Apua Kaipaillaan!

Tietämätön(kö)?

Ensinnnäkin, olen 12v tyttö, haluaisin kovasti undut mutta äitini ei anna ostaa niitä...
Sitten kysymykset, joihin toivoisin asiasta tietävän apua:

1. sopisiko meille undulaatit kun perheessä on: 3koiraa, 4kania, akvaario, äiti,minä ja siskoni?

2. onko sopiva häkki unduille n. 60cm x 32cm x 57cm, tiedän toi on aika pieni, mut oisko mitenkään sopiva kahelle undulle, jos ei voin kyl hommata isommanki.

3. onko unduja pakko lennättää, jos on kuinka usen vähintää, äitini undu ei lentänyt kun pari kertaa häkin ulkopuolella eläessään, ja oli onnellinen, äitini oli sillon 7v, tiedän, oli vain yks undu vaik ei sais mut huom toi ikä ja äiti on nyt 44v.

4. onko uros ja uros, naaras ja naaras, vai uros ja naaras paras yhdistelmä, en aijo pesittää paitsi ehkä joskus kun ovat noin 2-3v, vai onko noi jo liian vanhoi pesii ekaa kertaa, kertokaa te se mulle.

5. riittääkö vaan 2 unduu, ku jossain lukee et vähintään neljä, ja jossain et vähintään kaks.

6. pitääkö undujen kynsii leikkaa?

7. mitä jos innostus lopahtaa ( sitä äitini kai osittain pelkää, ja muutenki nii paljon eläimii meil et ei tiiä jaksanks mä sit hoitaa niitä ), en kumminkaan haluis myydä niit jos innostus lopahtaa, pitääks sit vaa aatella et ne kuolee jos mä en hoida niit?


8. sotkeeko/allergisoiko undut paljon?

9. onko undut kivoi lemmikkei? onko totta et niiden huuto on sietämätöntä, ja et esim ei voi nukkuu samas huonees huudon takii?

10. oppiiko undut helposti esim. tulemaan orrellee, tulemaan kutsusta jos kutsuu nimellä, tulemaan käsi kesyiksi, puhumaan...

11. mitä jos myöhemmin haluun lisää undui, niin voiko laittaa samaan häkkiin uudet ja vanhat, jos voi pitääkö totuttaa jotenki eka vai voiko vaan suoraan laittaa ilman tappeluja?

KIITOS JO ETUKÄTEEN VASTAUKSISTA!!!

11

288

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -M-

      1. No aika paljonhan teillä on jo eläimiä, riittääkö varmasti aika ja innostus vielä linnuillekin siihen päälle, etenkin sitten vielä 5-10 vuoden päästäkin? Äitisi kuitenkin päävastuullinen linnuista on (vähintään taloudellisesti) niin kauan kun et ole täysi-ikäinen, joten hänen mielipiteensä painaa aika paljon vaikka kuinka lupaisit linnut itse hoitaa. Koirien kanssakin saa olla ainakin alkuun aika varovainen etteivät ne säikyttele lintuja tai koita napata lennosta kiinni.

      2. Liian pieni tuo on yhdellekkin undulaatille, ellei linnuilla ole mahdollisuutta käytännössä olla koko ajan vapaana ja häkki vain lepo- ja ruokailupaikkana. Semmoinen 70x50cm pohjaltaan alkaa olla kohtuullinen minimi millekään vakituisena asuntona toimivalle lintuhäkille ja vielä parempi olisi joku 100-120cm leveä häkki jos sille suinkin on tilaa. Korkeudella ei ole juurikaan merkitystä joku 60 cm alkaa jo hyvin riittää, lintu kun harvemmiin ylös-alas lentelee, eli vaikka häkki olisi huoneen korkuinen ei siitä ole linnun kannalta iloa jos pohja on jotain akuankan kokoa.

      3. Riippuu ihan häkin koosta, jos undulla on joku vähintään pari metriä leveä aviaario käytössään ei enää välttämättä tarvita erikseen lennätystä. Pienemmissä häkeissä lennätys on kyllä tarpeen lihaskunnon ylläpitoon vähintään pari-kolme kertaa viikossa, mieluiten kyllä ihan joka päivä.

      4. Tuo on ihan makuasia, kaikki yhdistelmät onnistuu, tosin aina voi olla jotain yksilökohtaisia kräniä joista ei voi etukäteen tietää... Mutta mitä isompi häkki, sen todennäköisemmin onnistuu vaikkei ihan parhaat kaverit häkkiin osuisikaan.
      2-3v on ihan hyvä pesitysikä, ei juuri nuorempana ainakaan naarasta kannatakaan pesittää. Kannattaa kuitenkin harkita ihan tosisssaan onko se pesitys lainkaan tarpeellista, undulaatti kun ei mikään harvinainen laji ole ja asiallinen pesitys on kuitenkin aika vastuullista ja tietoakin vaativaa puuhaa.

      5. Kyllä se kaksikin jo riittää, mutta ei undu isompaakaan parvea pahakseen pistä. Sitten jos on tuommoinen pienehkö parvi kannattaa linnut olla kaikki samaa sukupuolta tai sitten eri sukupuolia yhtä paljon ettei tule kränää. Sitten jos parvi on reilusti isompi ei jakaumalla taas ole niin tarkaa väliä.

      6. Tarpeen mukaan, riippuu yksilöstä ja jonkun verran esim ruokinnasta ja häkin sisustuksesta miten kovaa tahtia kynnet kasvaa. Jos kynnet on liian pitkät ne pitää leikata mutta joillain pysyy itsestäänkin sopivan mittaisina.

      7. Nuo on juuri niitä asioita mitä pitää miettiä jo ennen hankintaa ja ainakin lykätä ostoa vielä jos tuntuu jo nyt siltä ettei välttämättä jaksa sitä 10-15 vuotta minkä undulaattikin voi elää.Toki lemmikki pitäisi aina hankkia sillä asenteella ettei siitä aina ihan pelkkää iloa ja onnea ole eikä sitä nyt heti dumpata eteenpäin kun alkuinnostus häviää ja rutiinit alkaa tuntuä tylsiltä, mutta ei se ihan väärin ole lintuja poiskaan myydä jos nyt kertakaikkiaan ei enää niistä lainkaan jaksa innostua. Onhan sille eläimellekin parempi uusi koti jossa se on toivottu perheenjäsen, kuin sellainen missä niistä ei oikein kukaan välitä ja hoitokin jää helposti vähän retuperälle jos se on ihan pakkopullaa. Katsoo sitten vaan vähän että uusi koti on asiallinen eikä lintu sitten kovin montaa kertaa elämässään joutuisi vaihtamaan omistajaa.

    • -M-

      8. Kaikki lemmikkilinnut sotkevat, undu nyt kuitenkin on siitä lievimmästä päästä. Höyhenet ja siementenkuoret pöllyävät helposti laajalle alueelle siipien ilmavirrasta, tuoreruokaa nakellaan helposti seinille jos se ei ihan miellytä, kaikenlaisesta nakertelustakin tulee sotkua. Lintu ei opi sisäsiistiksi ja vaikka undun kikkareet ovatkin varsin pieniä ja "harmittomia" niin niitä kyllä väistämättä ilmestyy sinne sun tänne lennätyksen yhteydessä. Nämä on kuitenkin kohtuullisen hallittavissa esim häkin rakenteen ja erilaisten kuivitettujen istuskelupaikkojen avulla yms. jos vaan intoa riittää.
      Mikään eläinhän ei allergiaa varsinaisesti aiheuta, vaan eläinpöly vaan saa oireilun esille jos ihmisellä on taipumusta yliherkkyyteen. Jos on jo tiedossa jotain herkkyyksiä ei lintu välttämättä ole paras mahdollinen lemmikki. Siitä irtoaa runsaasti valkoista hilsettä "lintupölyä", joka voi sitten vaikka vasta pidemmän altistuksen jälkeen alkaa aiheuttaa oireilua. Allergiat ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä joten etukäteen ei mitään voi varmaksi sanoa, joku koira-allergikko voikin pitää lintuja ongelmitta tai linnuista voi ruveta oireilemaan vaikkei millekään muulle olisi allerginen. Mutta jos nykyisten eläintenkin kanssa ei ole mitään ongelmia niin suurella todennäköisyydellä ne linnutkin käyvät.

      9. Undut ovat vallan mainioita pikkukavereita, joista kyllä löytyy monia ihan samoja ominaisuuksia kuin isommistakin papukaijoista kun ne vaan viitsii ja jaksaa kaivella esiin. Mikä tahansa eläin on tylsä jos se jätetään vaan pieneen häkkiin nököttämään huoneen nurkkaan, eli kyllä se kiinnostavuus on pitkälti ihan omistajasta kiinni. Linnut ovat päiväeläimiä, eli ei ne pahaäänisinäkään yöunia vie, toki kesäaikaan voi omistajan ja linnun mielipiteet siitä mikä on yötä ja mikä aamua poiketa toisistaan... Niin kauan kuin nukkumapaikka pysyy hämäränä tai pimeänä ja hiljaisena pysyvät linnutkin yleensä hiljaa, eli enemmän on ksyysmys sisutukseta ja häkin sijoittelusta. Linnut ovat aktiivisimmillaan heti aamusta ja sitten taas iltapäivällä-illalla, jolloin sitä meteliäkin on eniten. Ei se undun ääni pahimmasta päästä suinkaan ole, mutta toki korvan juuressa voi rasittaa pidemmän päälle ja päiväunien otto tai kokeisiin lukuun keskittyminen voi kyllä olla haaste innokkaasti porisevan unduparven vieressä. Kaikille ihmisille linnut eivät sovi lemmikiksi, kyllä siihen jonkun verran sotkun ja äänensietoa tarvitaan.

      10. Oppivat toki, mutta ei välttämättä ihan helposti, eli kyllä siihen kohtuullisesti on aikaa ja vaivaa uhrattava. Varsinkin puhetaito on hyvin yksilöllinen, aika harva undu loppujen lopuksi sanoja matkii, vaikka ne taitavimmat yksilöt pesevät sanavarastossa jopa isommat varsinaiset "puhuja"kaijat.

      11. Unduilla uusien jäsenten kylmiltään parveen tuuppaaminen saattaa jopa onnistua, mutta kyllä suositeltavaa olisi edes muutamaksi ensimmäiseksi päiväksi olla joku erillinen pikkuhäkki (tähän tarkoitukseen alussa mainitsemasi häkki kyllä riittäisi hyvin) jossa tulokkaat saisivat rauhassa tutustua uuteen kotiin ja katsella kavereita alkuu turvallisesti ristikon läpi. Erillinen häkki toimii samalla karanteenina niin että voi jonkun aikaa tarkkailla että tulokkaat ovat varmasti terveitä eivätkä sitten tartuta heti vaikkapa kalkkijalkapunkkeja vanhoihinkin lintuihin jos sellaisia sattuisi olemaan.

    • ijote

      Undulaatit sotkevat todella paljon, joten en ihmettele, jos äitisi ei niitä halua. Eiköhän teillä ole jo eläimiä ihan tarpeeksi.

    • 12wee undis rakas <3

      1. Meillä on melkee saman verran eläimiä. Jos sinulla on aikaa olla undulaattejen kanssa niin tokihan voit ottaa.

      2. Häkki on todella pieni. Linnuilla pitää olla tilaa lennellä myös häkissään. Joten kannattaisi ostaa isompi häkki.

      3.Undulaateilla pitää lennätellä useasti suuressa tilassa. Häkki ei oikein riitä.

      4. Jotkut undulaatit tulevat toimeen paremmin keskenään kuin toiset, ja 2-3 vuotiaat voivat myös pesiä ihan hyvin. vähintään1,5 vuotias pitää undulaatti olla ennen kuin niitä voi ruveta pesittämään.

      5. Kaksi riittää ihan hyvin. Mutta ei missään nimes vaan yhtä, paitsi jos itsellään on aikaa hyvin paljon olla undulaattinsa kanssa.

      6.Undulaattejen kynsiä pitää leikata silloin kun ne näyttävät hyvin pitkiltä. Pitää vain olla varovainen ettei leikkaa kynnen verisuonen kohdalta. Hyvin valoisessa tilassa on helppo erottaa verisuoni. Myös lintujen nokkaa (jonka eläinlääkäri hoitaa) pitää leikata ( aika harvoin kyl).

      7. Äitisi ei pelkää turhaan, sillä ajan myötä innostus saattaa loppua. Harkitse monta kertaa jaksatko kantaa vastuuta 10-15 (tai jopa 20) vuotta undulaateistasi.

      8. Undulaateista tulee joka päivä kauheet määrät sotkua pitkin lattioita (siemeniä ja untuvia). Undulaatit ovat hyvin allergisoivia eläimiä, sillä niistä irtoaa joka päivä suuret määrät lintupölyä.

      9. Ei niiden huuto minun mielestäni sietämätöntä ole (itsen omistan 2 undista).
      Kannattaa laittaa joku peitto niiden häkin päälle yöksi, tai vetää verhot tai sälekaihtimet ikkunan eteen. Silloin undikset rauhoittuvat eikä sirkuta (meillä toimii).

      10.Kesyttämiseen tarvitaan aika kova työ. Herkuilla on helppo kesyttää. Undikset oppivat myös puhumaan, mutta helpommin jos niitä on vain yksi, mutta yhtä ei kantsi hankkia, sen voin sanoa.

      11.Kannattaa hankkia erillinen häkki, jotta undikset voivat rauhassa tottua toisiinsa.

    • undulaattiii

      HERRANJUMALA ÄLÄ HANKI LINTUA!!! ne ei oikeesti kesyynny yhtään nopeeta ja vaan jos sulla on aikaa ja MIELENKIINTOA olla sen/niiden kanssa! Sulla noita elukoita kyllä riittää...
      Sano sun äidille että se sen undulaatti luultavasti kärsi. Lintu on tehty lentämään, ihminen on thety kävelemään ja kalat on tehty uimaan. Järki käteen ja älä hanki sitä undulaattia kiitos.

    • Tietämätön(kö)?

      Aikaa on kulunut, oon jo 13w. Nyt meil on 3undulaatti poikaa 100cmx90cmx60cm häkissä, ne ain tappelee mut ei oo rahaa tulattavaks uuteen häkkiin. Kaneja tullut 2 lisää, lisäksi marsuja 3lisää, 2 kani kuollut. Lisäksi meillä on kissa. kynsiä en uskalla laikata, en uskalla lennättää lintuja, en uskalla ottaa käteen. Tuolla häkissä ne vaan nököttää koko ajan. mut kunha voin sanoo et meil on undui

    • unduduuu

      Eti niille undulaateille uus koti jos et edes ota niitä ulos häkistä! !!!!!!

    • Mitä?

      Ne on luotu lentämään. Hankitko ne vaan siks et voit sanoo kavereille: ''Meillä on undui!''? Jos on niin anna ne pois.

    • Mitä?

      Et uskalla edes tehdä niiden kanssa mitään. Miten siivoat häkin jos pelkäät lintujasi? Uskoisin että löydät niille paremman kodin jossa ne saisivat olla myös vapaana. Kissa ja linnut eivät ole ehkä paras yhdistelmä.

    • Anteeks vaan.... >:(

      Tässä tapauksessa sinun tulee ajatella eläimesi parasta! Kiinnostuksesi ja osaamisesi on selvästi loppunut, kun et edes jaksa olla undujesi kanssa.
      Ymmärrätkö oikeasti, mitä sinusta tuntuisi kyhjöttää häkissä pivät pitkät?!
      Todella vastuutonta, et mielestäni ansaitsisi mitään niistä eläimistä, mitä teillä on, kun ette pysty niistä huolehtimaan.

      Kaiken lisäksi laitat vain hymiöitä että "juu noi linnut vaan on tossa :DDD"
      Kamalaa kohtelua!! eläinten rääkkäystä!!

    • ON näin

      Toi viimeinen viesti ei ole kyllä saman kirjottama kuin eka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 109
      2128
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      57
      1996
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1925
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1608
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1336
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1321
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe