Aihe

Toisen asteen palovamma

NeuvoistaKiitollinen

Sain kuumaa vettä eilen toiselle jalalleni sillä seurauksella, että nilkkaa koristaa nyt puolikuun muotoinen rakko, vesikello tms. Heti onnettomuuden jälkeen suihkuttelin jalkaa vilpoisella vedellä niin kauan, että kipu alkoi hellittää. Sen jälkeen laitoin rakon päälle tarttumattoman siteen ja nyt mietin, mitä pitäisi seuraavaksi tehdä.

Olen käynyt läpi käytännössä kaikki netissä olevat sairaaloiden ynnä muiden instanssien ohjeet, mutta kun niissä on jonkin verran eroja ja toisaalta ohjeet eivät ole kovin yksityiskohtaisia, ajattelin, että täältä löytyisi joku, jolla on omakohtaisia kokemuksia tällaisten palovammojen onnistuneesta hoidosta. Lähinnä minua kiinnostaa se, missä vaiheessa tuota palannutta kohta pitäisi alkaa rasvata, kuinka kauan rasvausta pitäisi jatkaa ja mikä olisi paras voide rasvaamiseen? Samoin kiinnostaa, pitääkö rakkulan antaa puhjeta itsekseen? (Luun kohdalta rakkula itse asiassa puhkesi saman tien itsekseen.) Olisiko hyvä syödä varmuuden vuoksi jotain Buranaa tms.?

Olen menossa muissa asioissa työterveyslääkärille loppuviikosta, joten tarkoitus olisi näyttää hänelle tuota palovammaa varmuuden vuoksi. Mutta siihen asti ajattelin pärjätä ilman lääkärin apua, ellei palovammakohdan kanssa tule mitään erityisempiä ongelmia.

Kiitokset kaikille asiallisille vastauksille jo etukäteen :)

8

7182

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • -kenc

   Mulle tuli vuosi sitten palovamma säären/nilkan alueelle ja en hoitanut sitä kun suihkuttelemalla ettei päässyt likaantumaan. Muutaman päivän päästä en pystynyt enää oikein kävelemään ja olin 39asteen kuumeessa, menin yöpäivystykseen näyttämään sitä ja sain suoraa vaihtaa sairaalavaatteet päälle ja antibioottia suoneen. Seuraavana päivänä leikkaussalissa haavasta poistettiin kellertävä kate (onko haavassasi sitä?) ja muutaman päivän päästä päättivät tehdä vielä ihonsiirron jonka jälkeen jouduin olla vielä viikon sairaalassa. Olin siis yhteensä n. 2viikkoa sairaalassa sen pienen haavan takia koska en tehnyt sille mitään kun vasta viimetingassa, sanoivat että verenmyrkytys oli erittäin lähellä :D nyt koristaa 2 arpea jalassa. Eli suosittelen lääkärikäyntiä tai kotihoitona ainakin buranaa ja kannattaa ostaa apteekista palovammalle tarkoitettu side, riippuu vähän siitäkin miten iso haava on kannattaako lääkäriin sen vuoksi mennä.. Jos tuntuu että paranee itsestään eikä tulehdu niin ei välttämättä. Ja anna mieluummin puhjeta itsestään sen rakkulan ettei pääse likaa sinne.. En nyt tiedä tuleeko tämä myöhässä jos oot työterveydessä jo käynyt :)

   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Aika innokas tämä ulkomaisten apteekkien trokari. Kaivelee melkein 10 vuotta vanhoja viestejä mainostaakseen ulkomaisia tuotteita kun niitä saa lähiapteekistakin.
    Naurattaa tuo loppukaneetti. Mitä tahansa lääkettä hän mainostaa niin teksti on sama. Sukupuolestakaan ei ota selvää kun käyttää kertomansa mukaan niin miehille kuin naisille tarkoitettuja lääkkeitä.
    Taitaa saada aika hyvät provikat mainostuksestaan.


  • lh

   Palovammassa kuten kaikissa haavoissa niin ehdottoman tärkeää on että haava-alus pysyy steriilinä ja ettei sinne pääse mitään likaa. Itse työskentelen ensiapupolilla ja siellä aina silloin tällöin tulee myös palovamma potilaita hoidettavaksi. Koti-ohjeenahan on että palovamman rakkulaa ei saisi puhkaista koska tällöin ihoon muodostuu reikä jonka kautta kaikki bakteerit pääsevät elimistöön ja näin ollen aiheuttaa tulehduksen.

   Palovammoja hoidetaan aina steriilein käsinein ja kaikki taitokset sekä välineet joita käytetetään ovat steriileitä.

   Jos palovamma on vähänkin isompi ja siinä on selvä rakkula joka on jo päässyt puhkeamaan niin kyllä siinä tapauksessa menisin käymään terveysasemalla. Siellä se saataisiin puhdistettua kunnolla ja laitettua hyvät sidokset päälle sekä laitettua mahdollisesti palovammoihin tarkoitettua voidetta.

   Tuolla:
   http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,660,548,623,635,7086,1249,1265
   on hyvät ohjeet palovamman kotihoidosta, joka on samanlaista sekä lapsella että aikuisella. Älä siis laita mitään omia rasvojasi siihen!

  • noppa75

   Poltin käteni vuoden loppupuolella juuri lämmitettyyn takkaan. Pidettiin sitä kylmässä vedessä ensin. Laitettiin siihen aloe veraa myös. Todennäköisesti se palaa nyt heti kesällä. Siinä on edelleen selvä palamisjälki. Olisin mennyt näyttää sitä ensiapuun, mutta olin niin pitkällä sairaalasta enkä ollut kotona... Oma vika. :(

   Ilmeiseisti myös verenpaine nousi väliaikaisesti palovamman takia.

   • ihan turhaa

    Kuka jaksas pientä palovammaa ruveta huuhtelee


   • Ei ole turhaa
    ihan turhaa kirjoitti:

    Kuka jaksas pientä palovammaa ruveta huuhtelee

    Kyllä pienikin voi olla paha,pahempi kuin miltä näyttää.Kannattaa huudella ja mennä
    ensiapuun hoidattaan.


   • APUA!
    Ei ole turhaa kirjoitti:

    Kyllä pienikin voi olla paha,pahempi kuin miltä näyttää.Kannattaa huudella ja mennä
    ensiapuun hoidattaan.

    mulla tuli palovamma käteen uunista ja syntyi rakkula viisipäivää sitten. nytten siinä on jotain keltasta, se ei vielä mua kauheasti pelota. Mutta se on reunoista punanen ja turvoksissa ja näyttäisi että verisuonet lähettyviltä ovat muuttuneet punaiseksi voiko mulla olla veren myrkyty?!


   • APUA!
    Ei ole turhaa kirjoitti:

    Kyllä pienikin voi olla paha,pahempi kuin miltä näyttää.Kannattaa huudella ja mennä
    ensiapuun hoidattaan.

    mulla tuli palovamma käteen uunista ja syntyi rakkula viisipäivää sitten. nytten siinä on jotain keltasta, se ei vielä mua kauheasti pelota. Mutta se on reunoista punanen ja turvoksissa ja näyttäisi että verisuonet lähettyviltä ovat muuttuneet punaiseksi voiko mulla olla veren myrkyty?!


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa Torpan raskausuutisesta...

   Maisa Torppa ilmoitti olevansa raskaana. Yksi asia ihmetyttää ja on ihmetyttänyt aikaisemminkin: Maisa Torpan Instagramissa tykkääjissä/kommentoijiss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   271
   18054
  2. Stefun Sofialle tarjoamat luxuskyydit maksamatta, velkaa niistä jo yli 17 000 euroa.

   Seiskan mukaan limusiinikyyteihin erikoistunut yritys hakee Stefun yritykseltä oikeusteitse yli 17 000 € maksamattomista kyydeistä. Useat ajoista ova
   Kotimaiset julkkisjuorut
   307
   5127
  3. Maisa otti raskauskirtin esille

   Viimeinen oljenkorsi.... Miten "yllättävää".. .. :D
   Kotimaiset julkkisjuorut
   160
   2808
  4. Miksei työ kelpaa suomalaisille?

   Rakennus-, siivous-, ja hoiva-alakin täynnä ulkomaista työvoimaa ja kotimaiset vuosis kortistossa. Mistä moinen oikein johtuu. Ovatko korvaukset liia
   Maailman menoa
   201
   2392