täysimetys

halukova

Haluaisin kuulla kertomuksia äiteiltä jotka ovat täysimettäneet lastaan 6kk ja aloittaneet sitten sormiruokailun`?
Meillä poika nyt 4kk ja haluaisin täysimettää siihen 6kk asti, mutta neuvola on toista mieltä.
Meillä syödään tissiä lähes aina ku poika inahtaa, yöllä herätään väh.4 kertaa syömään, joskus yli 10 kertaa. neuvolatäti valitti että 4kk pitäis pärjätä yöllä ilman ruokaa tai korkeintaan 1kerran yössä.
Toinen oli että painokäyrä oli vähän laskenut(mutta ei miinuksen puolella) nii senki takia suositteli kiinteiden aloittamista.

10

432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiinteetpeliin

      No jos neuvolassa suositellaan kiinteiden aloittamista niin aloita. Ilmeisesti ihan järkevää jos paino miinuksen puolella..

    • fisutt

      Sinuna jatkaisin vielä täysimetyksellä. Kasvukäyrän ei kuulukaan olla koko ajan tasainen vaan kyllä se liikkuu ylös-alas eikä pienistä notkahduksista tarvitse välittää. Meillä aloitettiin kiinteät 5kk iässä kun kasvukäyrät toistamiseen meni reilusti alaspäin ja miinuksella oltiin reilusti. Ei kasvu siitä kylläkään muuttunut myöhemminkään vaan alakäyrillä mennään enemmän tai vähemmän tasaisesti. 1v neuvolassa kasvu oli -8 käyrällä, mutta neuvolan täti sanoi vain, että ei mitään hätää, alipaino on vasta kun mennään -10 käyrän alle.

    • ()()()()()()()

      Itse täysimetin ensimmäistä sen kuusi kuukautta, vaikka neuvolassa valitettiin tuosta painokäyrän laskemisesta juuri neljän kuukauden kohdalla ja käskettiin silloin aloittamaan kiinteät (vaikka lapsi oli ihan tyytyväinen rintaruokinnallakin, eli ei ollut nälkäinen). Kiinteät aloitettiin kuuden kuukauden iässä ja jossain vaiheessa sen jälkeen alkoi painokäyrä tasaantua. Kun sitten kakkosella alkoi laskea painokäyrä neljän kuukauden iässä, niin ajattelin noudattaa vaihteeksi neuvolan ohjeita. Eipä ne kiinteät kuitenkaan siihen painokäyrään millään tavalla vaikuttaneet, vaan ihan samoin se alkoi nousta vasta samassa iässä kuin esikoisella. Uskon, että jos lapsi on tyytyväinen, niin ei se nälästä voi kärsiä, vaan kasvaa ihan yhtä hyvin antoi sitten mitä tahansa.

      Kolmatta sitten täysimetin kuusi kuukautta ja aloin antaa sormiruokaa sekä yrittää syöttää muutenkin. Häntä ei kuitenkaan syöminen kiinnostanut ja alkoikin syödä kiinteitä vasta yhdeksän kuukauden iässä, jolloin se kasvunotkahdus oli jo korjaantumaan päin pelkällä rintamaidollakin.

      Neljäs alkoi sormiruokailla kuuden kuukauden iässä ja häntä ei ole koskaan tarvinnut syöttää itse. Tämän seuraavan kanssa mennään kyllä samalla systeemillä, on se niin kätevä ja lapselle mielekäs.

      Siinä olen neuvolasi kanssa samaa mieltä, että ei tuon ikäinen tarvitse noin usein sitä tissiä. Luultavasti ei olekaan nälkäinen, vaan se on vain harrastus. Sinuna kokeilisin rauhoitella yöllä muilla keinoilla. Kuinka usein päivällä tissittelette?

    • seuraavakin sormin

      Täysimetetyille lapsille tulee notkahdus painokäyrässä 4kk:n kohdalla. Neuvolan käyrät ovat korvikevauvoista, ja siksi tuosta AINA valitetaan vaikka se on imetetylle normi eikä poikkeus! Katsopa rintaruokittujen käyrät vaikka täältä: http://www.kellymom.com/babyconcerns/growth/growthcharts.html, näyttääkö paremmalta?

      Tuonikäisen ei tarvitse vielä pärjätä yötä syömättä, mutta neljä kertaa on toki aika paljon. Oman jaksamisesi vuoksi voisit kokeilla josko vauva nukahtaisi joskus uudestaan ilman tissiäkin, tassuttelemalla vaikka?

      Meillä kakkonen siis on täysimetetty siihen asti että vauva itse on alkanut syödä (=sormiruokailla). Istui monesti sylissä ruokapöydässä, ja nappasi sitten joskus jonkun kurkunpalan mun leivän päältä. Sen jälken aloin antaa jotain omaa askarreltavaa: maissinaksuja, kurkkutikkuja, kypsiä porkkanan/bataatin/kukkakaalinpaloja alkuun. Vauva taisi olla jonkun 5,5 kk kun sai ensimmäiset palansa, mutta hitaasti syöminen lähti liikkeelle, lasken siis tuon puolen vuoden täysimetykseksi :) Sormiruokailun voi tosiaan alottaa kun vauva itse asiasta kiinnostuu ja osaa tarttua ja viedä paloja suuhunsa.

      Meilläkin oli tuo 4kk:n notkahdus painokäyrässä, mutta neuvola oli siitä tietoinen eikä senvuoksi tullut kiinteiden aloituskäskyä. Sen jälkeen kuljettiin nätisti käyrillä, vaikka vauva tosiaan pelkästään sormiruokaili, mitään ei koskaan syötetty ja ruokaa alkoi isommin upota noin 8kk:n iässä. Silloin vauva siis tajusi että ruoka auttaa nälkään, siihen asti "syöminen" oli ollut lähinnä harjoittelua ja maistelua.

    • 7+10

      Meille kertoi eräs vanhempi neuvolatäti, että aiemmin on ollut nyrkkisääntönä, että noin viisi ja puoli kiloiselle vauvalle aletaan antamaan soseita. Tuo puoli vuotta täysimetystä ei kovin hyvin huomioi vauvojen erilaisuutta, vaan kaikki pitäisi olla kuin yhdestä muotista. Jotkut tosi isokokoiset vauvat voivat tarvita lisäruokaa aiemmin ja pienikokoiset vauvat myöhemmin.

      Vanhemmat tietävät kuitenkin parhaiten, milloin vauva on nälkäinen ja milloin huomionhakuinen. Jos tuntuu, että vauvalta ei nälkä lähde pelkällä maidolla niin pari lusikallista pottumuusia maidon päälle!

      • ()()()()()()

        Siinä olen samaa mieltä, että vauvat ovat yksilöitä ja yksilöllisyys pitäisi huomioida. Sen huomioimista ei kuitenkaan ole mikään painoraja sen enempää kuin ikärajakaan. Meillä on nopein lapsi ollut 5,5 kg kuukauden ikäisenä ja hitainkin jo kahden kuukauden ikäisenä, joten on ilmiselvää, että tuo neuvolantäti oli todellakin VANHEMPI, sillä vuosiin ei enää ole noin pienille suositeltuy kiinteiden antamista.

        Mitä tulee tuohon nälän lähtemiseen, niin perunassa on vähemmän kaloreita kuin rintamaidossa, joten ei ole mitenkään selvää, että nälkään auttaa se, että maidon antamista korvaa perunalla. Joka tapauksessa tyytyväinen vauva pärjää varmasti rintamaidolla ihan riippumatta hänen painostaan tai iästään.


    • ravinto.......

      "Mitä tulee tuohon nälän lähtemiseen, niin perunassa on vähemmän kaloreita kuin rintamaidossa"

      Luulen että tässä ei tarkoiteta kaloreita, vaan kiinteä (sose...) pysyy vatsassa nestemäistä ruokaa kauemmin -> kylläisyyden tunne säilyy pidempään.

    • isot pojat

      Äidinmaito on todella helposti sulavaa ja vauvalla voi olla nälkä jo tunnin päästä imetyksestä. Peruna on mieto vatsaystävällinen hiilihydrattipitoinen ruoka joka ei "hulahda läpi" niin helposti kuin maito. Peruna tuo ihan erilaisen kylläsyyden tunteen kuin maito.

      Minä oon alkanu antaa lapsille lisäruokaa kun ovat olleet toinen 1,5kk ja toinen 3kk ja äsken neuvolakortista tsekkasin että painot on olleet tuolloin 5,5kg ja 6kg. Eipä sitä kukaan huvikseen lastaan nälässä pidä. Tarkoittaen sitä myös että hän joka ruokkii lastaan pelkällä rintamaidolla 6kk asti ei varmastikkaan ole lastaan nälässä pitänyt.

      • lakdngkla

        Mutta eikös juuri proteiini, rasva ja hitaat hiilihydraatit ole niitä "nälkää pitäviä", ja niitähän ei kyllä potusta juurikaan löydy? Sen sijaan rintamaidossa ainakin proteiinia ja rasvaa on paremmin, hiilihydraatit tosin siinäkin aika nopeita (laktoosia).

        Noissa lisäruokasuosituksissa ei ole kyse vain nälästä (joka pitää toki huomioida) vaan siitä, milloin lapsen suolisto on riittävän kypsä käsittelemään muunlaista ruokaa. Ja liian varhailen lisäruoan antaminen voi vaikuttaa lapsen terveyteen ihan aikuisuutta myöten. MUTTA toki nälkä on jotenkin hoidettava, ja joskus poikkeustilanteissa kun hyödyt ja haitat punnitaan niin "liian aikainen" lisäruoka on parempi vaihtoehto kuin ilman sitä oleminen. Usein kuitenkin oikea lääke olisi lapsen nälän merkkien parempi havainnointi ja riittävän tiheä ruokailu. Joka inahdus, levottomuus tai huomionhalu ei ole nälkää, ja joillain lapsilla voi jossain kasvun vaiheessa olla nälkä sen tunnin välein eikä siinä ole mitään epänormaalia - sit vaan syötetään tunnin välein ja toivotaan maitotilauksen menevän perille :)


    • Suolenpätkä

      Jännä juttu miten monet antavat mieluummin tissin päälle korvikemaitoa kuin sosetta. Korvikemaito on prosessoiduin elintarvike mitä suomessa on myynnissä ja "vaurioittaa" vauvan suolistoa enemmän kuin yksikään sose. Ihan neuvolan ohjeidenkin mukaan suositellaan mieluummin varhaista soseiden antamista kuin korvikemaitoa. Siis jos pääasiallisena ruokana on kuitenkin rintamaito.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2275
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      70
      1914
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1631
    5. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      152
      1618
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1604
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe