Suomen- ja pohjanpystykorva kasvattajia

suomenpystari

Olen hyvin kiinnostunut pystykorva roduista erityisesti suomen- ja pohjanpystykorvista. Tahtoisinkin alkaa perusteellisemmin selvittään kasvattajia ja asioita mitä pitää kyseisissä roduissa huomioida. Itse asun tällä hetkellä kainuun alueella joten sieltä päin olisi kiva tietää kasvattajiakin. Lisäksi olisi hyvä tietää koirien hintoja ja kuinka paljon esim. näyttelyissä käynnit, rokotukset, sirutukset yms. maksaisi. Minulla on kokemusta jo koirista muuten mutta tahtoisin vähän enemmän uppoutua koiraharrastukseen. :)

5

3560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Heints87

      Eläinlääkäriasemien hinnoilta näkee monesti esimerkkihintoja toimenpiteistä. Perusrokotuksiin saa varalta arviolta reilut 50e, madotuksiin 10e vuodessa, sirutus tai tatuointi taas kuuluu nykyisin kasvattajan tehtäväksi ennen pentujen rekisteröimistä. Näyttelyyn ilmoittautuminen maksaa yleensä 30-35e ja linnunhaukkukokeet 10-30e (kirjoa enemmänkin kokeiden tasosta/arvosta riippuen, ja niitä on myös ilmaisia!).
      Pennun keskihinta molemmilla roduilla taitaa pyöriä noin 700-1000e paikkeilla, vanhempien meriiteistä ja kasvattajasta riippuen.

      Kysymistäsi roduista kannattaa hakea tietoa osoitteista www.spj.fi (Suomen Pystykorvajärjestö), mistä löytyy jonkun verran myös pentupörssitietoja ja kasvattajia. Myös keskustelupalsta www.pystykorva.info on hyvä paikka lueskella kokemuksia, kysellä tarkemmin ja tutustua rotuihin. :)

      • rokotuksesta

        Mutta jos taloudessa on useampi koira, saattaa saada alennusta jos koirat vie yhtä aikaa rokotettaviksi.


    • pystykoira

      Kannattaa teettää kunnallisella eläinlääkärillä rokotukset ym. toimenpiteet. Tulee selvästi halvemmaksi. Kainuussa ei varmaan kasva eläinlääkäriasemia joka oksalla, kuten täälllä etelässä.

    • Kukerrus

      Aktiivisilta pystykorvaharrastajilta kuulee lähiseudun (tai vähän kauempienkin seutujen) kasvattajista ja mahdollisista lähiaikojen pentueista. Myös pentupörssistä voi harkita hankkivansa pennun. :) Sieltä voipi löytää myös paikallisia kasvattajia. Mene osoitteeseen spj.fi, sieltä kasvattajat ja pentupörssi ja pentueita kasvattajineen katselemaan. Myös osoitteessa pystykorva.info on keskustelupalsta (spj:n?), sieltä voi myös kysellä ja löytää kanssaihmisiä ja kasvattajia.

      Suomenpystykorvilla on tärkeää huomioida riistaverisyys ja pevisa-tarkastukset, sekä epilepsia ja epi-luku. Suomenpystiksen Pevisaan kuuluu silmät ja polvet, ja epi-luvun olisi hyvä pennulla olla alle 1,0. Jos jommalla kummalla vanhemmista on epi-luku yli 1,5, pitäisi toisella vanhemmalla epi-luvun olla alle 1, ja jos koiralla on epi-luku yli 1,8, sitä ei enää suositella käytettäväksi jalostukseen. SPJ:n suomenpystisjalostusneuvojalta voi kysellä yhdistelmien tai eri koirien epiluvuista lisää, ne kun eivät vielä julkisia ole eikä suurin osa pystäriharrastajista tiedä koiransa epi-lukua. On hyvä hankkia puhdasrotuinen, terveistä ja tarkastetuista vanhemmista oleva rekisteröity pentu, mieluusti myös hyvältä ja luotettavalta kasvattajalta. Sukusiitosasteen pitäisi suomenpystiksillä olla 7 polvessa alle 6,25, mutta sen olisi suositeltavaa olla alle 3, mieluusti jopa alle 2.

      Suomen/Pohjanpystykorvilla riistaverisyys on erittäin tärkeä rodunomainen piirre; ns. näyttelylinjaa ei sinänsä ole kehittynyt, eikä saisikaan kehittyä, nämä rodut kun ovat nimenomaan metsästyskoiria ja riistavietin periytyminen jälkeläisille on tärkeää. Riistaveretöntä koiraa ei kannattaisi käyttää jalostukseen, koira kun ei voi periyttää ominaisuutta, mitä sillä ei ole.

      Suomenpystis maksaa yleensä 700-900€, riippuen vanhempien terveystarkastuksista, näyttelytuloksista ja koenäytöistä. Pohjanpystis taitaa liikkua samoissa hinnoissa. Erittäin menestyneistä vanhemmista ja hyvästä kennelistä pentu voi maksaa jopa 1000-1200€. Halpoihin, rekisteröimättömiin 200-600€ koiriin ei kannata sortua; ne eivät edistä rotua millään lailla, päin vastoin.

      Pohjanpystykorvaa kun kehitetään rotuna, pitäisi muistaa nykyään harvinaistuneet tietyt narttu- ja uroslinjat. Jos on kiinnostusta harrastaa koirarotua ahkerasti, kehittää ja edistää rotua ja teettää koirallaan jälkeläisiä, voisi olla hyvä idea hankkia pentu näistä harvinaisemmista sukulinjoista. SPJ:n pohjanpystissivuilla näkyy harvinaistuneet narttulinjat, ja niiden omistajiin voi sitten olla yhteydessä ja kysellä, olisiko pentuja tiedossa.


      Näyttelyilmottautuminen maksaa 25-35 euroa, kansainväliset näyttelyt ilmottautumisajankohdasta riippuen jopa 45 euroa. Paikalla maksaa käsiohjelma 3-5€ ja tietysti bensat ja muut kulut (lähinnä omat syömiset matkalla). Näyttelyihin suosittelen ehdottomasti menemään, se ei ole niin vaikeaa kuin luulisi! Jos intoa on haukkukokeisiin, niin joku tuttava pystisharrastaja ensin metsään mukaan opettamaan ja sitten kokeisiin rohkeasti sääntökirjan kanssa.

      Tutustu Kennelliiton ja SPJ:n sivuihin ehdottomasti! :) Molempiin kannattaa liittyä jäseneksi (saat Koiramme-lehden Kennelliitosta ja SPJ:stä Pystykorva-lehden, Pystykorva on erittäin hyödyllinen ja ajankohtainen lehti rotuasioista), ja lisäksi kannattaa liittyä jäseneksi paikalliseen Pystykorvakerhoon tms.

    • maito

      Olen pohjanpystykorvan omistaja.Koiramme on kaksivuotias uros. Pohjanpystykorvasta saa tietoa esim. SPJ sivuilta. Sieltä löytää kasvattajien nimiä sekä pentuvälityksen puhelinnumeroita. Kyselit hinnoista, se on usein kasvattajan ja pennun ostajan välinen asia. Rehellinen kasvattaja kyllä perustelee aina pennun hinnan. Sirutuksesta vastaa usein kasvattaja. Näyttely maksut on noin 30,00 euroa per näyttely. Rokotukset vaihtelee vähän e
      läinlääkärin mukaan nekin siinä 30-40,00 euroa.
      Pohjanystykorva on luonteeltaan mahtava tyyppi. Koiran työskentelyä esim metsässä on hieno seurata. Meillä koira viihtyy aika paljon ulkona omassa tarhassa käy tosin sisälläkin ainakin kerran päivässä. Voit esim. mennä johonkin näyttelyyn katsomaan koiraa ja juttelemaan ihmisten kanssa. Pohjisväki on välitöntä porukkaa ja antavat varmasti mielellään tieto tästä hienosta rodusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8186
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2519
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2233
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1899
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1644
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1479
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1262
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1163
    Aihe