kysymyksiä rakentamisesta

rebe Gee

Meillä on taloprojekti tässä hieman vielä vaiheessa. Perustukset tehdään tutun raksamiehen avulla. Hän osaa kyllä tehdä, mutta organisointia ei halua vastuulle. Vastaava mestari taas on lähinnä nimi paperissa, ja vastaukset ympäripyöreää yli hilseen menevää munkkilatinaa, josta ei ota erkkikään selvää. Talopakettihan tulee aikanaan vesikattoon saakka, lopun hoitaa sitten erillinen kirvesmies. Niinpä alkuvaiheen organisointi jää lähinnä minun (=amatöörin) harteille. Lähinnä itselleni on epäselvää kuka tekee ja mitä, eli kenet tilaa tekemään missäkin vaiheessa.

1. Tontin nurkalle tulee sähkö/vesi. Kaivannon tekee maaurakoitsija, mutta pitääkö vesijohto ostaa jostain itse, vai tuleeko vesilaitoksen miehet sen laittamaan. Entä sähkökaapeli ja tele yms, ostetaanko itse ja heitetään kaivantoon. Sen ymmärrän, että kytkennät tekee vesi ja sähkölaitos, mutta entä asennukset, sinne kaivantoon siis?

2. Entä työmaavesi. Missä vaiheessa sitä tarvitaan? Sulkuhana täytyy olla jossain, missä? Kuka laittaa? Vesilaitos vai oma lvi-mies. Vesijohdon päähän tulee olemaan hyvin alkuvaiheessa suunnilleen teknisen tilan kohdalla. Sinnekö sulkuhana tulee? Vaiko tontin nurkalle jokin erillinen vedenottopiste?

3. Sitten se sähköpääkeskus. Eli lopullinen pääkeskus vain telineeseen jonnekin hyvään paikkaan. Kuka kytkee, sähkömies vai sähkölaitos?

7

1601

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • raksaheebo

      Kaikki nuo on yleensä kunnallisten yritysten vastuulla. Jos sulla kerran rakentaminen alullansa, niin marssit kuhunkin vuorollaan ja TEET LIITTYMÄSOPIMUKSEN. Sopimuksen tehtyäsi saat heiltä sopimuksen liitteeksi hyvinkin tarkat ohjeet siitä, millaisia valmisteluja sinun odotetaan tekevän palvelun vastaanottamiseksi. Tässä tyypillisimmät tilanteet:
      1. Sähkökaapelin ja vesijohdon asettaa kaivantoon yleensä sun urakoitsija.
      2. Työmaavettä tarvitaan aikalailla koko ajan eli vesimittarille tuleva talojohto kannattaa kuopata heti alkuunsa ja pääsulku siihen pn. Yleensä työmaavesi on kiinteähintainen sopimus ja vesimittarin toimittavat myöhemmin - sen asentaa ja sinetöi vesilaitoksen hemmot.
      3. Pääsääntöiseti käytetään työmaakeskusta, jolle rakennetaan sähkölaitoksen ohjeiden mukainen pukki - yleensä siihen kohtaan, josta kaapeli menee taloon sisälle.

      • rebe Gee

        Kiitos vinkeistä...

        Eli ei muuta kuin omat aivot narikkaan, ja soittelemaan sähkö/vesilaitokselle, ja sieltä ohjeet.


    • yksrakentaja

      Olisikohan kuitenkin kannattanut maksaa pikkusen sille vastaavalle, kun ei omaa alaa tunnu olevan tuo rakentaminen.

      Itse en viitsi ilmaiseksi neuvoa - kehotan maksamaan siitä kolleegalle.

    • Rak.Inssi

      "Vastaava mestari taas on lähinnä nimi paperissa, ja vastaukset ympäripyöreää yli hilseen menevää munkkilatinaa, josta ei ota erkkikään selvää."

      Et siis hennonut palkata vastaavaa mestaria. Ei kai kukaan ilmaiseksi ryhdy toiselle töitä tekemään.

      Nyt pikaisesti selvitätä tilanteen, ennen kuin vahinkoa sattuu. Vaihdat vastaavaa sellaiseen joka hoitaa hommansa kunnolla. Sinun tehtäväsi on maksaa hänen työstään asiallisen korvauksen.

      • ok-miäs

        Ja sitten samat ihmiset, joille vastaavan korvikkeena toimii suomi24-keskustelupalsta ihmettelee täällä myöhemmin rakentamisen huonoa laatua ja haukkuu talopakettifirmoja!


    • jopas joo

      Ei vastaava mestari kaikkea rakentajan asioita hoida ellei sitten niin ole sovittu. Taitaa siis tällä palstalla olla neuvojina sellaisia jotka olettavat että hyvä vastaava mestari hoitaisi kaikki rakentamiseen liittyvät ongelmat ja auttaisi rakentajaa kaikessa häntä askarruttavissa seikoissa, näinhän asian laita ei käytännössä ole. Toki erinomainen vastaava mestari huolehtii siitä, että rakentaminen suoritetaan hyvin ja oikeaoppisesti valvoen tiettyissä tilanteissa asentamisen laatua.

      Ilmaisia neuvoa rakentajalta joka sisustusvaiheessa:

      Kohta 1: Vesiliittymä ja sähkö
      Asenna kaivantoon suojaputki, jonne vesilaitos ujuttaa vesijohdon. Suojaputken hankit sinä ja vesijohdon tuo vesilaitos. Sähkökeskus eli mittauskeskus asennetaan ulos, paikka mihin suunniteltu, tuosta kohdasta suojaputki taloon siihen kohtaan mihin tulee ryhmäkeskus sisätiloihin. Kuparikaapelin kierrät anturaa pitkin ja sen pää mittauskeskuksen paikkaan, samaa kupariköyttö vedät myös ryhmäkeskukselle sisällä, ei suojaputkessa vaan sen ulkopuolella.

      Kohta 2: Työmaavesi
      Hankkimaasi suojaputkeen vesilaitos ujuttaa vesijohdon, jonka päähän he asentavat sulkuventtiilin. Tästä saat työmaaveden, vesimittaria ei kannata asentaa tässä vaiheessa vaan työmaa-aikainen vesi sopimuskustannuksella esim. 50 eur vuodessa.

      Kohta 3: Sähkön kytkentä
      Tähän palkkaat luvat omaavan sähköasentajan, joka kytkee mittauskeskuksen ja tekee asianmukaisen ilmoituksen sähkölaitokselle kytkemistä varten. Hommaa kerralla mittauskeskus, josta saat työmaasähkön, yleensä tämä kaikissa malleissa. Myös voimavirralle saattaa olla käyttöä.

      Kaikki edelliset liittymiset, vesi, viemäri ja sähkö, edellyttää että olet tehnyt sopimuksen vesilaitoksen ja sähkölaitoksen kanssa.

      • 10+10

        Ei hoida ei, jos on vain nimi paperissa! Mutta oikealla palkatulla vastaavalla voi vaikka teettää nuo liittymien tilaamiset ja näin isommissa rakennushankkeissa usein meneekin (siis vastaava tilaa ainakin rak. aikaiset liittymä)

        Toki se maksaa ja suomalaisellehan se ei yleensä käy!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      67
      4709
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2279
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1804
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1526
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1471
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1031
    Aihe