Voi jos joku olisi kertonut, että tälläistä tuskaa voi kokea. Jos tästä voi edes yhden pienen hippusen seurata hyvää, niin se on se, että uskon tulevani pikkuisen paremmaksi hoitajaksi – empaattisemmaksi. Koen surua, mutta myös vihaa. Hyväksyn sen, että isäni kuoli leukemiaan, mutta se pyöritys ”Suomen systeemissä”, johon jouduimme oli naurettavaa. Olen hoitanut paljon kuolevia ihmisiä, mutta nyt vasta käsitin mitä nämä ihmiset todellisuudessa käyvät läpi. Olenko ollut naiivi, olenko toiminut vain rutiinien mukaan?
Suomessa valitetaan, että on hoitajapula. Leukemiaa sairastavan 55-vuotiaan isäni tie viimeiselle matkalleen laittoi minut miettimään, voinko toimia enää hoitajana tässä maassa.
Itse hoitajana pidän kunnia-asiana sitä, että potilaita kohdellaan hyvin. Kun Esperin ambulanssipojat tulivat siirtämään syöpää sairastavaa isääni Meilahdesta Järvenpään terveyskeskukseen, niin toinen alan ammattilaisista osasi sanoa vain: ”Vau, tosi makee paikka, mihin sairauteen mun pitäisi sairastua, että pääsen tänne hoitoon?”.
Isäni kuoli joulukuun puolessa välissä. Vain 55-vuotiaana. Hän ei saanut syötyä sairaalan ja terveyskeskuksen ”ruokia”, koska sytostaattihoidot rikkoivat suun limakalvot. Ostimme kaupasta puuroja, vellejä ja mehukeittoja, joita hän jonkun verran sai syötyä. Kun hänet siirrettiin Järvenpään terveyskeskuksen vuodeosastolle, niin viemme tietenkin hänelle sopivat ruuat mukaan. Kun kävin kysymässä jääkaappia, johon voisin laittaa nämä ruuat, niin vastaus hoitajalta oli; ”Meillä ei ole jääkaappia, johon mahtuisi potilaiden omia ruokia”. Kuitenkin Järvenpään kunta järjesti Uutena Vuotena ilotulituksen, joka maksoi 10 000 euroa. Aika iso summa posautettavaksi savuna ilmaan. Montakohan jääkaappia sillä summalla olisi saanut...
Kun Meilahdessa todettiin, että isäni hyväksi ei ollut tehtävissä enää mitään, niin tuli kiire siirtää hänet pois erikoissairaanhoidon osastolta. Halusimme hoitaa hänet äitini kanssa kotona kotisairaanhoidon turvin. Vaikka asiasta oltiin puhuttu paljon, niin kuitenkaan ei ollut aikaa hoitaa asiaa eteenpäin. Eräänä lauantaina kuumeista isääni oltiin kotiuttamassa. Kuulostaako kenenkään muun mielestä hullulta kotiuttaa terminaalivaiheen potilas lätkäisemällä reseptit kouraan, vaimolla vain Paratabs-paketti käsilaukussa ja tokaisemalla: ”Kotisairaanhoitaja tulee tiistaina”. Ei, kotisairaanhoitoon ei oltu edes otettu yhteyttä, vaikka asiasta oltiin puhuttu muutama arkipäivä. Kotiuttamaan tullut päivystävä lääkäri vastusti kotiutusta tietenkin kuumeen takia, mutta oli myös sitä mieltä, ettei potilasta voi kotiuttaa ennen kuin avopuolen asiat on järjestetty.
Kun isäni saapui terveyskeskuksen vuodeosastolle, niin yksikään hoitajista ei tullut (tai luultavimmin kerinnyt) keskustelemaan hänen tai hänen omaistensa kanssa. Olen kuullut, että Kiinassa omaiset hoitavat sairaaloissa sairaiden omaistensa ruoka- ja hygienia-asiat, mutta Suomessa...Hyvinvointivaltiossa? Olettaisin, että edes juotavaa voisi tarjota. Tai jos ei juotavaa, niin edes lasin? Toki Suomessa asiat ovat hyvin esimerkiksi synnyttäjillä tai vaikkapa neuvoloissa. Ennaltaehkäiseminen toimii, terveet ja työkykyiset ihmiset tuottavat, mutta vanhukset, työkyvyttömät tai ylipäätänsä terminaalivaiheen potilaat?
Selvitin mahdollisuutta esimerkiksi Terhokotiin. Siellä oli tilaa, mutta Järvenpään kunta ei anna sinne maksusitoumusta. Rahalla saa, pääsee ja pystyy, mutta kuinka monella on mahdollisuus maksaa itse saattohoitopaikasta, kun yksi yö maksaa 300-400 euroa?
Kuulemme vastaavanlaisia tarinoita jatkuvasti. Olen nähnyt ne tarinat tosielämässä. Olen tuntenut hoitajana sen kiireen ja ahdistuksen omasta riittämättömyydestäni. Pidin aikoinaan työstäni, mutta jos jatkuvasti joudun lipsumaan periaatteistani hoitajana ja elämään sen kanssa 24/7, en tule jaksamaan kauan. En tarvitse lisää palkkaa, sillä sehän ei asioita ratkaise, vaan haluan mahdollisuuden antaa aikaa ja huolenpitoa vanhuksille ja sairaille. Ennen kaikkea – parempaa saattohoitoa! Milläkö se saavutetaan? Laittamalla asiat tärkeysjärjestykseen. Haluatko kaupungillesi uuden miljoonien arvoisen logon vai parempaa hoitoa vanhuksille?
Kirjoitukseni tuskin tulee muuttamaan mitään. Ajatteletko; ”Taas yksi hoitaja valittaa?”. Kun olet kääntämässä seuraavalle sivulle, niin muista kuitenkin – myös sinä tulet luultavasti käymään tämän läpi, joko omaisena tai itse potilaana. Kun on sen aika, minä en ainakaan ole tuomassa lasia sinulle.
Senkun nostatte kansanedustajien palkkoja, lennätätte hoitajat Kiinasta ja Filippiineiltä. Tämä suomalainen hoitaja haluaa vaihtaa alaa.
Ensi vuoden ilotulituksia odottaen
Saattohoito hyvinvointivaltiossa
56
2620
Vastaukset
- YamahaHannuFinnair
Ilotulitukset oli turhan pieni asia edes mainita? Juttuhan on siinä, että meidän on lähdettävä pienistä asioista. Ei voi vaan lopettaa jotain isoa juttua töks, vaan pienen pienet jutut, niistä se homma lähtee Hyvä Kansa.
Menetin isäni tavalla, jota en soisi kenellekään. Ensimmäistä kertaa heräsin ajattelemaan sitä, että mihin Suomi on menossa. En ole koskaan äänestänyt missään vaaleissa ja häpeänpuna poskillani myönnän sen. Muutama viikko sitten tulin siihen tulokseen, että jos haluan muutosta, niin se ei tapahdu ilman ääntäni. Aivan, yksi ääni – mitä sillä on väliä? Pienistä puroista kasvaa iso joki. Se pätee joka asiaan.
Yksi kysymys kuitenkin nousee mieleeni. Olen tutkinut puolueiden sivuja ja lukenut paljon lehtiä. Olen noviisi näissä asioissa, mutta tuntuu kuitenkin siltä etten löydä itselleni puoluetta joka ajaisi asiaani.
Olen nuori, lapseton hoitaja. Nautin työstäni, mutta se on alkanut käymään liian raskaaksi henkisesti. Alanvaihto siis odottaa. Isäni matkaa porteille seuratessa paha oloni paheni entisestään. Sanoisinpa melkein, että nykypäivänä jos jätät omaisesi sairaalaan yksin, on se heitteillejättö. Ei edes auta, että omaisesi on yksityisen kotisairaanhoidon hoivissa. Hoitajia on niin vähän, että he pystyvät auttamaan potilaita vain perusasioissa ja loput hoitaa omainen tai siinä yleisemmässä tapauksessa – ei kukaan. Olen nähnyt liikaa yksin kuolevia, yksin kärsiviä ja ihan vaan yksin sairastavia.
Kuinka monen muistisairas omainen on päässyt karkaamaan pakkaseen hoitopaikastaan? Toki näissä tapauksissa syyttävä sormi suuntautuu hoitajiin. Entäpä, jos hoitopaikassa pidetään ovet lukossa jolloin potilaat eivät pääse karkaamaan? Syyttävä sormi ohjautuu jälleen samaan suuntaan. Suosittelenkin, että käännätte sormenne sinne, mistä ongelma lähtee. Niihin ihmisiin, jotka koko ajan vähentävät hoitajia.
Kuka siis ajaisi asiaani, ketä äänestän? Kokoomushan ei tietenkään tule kysymykseenkään. Jos Kokoomus saisi päättää, niin rahalla saa hyvää hoitoa ja ilman rahaa pääsee sitten hoitoon ”siihen toiseen” puljuun. Toki saa hoitoa, mutta ei tasokasta – se kuuluu vain Eliitille. Tämä on juuri se hetki kun Suomen tulevaisuudesta päätetään, ja Eliitin ratkaisu on ostaa äkkiä osakkeita yksityisistä hoitofirmoista. Mitä Kokoomus lupasi meille viimeksi ja mitä se tosiasiassa toteutti?
No sitten Keskusta. Keskusta haluaa tehdä Suomesta hyvän lapsille ja perheille. Eli toisin sanoen, lapsesta asti sulla menee lujaa, mutta kun ylität tietyn rajapyykin, olet hyödytön ja hommasi hoitanut. Et enää kiinnosta koska et tuota. Makaat hoitokodissa, vaippasi vaihdetaan pari kertaa vuorokaudessa ja mietit; ” Olinpa sinisilmäinen.” Tietenkin muiden mukana Keskusta säikähti Persujen suosiota ja on nyt ennen vaaleja valmis lupaamaan meille kuun taivaalta.
Tarinaa voisi vielä jatkaa Sdp:llä ja Viherpiipertäjillä.
Vahvimmin olen Perussuomalaisten kannalla. Ainakin minä ja Persut halutaan samaan paikkaan. Mutta minä, eikä Persutkaan tiedä miten me sinne päästään. Annanko ääneni oikealle puolueelle? Sen saamme kohta nähdä. Otan sen riskin, sillä haluan muutosta. Haluan, että valheet loppuvat. Haluan, että oman ahneuden sijaan huomio kiinnitetään Suomen yhteiseen hyvään – kansaan, johon kuuluu myös ne vähäosaiset.
Suomella on ratkaisun hetket edessä. Minne suuntaan me päätämme lähteä? Voisimmeko yhdessä aloittaa pienistä asioista? Vai pelastatko itsesi ja läheisesi ja menet ostamaan tasokkaasta palvelutalosta paikan kultaisella ovinupilla. Kohta niitä alkaa olla tarjolla, ja paljon. Olen iloinen, jos käännyt ajattelemaan yhteistä hyvää. Raha ja valta on varmasti kivaa, en epäile sitä yhtään. Joka tapauksessa, matkamme päätyy sinne porteille ja silloin ei ole lompakko mukana.
Ensi vuoden ilotulituksia odottaen
Porvoon uutta logoa odottaen
Kansanedustajien seuraavaa palkankorotusta odottaen- hardcoregirl92
AI TURHA ASIA MAINITTAVAKS 10 000 EURON ILOTULITUS?... kyllä huomaa että joku on mamman lellipentu.
ei näköjää järin moni ymmärrä et mitä se vanhusten hoitaminen ja omaisten kohtelu on noissa laitoksissa ym. paikoissa.
itsehän en kauheen suopeesti lue noita juttuja miten vanhusten parissa työskentelevät itkee ku henkilökunnasta on pulaa ku ei oo varaa palkata, mut sit kuitenki on varaa järjestää jotain vitun 10 000 euron ilotulituksii ynnämuuta turhaa. Johan tolla samalla rahalla palkkais lisää henkilökuntaa tai parantais vanhusten oltavia ostamalla uusia tarvikkeita nostolaitteista ja pyörätuoleista lähtien....
itse haluun kuolla mieluummin kotona johonki sairautee ku laitoksessa joss on mitää osaamatonta henkilökuntaa. - rapasi
Lohdutonta luettavaa, mutta totta suomessa jossa ei anneta mitään arvoa vanhuksille eikä varsinkaan sairaille. On kuitenkin Senioriliike, joka ainakin yrittää saada vanhusten asiat kuuluville. Kansanedustajat eivät ainakaan tee mitään---lupaavat vain.
- -l-
hardcoregirl92 kirjoitti:
AI TURHA ASIA MAINITTAVAKS 10 000 EURON ILOTULITUS?... kyllä huomaa että joku on mamman lellipentu.
ei näköjää järin moni ymmärrä et mitä se vanhusten hoitaminen ja omaisten kohtelu on noissa laitoksissa ym. paikoissa.
itsehän en kauheen suopeesti lue noita juttuja miten vanhusten parissa työskentelevät itkee ku henkilökunnasta on pulaa ku ei oo varaa palkata, mut sit kuitenki on varaa järjestää jotain vitun 10 000 euron ilotulituksii ynnämuuta turhaa. Johan tolla samalla rahalla palkkais lisää henkilökuntaa tai parantais vanhusten oltavia ostamalla uusia tarvikkeita nostolaitteista ja pyörätuoleista lähtien....
itse haluun kuolla mieluummin kotona johonki sairautee ku laitoksessa joss on mitää osaamatonta henkilökuntaa.Kyllä se vain on turha ottaa tuo ilotulitus vertailuun mukaan.
Ilotulitushan on iloinen asia, joka tuo iloa monelle.
Miksi näiden ihmisten pitäisi kärsiä siksi, kun joku haluaa rahoilla JÄÄKAAPIN?
Miten rahoja käytetään, se on yhteisillä päätöksillä päätetty. - Mikä "kärsimys" ?
-l- kirjoitti:
Kyllä se vain on turha ottaa tuo ilotulitus vertailuun mukaan.
Ilotulitushan on iloinen asia, joka tuo iloa monelle.
Miksi näiden ihmisten pitäisi kärsiä siksi, kun joku haluaa rahoilla JÄÄKAAPIN?
Miten rahoja käytetään, se on yhteisillä päätöksillä päätetty.Mitä "iloa" sinä saat jutusta, johon menee h-nmoinen nippu mania savuna taivaan tuuliin ja joka lisäksi saastuttaa sekä ilmanalaa että maata roskajätteineen, joita kukaan monista iloisista ei jaksa kerätä pois, sinne, minne roska kuuluu. Siis luonnotonta ja lisää vain maaäidin kärsimystä.
Miustakin värikäs tähti- ja suihkemaailma pimeällä taivaalla on nättiä, mutta vaa'assa painaa järkipuoli enemmän. Maailmassa on pysyviä, paikallaan olevia, saastuttamattomia asioita vaikka kuinka paljon, pitäisi keskittyä niihin hetken räiskeen sijasta.
Päätöksiä tekevät vain harvat ja kaikesta voi päätellä, että päätöksien tekijöillä on pallo hukassa, niin pienissä kuin isoissa asioissa. - pitäis välittää
Niin ilotulitus on pieni asia ihmistenhoitoasioissa, mutta suuri noissa asioissa on se, kun maamme hallitus ei miellä Suomen kansalaisiksi ikäihmisiä.
Ja kummallisinta tässä suuressa asiassa on se, kun hallitus ei ole kertonut julkisesti sitä, missä iässä, hallitus katsoo, ettei suomalainen enää ole Suomen kansalainen?
Kun jos muistatte niin, hallitus on vanhusten huonon hoidon syyksi julkisesti kertonut olevan sen, kun ei ole olemassa valmista lakia joka pakottaisi hoitamaan vanhuksia hyvin.
Että tuosta hallituksen kertomasta päätellen, hallitus katsoo, että iäkkäät kansaliset eivät ole oikeutettuja saamaan, maassamme jokaiselle kansalaiselle hyvän hoidon ja hoivan turvaavan ja jo nyt voimassaolevan, perusturvalain mukaista hyvää hoitoa ja hoivaa.
Ja se, että ihmisten terveydenhoidon huonoa tasoa ei uskota todeksi ennen, kun se sattuu omalle kohdalle, se on se toiseksi suurin asia tässä maassa, mikä jarruttaa sitä, että ne kansalaiset, joilla on vielä kuntoa tallella niin paljon, että he voisivat nousta barrikaadeille vaatimaan voimassolevien lakiemme mukaista hyvää hoitoa kaikille kansalaisille eivät sitä tee, koska eivät usko asian olevan tosi. Se on jo sitten ihan toinen asia, mikä on se, joka on vienyt meiltä Suomalaisilta inhimillisyyden toinen toisiamme kohtaan?
- lusiina3
Ensiksikin: olipa ajatuksiaherättävä kirjoitus ja niin kouriintuntuvin esimerkein osasit kuvata tuntemuksiasi isäsi hoidosta, että aivan kylmät väreet meni selkäpiiitä pitkin, oikeasti. Todellisuus hoidon järjestämisestä ja yleensäkin ihmisen kohtaamisesta hoitotilanteissa ja toisen asemaan asettuminen konkretisoituu usein ammattilaisellekin silloin, kun olet itse tai läheisesi on avun saajan roolissa. Isäsi oli vielä nuori, ei vanhus. Meidän ammattilaisten pitää muistaa se, että mikä meille on jokapäiväistä ja arkipäivää, on ainutlaatuista potilaalle ja hänen omaiselleen.
Ambulanssipoika ei varmaankaan tarkoittanut pahalla toivoessaan sairautta päästäkseen hienoihin sairaalan tiloihin sairastamaan. Todennäköisesti hän vaan heitti sen ajattelemattomuuttaan, ei siinä tilanteessa osannut ottaa huomioon, miltä möläys tuntuu sairaasta ja hänen läheisistään siinä nimenomaisessa tilanteessa. En puolustele, meidän jokaisen hoitajan tulisi osata asettua ammatillisesti kuhunkin tilanteeseen.
Potilaiden omien ruokien säilyttäminen on monissa laitoksissa nykyisin kielletty hygieenisyyssyistä, mutta kyllä luulisi voitavan tehdä poikkeuksia tilanteissa, jossa kyse kuitenkin on siitä, mitä hoidettava kykenee syömään. Jos asia olisi mennyt oikein, ruoka olisi pitänyt järjestää osastolta käsin. Kaikki kuitenkaan ei aina valitettavasti ole mahdollista. Jos vertaat ilotulitteita ja potilsjääkaappia/esim. television hankkimista potillaille ilotulitteisiin, saat vastaukseksi, että ei voi verrata, menevät eri rahastoista.
Isäsi kotitus ei kertomasi mukaan kuulosta oikein loppuun asti ajatelluksi. Ihanteellinen kotituspäivä ei kotihoitoakaan ajatellen ole viikonloppu. Kyllä kuitenkin kai yleensä tuollaiset asiat valmistellaan jo päviä ennen varsinaista siirtoa kotiin. Yleensä siellä on kotihoito jo vastassa, jotta hoidot saadaan alkuuun.
Tunnollinen, empaattinen ja hoidon laadusta huolta kantava hoitaja ei tässä menossa jaksa, siinä uupuu itse kun joutuu tekemään jatkuvasti töitä periaatteidensa ja etiikkansa vastaisesti. Alalla pärjäävät sellaiset, jotka ottavat työn työnä ja eivät murhetta kanna niistä asioista, joille mitään ei voi. Ottaa työn työnä ja tekee sen, mikä tehdään mahdolliseksi päättäjien taholta. - Samppa 1979
Perussuomalaiset on niin buumipuolue, että he haluavat kuitenkin jättää suurimman kansanosan osattomaksi. Äänestäjät huomaa pettymyksen ja paluu 1,5% puolueeksi on fakta.
- 14+3
anyway, aivan sama kuka pääsee keulapaikoille, niin ei tätä suomen kurjuutta yhdessä yössä paranneta. Annetaan muillekin mahdollisuus näyttää miten vaalilupaukset hoidetaan. Meillä kun ei ole enää muuta toivoa kuin vaihtaa nykyiset valtaapitävät.. niin surkeaksi tämä touhu on mennyt valitettavasti. Katselin tuossa muuten vanhaa SAK:n vaalivideota youtubesta...siinä se demari porsastelee runsaitten antimien ääressä...varmaan muistat? Jotenkin alkoi tuntumaan sama värinä kun eräs rouva matkusti iltalehden mukaan aika kalliille reissulle etelä-afrikkaan. Mitähän hyvää silläkin rahalla oltaisiin tehty...?
- rapasi
En luota Perussuomalaisten suuriin lupauksiin. Timo Soini ei vaivaudu ainakaan vastaamaan yhteydenottoihin.Mies taitaa olla vaan sanahelinää ja kovalla äänellä.
Kenen kirjoittama otsikko?
Hyvinvaltio ei hoida ketään. Hyvinvointivaltio järjestää, organisoi, koordinoi, jakaa. Hoitohenkilökunta ja omaiset ja ystävät osaltaan hoitavat.- Kaiken kokenut?
Näin se menee. Suomessa. Valitettavasti.
Nim.merkki Vanhempansa menettänyt eri sairauksiin (äiti ALS & isä prostatacanser). Ja miltei poikansakin (Lymfaattinen leukemia). Mutta, hoitohenkilökunta ollut jokaisessa tapauksessa aina 10 plus plus: Ilot ja surut on jaettu kuin perheenjäsenten kesken konsanaan. Osasta "valkoisista sisarista" tulikin miltei perheenjäseniin verrattavia ihmisiä... Kiitokset Lastenklinikan osasto 10 & Marian sairaala sekä Puolarmetsän sairaala. Ja kaikki muut "enkelit". "Taivaiset enkelit jatkavat, kun maanpäällisten voimat ehtyvät." Niin se vaan kai menee...
KIITOS!! - Masentunut/
Todella hyvä kirjoitus! Ja todella ajankohtaisesta aiheesta, jota kuitenkin yritetään pyyhkiä maton alle.
Tämä meidän suomi ei ole enää mikään hyvinvointi valtio kaikille. Se on sitä vain sille pienelle eliitti-joukolle. - ???????
Nyt en oikeasti käsittänyt kirjoitustasi. Olitte ensin kotihoitoon isäänne ottamassa, mutta sitten kuitenkin siirto olikin tk:n vuodeosastolle ? Eli miksette ottaneet isäänne ja miestänne kotiin kuolemaan ? Vai eikö sairaat saa kotiinsa kuolla ?
Olet oikeassa, tuskin muuttaa mitään mutta olen kanssasi samaa mieltä asioista tuntuu ettei välinpitämättömyydellä ole mitään rajoja.
Kuoleva on vain lähes pahantekijä, kuluttamassa aikaa, rahaa ja hoitopaikkoja terveemmiltä. Omaisista ei juurikaan välitetä, heidän pahaolonsa ei hetkauta, jos menee vaikeaksi, ota masennuslääkettä se helpottaa ym. Yhteiskunnan huipulla ei näistä asioista todennäköisesti halutakkaan tiedostaa. Meillähän on asiat niin hirveän hyvin että. Pääministerikin keikisteli kuvassa kun Suomella on VARAA lahjoittaa vakuusrahastoinin nyt 12,2 milj.€ Pitäähän tätä juhlia. Laitetaan SÄÄSTÖLISTAT kiertämään joka VAIN taas koskee hoitajia, sairaita, vanhuksia, pienituloisia, työttömiä, Eläkeläisiä, koululaisia ym. Päättäjiä ei tämä mitenkään
koske, kyse on vain kilpailukyvystä. En ihmettele että olet väsynyt kiukkuinen ja
muutenkin pahoinvoiva, Kuitenkin toivon sinulle voimia ja ettet vaihtaisi ammattia
olet niitä harvoja joilla on sydän täyttä kultaa. Hoidokkiesi puolesta voimia sinulle- surkeeta voi että
niin ajankotaista
http://keskustelu.suomi24.fi/debate/2515 - jotain pitäs tehdä.
onhan suomessa rahaa vaan muualta tulleiden hyysäämiseen menee miljardit ja suomen kansa saa kitua ja kärsiä.hallituspuolueet avoimuuden puuskassaan ottavat maailman ongelmat suomen ylläpidettäväksi.
- 5
Niimpä ulkomaalaisille ollaan järjestämässä omaa terveydenhuoltoa.heillä ei tietenkään saa olla odotus aikoja,kuten meillä suomalaisilla.Saadaan odottaa monta kuukautta lääkärin aikaa jos ei ihan kovasti sairas ole että pyörtyy odotushuoneeseen.Ensin lääkäri laittaa verikokeisiin ja taas odotat kuukausia lääkärin aikaa että saat tietää kokeitten vastaukset onko niissä näkynyt sairauden aiheuttajaa.Jos ei näy mitään verikokeissa,laitetaaan kotiin ilman jatko toimenpiteitä. Taas aloitat saman kierroksen uudestaan ja on oltava hyvää tuuria,että pääset jatko tutkimuksiin ja saat sairauden syyn ajoissa tietoon ja apua.Näin se vuosi vierähtää,mutta säryt ja kivut kasvaa.Katainen vain nostelee ALV:itä jos saa jatkaa pomottamassa,ei köyhillä kohta vara lääkäriin edes soittaa,saatikka kulkea hoidoissa.
- Apua sairaille!
Meidän mummo hoiti pappaa itse sairaalassa loppuun asti ja vei papalle ruokaa ja juotavaa kotoansa, juottikin pappaa aina tarpeen mukaan ja toi tarvittavat astiat kotoansa sairaalan vuodeosastolle.
Nimim. Sairaat omaisenne tarvitsevat sairaaloissa ja muissakin hoitokodeissa omaisien apua, hoitajia ei ole resurssoitu tarpeeksi! - funtsari
Seuraavat sukupolvet kärsivät ja korjaavat sadon mitä tällä hetkellä päättäjät kylväävät. Mutta jokaisella on vapaus toimia vakaustensa mukaisesti.
- Omaishoitaja
Hienoa että otit asian esiin. Hyvä hoitaja haluaa todella hoitaa hyvin. Kunnat ja päättäjät ei näe asiaa oikealta kannalta vaan raha ratkaisee. Terminaalivaihe on viimeinen palvelu ihmiselle eläessään. Siihen kuuluisi panostaa.
Otan kantaa omaishoitajana asiaan. Hoidan miestäni jolla Alzheimer todettu.
Lisäksi diabetes, maksakirroosi, astma, polvi- ja nilkkanieveleitä leikattu.
Aluksi omaishoito mennyt hyvin kun potilas ollut vielä siinä kunnossa.
Tulee vaan lisää vaikeuksia asiaan kun kunto huononee. Aluksi hoitaja ei saa edes lomapäiviä sillä 10,90 vrk maksulla vaan joutuu maksamaan 27.90 n. vrk.
Toinen asia vaikka olen pienellä eläkkeellä niin tuosta 350 € n. menee 100 € veroa jolla voisi maksaa avusta, mutta menee veroihin. Lisäksi alkaa uupua vähitellen koska Alzheimer potilas ei ole helpoin hoitaa.Lisäksi jo aika varhain jo sitovaa ettei pääse itse oikein mihinkään saati lomailemaan.
Mielestäni tällaisen sairauden kohadatessa tulisi asia hoitaa terveydenhuolto järjestelmän.
Nyt joutuu hakemaan kaikki etuudet ja ne ovat "kiven" takana, kuten nuo omaishoitajan palkat, jotka ovat pieniä vaativuuteensa nähden.
Lisäksi erikois lääkärit jää pois aika aikaisessa vaiheessa. Miksi ?
Jos en jaksa jätän omaishoitajan vakanssin. Koska oma terveys ei hyvä.
Mahdotonta ei voi kukaan vaatia puolisoltakaan. Siinä menee toisenkin terveys
lopulta. Rakkauskaan ei riitä kaikkeen vaikka haluaisi.- Omaishoitaja
Lisäys edelliseen vielä. Alzheimer potilas ei voi huolehtia itsestään. Kaikki asiat hoidettava hänen puolestaa. Kaupassa käytävä, ruoka laitettava, pyykit pestävä.
Lääkkeiden antamisesta huolehdittava. Haettava apteekista. Lisäksi kun kaatuilua on niin saattajana oltava. Kun kulki itsekseen tuli kotiin kasvot verissä
ja haavoilla. Kaatuilee joskus kotonakin. Silti ei muka vaadi jatkuvaa läsnä oloa tai katsotaan ettei vaadi kokoaikaista hoitoa. Kun jos sitten huononee ja omaishoitajan palkka nousisi menee jo eläkkeestäkin veroa enemmän.
Kataisen sanoin ne ovat palkkioita !!!
- Hullu maailma.
Nyky -yhteiskunta on poliittisin päätöksin tehty vain ihmis elin iän tuottavinta aikaa ajatellen! Niin nuoret ,kuin vanhatkin ihmiset jätetään tylysti huomioimatta ja arvostamatta.Vain tehotuottava ihminen kelpaa? Tämä on kammottava totuus joka paljastuu joka päiväisenä pahoinvointina ja jopa pelkona ihmisten keskuudessa. On tultu tilanteeseen että niin nuoruus kuin vanhuus on pelottavinta aikaa ihmisen elin kaaressa, joka pitäisi olla juuri päinvastoin!
- luvataanko taas
Pitäiskö äänestää kokoomusta? Nehän nosti hoitajien palkkoja 500e viimevaalien jälkeen niinkuin lupasivat? Muutenkin ovat lisänneet määrärahoja hoitoaloille? Vai äänestetäänkö kepua ja demareita niin johan asiat alkaa kohentumaan!!!!!
- Hoitaja-87
Itse olen kanssa työskennellyt hoitajana mm. syöpä potilaiden kanssa. saattohoidossa..Olen aina tehnyt parhaani potilaiden hyväksi.. Mutta välillä aika vaan ei riitä kun on liikaa töitä yhdelle hoitajalle... Tykkään työstäni todella paljon.. mutta omaisia lukuunottamatta ei kukaan arvosta sitä mitä hoitaja tekee.. ihmisen ei tarvitse kärsiä kivusta (syöpäpotilailla loppuvaiheessa kamalat tuskat).. Tai vanhuksen ei tarvitse pelätä olevansa yksin ja ettei kukaan välitä...
Jostain kumman syystä kunnan terveyskeskukset yms. Sairaalat kohtelevat potilaita ja omaisia todella tylysti.(itse työskentelin yksityisellä).. Ja se että suomessa väestö ikääntyy huimaa vauhtia ja ei ole paikkaa minne heitä laittaa kun kotona ei enää pärjää...
En ymmärrä suomen maan logiikkaa siinä.. että ostetaan kansanedustajille huopia 165€ kappale että voi nukkua työaikana ja jätetään ihmiset hoitamatta kun ei ole rahaa palkata hoitajia tai välineistöjä kun raha menee muihin turhuuksiin... Pistää oikeasti vihaksi... eikö oikeasti tajuta että sitä rahaa oikeasti tarvitaan soliaali- ja terveydeys alalle... Nykyajan nuoretkin voi todella huonosti ja ei ole resursseja hoitaa heitä... en tiedä itkiskö vai mitä tekis kun ei suomen päättäjät osaa ajatella omaa nenää pidemmälle...
Itse olen lisäkouluttamassa itseäni... mutta en ihmettele yhtään miksi nuoret ei halua kouluttautua lähihoitajiksi,sairaanhoitajiksi tai lääkäreiksi... nipin napin sillä palkalla pystyy ostamaan ruokaa,maksamaan laskut ja vuokran...- Turha vouhotus pois
Mä korjaisin tähän, että kaikilla syöpäpotilailla, jotka syöpään kuolee, EI ole kauheat tuskat loppuvaiheessa. Älä pelottele.
- Mumu5
Hei, osanottoni. Kiitos kun kirjoitit, samaa olemme kokeneet ja tärkeää että asia nostetaan esiin. Juuri nyt ennne vaaleja tämän pitäisi olla todella tärkeä kysymys!
Toivon parempaa! - REH
Erittäin surullinen tarina, uskon joka sanasi. Oman Äitini kanssa vanhustenhuollon kiemuroissa 'taistellaan'. Isäni kohdalla meille sanottiin suoraan, että Isämme saa 'parempaa' hoitoa, kun omaiset ovat niin paljon läsnä. Ajattelen vain niitä vanhuksia joiden lapset ovat kaukana!
Sinulla olisi sydäntä tehdä hoitotyötä, mutta et vain enää jaksa. Ikävää yhdet menetetyt käsiparit. - Väsynyt omainen
Surullista luettavaa, mutta totta varmasti aika monessa sairaalassa. Omakohtainen kokemukseni äidin hoidosta Kemin keskussairaalassa on hieman samanlainen.
Perushoito jo oli puutteellinen. Hampaita ei pesty. Ennenkuin edes tajusin, että perushygienia jäi hoitamatta keskussairaalatasoisessa paikassa, niin äitini tekohampaat olivat paksun ruuan peitossa. Niitä ei ollut pesty moneen päivään varmasti. Samaten alapesut oli tekemättä. Äitini valitti kutinaa. Huoneessa oli paljon potilaita ja siinä oli vaikea vierastunnin aikana alkaa alapäätä pesemään, joten jouduin vain huomauttamaan hoitajille tästäkin asiasta.Hoitajien käytös oli tylyä, vaikka kuinka yritti kauniisti asian ilmaista.
Kipulääkettä sai käydä pyytämässä monta kertaa ennenkuin sen sai, vaikka sanottiin, että sitä tulisi antaa niin usein ja tasaisin välein, ettei pääse kovia kipuja tulemaan. Tällainen lista tekemättömistä töistä ja tympeästä kohtelusta on loputon. Hoitajat kerkesi kyllä posisemaan ja nauramaan kahvihuoneessa vaikka kuinka kauan, mutta hoitoa haettaessa oli aina olevinaan kiire. Onko vika sitten missä... sen voi vain arvailla.- Olen onnellinen täst
Minun äitini on saattohoidossa tällähetkellä.Hänellä sattui olemaan hyvä tuuri jos voisin näin sanoa.En halua kertoa missä hän on mutta olen täysin varma että hoitokoti on suomen paras.Äitin on erittäin hyvien hoitajien ja lääkärin hoivissa ei voi mistään moittia.Kunpa kaikilla sairailla olisi näin hyvä hoito.Tämä kuuluu jokaiselle sairaalle mutta miksi ei näin ole?
- Hoitajan runo
Hoitajan runo
On ihana olla hoitaja,vanhojen ihmisten auttaja.
Voin hellästi hoivata vanhusta,tunnen mä tähän kutsumusta.
Mä päivästä toiseen yritän jaksaa,mitäpä siitä vaikka vähän ne maksaa.!
On tärkeä kohdata ihminen tuo,joka tuotu on hoitajien luo.
Mutta-milloin me oikein ymmärrämme,että vanhuus on viimeinen määränpäämme!
Olisi niin tärkeä rakkautta-aikaa enemmän antaa ja enkelten luo tuo sairas vanhus kantaa.
Vaan kiireessä juoksen mä vanhusten luo,puuron mä syötän,oi avaa suusi tuo!
On vielä niin monta odottajaa,jotka puuroa halajaa.
Miksi ihmisen pitää vanhaksi tulla,kun ei ole kuitenkaan aikaa mulla.
Tuntuu niin pahalta tunteet unohtaa ja aina vain eteenpäin kiiruhtaa.On arvostus vanhuksen hävinnyt tuo,tekniikan-kännykän luo.
Onko ihminen unohtanut sen,nuoruus ei ole ikuinen.
Päättäjät hoi,vanhuus tulee teillekin,mutta kertokaa meillekin,miten tie laitokseen johtaa,missä ei kiireellä juosta ja ihmisen kohtaa.
Paikka missä on aikaa vanhukselle,tuolle SUOMEMME RAKENTAJALLE.Missä lämpö ja rakkaus tärkeintä on,missä tunnen ,tämä mun paikkani on!!!(kirj.Birrgitta Wulf)
Löysin tämän runon netistä,oli hyvin kirjoitettu tämän päivän vanhusten hoidosta.Meidän pitäisi nyt jotain tehdä,että saadaan päättäjät tekemään omille suomen vanhuksille hyvän,onnellisen hoidon viimeisinä elonpäivinä.
Tunnen itseni voimattomaksi,mutta haluaisin tehdä jotain hyvää oman äitini muiston kunniaksi,hän asui myös vanhainkodissa.Hän poistui viikko sitten luotamme.Suru ja ikävä on kova. - Arvelen vaan
Varmaankin teit asiaankuuluvat valitukset ja reklamaatiot virallisille tahoille. Asenteesta päätellen et. Täällä asiain surkuttelu ja voivottelu eivät auta ketään eikä mitään.
- huolestunut..
Otan osaa (edelliseen).
Noin se menee mutta kysynkin mitä mieltä olette siitä että esim.palvelutalossa omassa kotonaan asuva vanhus ja laitoksessakin oleva vanhus laitetaan iltaunille klo 19 illalla saatetaan laittaa jo 18kin..????
ja joskus klo 17 käy viimeisen kerran esim.kotipalvelu?
Sitten he ovat siellä aamuun useimmissa kunnissa klo 8 tulevat töihin hoitajat mutta voi olla tietysti paikkoja joissa tullaan klo 7.
Hoitaja kerkeää kierrokselleen 8-10 välillä asiakkaiden luokse???joskus myöhemminkin..riippuu onko työntekijöitä.
Esim.diabetestä sairastavalle tuo välihän on liian iso, aterioita ajatellen.
En enää puhuisi mistään hyvinvointi valtiosta missään asiassa ja tahti tuskin muuttuu.Tahti vaan rankkenee, säästöjä-säästöjä.
Eikö vanhustenkin pitäs päästä ulos ketkä sinne voisi mennä..liikaa lääkkeiden syöttöä.He istuvat , lepäävät, toimintaakin liian vähän.- missä inhimillisyys
Sinulle huolestunut.Olen itsekin ajatellut samaa,miten kotonakin asuvat joutuvat liian aikaisin sänkyyn ja siinä sitten makaat aamuun .Johan se on terveydellekin vaarallista.Ei ihme että viimeinenkin liikunta kyky menee ja aivot lamaantuu.Nyt vain päättäjät haaveilee lisää omassa kodissa asumista hoitajien avulla.Se on täysin väärin sellaisille ihmiselle jotka eivät enää itse kykene huolehtimaan itsestään ja liikuntakyky rajotteista.Kyllä ryhmäkoti jossa jokaisella oma huoneisto on mielestäni parempi ja missä on ympäri vuorokautinen hoitohenkilökunta lähellä jos apua tarvii.Siellä ei tarvitse olla yksin,niinkuin kotona asuvat voivat olla viikosta toiseen,vuodesta toiseen.Ainoa puhe kumppani hoitaja joka pikaisesti käy tekemässä tarvittavat hoidot.
On älytöntä puhua hyvinvointi valtiosta,kun vanhusten palvelut huononee koko ajan.Tekisivät päättäjät joskus vierailuja vanhainkotiin,eikä istuttais kalliilla illallisilla verorahoilla mälläten. Kyllä niin vihastuttaa heidän saamattomuus.
- 17v opiskelija
Näin meillä täällä Suomessa jossa päättäjien mielestä vanhuksia hoidetaan hyvin. Pitäisi niitten päättäjien tulla sinne petiin makaamaan päiväksi ja antaa heidän kokea se sama vääryys jonka vanhukset kokovat päivittäin, varsinkin terveyskeskuksien vuodeosastoilla, toki erojakin on. Nämä tämän hetkiset vanhukset ketä me hoidamme on niitä vanhuksia jotka taisteli tämän maan puolesta monet kerrat jotta voisimme olla itsenäinen kansa. Nämä vanhukset rakensivat tämän maan kaiken sen tuhon jälkeen, auttoivat muita hädän tullen. Näikö nämä meidän ns fiksut päättäjät sitten kiittää heitä? Vanhustenhuoltoon saisi ihan hyvin edes vähän lisää rahaan kun kansanedustajien palkkaa laskettaisiin.. Ainiin, mutta jos tämä tapahtuu nii milläs he sitten elävät?
Vankilassa ei tarvitsisi olla niin hyvät oltavat kun nytten on. On varmasti muitakin asioita mistä voisi ottaa pois. Toivotaan että joskus tlanne on parempi. - näinpä112
Tekstisi mukaan ongelmat olivat siis, että isääsi palloteltiin ja hoitajilla oli kiire? Onko hoitajien syy, että jääkaappi on täynnä? Jos isällesi annetaan oikeus tuoda ruokia, saako jokainen hoitokodin asukas tuoda ruokansa jääkaappiin? Kuka saa päättää koska ne poistetaan sieltä? Paljonko niitä saa laittaa sinne? Pitääkö ne nimikoida? Mitä jos joku katoaa, joutuuko hoitokoti korvaamaan sen? Mieti käytännöllisyyttä vähän.
Toinen asia on se, että ei esim. sairaanhoitaja ole mikään sielunhoitaja. Ihminen syntyy maailmaan ja luo elämänsä. Tämän aikana hän luo suhteita ja saa, ehkä, perheen tai kuuluu johonkin yhteisöön. Hän luo elämänsä.
Kun hän sairastuu, tämä yhteisö tukee häntä tai niin sen pitäisi toimia. Ei ole sairaanhoitajan työ olla sielunhoitaja tai lähimmäisen roolissa sairaalassa. Hänen tulee osoittaa empatiaa ja eläytyä, mutta hommat on hoidettava eikä ole tarkoitus ystävystyä potilaan kanssa. Työ on sairaanhoitoa. Perustarpeista, lääkityksestä, jne. huolehtimista. Ei sielunhoitoa. Sairanhoitajan ei ole pakko, ellei hän halua, mennä jokaisen potilaan suruun mukaan tai kysellä hänen elämästään. Jos potilas puhuu, hän kuuntelee, mutta siihenkin on rajansa. Sairaalapastorit, OMAISET, psykologit, jne. ovat niitä varten jotka tarvitsevat keskusteluapua, oikeaa sellaista. En tarkoita, että sairaanhoitaja olisi kylmä hoitaja, tms. mutta ei heidän ihan oikeasti ole tarkoitus olla siellä samanlaisessa roolissa kuin omaisten, potilaan henkisten tarpeiden tyydyttäjänä.
Toinen; loukkaannuitko hiukan helposti lanssikuskin sanoista? Kommentti oli asiaton, mutta yleensä lanssikuskit ovat lähihoitajakoulutuksen tai ensihoitajakoulutuksen käyneitä nuoria miehiä.. Ehkä hän oikeasti ei ajatellut, että sinä kuulisit tai hän tajusi itsekin että sanoi väärin.
Ehkä hoitohenkilökunta oikeasti yritti parhaansa, mutta koska halusitte kotihoitoon, oli epäselvää kuka tekee päätöksen tms. Ja niinhän se menee, kun menet kotihoitoon; saat reseptin, lääkkeitä ei tietenkään maksa kotiin sairaala. Sinua avustetaan kotiin tietty kerta viikossa, minkä siis ihan itse pyysit? Siis sinä hoidat isääsi kotona ja sinua autetaan siellä. En ymmärtänyt miten asian olisi pitänyt mielestäsi mennä? Olisko lääkkeet pitänyt antaa mukaan sairaalasta? Mihin vedetään raja sitten. Annetaanko kaikille potilaille lääkkeet mukaan, vai vaan terminaalipotilaille. Kuka ne maksaa? Pitäisikö sairaalan tilat lääkkeet jos niitä ei ole? Merkattaisiinko jokaisen lääkekaapin purkkiin potilaan nimi jotta hän saisi sen mukaansa? Juttuhan menee niin, että lääkkeitä on lääkehuoneessa ja ne ovat siellä reseptien mukaisessa käytössä, eivät kenenkään omia.
Olen samaa mieltä, että resurssit eivät riitä ja että rahaa tulisi olla enemmän. Mutta en tiedä miksi pitäisi olla jotenkin vielä ystävällisempi, en ole nähnyt hirviömäsitä käytöstä koskaan. Jos tästä menisi ystävällisemmäksi, alkaisi kaveerata. Tietenkin, jos ei ole omaisia niin voidaan ottaa enemmän kontaktia ja ohjata sairaalapapille, tms. mutta miksi pitäisi olla sielunhoitaja. Suomen sairaaloissa pääasiallisesti saadaan hyvää hoitoa ja kunniallinen loppu, niin että täältä lähdetään arvokkaasti. Ei hoitaja voi KOKO AJAN olla kyttäämässä esim. omaisia, potilaat ovat ensijaisia. Parhaimmillaan omaisia käy sunnuntaina 30; yritä pitää kahvitauko, raportti, hoitaa 8 potilasta per hoitaja ja laittaa ruoat pöytään, putsata pöytä, viedä roskat, jne. vanhainkodissa.
-sairaanhoitaja/kätilö- Ap.
Toki yritimme saada isääni kotiin, mutta ei riittänyt että perheessä on kaksi hoitajaa, sillä ilman kotisairaanhoitoa ei ollut mahdollista hoitaa omaista kotona. Kotisairaanhoidolla ei ollut resursseja.
Mielestäni on kohtuutonta, että koko elämänsä veroja maksanut ihminen, joutuu kärsimään niinkuin isäni joutui. Toki isäni sai vastinetta verorahoilleen, kun leukemiaa hoidettiin, mutta kun mitään ei ollut tehtävissä, niin hoito muuttui laaduttomaksi.
Ymmärsit tekstini väärin, sillä en syytä hoitajia. Olenhan itsekin hoitaja, tiedän minne syyttävä sormi kuuluu osoittaa.
Osastolla, jolla itse työskentelin, oli oma jääkaappi potilasruuille. Näin on myös monilla muilla osastoilla. Toiminnassa ei ole mielestäni ollut mitään ongelmia.
Ei, sairaanhoitaja, ei ole sielunhoitaja, vaan ihminen jolla on tunteet. Jokainen meistä on erilainen ja olen iloinen siitä, että pystyt työskentelemään alalla. Toki toivoisin olevani kovempi, olenhan käyttänyt elämästäni 4 vuotta opintoihin, jotka menivät hukkaan.
Vaikutat nuorelta ihmiseltä tekstisi mukaan. Ajattelin aikoinaan samoin kuin sinä. Jonain päivänä ymmärrät miltä tuntuu, kun rukoilet, ettei kuoleva, jo muutenkin tarpeeksi kärsivä rakkaasi kuullut ambulanssipojan julmia sanoja. Sitä päivää odotellessa. Puheillansa tuo poika edusti, ei pelkästään ammattikuntaansa, mutta myös itseään ja työnantajaansa.
Kotisairaanhoitoon ei oltu otettu yhteyttä puheista huolimatta. Jos luet tekstini uudestaan, niin ymmärrät, toivottavasti.
Olen vielä alle kolmekymppinen, mutta valitettavasti olen törmännyt lähes hirviömäiseen käytökseen. Koska Suomessa on niin suuri hoitajapula, ei koulujen ovilta käännytetä ketään. Resurssien puutteen takia oman kuntani koulun psykologiset testit päätettiin jättää pois. Ja se johtaa päivä päivältä suurempiin ongelmiin - esimerkkejä saamme lukea iltapäivälehdistä.
Kiitos osanotoista ja kommenteista. Rakastin työtäni, mutta en pysty siihen enää. Jos palaisin työhöni, niin hyväksyisin sen millä tolalla asiat ovat. Olen onnellinen siitä, että elämäntilanteeni sallii tämän ratkaisun. Jos me omaiset ja hoitajat nousemme näin ennen vaaleja vastarintaan, uskon, että jotain pientä sillä voi saada aikaan. Koskaan ei saa menettää toivoaan.
- näinpä112
Mutta siis olen samaa mieltä sitä, että potilaiden perushoidosta lipsutaan ja se pitäisi hoitaa kunnolla- aina. Samaa mieltä, että systeemi voi olla pallotteleva. Mutta on ikävää että hoitajia syyllistetään. Ei se oikeasti ole hoitajien vika vaan systeemin. Jos yhdellä hoitajalla olisi puolet potilaista mitä nyt, niin hoito olisi parempaa eikä olisi kiire koko ajan. Myös omaisilla on paljon ennakkoluuloja ja se näkyy.
- ex-hoitaja
Hei!
Olen itsekin hoitaja ammatiltani ja pyöritellyt noita aivan samoja asioita mielessäni. On kamalaa katsoa miten omaiset ja potilaat kärsivät jo pelkästään siitä etteivät saa hoitoa ja keskustelua..
Itse aina töissäni pyrin hoitamaan potilaita niin että minulla on aikaa jutella heidän kanssaan ja he saavat kertoa jos mieltä painaa jokin.. Olin aina paikalla kuuntelemassa..
Olisin myöskin erittäin halukas laittamaan saattohoitokodin pystyyn kotipaikkakunnalleni, mutta tarvitsen siihen niin paljon rahaa ja yhtiökumppanin ettei se tunnu olevan mahdollista.. haluaisin antaa potilaille viimeisen hoidon hyvänä ja rauhoittavana tekijänä haluaisin järjestää omaisille aikaa keskustella toiveista ja mieltä askarruttavista asiosita ja auttaa myös heitä saamaa rakkaimmalleen hyvän viimeisen hoidon.
Vaihdoin alaa aivan muualle.. en ole enää kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä vaan nyt teen aivan muita hommia.. en tiedä oliko alanvaihto ratkaisu asiaan.. tuskin.. koska nyt en ainakaan itse voi enään taata niille ihanille vanhuksille hyvää hoitoa jota itse olen heille joskus antanut..- lusiina3
Iäkkäiden ihmisten akuuttiyksikössä joudut hoitajana jatkuvasti kamppailemaan ja tasapainottelemaan sen asian takia, kenelle aikaasi annat, omaisille vai potilaille, aina joku kokee jääneensä paitsi ja vähälle huomiolle vaikka kuinka päin tekisit.
Suomessa pidetään itsestään selvyytenä että hoitajilla tulee olla kiire. Ei ole mitään mahdollisuutta tehdä töitä rauhassa ja suunnitelmallisesti kun kertakaikkiaan aikaa ei ole riittävästi yhden potilaan hoitoon(sisältäen omaiset, lääkärin kierron purkamisineen, kotiutusten järjestämiset, uuden potilaan vastaanottamisen jne. Tästä kuitenkin syyllistetään hoitajat, ei useinkaan nähdä sitä, että resurssit toimintaan järjestetään ihan muiden taholta kuin hoitajien, hoitaja on vain pieni pelinappula tässä systeemissä.
Hoitajan tulee kohdata sekä potilas että omaiset ja kaikki yhteistyökumppanit asiallisesti, mutta hoitajakaan ei ole mikään superihminen joka pystyisi mahdottomaan. Lisäksi myös hoitajille kuuluu kahvi- ja ruokatauot, niin kuin muillekin. Naurua työpaikoilla ei onneksi vielä ole kielletty, tosin pitää aina muistaa, jotta kaikkiin tilanteisiin se ei aina sovi.
- eisje
ois se kiva nähdä nyky päättäjä,vanhana miten sen palvelut toimii.ai niin niillähän on rahaa ostaa palvelut yksityisiltä,voihan niillä olla kultainen eläkekättely,
- sairas-11
Hyvät omaiset käykää vanhusten luona useammin ja ulkoiluttakaa
seurustelkaa,kuunnelkaa, lapset ,lastenlapset ,siskot ,veljet
ystävät älkää hyljätkö vanhaa ihmistä joka tarvitsisi tosiaan kuuntelijaa
ja auttajaa arkisissa asioissa ei vain käväistä vanhainkodissa tai sairaalassa kyllä
vanhuksen kanssa voi mennä ulos viedä kotiinsa useammin kuin ehkä
vain jouluna ,,,ajatelkaa että itse ehkä olette joskus samassa avun tarpeessa.- Ei aina mahdollista
Tilanne on kuitenkin usein niin, että omaiset voi asua kaukana. Lisäksi oma työ ja perhe voi sitoa paljon. Kaikki sairaat ei ole samanlaisia. Esim. Alzheimer potilas on aika vaikea ja raskas myös henkisesti. Lisäksi vaatii voimia ulkoiluttaa potilasta joka on liikuntakyvytön. Kaikki ei ole siis mahdollista haluista huolimatta.
Ei voi syyllistää omaisiakaan jos potilas vaikeasti sairas. Se on vaan fakta.
Apua muualta silloin saatava.
- Elämän arvot
Ihmisten- ja eläintenoikeuksien puolesta puhuvat POLIITIKOT, PÄÄTTÄJÄT sekä "VIHERPIIPERTÄJÄT nyt pitää viimeistään haastaa välittömiin toimiin terveyden- ja sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelujen laadun tason parannukseen!
Hoitolaitosten rakennusten suhteen Suomessa ollaan jo aika hyvällä mallilla, mutta hoidon saatavuudessa ja laadussa on vielä "paise puhkaisematta". Hienoilla rakennuksilla ja laitteilla ei yksin tehdä laadukasta hoitoa.
Tärkein tekijä ovat ihmiset, jotka niiden toiminnasta päättävät ja niissä työtään tekevät. Kiire mainitaan useimmin syyksi epäkohtiin, ehkäpä myös asenne puolellakin löytyy korjaamisen varaa.
Sairauksien, vanhuuden, vammaisuuden yms. hyväksyminen ihmisenä olemiseen kuuluvana ja apua tarvitsevien kunnioitus ja auttaminen pitää olla itsestään selvyys meille kaikille. Sivistys- ja hyvinvointivaltioksi kuuluvalla Suomella pitäisi olla jo asenteet kohdallaan tässäkin asiassa.
Omaisten odotetaan tekevän jatkuvasti enemmän hoitotyötä. Omaiset ovat kuitenkin usein itsekin vanhoja/sairaita,/oman elämänsä/työnsä/perheensä paineissa ja asuvat harvoin edes samalla paikkakunnallakaan.
Hoitohenkilökunta yrittää varmaan parhaansa, mutta avuntarve on suurempi kuin mihin resurssit riittävät. Välttämättömien tehtävien lisäksi heillä olisi varmaan halu muuhunkin (esim. pieneen keskustelu hetkeen asiakkaan kanssa), mutta seuraava ja sitä seuraava hoidettava jo odottaa...
Nyt pitäisi päättäjien panna asiat tärkeys järjestykseen. Yhteiskunnan (=meidän kaikkien) rahoilla maksetut TURHAKKEET POIS! Yksityiset tahot järjestelkööt omin varoin halutessaan mm. ilotulitukset, pitkin Suomea kulkevat pienen (varakkaiden) ryhmän käyttämät saastuttavien moottorikelkkojenreitit yms. onhan näitä...
Nuoret IHMISOIKEUSAKTIVISTIT (eläinsuojeluaktivistitkin) teille olis todellinen näytönpaikka ihmisoikeuksien parantamisessa maamme vanhusten, sairaiden ja muiden heikompiosaisten auttamisessa! Mummot/papat "häkeissään" ja usein yksinäisinä tarvitsevat auttajia, puolestapuhujia, rinnalla kulkijoita, ulkoiluttajia, viriketoimintaa, juttukaveria, lukuapua ym.ym.
Tämä on kirjoitettu kokemuksen pohjalta sekä hoitajana, potilaana että omaisena. - mummeli 68
Ihanaa,että on joku,joka uskaltaa sanoa kaiken tuon ääneen.Kirjoituksesi kosketti,sillä itse olen 1/5 lähihoitaja,eli keskeytin opintoni,kun "pakolliset" osiot oli suoritettu.Mnusta ei tullut hotajaa,juuri samoista asioista,kun kirjoitit.Minäo lin kuulema liian kiltti ja käytän liikaa aikaa vanhuksiin työpäivän aikana.En kerennyt aina kahville,joten leikin kuulema parempaa hoitajaa,kuin muut.(En jaksanut keskustella kahvilla meikeistä,laivamatkoista viroon,jne.....).Tsemppiä Sinulle ja vaihda alaa,niin voit paremmin.Itse olen nyt opiskelemassa uutta,en hoitotyöhön kuitenkaan!!
- Hoitskukka
Hei, kiva kuulla että meitä on muitakin. Itsekin sain sellaisen arvion opiskelun työharjoittelussa, että liikaa aikaa kuluu joittenkin potilaitten kanssa. Luonnollisesti puhuvan ihmisen kanssa sitä kuluu enemmän kuin sellaisen, joka ei enää kykene sanomaan mitään.
Puhuminen ja kuunteleminen, läsnä oleminen on tärkein osa hoitajan duunissa, teoriateijot, jotka nypläävät rahan, talouden ja säästöjen kanssa, eivät ymmärrä alasta mitään ja ovat tällä haavaa kuitenkin niitä, jotka päättävät sen puolen asioista.
Kannatan joukkoirtisanoutumisia terveydenhuollosta, saavat päättäjät maistella omia lääkkeitään.
- HOITAJA NÄKEE PALJON
Suomi EI ole hyvinvointivaltio terveydenhuollossa!!!!! Täällä Porissa EI pääse omalle lääkärille enään olenkaan. Kehoitetaan kääntymään yksityisten puoleen. Lista on pitkä, joten en niitä rupea isommin luettelemaan.
Työni on hoitaja ja näen kyllä mihin suuntaan ollaan menty!!!!- Elämän arvot
Niinpä!
Hyvinvointivaltiosta kuitenkin poliitikot puhuvat. Kansalaisilla on tosin arkielämässään sen huonompi puoli näkyvissä, kuten edellä kerrotuissakin lukee.
Hölmöläisten touhulta vaikuttaa, että on jo alettu alasajo isolla rahalla ja pitkällisen työn tuloksena saavutetulle terveydenhoitojärjestelmäämme. Pikkuhiljaa toimintoja supistetaan, siirretään kauemmaksi käyttäjistä ja pieninä paloina yksityistetään. Yksityisillä toimijoilla on kuitenkin on aina päätarkoitus tuottaa omistajilleen voittoa. (Ei kai muuten yrittäjäksi ryhdytä, tai pörssiosakkeita ostella, jos ihan nahkoilleen menee.) Siinä touhussa ei voita ainakaan yksittäiset hoidon ja hoivan tarvitsijat. Hyvätuloisilla sille ei olekaan väliä, kun tarvittaessa on varaa maksaa yksityispuolella hoidot.
- Arvot ym. uusjakoon
Vihdoinkin! Hyvä että joku sanoo asiaan edes jotain. Kirjoituksesi on kannanotto omaisena, kun olet hoitajakin ja sana ilmiselvästi hallussa, voisit valottaa tilannetta myös hoitopuolen työntekijöitten kannalta joko tällä foorumilla tai jollain sellaisella, joka tavoittaa vastuuhenkilöitä ja päättäjiä.
Jos joku ei rupea valottamaan tämänhetkistä tilannetta, mikään asia ei muutu miksikään, vaikka paljon sanomista ja purnaamista on molemmin puolin. Omaiset saavat paineensa purettua, kun kertovat huolensa hoitajille, tavalla tai toisella, nätisti tai syytellen. Ja näin täytyykin tehdä, mutta juttu jää siihen, vaikka he voivat luulla ja kuvittella, että asiat, epäkohdat, väärinkäytökset, -kohtelut ja -ymmärrykset kulkeutuvat eteenpäin, kun suu aukaistaan paikan päällä ja tilanteissa.
Oikea osoite on kuitenkin johtoporras ja päättäjät niin kunta kuin valtion tasollakin. Mustaa valkoisella: muistutusta, reklamaatiota, valitusta ... em. paikat niin pullolleen, että täyttyvät ja tukehtuvat niihin, josko siitä huomaisivat, missä mennään.
Vaikka hoitajat ymmärtävät tilanteet ja vaikka haluaisivat tehdä niille jotain, niin se on mahdotonta, pienen porukan rahkeet eivät riitä muun kuin potilaiden / asiakkaiden hoitoon. Ja hoitajien etujärjestötkään eivät juuri korvaansa lotkauta; jos alasta haluttaisiin tehdä vetävä niin palkan suurentamisella se ei onnistu. Uudenlaista ajattelua ja järjestelyä kolmivuorotyöhön, riittävästi henkilökuntaa, jotta järjestelyt voidaan toteuttaa ja jotta vuorotyöläinen jaksaa jatkaa työssään eläköitymiseen asti.
Vuorotyöläisen työn ja vapaan jaksottaminen on tutkittu juttu ja siihen, miten 3-vuoroa tekevä jaksaisi ja pysyisi terveenä, on malli. Miksi sitä ei noudateta terveydenhuollossa, jossa luulisi olevan tärkeintä pitää huolta niistä, joiden täytyy jaksaa työ tehdä. Nykyisillä 'eväillä' ja resursseilla hoitajista tulee hoidettavia paljon ennen kuin eläkeikä koittaa.- Elämän arvot
Viestiketjun aloittajan surullinen kertomus saattohoidosta ja potilaan pompottamisesta paikasta toiseen on raskasta potilaalle ja omaisille. Valitettavasti sitä tapahtuu jatkuvasti ympäri maata.
On ymmärrettävää ettei siinä tilanteessa ja sillä hetkellä omaisetkaan jaksa puuttua epäkohtiin, tehdään vaan niin kuin lääkäri kulloinkin käskee. Omaiset ovat suunniltaan läheisensä kärsimyksestä ja hädästä. Samalla tekevät surutyötä edessä olevasta lopullisesta luopumisesta. Usein he ovat lähes shokissa koko tilanteesta ja neuvottomia mitä pitäisi tehdä. Lisäksi yleensä umpi väsyneitä valvottujen öiden vuoksi ja muutkin käytännön asiat pitäisi hoitaa. Hienotunteisuus on silloin paikallaan eikä huumoria kaivata.
Tilanteessa tarvittaisiin tukea omaisillekin, jotka toivoisivat rakkaalleen mahdollisemman hyvän ja rauhallisen loppuajan. Outoa ettei näitä tekijöitä tunnuta huomioitavan sairaanhoitopiiriemme toimintatavoissa ja käytännössä.
Todellakin, kuten "Arvot ym. uusjakoon" edellä kirjoitti valituksia vaan kehiin ja kirjallisesti myös. Valitukset mahdollisimman korkealle tasolle mistä päätöksetkin esim. rahoitukseen ja henkilökunnan määriin tulevat. Tavalliset rivihoitajat ei paljon voi organisaatiohin vaikuttaa, oma asenne ja kunnioitus potilaista kohti on tietenkin jokaisella itsellään.
Nykyaikana koulutusta kyllä on riittämiin, vai miten lienee asenne puolen painottamisen kanssa? Henkilökunnalla on tietenkin omat paineensa kiireen, sisäisen kilpailun yms. puristuksessa.
Omaisten yhdistys mielenterveystyössä on saanut paljon hyviä aloitteita läpi. Onkohan muitakin omaisten yhdistyksiä? Ellei jo ole niin olis varmaan aika saada esim. vanhuspuolelle omaisyhdistys yms.
Vaikutetaan nyt ensin ainakin vaaleissa äänestämällä niitä puolueita joilta löytyy AITO halu puuttua näihin epäkohtiin. Kokoomuksen toiminta on jo nähty ja tähän tultu, eikä kuulu näissä asioissa ainakaan minun suosikki listoilleni. - Onko näin?
Ajatuksia hoitotyöstä.
Ennen kuului hoitajaksi valmistumisen yhteydessä lupaus toimia potilaan puolesta hänen parhaakseen.
Nyt taitaa olla enempi vallalla toimia byrokratian ja tietotekniikan puolesta ja loppuaika kaikenmaailman palavereissa. Tähän näyttää menneen etenkin esimiesasemassa olevien työajan käyttö. Lääkärit istuvat sen lisäksi jatkuvissa lääketehtaiden esittelyissä. Tieto- ja ym. tekniikan vuoksi sitoutuu henkilökunnan aikaa paljon jatkuviin uusien systeemien opetteluun ja kaikenlaiste asioiden kirjaamisiin tietokoneille. Ehtineeköhän niitä edes koskaan kukaan lukemaankaan? Vaan onpahan tullut kirjatuksi, koska niin on määrätty ja työvuoroista kuluu paljon aikaa kaikkiin näihin.
Koulutuksissakin painotetaan kirjallisiin tuotoksiin, lisäopintoihin ja uralla etenemiseen tähtäämiseen.
Siihen vielä tulee työpaikoilla keskinäinen kilpailu, kyräily ja esimiesten mielistely jotka valtaa alaa, koska työpaikkojen jatkuvuus on epävarmalla pohjalla. Organisaatioita muutellaan eikä oikein kellään taida olla tiedossa missä mennään ja mihin. Kaikilla näyttää olevan jatkuva kiire (vaikuttavat ainakin siltä). Siihen väliin potilaat tai omaiset eivät oikein tahdo tohtia asiaansa esittää, etteivät häiritsisi.
Tästä kaikesta on tullut sellainen tunne, että varsinainen työn kohde ja syy miksi tätä työtä tehdään; POTILAS/ASIAKAS tuntuu olevan vähän kuin toissijainen. Käyköhän välillä jopa niinkin, että "lapsi menee pesuveden mukana".
Varsinainen potilastyön arvostus, onko sitä enää olemassakaan?
Häiritseekö hoitopaikoissa potilaat liikaa henkilökunnan muita edellä mainittuja "tärkeämpiä" töitä? Onko vain sellainen hoitaja hyvä joka selviytyy nopeiten pois potilaan luota? Robottiko seuraavaksi?
- ap
Outi Kokko kirjoitti Taloussanomien artikkelissaan, että ” Hekate Consultingin johtajuuskouluttajan Anne-Liisa Palmu-Jorosen mielestä olemme hukassa nykyisen matemaattisorjallisen tuotantotavan takia. Suomessa on parinkymmenen vuoden aikana viety äärimmilleen neoklassinen talousajattelu, jossa ihminen on irrotettu epärationaalisista ominaisuuksistaan.” (Taloussanomat 27.3.11, Nokian ex-pomo: Työ meni sähläykseksi) Kokon artikkeli sopii hyvin tarkasteltavaksi myös sosiaali- ja terveyshuollon näkökulmasta, sillä mielestäni olemme menossa väärään suuntaan. Olen sitä mieltä, että toki Suomessa asiat ovat hyvin esimerkiksi synnyttäjillä tai vaikkapa neuvoloissa. Ennaltaehkäiseminen toimii, terveet ja työkykyiset ihmiset tuottavat, mutta vanhukset, työkyvyttömät tai ylipäätänsä terminaalivaiheen potilaat ovat muuttuneet yhteiskunnassamme turhiksi ja näin ollen heidän hoitoonsa ei panosteta.
Sen ohella, että mielestäni hoito Suomessa alkaa olla laadutonta hoitajien jatkuvan vähentämisen ja rahan säästämisen takia, voin vastata Kokon artikkelissaan esittämään kysymykseen työn merkityksellisyydestä; Kyllä, työni tuntuu merkitykselliseltä, mutta se suunta mihin sairaanhoito on nyky-yhteiskunnassa menossa, on saanut minut miettimään, voinko toimia enää hoitajana tässä maassa.
Artikkelissaan Kokko kirjoittaa myös, että ”1990-luvulla yhtiöön luotiin Palmu-Jorosen mukaan tietoista yhdessätekemisen kulttuuria, joka johti uskomattomaan yhteishenkeen. Samaan aikaan rakennettiin erittäin tehokasta operatiivista organisaatiota. Siihen liittyi loistavia johtamisen työkaluja, jotka takasivat, että systematiikka toimi globaalissa ympäristössä.” Sairaanhoidon tämän hetkinen taso on tulosta jo kauan sitten aloitetusta suunnanmuutoksesta – Kokon sanoja lainaten, ”arvojohtamisesta siirryttiin faktajohtamiseen”.
Tästä kauan sitten tehdystä suunnanmuutoksesta me tavalliset kansalaiset saamme nyt maksaa. Rakastin sairaanhoitajan työtäni, mutta en pysty siihen enää. Jos palaisin työhöni, niin hyväksyisin sen millä tolalla asiat ovat. Olen onnellinen siitä, että elämäntilanteeni sallii tämän ratkaisun. Jos me omaiset ja hoitajat nousemme näin ennen vaaleja vastarintaan, uskon, että jotain pientä sillä voi saada aikaan. Koskaan ei saa menettää toivoaan.
Täytyy kuitenkin muistaa, kauan siihen meni että tähän tilanteeseen olemme joutuneet. Jos haluamme lähteä toiseen suuntaan – siihen jo paremmaksi todettuun– niin muutos ei tapahdu yhdessä yössä, vaan sen eteen tarvitaan vuosia, hikeä ja kyyneliä. Meidän on yhdessä aloitettava pienistä teoista. Ensimmäinen niistä on se, että mietit tarkkaan kenelle haluat äänesi tulevissa vaaleissa antaa.
Se helpompi vaihtoehto on sitten se, että voit pelastaa itsesi ja läheisesi ostamalla osakkeen tasokkaasta palvelutalosta kultaisella ovinupilla. Kohta niitä alkaa olla tarjolla, ja paljon. Muista kuitenkin, että ne osakkeet ovat kalliita ja vain Eliitille. Onko sinulla siihen varaa?
Yksityistäminen ei ole ratkaisu - 4990
Surullinen tarina.
- Näinköhän saat?
Jos yksityisessä hoitolaitoksessa olisi vuorokausimaksu vaikka 265euroa, niin mitähän kuvittelet saavasi sillä hyvää hoitoako?
- jk
vai niin
- Screwu
Screw you.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Theermannilla kulkee!
Vouti vie kaiken mikä mieheltä irti lähtee ja palstan naiset syyttävät tilanteesta kilpaa eri naisia. Miehellä on elämän1147467- 515609
Esivaihdevuodet, menopaussi
https://www.pihlajalinna.fi/palvelut/yksityisasiakkaat/terveys/esivaihdevuodet-eli-premenopaussi Täällä kun puhutaan pa633135Tänään taas tuli pari-kolme juttua
Jotka niin mielelläni jakaisin sun kanssa. Niin paljon elämää jaettavana ja niin selkeä paikka sinulle. Mutta ymmärrän72613Kuhmo tekisi perässä
Lomauttakaa kaupungin talolta turhat lattiankuluttajat pois, kuten naapuripitäjä101608Suomi julkaisi varautumisoppaan
Että sellanen tappaus. Kun kriisitilanne iskee, niin on mentävä nettiin ja luettava ohjeet suomi.fi -sivuilta. Onkohan j2011467Olen jälleen pahoillani
Harjoittamastani henkisestä väkivallasta palstan välityksellä. Kyllä ne voi vaikuttaa jotenkin mieleen, vaikka ei itsell931129Ukraina sai luvan vastata ohjuksin Venäjän lueelle
Mediatietojen mukaan Yhdysvallat on antanut Ukrainalle luvan iskeä pitkän kantaman ohjuksilla Venäjälle. Ylen kirjeenvai3271097Miksi putin ei valinnut ensimmäiseksi kohteekseen Suomea?
Olisiko ollut sittenkin helpompi kohde?2461075Oot vaan niin hellä
Ja lämmin luonteeltasi, että rakastan sitä yli kaiken. Oot ehkä tietämättäsi auttanut mua todella paljon. Auttaisit tämä30946