minua esimerkiksi ulkoa sisälle tai toisin päin. Samaa tekniikkaa voi käyttää myös omassa ongelmassasi. Tosin koira on vielä vasta pentu ja hösellyksessä voi "unohtaa" asioita. Tekemällä asiat aina johdonmukaisesti koira alkaa totella paremmin. Jos joku keino ei toimi kunnolla tai toimii huonosti, niin omistajan on sitten käytettävä mielikuvitusta ja kokeiltava, mikä omaan koiraan tehoaa parhaiten.

    • 46548788

      En osaa sanoa varmaa oikeaa tapaa, varsinkaan tulematta itse paikalle. En myöskään pidä itseäni superkouluttajana mutta jotenkuten olen omien koirieni kanssa onnistunut, ehkä. Kirjoitan siis vain omista kokemuksistani. Molemmat koirani ovat sekarotuisia, toinen pieni ja toinen keskikokoinen. Isommalla on todennäköisesti riistaviettiä, ja se on muutenkin vilkkaampi ja enemmän höselö, nopeudesta puhumattakaan. Molemmat koirani ovat yli vuoden mutta alle kaksi vuotta.

      Pihaamme kiertää aita, mutta se on niin matala että isompi koiristani menee helposti yli. Pienempi pääsisi joistain koloista, jos haluaisi. Aita on kuitenkin se raja jota ei saisi ylittää. Pienempi pysyy pihassa vaikka portit olisivat auki - tämä on ehkä enemmän luonnekysymys, koska se pysyy muutenkin lähelläni. Isompi pysyy jotenkuten...siis yleensä pysyy mutta riittävän ärsykkeen saatuaan niin se lähtee. Toistaiseksi valvon niitä kokoajan. Nykyään sille riittää että se käy portilla haukkumassa jos se kuulee esim. naapurien äänet, ennen se hyppäsi aidan yli haukkumaan. Aikaisemmin se on myös hypännyt yli ihan huvikseen, silloin olen nostanut sen takaisin, ei hyppää enää. Toisinaan olen viheltänyt, ja luonnollisesti kehunut kun se tulee. Hetken tuntui jo homman olevan hallussa, mutta pari päivää sitten se bongasi jäniksen noin 10 metriä aidan toisella puolella ja se oli menoa. Takaa-ajoa kesti kuitenkin vain noin 30 metriä, tällä kerralla korvat eivät pudonneet vaan se kuuli kieltoni ja tuli kiltisti takaisin, jee. Ehkä tämä tästä pikkuhiljaa. Olen myös suuttunut, mutta suuttumukseni on ollut lähinnä verbaalista. Se riittää tälle koiralle. Mitäköhän halusin sanoa? Ehkä että hiljaa hyvä tulee. 6kk on vielä niin nuori että (minun mielestäni) sen ei voi olettaakaan vielä pysyvän pihassa. Tuossa aikaisemmin tuli muutama hyvä ohje. "Omista" tie. Tee selväksi elekielelläsi että se on kiellettyä aluetta jos se ei ole hihnassa tai kanssasi. Silloin tällöin pelkkä positiivinen vahvistaminen ei riitä, vaan management by perkele sopii paremmin. Ei koirat mene rikki vaikka niitä vähän joskus kovistelisikin.

    • pävö

      itse tein näkymättömän aidan esim.aina kun lähdemme pihasta laitan remmin tietyssä kohdassa ja samassa kohdassa otan remmin pois joten koira ei lähde ilman remmiä pihasta vaan pysähtyy siihen paikkaan miissä remmi laitetaan meni tiellä kuka hyvänsä.

    • Kun ollaan mökillä (asutaan kerrostalossa), jos se siellä karkaa naapuriin leirikeskukseen, niin kun se takaisin tulee, niin joutuu hihnaan tunniksi pariksi. Eipä karkaa enää sillä reissulla, mutta sitten kun seuraavan kerran tullaan sinne, niin sama uudestaan. On 3v narttu labbis, eli sekin aika paljon hajujen perässä siellä juoksentelee, mutta ei onneksi tajua tielle juosta, koska on rinne vastassa.

    • erikka150

      siis eli meillä koirat karkaa kyllä pihasta ja toinen kyllä saattaa lähteä jopa jonkun pikku linnun perään kun on niin kova metsästys vietti. Mökillä ei kyllä karkaa vaikka olisi lintuja ja hajuja kuinka paljon vaan, että se kyllä mietityttää miksi ei karkaa mökiltä mutta kotoa karkaa...

      • TheDogMan

        Kyseessä on varmaan uros-koirat? Niillä on luonnollinen tarve etsiä parittelukumppaneita ja laajentaa reviiriä. Kun olette kotona, koirat ovat omalla reviirillää. Tällöin ne saattavat päättää laajentaa reviiriään.
        Mökillä olette taas vieraalla reviirillä, jolloin koira ei taas tunne velvollisuutta laajentaa reviiriään. Siinäpä se syy.


      • perheen isä
        TheDogMan kirjoitti:

        Kyseessä on varmaan uros-koirat? Niillä on luonnollinen tarve etsiä parittelukumppaneita ja laajentaa reviiriä. Kun olette kotona, koirat ovat omalla reviirillää. Tällöin ne saattavat päättää laajentaa reviiriään.
        Mökillä olette taas vieraalla reviirillä, jolloin koira ei taas tunne velvollisuutta laajentaa reviiriään. Siinäpä se syy.

        Meinaatko, että koira ei reagoi kiimaan oli se sitten mökillä tai kotona? Luulisi, että uros vastaa siihen 24/h oli paikka mikä tahansa. Hajumerkin (suorat) se saattaa saada, jopa 1.5km päästä tai pitemmältäkin kun sääolosuhteet on suotuisat.

        Omissa nurkissa (elinympäristössään) koiraa taas kiinostaa kaikki siinä tapahuvat muuttuvat tekijät (ääni, haju, liike, ym) Niitä asioita mitkä tapahtuu sen elinalueellaan ja välittömässä läheisyydessä. Miten koira näihin reagoi niin siihen vaikuttaa taas koiran ja omistajansa välinen suhde.
        Meneekö itse ominpäin niitä tutkimaan vai ilmoittaako niistä vain ja odottaa omistajansa reagointia ja jne..

        Monesti koira joka ei toimi kotona niin hyvin kuin vieraassa paikassa, niin johtuu siitä että mukana ei ole niitä jännitteitä/rasitteita mitkä on ollut kotona.
        Mökillä ihminen myös käyttäytyy rennommin ja suhtautuu myös asioihin niin.


      • TheDogMan
        perheen isä kirjoitti:

        Meinaatko, että koira ei reagoi kiimaan oli se sitten mökillä tai kotona? Luulisi, että uros vastaa siihen 24/h oli paikka mikä tahansa. Hajumerkin (suorat) se saattaa saada, jopa 1.5km päästä tai pitemmältäkin kun sääolosuhteet on suotuisat.

        Omissa nurkissa (elinympäristössään) koiraa taas kiinostaa kaikki siinä tapahuvat muuttuvat tekijät (ääni, haju, liike, ym) Niitä asioita mitkä tapahtuu sen elinalueellaan ja välittömässä läheisyydessä. Miten koira näihin reagoi niin siihen vaikuttaa taas koiran ja omistajansa välinen suhde.
        Meneekö itse ominpäin niitä tutkimaan vai ilmoittaako niistä vain ja odottaa omistajansa reagointia ja jne..

        Monesti koira joka ei toimi kotona niin hyvin kuin vieraassa paikassa, niin johtuu siitä että mukana ei ole niitä jännitteitä/rasitteita mitkä on ollut kotona.
        Mökillä ihminen myös käyttäytyy rennommin ja suhtautuu myös asioihin niin.

        "Meinaatko, että koira ei reagoi kiimaan oli se sitten mökillä tai kotona?"

        En, mutta kun narttukoirilla se kiima on muutaman kerran vuodessa, niin se ei ihan koko ajan vaikuta. Ja jos kerran karkailua tapahtuu kotona useastu, niin narttujen juoksut tuskin on aina syy siihen. Toki silloin varusteet omaava uros paahtaa pää viidentänä jalkana narttujen hajujen perässä.

        Tietenkin omalla reviirillä tai sen läheisyydessä asiat kiinnostavat koiria enemmän kuin vieraassa paikassa. Mutta mutta. Jos puhutaan siis karkailusta, jossa koira lähtee omin päin matkoihinsa ilman mitään suurempia ärsykkeitä, niin uskon, että silloin niillä on yleensä mielessä reviirinlaajennustouhut.


      • perheen isä
        TheDogMan kirjoitti:

        "Meinaatko, että koira ei reagoi kiimaan oli se sitten mökillä tai kotona?"

        En, mutta kun narttukoirilla se kiima on muutaman kerran vuodessa, niin se ei ihan koko ajan vaikuta. Ja jos kerran karkailua tapahtuu kotona useastu, niin narttujen juoksut tuskin on aina syy siihen. Toki silloin varusteet omaava uros paahtaa pää viidentänä jalkana narttujen hajujen perässä.

        Tietenkin omalla reviirillä tai sen läheisyydessä asiat kiinnostavat koiria enemmän kuin vieraassa paikassa. Mutta mutta. Jos puhutaan siis karkailusta, jossa koira lähtee omin päin matkoihinsa ilman mitään suurempia ärsykkeitä, niin uskon, että silloin niillä on yleensä mielessä reviirinlaajennustouhut.

        Jep. en muuten halua viisastella, mutta joillain koirilla on juoksut 2-3krt/vuosi ja nekin eri koirilla hieman eriaikaan. Eli meininkiä ja pippaloita on tarjolla melkein läpi vuoden.

        "Mutta mutta. Jos puhutaan siis karkailusta, jossa koira lähtee omin päin matkoihinsa ilman mitään suurempia ärsykkeitä, niin uskon, että silloin niillä on yleensä mielessä reviirinlaajennustouhut"..joo niin lähtee ja jos, niin koira on turhautunut ja/tai suhde omistajaansa heikko. Itse en muista montaa karkaamista omissa koirissa. (pihasta karannutta.) Kiiman aikaan jotkut koirat on ollut hieman lyhytpinaisempia tai muuten "poissaolevia" mutta ei ole karannut.
        Kotona vanhemmilla on aikojen saatossa taas karannut kaksi ja kumpikin kuoli.


      • TheDogMan
        perheen isä kirjoitti:

        Jep. en muuten halua viisastella, mutta joillain koirilla on juoksut 2-3krt/vuosi ja nekin eri koirilla hieman eriaikaan. Eli meininkiä ja pippaloita on tarjolla melkein läpi vuoden.

        "Mutta mutta. Jos puhutaan siis karkailusta, jossa koira lähtee omin päin matkoihinsa ilman mitään suurempia ärsykkeitä, niin uskon, että silloin niillä on yleensä mielessä reviirinlaajennustouhut"..joo niin lähtee ja jos, niin koira on turhautunut ja/tai suhde omistajaansa heikko. Itse en muista montaa karkaamista omissa koirissa. (pihasta karannutta.) Kiiman aikaan jotkut koirat on ollut hieman lyhytpinaisempia tai muuten "poissaolevia" mutta ei ole karannut.
        Kotona vanhemmilla on aikojen saatossa taas karannut kaksi ja kumpikin kuoli.

        "mutta joillain koirilla on juoksut 2-3krt/vuosi ja nekin eri koirilla hieman eriaikaan." Sitä juuri tarkoitin muutamalla kerralla :D (lunttasin juuri ennen wikipediasta)

        "joo niin lähtee ja jos, niin koira on turhautunut ja/tai suhde omistajaansa heikko."

        Jep. Kyllähän suhteessa täytyy olla vikaa, jos koira ottaa ja lähtee milloin sattuu mieli tekemään. Sitten tietenkin liian vähäinen liikunta ja aktivointi johtaa jossain pisteessä karkailuun.

        Itsellä koira on kerran meinannut karata toisen koiran perässä, mutta ehdin onniksi karjaisemaan perään siihen malliin, että loppu matka siihen. Sitten ei ookkaan ollut yhtään karkureissua edes mielessä. Toki tollanen noutaja on jo luonnostaan sellanen, ettei hirveen kauas laumasta luiki vaikka saisi.


      • perheen isä
        TheDogMan kirjoitti:

        "mutta joillain koirilla on juoksut 2-3krt/vuosi ja nekin eri koirilla hieman eriaikaan." Sitä juuri tarkoitin muutamalla kerralla :D (lunttasin juuri ennen wikipediasta)

        "joo niin lähtee ja jos, niin koira on turhautunut ja/tai suhde omistajaansa heikko."

        Jep. Kyllähän suhteessa täytyy olla vikaa, jos koira ottaa ja lähtee milloin sattuu mieli tekemään. Sitten tietenkin liian vähäinen liikunta ja aktivointi johtaa jossain pisteessä karkailuun.

        Itsellä koira on kerran meinannut karata toisen koiran perässä, mutta ehdin onniksi karjaisemaan perään siihen malliin, että loppu matka siihen. Sitten ei ookkaan ollut yhtään karkureissua edes mielessä. Toki tollanen noutaja on jo luonnostaan sellanen, ettei hirveen kauas laumasta luiki vaikka saisi.

        Auts. Joo turha kommentti minulta. Tuli luki häriö. Luin että juoksun kerran vuodessa..noo mitäs tässä optikolle menossa


      • Voipi olla sellanenkin syy,että kun koira on kotinurkillaan(vaikka mökkikin tuttu on),niin kotinurkillaan se on "vahvempi".Kantti kestää lähteä...
        Mökillä,riippuu missä on,jos vaikka on myös enemmän mettän elukoitten hajuja,niin saattaapi tehdä sekin epävarmaksi lähtemään.


      • TheDogMan kirjoitti:

        "mutta joillain koirilla on juoksut 2-3krt/vuosi ja nekin eri koirilla hieman eriaikaan." Sitä juuri tarkoitin muutamalla kerralla :D (lunttasin juuri ennen wikipediasta)

        "joo niin lähtee ja jos, niin koira on turhautunut ja/tai suhde omistajaansa heikko."

        Jep. Kyllähän suhteessa täytyy olla vikaa, jos koira ottaa ja lähtee milloin sattuu mieli tekemään. Sitten tietenkin liian vähäinen liikunta ja aktivointi johtaa jossain pisteessä karkailuun.

        Itsellä koira on kerran meinannut karata toisen koiran perässä, mutta ehdin onniksi karjaisemaan perään siihen malliin, että loppu matka siihen. Sitten ei ookkaan ollut yhtään karkureissua edes mielessä. Toki tollanen noutaja on jo luonnostaan sellanen, ettei hirveen kauas laumasta luiki vaikka saisi.

        Jos kunnon sukupuolivietti uroksella on,niin kyllä se saattaa olla miltei aina valmiina lähtöön(jos siis nyt siitä puhutaan nimenomaan).Ellei sitten asu ympäristössä,missä ei pahemmin narttuja ole.Ja taitaa nykypäivänäkin olla aika vaikea välttää :D.Nartuilla kun ne juoksut on mihin aikaan tahansa,ja uros saattaa kaukaakin haistaa.

        Se sitten pysyykö se koira pihalla vai ei,niin riippuu monesta.Ja toisessa tapauksessa voi olla ihan eri syy kuin toisessa.Pelkkä kunnioitus ja suhde hyvä ei aina riitä,tai sanotaanko kaikilla,vaikka se onkin yksi tärkeimmistä.
        Rotuominaisuudet on yksi vahvemmista(niinkuin niiiiin monessa muussakin ),mikä helpottaa tai toisinpäin.
        Eli mitä laumaansa (omistajaansa)sidonnainen rotu,sen helpompi saada pysymään,ja sitten toisinpäin (poikkeuksia toki aina).
        Kova vahtimisvietti ottaa omansa asiasta,ja perusluonne ym.

        Noh,on itselläkin yksi(onneksi silloin vaan) koissu (eikä todellakaan helpommasta päästä) opetettu pihalla pysymään(mökillä tosin kaikki,kun aitoja siellä korvessa ei ole).Kun kerrostalosta torppaan muutettiin ja aitoja ei heti ollut.
        Mutta selvää oli,että aidat tulee ilman muuta ennen seuraavaa koiraa,kun ihmisten ilmoilla asutaan.Itse pääsee paljon helpommalle,ei tartte extremeurheilla koiran hengen kustannuksella,ja ehkä joitten muittenkin kustannuksella(jos ihan huonosti menee).Ja koirat saa vapautta,kun saa huoletta olla pihalla.
        Se on kuitenkin sellanen juttu,että varsinkin kun puhutaan pennun opettamisesta,ei niinkään aikuisen,jolla sattuu olemaan jo perusjutut niin takaraivossa,ettei tarvi kuin lisätä helpolla joku,niin riskit käydä köpelösti on paljon suuremmat.Taitaa nimittäin harvassa olla ne pennut/nuoret,jotka laakista oppii pihalla pysymään eli yksikin kerta voi olla se viimeinen niitti.

        Ja kuten sanottua,mikään ei ole niin varma,kuin epävarma.Ja eläin on aina eläin.

        Se sitten on ehkä hieman eri asia,jos asuu jossain korvessa.Uhat on koiralle pienemmät,kuin myös muille,jos se pihalta lähtee ja opettamin aikaiset riskit on vähemmät.TOSIN,aina voi kaikkea sattua.Itsekkin tiedän kahden koiran hävinneen kuin pieru saharaan.Toisen karanneen epäiltiin tippuneen jäihin ja toisen ehkä karkureissultaan varastetun.

        ps.Eka viesti oli osoitettu sille mökki/koti kysyjälle.
        Nämä hemmetin viestit menee uudistuksen myötä ihan miten sattuu,hittolainen.

        pss.On meillä täällä kotonakin tavallaan opetettu pihalla pysymään.Tarkoittaa sitä,että portista ei koskaan mennä ulos (eli lenkilläkin) ennen ihmistä ja VAAN luvalla.Koetetaan tuolla varmistaa sitä,että jos joskus portti on jäänyt auki,ettei litomaan lähdetä.Sama pää kun on itselläkin kesät talvet,ja välillä voi pätkästä :D


      • perheen isä
        molossi kirjoitti:

        Jos kunnon sukupuolivietti uroksella on,niin kyllä se saattaa olla miltei aina valmiina lähtöön(jos siis nyt siitä puhutaan nimenomaan).Ellei sitten asu ympäristössä,missä ei pahemmin narttuja ole.Ja taitaa nykypäivänäkin olla aika vaikea välttää :D.Nartuilla kun ne juoksut on mihin aikaan tahansa,ja uros saattaa kaukaakin haistaa.

        Se sitten pysyykö se koira pihalla vai ei,niin riippuu monesta.Ja toisessa tapauksessa voi olla ihan eri syy kuin toisessa.Pelkkä kunnioitus ja suhde hyvä ei aina riitä,tai sanotaanko kaikilla,vaikka se onkin yksi tärkeimmistä.
        Rotuominaisuudet on yksi vahvemmista(niinkuin niiiiin monessa muussakin ),mikä helpottaa tai toisinpäin.
        Eli mitä laumaansa (omistajaansa)sidonnainen rotu,sen helpompi saada pysymään,ja sitten toisinpäin (poikkeuksia toki aina).
        Kova vahtimisvietti ottaa omansa asiasta,ja perusluonne ym.

        Noh,on itselläkin yksi(onneksi silloin vaan) koissu (eikä todellakaan helpommasta päästä) opetettu pihalla pysymään(mökillä tosin kaikki,kun aitoja siellä korvessa ei ole).Kun kerrostalosta torppaan muutettiin ja aitoja ei heti ollut.
        Mutta selvää oli,että aidat tulee ilman muuta ennen seuraavaa koiraa,kun ihmisten ilmoilla asutaan.Itse pääsee paljon helpommalle,ei tartte extremeurheilla koiran hengen kustannuksella,ja ehkä joitten muittenkin kustannuksella(jos ihan huonosti menee).Ja koirat saa vapautta,kun saa huoletta olla pihalla.
        Se on kuitenkin sellanen juttu,että varsinkin kun puhutaan pennun opettamisesta,ei niinkään aikuisen,jolla sattuu olemaan jo perusjutut niin takaraivossa,ettei tarvi kuin lisätä helpolla joku,niin riskit käydä köpelösti on paljon suuremmat.Taitaa nimittäin harvassa olla ne pennut/nuoret,jotka laakista oppii pihalla pysymään eli yksikin kerta voi olla se viimeinen niitti.

        Ja kuten sanottua,mikään ei ole niin varma,kuin epävarma.Ja eläin on aina eläin.

        Se sitten on ehkä hieman eri asia,jos asuu jossain korvessa.Uhat on koiralle pienemmät,kuin myös muille,jos se pihalta lähtee ja opettamin aikaiset riskit on vähemmät.TOSIN,aina voi kaikkea sattua.Itsekkin tiedän kahden koiran hävinneen kuin pieru saharaan.Toisen karanneen epäiltiin tippuneen jäihin ja toisen ehkä karkureissultaan varastetun.

        ps.Eka viesti oli osoitettu sille mökki/koti kysyjälle.
        Nämä hemmetin viestit menee uudistuksen myötä ihan miten sattuu,hittolainen.

        pss.On meillä täällä kotonakin tavallaan opetettu pihalla pysymään.Tarkoittaa sitä,että portista ei koskaan mennä ulos (eli lenkilläkin) ennen ihmistä ja VAAN luvalla.Koetetaan tuolla varmistaa sitä,että jos joskus portti on jäänyt auki,ettei litomaan lähdetä.Sama pää kun on itselläkin kesät talvet,ja välillä voi pätkästä :D

        "Se sitten pysyykö se koira pihalla vai ei,niin riippuu monesta.Ja toisessa tapauksessa voi olla ihan eri syy kuin toisessa.Pelkkä kunnioitus ja suhde hyvä ei aina riitä,tai sanotaanko kaikilla,vaikka se onkin yksi tärkeimmistä"

        Kyllä tosi asiaa on. Ei aina riitä se kunnioituskaan. Itse ilmaisee asioita välillä omalta kantilta ja siihen on aina kulunut se valvonta. Ikä on koiralla sitten se tasaava asia, joka antaa helpotusta. Joku viettikin on ihmeellinen asia, jonka saattaa laukaista mikä vain ja milloin vain. ( herää minkäikäisenä vain)
        Joskus maalla koira ihmettelee vaikka jänistä eikä reagoi sen kummemmin, mutta kotona taas sitten heihei missä koira..

        "Se sitten on ehkä hieman eri asia,jos asuu jossain korvessa"..Vanhemmat asuu korvessa ja silti ne ainoat kerrat kun koira lähti omille teilleen päättyi tukkirekan alle. Kaksi kertaa ja peräkkäin vuoden erolla. On siis korvessakin omat riskit. Lisä riski on myös meillä ollut myös sudet jne. Moni koira ja kissa on syöty, mutta meiltä ei onneksi yhtään. (kopkop)


      • perheen isä
        molossi kirjoitti:

        Voipi olla sellanenkin syy,että kun koira on kotinurkillaan(vaikka mökkikin tuttu on),niin kotinurkillaan se on "vahvempi".Kantti kestää lähteä...
        Mökillä,riippuu missä on,jos vaikka on myös enemmän mettän elukoitten hajuja,niin saattaapi tehdä sekin epävarmaksi lähtemään.

        Kyllä voi hyvinkin olla totta epävarmuus ympäristöstä. Tässäkin mennään taas niihin rotuominaisuuksiin.


    • Onko kukaan teistä kuullu termiä psykologinen aita. Adobtoin koirani (leikattu uros) reilu 4v ikäisenä. Aiempi omistaja heti ilmoitti että ei pysy pihassa vaan karkaa aina, ei tule ulkona luokse kutsusta, eikä muutenkaan tottele ulkona. Tietenkin ajattelin, että ei sitä sitten voi irtipäästää maalla. Noh, viikko siihen meni ja pihassa on siitä lähtien pysynyt. Pidin kytkettynä kettinkiin ja samalla päivittäin opetin luokse tuloa ja aina nami ja kehut palkaksi. Sitten taluttelin hihnassa ja päästin hihnan irti kädestäni, annoin mennä vähän matkaa eteenpäin ja pyysin luokse, tuli ihan ilman ongelmia. Lopulta otin koko hihnan pois ja leikin pihassa sen kanssa, en tietenkään yksin pihalle jättänyt vielä pariin viikkoon. Seurasin sivusta kun poika tutki pihaa ja kun tontin raja alkoi lähenemään, niin kielsin ja pyysin luokse, taas nami suuhun ja oppi näin tontin rajat. Nyt ei ole mitään ongelmaa. Ilman hihnaa vien vain pihatien päähän ja siitä eteenpäin aina hihnassa. Olen huomannut, että tuo pihatien pää on siten automaattisesti se pisin matka minkä itsekkin menee yksikseen.

      Nyt on mennyt jo vajaa 2 vuotta ja voin kertoa, että matkaa on vielä edessä vaikka paljon on saavutettu. Pelokkaasta ja epävarmasta koirasta on tullut itsevarmempi ja onnellisempi. Enää ei raketitkaan pelota. Tosin huomasin jo alkumetreillä että liki kaikki arkiset asiat oli uusia ja pelottavia, pölykapseli ojassa oli vähintään hirviö ja imuri oli jotain aivan kamalaa, nyt poikaa voi vaikka imuroida :)

      Pointti siis on se että pihassa pysyminen lähtee ihan siitä koiran kunnioituksen saamisesta ja peruskoulutuksesta. Meidän tapauksessa taisi koira olla vaan niin onnellinen kun pääsi hyvän ruuan ääreen, sai runsaasti liikuntaa ja vihdoin oli joku häntä suojelemassa, ettei ole edes harkinnut lähtevänsä pois luotani.

    • perheen isä

      "koiran kunnioituksen saamisesta ja peruskoulutuksesta."..tämä on se kaiken koiranpidon A&O. Joka asiassa. Loit tuossa sitä luottamusta mikä oli kateissa.

      Yhtä asiaa en vain käsitä. Mikä saavutus on saada pysymään koira aidattomalla pihalla? valvomatta? Ei ymmärrä miksi riskeerata koira ja kaikki mitä on rakentanut asian eteen. Sehän on todettu asia, että ainoa oikea ja turvallisin sekä vastuullisin tapa on aidattupiha. (ei koirahäkki).

      Meillä oli vanhemmilla pomminvarma koira pysymään pihassa, vaikka oli ajokoira. Sen kerran kun lähti, niin jäi tukkirekan alle. Samoin seuraava pentu.
      Tämän jälkeen löytyi tontilta aita. Tämän oivaltaminen maksoi turhan paljon.
      Omat koirani on pysynyt pihassa, mutta en silti pidä niitä ilman valvontaa vapaana. Vastuu painaa sen verran.

      "Pointti siis on se että pihassa pysyminen lähtee ihan siitä koiran kunnioituksen saamisesta ja peruskoulutuksesta"..oikeassa olet, mutta koira on koira, johon vaikuttavat monet muutkin tekijät, jotka ohittavat tuon luottamuksen. (kiima, riista, säikähdys eri ärsykkeet jne.)

    • othlett

      Kyllä se on ystävät rakkaat niin jotta oli mikä tahansa koira, ja kuinka hyvin koulutettu tahansa, niin se on vaistojensa varassa elävä ELÄIN jota ei koskaan eikä ikinä saa jättää valvomatta jos se ei ole kiinni.

    • 1123344

      Asumme maalla meillä koira on aina ollut irti. Yhden kerran yksi vuotiaana karkasi pihalta poro aidalle mutta kun kovat torut ja koyden nokkaan laitettiin niin kyllä koira oppi sen jälkeen ei ole karannut vaikka on kova saalistus viettI! Koira on nyt kolmetoista.

      • nunnukalailaa

        Niin se vain on, että lappalaisia ei koske mitkään lait eikä asetukset. Niin se on aina ollut ja tulee olemaan niin kauan kun niitä lapissa vielä on.


    • porokoira1

      Meillä on koira hyvin totelut nuo luoksetulot ja aina on palkattu jleikitty sitä että omistaja menee piiloon ja on tykännyt. Mutta nyt karkasi toisen koiran kanssa. Pihassa vapaana leikkivät ja yhtäkkiä karussa. Toinen koira tuli takaisin kauempaa, mutta meidän koira oli mennyt poroaitaan ja piti hakea sieltä. Tuli kyllä sitten siellä helposti luo. Mutta miten sen saisi tajuamaan, ettei enää lähde. Toki voi pitää koko ajan aidassa tai narussa, mutta ikävähän se on kun ei voi leikkiä toisen koiran kanssa vapaasti. Koira on nyt 1 1/2 v.

      • Niille voi

        tehdä ihan oman aitauksen leikkimiseen ja vapaanaoloon, ellei pihaa halua/voi aidata. Täällä etelässä moni tekee niin että aitaa osan tonttia koiraa varten.


    • aitaa, koulutusta

      Miksi ette voi laittaa aitaa tontin ympärille?
      Tietysti koiraa pitäisi silti vahtia, ellei aitaa tee niin kunnolla, että valaa sokkelit yms.

      Meillä on koira pihassa vain, kun itsekkin olemme.Yksin ei sinne jätetä.Miksi pitäisikään?
      Jos koira jää yksin pihaan, ei ole kukaan neuvomassa miten toimia.Ja sellaisesta koirasta tulee ajan kanssa ohikulkijoille rähjäävä, ja jopa aressiivisesti aluettaan puolustava.Noita näkyy ihmisten pihoissa.Vain harva viitsii opettaa koiransa olemaan rauhassa kun vieraat kulkevat ohi, vaikka se olisi hyvin tärkeää.

      Minä pitäisin koiraa pihassa vain kun itsekkin sielä ollaan, ja kouluta koira niin, ettei tielle saa yksinään mennä.Käytä vaikka pitkää liinaa, pyydä koiraa luoksesi, jos ei tule nykäiset liinasta takaisin päin.Muista kehua ja palkata kun koira palaa luoksesi, älä rankaise, se saa koiran välttelemään sinua.
      Tekisin silti sen aidan, tielle rynnivä koira ei ole ilo omistajalle, ja viellä vähemmän ohikulkijoille.Ja koirasta tulee aluetta vahtiessaan, ja tielle rynniessään ajan kanssa helposti aressiivinen.

    • pirpana70

      meillä kanssa kultsu uros 10kk, ilman häiriötä tottelee hyvin, mutta häiriössä korvia ei ole. Eli kun on vapaana vaikka koirapuistossa ei tule luokse kun huudan, leikkii ja kiertelee oman aikansa ja tulee jossain vaiheessa luokse, kehun aina, mutta miten saan koiralle korvat päähän ja uskomaan tänne käskyn kun on häiriötekijöitä, eli toisia koiria, ihmisiä? Mökillä sama juttu kun on omassa porukassa pihalla vapaana ja huudan tänne, tulee kyllä, mutta kun joku kävelee tietä pitkin, lähtee hänen perään ja ei tuu luokse vaikka kuinka huutaisin. Tulee taas sitten omalla ajallaan takaisin pihaan. Miten saan itseni niin haluttavaksi että koira tulee heti kun huudan??

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2759
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      360
      2614
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2190
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1866
    5. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      71
      1788
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1773
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1764
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      139
      1678
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1593
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1432
    Aihe