Toisen asteen palovamma

NeuvoistaKiitollinen

Sain kuumaa vettä eilen toiselle jalalleni sillä seurauksella, että nilkkaa koristaa nyt puolikuun muotoinen rakko, vesikello tms. Heti onnettomuuden jälkeen suihkuttelin jalkaa vilpoisella vedellä niin kauan, että kipu alkoi hellittää. Sen jälkeen laitoin rakon päälle tarttumattoman siteen ja nyt mietin, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä.

Olen käynyt läpi käytännössä kaikki netissä olevat sairaaloiden ynnä muiden instanssien ohjeet, mutta kun niissä on jonkin verran eroja ja toisaalta ohjeet eivät ole kovin yksityiskohtaisia, ajattelin, että täältä löytyisi joku, jolla on omakohtaisia kokemuksia tällaisten palovammojen onnistuneesta hoidosta. Lähinnä minua kiinnostaa se, missä vaiheessa tuota palannutta kohta pitäisi alkaa rasvata, kuinka kauan rasvausta pitäisi jatkaa ja mikä olisi paras voide rasvaamiseen? Samoin kiinnostaa, pitääkö rakkulan antaa puhjeta itsekseen? (Luun kohdalta rakkula itse asiassa puhkesi saman tien itsekseen.) Olisiko hyvä syödä varmuuden vuoksi jotain Buranaa tms.?

Olen menossa muissa asioissa työterveyslääkärille loppuviikosta, joten tarkoitus olisi näyttää hänelle tuota palovammaa varmuuden vuoksi. Mutta siihen asti ajattelin pärjätä ilman lääkärin apua, ellei palovammakohdan kanssa tule mitään erityisempiä ongelmia.

Kiitokset kaikille asiallisille vastauksille jo etukäteen :)

11

14647

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -kenc

      Mulle tuli vuosi sitten palovamma säären/nilkan alueelle ja en hoitanut sitä kun suihkuttelemalla ettei päässyt likaantumaan. Muutaman päivän päästä en pystynyt enää oikein kävelemään ja olin 39asteen kuumeessa, menin yöpäivystykseen näyttämään sitä ja sain suoraa vaihtaa sairaalavaatteet päälle ja antibioottia suoneen. Seuraavana päivänä leikkaussalissa haavasta poistettiin kellertävä kate (onko haavassasi sitä?) ja muutaman päivän päästä päättivät tehdä vielä ihonsiirron jonka jälkeen jouduin olla vielä viikon sairaalassa. Olin siis yhteensä n. 2viikkoa sairaalassa sen pienen haavan takia koska en tehnyt sille mitään kun vasta viimetingassa, sanoivat että verenmyrkytys oli erittäin lähellä :D nyt koristaa 2 arpea jalassa. Eli suosittelen lääkärikäyntiä tai kotihoitona ainakin buranaa ja kannattaa ostaa apteekista palovammalle tarkoitettu side, riippuu vähän siitäkin miten iso haava on kannattaako lääkäriin sen vuoksi mennä.. Jos tuntuu että paranee itsestään eikä tulehdu niin ei välttämättä. Ja anna mieluummin puhjeta itsestään sen rakkulan ettei pääse likaa sinne.. En nyt tiedä tuleeko tämä myöhässä jos oot työterveydessä jo käynyt :)

      • Anonyymi

        Aika innokas tämä ulkomaisten apteekkien trokari. Kaivelee melkein 10 vuotta vanhoja viestejä mainostaakseen ulkomaisia tuotteita kun niitä saa lähiapteekistakin.
        Naurattaa tuo loppukaneetti. Mitä tahansa lääkettä hän mainostaa niin teksti on sama. Sukupuolestakaan ei ota selvää kun käyttää kertomansa mukaan niin miehille kuin naisille tarkoitettuja lääkkeitä.
        Taitaa saada aika hyvät provikat mainostuksestaan.


    • lh

      Palovammassa kuten kaikissa haavoissa niin ehdottoman tärkeää on että haava-alus pysyy steriilinä ja ettei sinne pääse mitään likaa. Itse työskentelen ensiapupolilla ja siellä aina silloin tällöin tulee myös palovamma potilaita hoidettavaksi. Koti-ohjeenahan on että palovamman rakkulaa ei saisi puhkaista koska tällöin ihoon muodostuu reikä jonka kautta kaikki bakteerit pääsevät elimistöön ja näin ollen aiheuttaa tulehduksen.

      Palovammoja hoidetaan aina steriilein käsinein ja kaikki taitokset sekä välineet joita käytetetään ovat steriileitä.

      Jos palovamma on vähänkin isompi ja siinä on selvä rakkula joka on jo päässyt puhkeamaan niin kyllä siinä tapauksessa menisin käymään terveysasemalla. Siellä se saataisiin puhdistettua kunnolla ja laitettua hyvät sidokset päälle sekä laitettua mahdollisesti palovammoihin tarkoitettua voidetta.

      Tuolla:
      http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,660,548,623,635,7086,1249,1265
      on hyvät ohjeet palovamman kotihoidosta, joka on samanlaista sekä lapsella että aikuisella. Älä siis laita mitään omia rasvojasi siihen!

    • noppa75

      Poltin käteni vuoden loppupuolella juuri lämmitettyyn takkaan. Pidettiin sitä kylmässä vedessä ensin. Laitettiin siihen aloe veraa myös. Todennäköisesti se palaa nyt heti kesällä. Siinä on edelleen selvä palamisjälki. Olisin mennyt näyttää sitä ensiapuun, mutta olin niin pitkällä sairaalasta enkä ollut kotona... Oma vika. :(

      Ilmeiseisti myös verenpaine nousi väliaikaisesti palovamman takia.

      • ihan turhaa

        Kuka jaksas pientä palovammaa ruveta huuhtelee


      • Ei ole turhaa
        ihan turhaa kirjoitti:

        Kuka jaksas pientä palovammaa ruveta huuhtelee

        Kyllä pienikin voi olla paha,pahempi kuin miltä näyttää.Kannattaa huudella ja mennä
        ensiapuun hoidattaan.


      • APUA!
        Ei ole turhaa kirjoitti:

        Kyllä pienikin voi olla paha,pahempi kuin miltä näyttää.Kannattaa huudella ja mennä
        ensiapuun hoidattaan.

        mulla tuli palovamma käteen uunista ja syntyi rakkula viisipäivää sitten. nytten siinä on jotain keltasta, se ei vielä mua kauheasti pelota. Mutta se on reunoista punanen ja turvoksissa ja näyttäisi että verisuonet lähettyviltä ovat muuttuneet punaiseksi voiko mulla olla veren myrkyty?!


      • APUA!
        Ei ole turhaa kirjoitti:

        Kyllä pienikin voi olla paha,pahempi kuin miltä näyttää.Kannattaa huudella ja mennä
        ensiapuun hoidattaan.

        mulla tuli palovamma käteen uunista ja syntyi rakkula viisipäivää sitten. nytten siinä on jotain keltasta, se ei vielä mua kauheasti pelota. Mutta se on reunoista punanen ja turvoksissa ja näyttäisi että verisuonet lähettyviltä ovat muuttuneet punaiseksi voiko mulla olla veren myrkyty?!


      • Anonyymi
        APUA! kirjoitti:

        mulla tuli palovamma käteen uunista ja syntyi rakkula viisipäivää sitten. nytten siinä on jotain keltasta, se ei vielä mua kauheasti pelota. Mutta se on reunoista punanen ja turvoksissa ja näyttäisi että verisuonet lähettyviltä ovat muuttuneet punaiseksi voiko mulla olla veren myrkyty?!

        Keltainen kate on kuollutta kudosta, joka pitää poistaa sairaanhoitajan toimesta. Punainen alue haavan reunalla kuvastaa tulehdusta.

        Palovammaa ei saa kastuttaa ennenkuin iho on taas umpeutunut. Esim. suihkuttelu ei ole silloin oikea hoito. Suihkuttelu on vain ensiapuna. Umpeutumisen jälkeen voi alkaa rasvaamaan palovammaa.


    • Anonyymi

      Rakkulaa kannattaa suojata, koska todellinen kipu alkaa jos se pääsee irtoamaan liian aikaisin. Jos rakkula halkeaa tai irtoaa, ja haava alla on kostea, niin alku kipuun auttaa tosi paljon hunaja (käyttämätön, avaamaton purkki. Hunajassa ei saa olla roskia). Se ei kuitenkaan auta sitten kun haava ei enää tuota nestettä.

      Punainen bepanten voide rasvaa sitä hyvin. Jollei ole sitä, niin rasvaisinta, hajusteetonta voidetta. Kun rakon /haavan pintaan tulee karheita kohtia, niin kannattaa hautoa tällä. Levitä varovasti päälle, älä hiero. Sormella kokeilee: tuntuuko karhealta ympäröivään nahkaan verraten? Voidetta päälle.

      Kun täytyy peittää sitä vammaa, laita punaista bepantheenia eka haavaan ennen laastaria. Voide estää haavan liimaantumisen laastariin.

      Aina kun mahdollista, ota laastari/side pois ja anna haavan hengittää, esim yöllä: Jos se haava/rakko muhii koko ajan, niin et näe Jos se alkaa tulehtua, ja ihon on vaikea uusiutua Jos sitä hautoo koko ajan. Rasvaa haavaa, mutta älä peitä muuten kuin tarvittaessa epäpuhtauksia välttäessä.

      Ilmatiiviin laastarin alla pitämistä kannattaa välttää. Jo laastari kastuu esim käsiä pestessä/ suihkussa: kuivaa raaja, ota laastari pois, desinfioi haava, kuivaa, laita uusi voidekerros ja uusi, kuiva laastari.

      Kiusaus puhkoa rakko voi olla kova: Jos et pysty estämään, niin ainakin desinfioi neula, ja tee vain pieni reikä rakon sivuun. Pidä nahka haavan päällä niin kauan kuin mahdollista, kohtele sitä kuin rupea, äläkä revi pois.

      • Anonyymi

        Palovamman pintaan ei saa laittaa rasvaa. Ja myöhemmin rasva hierotaan ihoon.

        Jos rakkula puhkeaa niin kuollut kudos tulee poistaa steriilisti esim. terveysasemalla.

        Haava pidetään peitettynä kunnes haava on umpeutunut. Ei mitään ilmakylpyjä.

        Paljon väärää tietoa tuossa edellisessä viestissä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe