Lastensuojelun asiakkuuden lakkaaminen

asiakkuusloppu

25.2.2011 Takaisin
Lastensuojeluasiakkuuden lakkaaminen

KYSYMYS:

16-vuotias on asunut eron jälkeen äitinsä kanssa eri kunnassa ja ollut siellä lastensuojelun asiakkaana. Muutettuaan isän luokse toiseen kuntaan 2010 ovat asiat sujuneet paremmin, eikä taholtamme ole tarvittu aktiivisia lastensuojelutoimia. Isä odottaa nyt meidän tekevän päätöksen lastensuojeluasiakkuuden lakkaamisesta. Emme ole löytäneet mistään vastauksia kysymyksiimme: Onko jokin aikamäärä, kuinka kauan "ongelmatonta" aikaa on pitänyt kulua, jotta ko. päätös voidaan tehdä? Tekeekö päätöksen lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä vai johtava viranhaltija? Onko tähän olemassa lomaketta tai mitkä asiat päätöksessä pitää olla kirjattuna?

VASTAUS:

Pelkästään vanhemman pyynnöstä tai toivomuksesta lastensuojeluasiakkuutta ei voi lopettaa, vaan lapsen tilannetta arvioidaan yhdessä lapsen/nuoren, vanhempien ja sosiaalityöntekijöiden/sosiaaalityöntekijä-sosionomi työparin kesken eli tarkistetaan hänen asiakasuunnitelmaansa. Jos lapselle on toisessa kunnassa tehty asiakassuunnitelma, siitä voi nähdä, mitkä ovat olleet tuen tarpeet ja tavoitteet silloin. Mikäli suunnitelmaan kirjatut tavoitteet on saavutettu, eikä mitään tuen tarvetta tai tukitoimia ole, ei lastensuojeluasiakkuutta ole syytä jatkaa.

On hyvä huomioida,
että niin sanottuja "passiiviasiakkuuksia",
joissa tilannetta seurataan
ja asiakkuus
on
olemassa
varmuuden
vuoksi,
ei pidä missään tilanteessa olla.
Asiakkuus voi aina alkaa uudestaan, jos ongelmia tai tarvetta ilmenee.

Missään ei ole määritelty aikamäärää "ongelmattoman" ajan osalta, vaan lopullisen päätöksen asiakkuudesta tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä arvioituaan lapsen tilanteen. Varsinaista valituskelpoista päätöstä asiasta ei tehdä, vaan asiakkuuden päättyminen kirjataan asiakaskertomukseen ja -suunnitelmaan.
Asiakirjoihin kirjataan ne seikat, joiden perusteella asiakkuuden lopettamiseen päädyttiin.

Lisäksi tehdään tarvittavat toimenpiteet
ohjelmassa asiakkuuden päättämisen osalta;
riippuu käytössä olevasta ohjelmasta, mitä pitää tehdä.
Oleellista on, että lapsi/nuori ja vanhemmat tietävät,
milloin asiakkuus on päättynyt ja millä perusteella siihen on päädytty.

Lastensuojelun avohuollon konsultointiryhmästä vastaamiseen osallistuivat
Päivi Sinko, Merja Saukkoriipi, Kerttu Vesterinen, Laura Tulensalo ja Anne Kujala.

9

351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linkkijalisäys

      http://www.sosiaaliportti.fi/fi-FI/konsultointi/lastensuojelunavohuolto/kysymys/?groupId=0eb6c7a4-e752-4845-a51e-be9d5b599247&announcementId=b456e189-c723-42d8-b04b-439825396686
      ..................
      ..........................
      HUOM!

      Tässä muutama korjaus konsulttiryhmän antamaan vastaukseen.

      1. Lastensuojelulain 47 §:n mukaan huostassapidon lopettamisesta on tehtävä valituskelpoinen päätös.

      2. Päätöksen tekee lain 13 §:n mukaisesti joko johtava viranhaltija tai hänen määräämänsä sosiaalityöntekijä, jonka tulee kuitenkin olla muu kuin lapsen asioista vastaava työntekijä.

      Tässä asiaa koskevat säännökset:

      LSL
      47 § (30.12.2010/1380)
      Huostassapidon kesto ja lakkaaminen

      Huostaanotto on voimassa toistaiseksi. Kun 40 §:n mukaista huostassapidon ja sijaishuollon tarvetta ei enää ole, 13 §:n 2 ja 3 momentin mukaan määräytyvän viranhaltijan tulee tehdä päätös huostassapidon lopettamisesta lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän valmisteltua asian.


      13 § (12.2.2010/88)
      Lastensuojelutoimenpiteistä päättävä viranhaltija

      13.2 §: Kunnan johtosäännön mukaan määräytyvä sosiaalihuollon johtava viranhaltija, jolla on sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun lain 10 §:n 1 momentin mukainen kelpoisuus, tai johtavan viranhaltijan määräämä muu viranhaltija, jolla on mainitun lain 10 §:n 1 tai 2 momentin taikka 3 §:n mukainen kelpoisuus, tekee päätöksen asioissa, jotka koskevat tämän lain 38 §:n 3 momentissa tarkoitettua kiireellisen sijoituksen jatkamista, 43 §:n 1 momentissa tarkoitettua huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoa, 43 §:n 3 momentissa tarkoitettua huostaanoton tai kiireellisen sijoituksen aikana tehtävää sijaishuoltopaikan muuttamista ja 47 §:ssä tarkoitettua huostassapidon lopettamista. Johtava viranhaltija tai hänen määräämänsä viranhaltija tekee myös 28 §:ssä tarkoitetun lapsen tutkimusta ja 43 §:n 2 momentissa tarkoitetun huostaanottoa ja siihen liittyvää sijaishuoltoa koskevan hakemuksen.

      13.3 §: Edellä 2 momentissa tarkoitetuissa asioissa viranhaltijan tulee olla muu kuin 13 b §:ssä tarkoitettu lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Viranhaltija, joka on tehnyt 38 §:n 1 momentin mukaisen kiireellistä sijoitusta koskevan päätöksen, ei voi tehdä kiireellisen sijoituksen jatkamista koskevaa päätöstä.

    • 20

      Niin sanottuja passiiviasiakkuuksia on voimassa runsaasti, eikä SOSSU PIDÄ ASIAKKAASEEN MITÄÄN YHTEYTTÄ siitä huolimatta. Tuollaista asiakkuuden ilmassa roikottamista harrastetaan ilmeisesti "kaiken varalta" tai olisiko yksi syy saada kuntapoliitikoilta lisää rahaa vetoamalla suuriin asiakaslukuihin. Toisaalta sekään ei tunnu auttavan suuressa osassa kuntia, koska rahaa käytetään vain huostaanottoihin, vaikka avohuollon tukia ei olisi kunnassa käytössä ollenkaan.

      On paljon myös "roikkuvaa" asiakkuutta sen takia, että esim. nuorella on kyllä tarve saada tiettyä terveydenhoidon palvelua, mutta koska sitä ei ole järjestää, niin häntä roikotetaan turhaan ls:n asiakkuudessa. On nimittäin sellaisiakin sossuja, jotka EIVÄT HALUA tuollaisessa tilanteessa tehdä huostaanottoa kun kotiasiat ovat kunnossa. - - - Ja sitten on niitä, jotka eivät uskalla olla tekemättä laitontakaan huostanottoa... ei varsinkaan, jos erik.lääkärin kirjoittama lähete ls-laitokseen on olemassa.

      Me olimme aikanaan tietämättämme KUUSI VUOTTA sossun asiakkaita ilman, että he olivat meihin missään yhteydessä, emmekä itse ottaneet heihin yhteyttä kertaakaan. Asiakkuuden olemassa olo selvisi sattumalta koulukiusaamistapauksen yhteydessä.

    • Ivan Orav

      Kyllä niitä "Asiakuuden" asiakirjoja laaditaan jälkikäteen !
      Meidän tapauksessa oli 3 vuotta vanhassa lastensuojeluilmoituksessa jopa uuden asunnon osoite!( muutettiin puoli vuotta sitten !) :-)
      HO-lle vain osoitetaan, eetä toi on jopa pitkäaikaisesti "ongelmaperhe"
      Miksi ei ole lastensuojeluilmoitukset "diaroitu?"

    • konnavaltio yäk!

      Juuri tuosta on kyse!

      OIkeudelle ja suurelle yleisölle pyritään osoittamaan, MITEN HIRVEÄN KAUAN PERHEEN TILANNETTA MUKA SEURATTIIN, ENNEN KUIN HUOSTAAN PÄÄDYTTIIN.

      Naurettavaa asioiden vääristelyä, pelleilyä ja VALEHTELUA!

      Todellisuudessa ei oltu missään tekemisissä, mutta asiakkuutta roikotettiin ilmassa, että on hyvä iskeä sitten jos lapsi esim. tarvitsisi neurologista kuntoutusta tai muuta lakisääteistä apua yhteiskunnalta.

    • narah_dus
    • angrylintupp

      Meillä vuosi ja puoli.

      Haluan kysyä, osaako kukaan antaa ydinpommin teko ohjeita? Yritän laskea lasten suojelun asiakkuutta kannoilta.

      Suomessa kaikki on kiellettyä, jopa hengittäminen. Narttujen valtakunta on natzi, vailla mieltä. Mies voi yhteiskunnallisesti suuttua pahoin. Tämä on varoitus. Silloin naisia riisutaan alastomiksi ja vedetään kuin viimeistä. Naisille on annettu vapauksia, mutta heidän harjoittama laillinen moraalittomuus on täyttä paskaa. Tunnustakaa. Mies ei ymmärrä naisia. Onko sellaista naista, joka vastustaisi huostaanottoja? Tuntuu että huostaanoton uhrit hyväksyvät tilanteen.

      Mieheltä kukaan ei kysyy mitään. Tyhjänpäivänen puuttuminen on rikollista.

      • angrybirdinenpapa

        En vieläkään ymmärrä syytä miksi en näe lapsiani kohta jo kaksi vuotta. Pienokaista en tunne, isompaa en nähnyt. Ajatelkaa, hei, lehmät, millä oikeudella valtio terrorisoi yksityistä perhettä?

        Onko miehiä ajamaan miesten asioita lasten suojelussa.

        Mannerheimin l. liitto kuulostaa pahalta, sillä onhan Mannerheim lähettänyt tuhansia lapsia helvettiin, josta vain osa palasi. Hyvin Suomella menee. Nyt Neiti otti valjaita vääristä lapsista, joita ei kannata varastaa noin vain, sillä tulee koko Afrikka perässä, jolloin takapuolestanne löytyy iso kulli.

        Miksi pahasanoisuus? Koska kuuloa ei ole byrokraattien varkaille.

        Onko naisilla selitystä, miksi he antavat lapsensa pois ja varastavat toisiltaan?

        Onko naisella päässä vikaa?

        Pitääkö miehen makaa jokaista naista?
        Kun tuntuu että nainen tahtoo tätä ja on valmis hyväksymään?
        Ja mies päälle saa rikossyytteen.

        Miksi maassa prostituutio on kiellettyä, jos on joku vapaaehtoinen armahtaja nainen joka on rehellinen ja nauttii työstään ja tuntee miehen?

        Työttömyys lupaa kasvua. Turhaa on supoilla kun mies oivaltaa vähitelleen, että naisen agendat ovat rasismiä.

        Kun lapsi itkee isää, niin eikös naisen sydän käänny?
        Ei. Todistettu miljoona kertaa.


    • vihaistakinvihaisempi

      Suojelun asiakkuus on niin kuin muodikasta nykyisin. Voitte samassa laittaa joka lapsi sinne, niin työ helpottuu. Pitää kaivaa vain Mannerheim haudasta ensin ja lähettää avaruuteen maasta, sillä sellaista kusipäätä ei kannata maassa pitää, jonka nimissä lapsia varastetaan. Ja sen hevonen samassa. Onneksi taiteilija keksii Afrikkalaisen Mannerheimin. Vissiin ei hän varasta toisten lapsia kuin se valkonaama partisaani. Mannerheimin pienet viikset viittaavaat petofeliaan ja keppi kädessä ikuiseen rangaistukseen. Nyt M (ämmä) liiton tyttäret posket punertaen ovat kusipään asioilla. Odottakaa kun pääsette tuonepuoleiseen tapaamaan herraa M:tä niin voitte iloitella viinan keskellä sukupuolieroja ja yhteenliittymiä. M tyttäret, hei, eikös syyllisyys jo painaa teitä? Ainakin Jeesuksen Kristuksen risti kohtaa rusentaa teitä painollaan. Syntinne ei ole annettu anteeksi vieläkään.

      Koko elämän pituinen lasten suojelu on yhtä tyhjää kuin jokapäiväinen elämämme. Aamen. Ei vittua vaikutusta. Imekää lomakkeita itselleenne kun elämäni jatkuu. Narttu nimitys säilyy teistä puhuttaessa, joten älkää yllätykö. Ja siitä jos joki mies lyö teitä turpaan, sillä naamastanne paistaa viattomien lasten hätähuudot, joita te punaposkiset huorat peitätte tervemenoon. Ilotytötkin ovat parempia kuin te ja oikeammalla asialla. Piilovittu, joka nimittelee normaalia kansaa, ei kannata lukuun ottaa kun edes teitä hävettää oma heijastuksenne peilistä, puhumattakaan massanaimisesta. Juokaa piimää - pilaantunutta äitienne maitoa, joita ette saaneet ajoissa, koska perinteenne jota jatkatte, on syntynyt jo gondomittoman sukupolven aikana. Häpyhäpeä. Vittu. Siunattu kulli.

      • heiheiämmät

        Vittumunat loppuu niin pittee saada itselleen leikkikaveria - lasta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1412
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1193
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe