Pyykkihelvetti

Kolmenmuksunäiti

Neljättä tehtaillaan perheeseen, perheessä nyt kolme alle kouluikäistä, joista yksi täysin vaipoissa vielä.

Kyselisin teiltä, joilla isompi perhe, että miten saatte pyykkihuollon toimimaan. Miten teillä ihan käytännössä huolletaan pyykit? Miten likaisiksi päästätte vaatteet, miten usein pyykätään, miten lajitellaan, miten kuivataan, miten taitellaan ja sitten vielä sekin, että kun perheessä on jo aika monta henkeä - saati sitten saman ikäisiä ja samaa sukupuolta olevia, niin miten teillä esim alushousut ja sukat löytävät omistajansa? Vai onko teillä yksi mustien sukkien valtava kasa?? Itse ymmärsin vuoden välein syntyneille pojilleni viimein laittaa yhteisen sukkaläjän, alushousut ja kaikki muut vaatteet hanskoja lukuun ottamatta ovat erikseen.

Tällaisia kyselen siksi, että meillä tuntuu koko homma kasautuvan ajoittain ihan valtavaksi työksi. Kun sitten vuoren selvittää, niin ei jaksa muutamaan päivään innostua millään ja sitten niitä onkin hetkessä jo taas ihan tolkuttomasti. Onko tämä asennoitumis- vai organisoimiskysymys vai mikä??

Lisäksi on tuo vähän väliä eteen tuleva homma, että pitää käydä kaikki vaatteet läpi ja siirtää pieneksi jääneet seuraavalle tai varastoon odottamaan seuraavaa. Ja vuodenaikojen mukaan osa vaatteista pois ja uudet tilalle. Jo kolmen muksun kans homma käy työstä, miten ihmeessä oikea suurperhe hoitaa tällaiset jatkuvat urakat kaiken muun lisäksi??

42

2873

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • :)

   Nyt en osaa vastata muuhun kuin tuohon pyykin erottelemiseen.. Meillä siis vielä vain yksi lapsi, muta vaatteita on tullut lainaan hirmuisen monta säkillistä.. Kirjoitan kaikkiin lapsen omiin vaatteisiin hänen nimensä jotta erottaisin omat ja lainavaatteet.. Ehkä tämä toimisi teilläkin?

   Kirjakaupasta saa laundry marker -kyniä, jotka kestävät konepesun.. Toivottavasti oli edes jotain apua tästä!

  • Merkkaa

   vaatteet mieluummin pisteellä. Tee tussilla kunnon piste pesulappuun. Vanhimmalle 1 piste, seuraavalle 2 jne...
   Kun ykkösen vaate "periytyy" kakkoselle niin laitat vaatteeseen yhden pisteen lisää. Näin tiedät, että kenen vaate on, eikä pieneen lappuun jää muiden nimiä sutattaviksi.

   Meillä on kotona vielä 4 lasta ja tässä jotain meidän pyykkirutiineista.
   Pikkupyykin heitän puhtaana koriin, josta lapset itse ottavat omat vaatteensa. Yleensä se kipataan sohvalle ja siitä kukin heittelee takaisin muiden vaatteet, joten omat jää jäljelle sohvalle ja vievät itse kaappiinsa/laatikkoonsa.
   Tosin meidän lapset on jo koulussa, joten heiltä onnistuukin tällainen. Silloin kun olivat pieniä niin pyykkihuolto oli kokonaan äidin harteilla.
   Vältän ostamasta sukkia, joissa ei ole mitään kuviota. Näin sukkien parit löytyvät helpoimmin.
   Ota käyttöön sukkienpidikkeet! Niillä on myös helpompi ripustaa kuivumaan, koska kerralla tulee kumpikin pari!

   Meillä pyörii päivittäin 9kg kone, jonka ajastan illalla (kone on pessyt aamulla kun herätään). Kait se asennejuttu on, että sen koneellisen laittaa joka ilta pyörimään.
   Muut vaatteet, paitsi farkut & ulkovaatteet, pestään päivittäin. Ja tietty nekin jos ovat likaiset! Farkut ovat yleensä muutaman päivän käytössä ja samaten ulkovaatteet pestään vain tarvittaessa.

   Meillä on pesuhuoneessa kapeat, korkeat pyykkikorit vierekkäin. Niitä on 4: vaaleille, punasille, tummille ja yksi pyyhe lakanakoppa. Pienetkin lapset osaavat viedä pyykit oikeaan koriin, meilläkin oli aiemmin niissä värimerkintä: oikean värinen nippuside korin reikien väliin kiinnitettynä. Pyyhkeet lakanat pesen 90asteessa, jolloin konekin puhdistuu, muut yleensä 40asteessa.

   Meillä on pesuhuoneessa pyykkinarut, katossa koukussa roikkumassa mustekala, johon laitan sukat pikkarit ja lisäksi kuivauskaappi.
   Keväällä&kesällä pyrin kuivattamaan pyykit ulkona, koska niihin tulee hyvä tuoksu. Itselleni tulee tuosta tuoksusta mummula mieleen!

   Kirjoittamalla on hiukan hankala selittää, että kuinka taittelen pyykit... ;o)

   Osta varastoon isoja muovilaatikoita. Itselläni on läpinäkyviä ja kannellisia, joita voi pinota päällekkäin.
   Kirjoita lappuun esim. "tyttöjen 128cm,yleisvaate" ja lappu siten, että se näkyy laatikon ulkopuolelle. Jos vaatteet sopivat kummallekkin niin merkintä "tyttö&poika 150cm,kesä/talvi". Näin näet jo kaukaa, että onko laatikoissa jotain, jonka voisi ottaa käyttöön.

   Tähänkin tottuu kun ei ajattele sitä työnä, vaikka sitähän se on!
   Ajattele, että se on vaan tehtävä niin se onkin jo puolet helpompaa! ;o)

  • 14+2

   Meillä kolmen lapsen kanssa helpotti huomattavasti, kun vihdoinkin saatiin riittävän iso pyykkikone (7kg), joka pesee pyykin todella kuivaksi. Silti pyykkivuori on mahdoton vaikka kone pyörii käytännössä jatkuvasti, suunnilleen kolme koneellista ehtii päivässä. Vanhin on koulussa ja hän vaihtaa päivittäin puhtaat vaatteet. Kaksi nuorempaa voivat olla suttuisempiakin kotioloissa mutta johonkin lähdettäessä kyllä vaihdetaan puhtaat varusteet. Tosin lapsoset tekevät toisinaan pyykkiä ihan huvikseenkin vaihtamalla vaatteita jokaisen pikku tahran tai väärän värin tai vesiroiskeen takia tai siksi että yksi huomaa että sullahan on toisen paita päällä...

   Pyykkien kuivatus on meillä tilojen puutteessa ISO ongelma. Näin kesäaikaan ei ole hätää kun sen kaiken voi kantaa ulos kuivamaan mutta viileämmällä koko talo on täynnä kuivatustelineitä (koneellisen kuivatus kestää 3-14 päivää sisällä!). Todella hauskaa kun tulee hienompia yllätysvieraita...

   Pyykkien lajittelu on suht helppoa kun vanhimman vaatteet erottaa selvästi ja nuoremmillakin on jonkin verran eroavia vaatteita vaikka koot ovatkin hyvin lähellä toisiaan. Sukat ja pikkarit seilaavat puoliksi kaapista toiseen, niitä ei kukaan erota toisistaan. Olemme helpottaneet vaatehuoltoa siten, että jaan miehen kanssa hommat: minä pesen ja laitan narulle, meistä kumpi tahansa ottaa ne pois, minä viikkaan ja lajittelen ja mies vie vaatteet kaappeihin. Lapsetkin jo periaatteessa osaisivat viedä vaatteensa mutta kaapit ovat sen verran täynnä ettei se oikein onnistu. Hyvä kun edes vievät likapyykkinsä koreihin.

   Siivoan kaapit keväällä ja syksyllä, jolloin raakasti kerään säkkiin kaiken mitä ei niin välttämättä tarvita ja mikä kelpaa kierrätykseen, samalla poistan kausivaatteet säkkeihin varastoon (kylkeen maalarinteipillä sisältö ja koko). Useimmat pienet vaatteet voi samantien laittaa isomman kaappiin. Meillä aikuisilla on niin vähän vaatteita että niitä on pyykättävä usein.

   Pyykkiä on hoidettava päivittäin tai se todellakin kasaantuu niin isoksi määräksi ettei loppua näy. Meillä jää helposti pesty pyykki odottelemaan pinoihinsa kaappeihin pääsyä, kun vaadin miehenkin tekemään osuutensa (tekee kyllä yleensä kiltisti pienen huomauttamisen jälkeen). Olisin aivan piipussa jos kaiken muun työn päälle joutuisin juoksemaan vielä sen sata kertaa kaappien väliä...

   • 14+2=

    "Useimmat pienet vaatteet voi samantien laittaa isomman kaappiin."
    Siis isomman pienet vaatteet seuraavaksi pienemmän kaappiin. :)


   • Ei voi tehdä näin

    Jos vaateita kuivaa 3-14 päivää sisällä, niin pyykkihän alkaa tuossa ajassa jo haisemaan todella pahalle! Pesuaineen hajullako ummehtunut haju peitetään? Vaatteet täytyy kuivua sisällä alle vuorokaudessa, jollei halua, että ne alkavat haista vanhalle, kastuneelle räsymatolle. :(

    Ulkokuivatuksessa vaatteita voi pitää kuivumassa parikin päivää. Myös talvipakkanen kuivaa vaatteet ulkona, jonka jälkeen sisällä tehdään vain ns. loppukuivatus.


   • Tiiviit asunnot

    En ymmärrä? Kuivaustelineitä on asunnossa ja sanot että koneellinen kuivaus ketää 3-14 vrk. Tarkoitatko kuivauskaappia jos niin lataat sen liian täyteen.

    Jos taas huoneessa telineissä kuivuminen kestää monta päivää niin asuntonne on kuin pullo, kostea ja ei ole ilmanvaihtoa.

    Olen ollut joskus sellaisessa käymässä, siellä oli monta pientä lasta ja paljon pyykkiä kuivumassa. Tuuletusikkunoista oli otettu kahvat pois, ettei lapset saaneet niitä auki, vaikka oli ritilät ulkopuolella siis karkuun niistä ei olisi päässyt.

    Kaamea kuumuus ja kosteus, meinasin tukehtua hapen puutteeseen. Kysyinkin että voisko ikkunaa aukaista kun on niin kuuma, ei kuulemma voi kun lapset vilustuu.
    Silloin oli kesä.
    En pysynyt olemaan siellä vieraana kuin vähän aikaa. Ovat ne lapset kuulemma elossa ja paljon vanhempiakin, että pääsevät yksin ulos raittiiseen ilmaan :)))


  • poikastenmutsi

   Ei tuohon helvettiin varmaan mitään ihmekeinoa ole. Itselläni 3 alle kouluikäistä poikaa ja neljäs lapsi syntyy kesällä, pyykkiä riittää. Kaikki, lapset ja aikuiset laittavat aamuisin puhtaat vaatteet päälle, päivän mittaan vaatteita vaihdetaan tarpeen mukaan. Lakanat vaihdan kaikille n. 2 viikon välein. Pyykkiä on pestävä joka ikinen päivä. Jos jättää päivän väliin, alkaa kasautua kaaos. Itslläni ei ole vaikeuksia muistaa / tunnistaa, mikä kenenkin vaatekappale, miehen jäljiltä ovat ihan sekaisin kaapeissa. Siksi hoidankin pyykit pääosin itse.

   Tuo vuodenaikojen vaihteluihin ja pieneksi jääneiden siirtely onkin minulle raskaampi urakka, vaikka ajankohtainen vain n. 4 kertaa vuodessa. Silloin kannattaa aloittaa urakka, vasta, kun tietää, että pystyy tekemään sen loppuun asti. Aloitan isoimman pojan kaapeista, suurimman osan pystyykin siirtämään suoraan pikkuveljen kaappiin, osa "välivarastoon" odottamaan. Sitten keskimmäisen kaapin suhteen sama homma ja viimeisenä pienimmän kaappi. Vaan onhan siinä hommaa :)

  • Pyha sixtus sentään!

   Ensin suunnitellaan ja tutkitaan ,sitten vasta hutkitaan,eli käytetään ehkäisyä tarpeeksi monta vuotta jona aikana otetaan selville näitä asioita eikä aleta vinkumaan kun on pentuja vino pino ja paskasia vaatteita nurkat täynnä.Luulisi jopa yksinkertaisen ihmisenkin tajuavan tämän,vai?

   • Muistatkos Liinukan?

    Hyvähän se on, että tällä palstalla voi kertoa toisille vinkkejä arkielämän helpottamiseksi. Kaikki varmaankin hoitavat hommansa, mutta ainahan se on kiva, jos löytyy joku helpompikin tapa!

    Nautitaan nyt kesällä ulkona kuivaneista, hyväntuoksuisista pyykeistä!


  • omat pöksyt

   Jos jo pyykinpesu stressaa noin paljon niin miksi lisää lapsia haluatte..?

   Itse olen perheestä jossa 3 tyttöä ja yksi poika;kyllä ne meidän tyttöjen vaatteet meni aika usein äidiltä sekaisin kun oltiin toisen siskon kanssa lähekkäin synnytty ja olimme teini-iässä(aika samankaltaisia vaatteita siis käytettiin). Eipä siinä sitten muuta kuin siskon kanssa käytiin aina viikattu pino läpi ja vaihdettiin vaatteet oikealle omistajalle :)

  • 5lasta_

   Moi!
   Meillä on 5 lasta, joista 3 koululaisia. Vaatehuolto ei ole lainkaan ongelma, johtuu ehkä siitä että meillä on kuivausrumpu, vaatteet tulevat kuivina, pehmeinä, sileinä ja hyvän tuoksuisina. Ne on helppo viikata kasoihin ja jokainen vie sitten oman kasansa kaappiin (vien itse aikuisten ja pienempien)

   Meillä myös kodinhoitohuoneessa 3 eri koria (olis 4, mut käytössä 3) valkoiset, mustat ja sekalaiset. Kaikilla (paitsi aikuisilla) on omassa huoneessaan (tai omassa vaatehuoneessaan) pyykkikori, minne pistävät likaiset ja kiikuttavat vähintään kerran viikossa khh:n pyykkikoriin.

   Meillä pestään vaatteet aina kun ovat likaisia tai useamman päivän päällä (alusvaatteet ja sukat päivittän, samoin lähes aina t-paita) . Joskus menee tietty sekaisin vaatteissa, mutta äkkiä ne sitten vaihtuu oikeille omistajille. Ja parittomia sukkia on riittävästi ;) erillinen kori, missä odottavat pariaan.

  • Katri75

   Meillä on 2 likapyykkikoria vaatteille ja yksi lakana- ja pyyhepyykille. Toiseen vaatekoriin tulevat tummat ja mustat ja toiseen kaikki muut. Tästä sekalaisesta korista ne lajitellaan päivittäin vielä punaiseen, siniseen ja vihreään laatikkoon. Mahtuvat hyvin parisängyn alle ja yksi laatikko vastaa yhtä koneellista.

   Puhdas kuiva pyykki lajitellaan suoraan jokaisen omaan puhtaanpyykinkoriin. Niistä pienimmätkin osaavat itse hakea vaatteitaan ja ne on tyhjinä helppo pinota päällekkäin. Narulta ja telineestä on tosi iisiä heittää aina kunkin omat vaatteet tietyihin koreihin. Helpottui puhtaan pyykin lajittelu suuresti kun ne keksin jokaiselle omat ostaa.

  • äippäliini

   Meillä lapsia 8 enkä edes haaveile enää tyhjästä likapyykkikopasta tai edes puhtaanpyykin kopasta. ;) Pyykkihuolto kuuluu osana elämään. Meillä pestään likaset vaatteet, mun lapset ei kulje likasissa vaatteissa. Osan kuivatan rummussa ja ne joita en sinne laita löytyy naruilta tai henkareista. Vaatteita on paljon mut niin on lapsiakin. :D Teen 3-vuorotyötä ja joskus pyykkiä ehtii kertyä mahoton määrä mut sit vaan pestään tärkeysjärjestyksessä :)))

  • vihaksi pistää

   Miksi teit lapsia, jos ei pysty peseen pyykkiä?

   Kyllä jumalaut... nykyäidille on tehty pyykkääminen niin helpoksi, että kummaa valittamista!!!
   Ei tarvi kun koneeseen vaan ja aineet perään!!!

  • :)

   Moni tuntuu vihaavan pyykinpesua.. Itse taas pidän siitä kaikista eniten.. Mielummin pesen pyykkiä kun imuroin tms..

   • Hienoa

    Itsekin pidän todella paljon pyykinpesusta vaikka pesenkin ne pulsaattorikoneella: Kesäisin saa mukavan tuoksun puhtaisiin vaateisiin kun ne kuivuu maalla narulla! onhan se työlääpää mutta kun tässä on aikaa on! Voisin vaikka joka päivä pestä pyykkiä pulsaattorikoneella . Sitä on tehty jo pikkupoikana kun välillä olin äitiä auttamassa kun se pesi pyykit pulsaattorikoneella!


   • Anonyymi

    Olen pikkupojasta asti rakastanut pyykinpesua.Pikkupoikana jo tykkäsin olla kesäsin äidin kanssa pyykkiä pesemässä pulsasaatoripesukoneella..Vanhempana kävini kummitädiĺä mielelläni pesemässä pýykit pulsaatorikonella.Itse rakastan nykyisinkin pyykinpesua vanhalla pulsaatoripesukoneella.Käyhän pyykinpesu näinkin nykyisinkin.


  • osososososos

   Taivas kuinka VAIKEETA elämän normaalit asiat voi joillekkin olla!!

   Suurperhe meilläkin, ja ainut kikka mitä käytetään on sukkaparittimet.

   http://www.help-tuote.fi/supi/index.html

   Ja nämä lähinnä sen takia, että saatavana useita värejä, eli jokaiselle ihmiselle oma värinsä.

   • *

    Meillä myöskin on noita sukkaripustimia, mutta sukat ei aina kestä niissä.. Miten sinä saat ne kestämään?


   • neropatti ?

    Meillä on kikkana kolme pesukonetta, vievät sähköä, vaikka käytän yösähköä, joka on vähän halvempaa. Koneet ovat kellaritilassa, joten eivät häiritse nukkumista. Yksi pyykinkuivaaja ja katettu takaterassi, jolla pyykki kuivuu jopa talvella aika pian. Raikkaan tuoksun saan talvellakin, kun vien vielä kuivaajasta muutamaksi tunniksi terassille. Perheeni on seitsenhenkinen. Lapset ovat 6, 8,8, 12 ja 15 ikäisiä.


   • kummamamma.
    neropatti ? kirjoitti:

    Meillä on kikkana kolme pesukonetta, vievät sähköä, vaikka käytän yösähköä, joka on vähän halvempaa. Koneet ovat kellaritilassa, joten eivät häiritse nukkumista. Yksi pyykinkuivaaja ja katettu takaterassi, jolla pyykki kuivuu jopa talvella aika pian. Raikkaan tuoksun saan talvellakin, kun vien vielä kuivaajasta muutamaksi tunniksi terassille. Perheeni on seitsenhenkinen. Lapset ovat 6, 8,8, 12 ja 15 ikäisiä.

    Meillä on 2 pyykkikonetta. Kaksikerroksinen asunto. Alakerran konetta käytetään alakerrassa huoneet omaavien pyykkiin ja samoin yläkerrassa niiden pyykkiin, joiden huoneet on siellä. Ei turhaa kantamista portaissa. Kuivatukseen riittää lattiatelineet ja Oskarinoksat. Kesällä ulkokuivatus pihatelineessä.

    Lapsia on 4 ja aikuisia 2. Asukkaat jakaantuu 3 3 kerroksiin. Pesen
    Aikuisten ja pikkukoululaisten pyykit. Isot koululaiset, 2, pesevät itse omansa.

    Jokaisella on huoneessaan pyykkikori ja pesukoneitten vieressä on yhdet.
    Lakanat pestään aina samantien vaihtamisen yhteydessä, joten niitä varten ei tarvii pyykkikoreja. Koreista poimin värin mukaan pesuun. Ihan joka pv en pese, välillä useammankin koneellisen päivässä, varsinkin jos on hyvä kuivatusilma ulkona, silloin pesen sänkytekstiilit kuten peitot, tyynyt ja päiväpeitot ja ulkovaatteita jne.

    Pyykki ripustetaan oiottuna kuivumaan heti linkouksen jälkeen, tulee aika sileätä ja silittämistä ei oikeastaan tarvitse kuin pyhäpaitoihin tms. Kuivumisen jälkeen viikataan ja pinotaan kaappeihin, siliävät lisää.


   • Kummamamma.
    kummamamma. kirjoitti:

    Meillä on 2 pyykkikonetta. Kaksikerroksinen asunto. Alakerran konetta käytetään alakerrassa huoneet omaavien pyykkiin ja samoin yläkerrassa niiden pyykkiin, joiden huoneet on siellä. Ei turhaa kantamista portaissa. Kuivatukseen riittää lattiatelineet ja Oskarinoksat. Kesällä ulkokuivatus pihatelineessä.

    Lapsia on 4 ja aikuisia 2. Asukkaat jakaantuu 3 3 kerroksiin. Pesen
    Aikuisten ja pikkukoululaisten pyykit. Isot koululaiset, 2, pesevät itse omansa.

    Jokaisella on huoneessaan pyykkikori ja pesukoneitten vieressä on yhdet.
    Lakanat pestään aina samantien vaihtamisen yhteydessä, joten niitä varten ei tarvii pyykkikoreja. Koreista poimin värin mukaan pesuun. Ihan joka pv en pese, välillä useammankin koneellisen päivässä, varsinkin jos on hyvä kuivatusilma ulkona, silloin pesen sänkytekstiilit kuten peitot, tyynyt ja päiväpeitot ja ulkovaatteita jne.

    Pyykki ripustetaan oiottuna kuivumaan heti linkouksen jälkeen, tulee aika sileätä ja silittämistä ei oikeastaan tarvitse kuin pyhäpaitoihin tms. Kuivumisen jälkeen viikataan ja pinotaan kaappeihin, siliävät lisää.

    Ai niin sukat. Pyrin ostamaan kerralla useita samanlaisia sukkia, ei haittaa jos tulee reikä tai jokunen häviää, parit löytyy smanlaisista uudelleen. Teinitytöillä tuntuu olevan lähes muotia pitää erilaisia sukkia jaloissaa, heh. Silti pyykkikaapissa on parittomien sukkien, puhtaitten, kori, josta voi etsiä uusia pareja kun omat sukat loppu. Aina löytyy.

    Muuten vaatteita vaihdetaan alusvaatteet ja sukat päivittäin ja pitovaatteet parin kolmen päivän välein. Farkkuja ja huppareita voi pitää pitempääkin jos ei näkyvää likaantumista. Ulkovaatteet pestään kun likaantuvat tai kausi vaihtuu.

    Ei tää stressaa ollenkaan.

    Astianpesukone pannaan illalla käyntiin ja tyhjennetään aamuisin, joka pv. Likaiset pannaan käytön jälkeen koneeseen, joka on auki koko päivän. Otettu huomioon ap-koneen sijoittelu keittiön suunnitteluvaiheessa ettei haittaa vaikka on auki ja on sopivalla korkeudella.

    Yksi kone riittää meillä. Miksei voisi olla vaikka kaksikin. Toisessa puhtaat ja toiseen aina likaiset. Jäisi pois kaappiin tyhjentäminen.


  • osososososos

   Siis miten niin sukat ei kestä? Tekeekö se 'puserrus' mikä varteen tulee reijän ajan kuluessa vai mitä? Meillä ollu useita vuosia nuo käytössä, eikä ne mitään pahaa ole tehny. Laitatko varresta vai kärjestä puristukseen? Jos varresta, laitatko puristuksiin vai varren sisäpuolet, eli 2 kangasta välissä, vaiko niin, että nelinkertasesti kangas välissä?

   Niin, yksi 'huono' puoli sukkaparittimissa on, eli se ripustuskoukku pieni. Jos siirrän pyykkitelinettä, missä koukuistaan riippuvia sukkia, putoavat usein lattialle. mutta tapaan laittaa niin, että sukat roikkuvat narun molemmin puolin, you know.

   • *

    Siis sanoin, että sukat ei kestä NIISSÄ, eli sukkaripustiminssa.. Eli siis sukat saattavat silti lojua pyykkikoneessa ilman tuota ripustinta.. Ei niihin mitään reikiä tms ole koskaan tullut..

    Ja laitan vain varsien sisäpuolet kiinni sukkaripustimeen.. Kestävätkö paremmin kiinni, jos ovat nelinkertaisesti?


  • osososososo

   ...eli suomennos sun viestiin: sun sukat ei PYSY niissä!!

   Olisit heti sanonu...
   Joskus, jos ohuet sukat, saattavat lähteä irti, mut tätä tapahtuu kerran kuukaudessa ehkä. Tottakai ne pysyy paremmin puristuksessa, kun laitat nelinkerroin!!!

  • yksivaaneiyksinäinen

   Meillä 5 lasta ja 6 tulossa. Ja itse en näe pyykkivuoria mitenkään ylitsepääsemättöminä, uskomatonta mutta totta. Sen sijaan voisin vaikka leikata korvani irti jos ei IKINÄ enää tarvitsisi tiskata tai hoitaa astiahuoltoa!!

   Uskon että se on paljon asenteesta kiinni, en yhtään tykkää tiskaamisesta joten se tuntuu aina sellaiselta hommalta, jonkalaiseksi pyykkäämistä monet kuvaavat.

   Meillä toimitaan väri jaottelun mukaan ja jo pieni lapsi osaa sen tehdä, vaikka tottahantoki sukkaparista se toinen usein meinaakin jäädä matkan varrelle. Meillä on jopa käytössä kestovaipat (nuorimmalla), joten pyykätä saa ja paljon (olen varmaan ainut suomen hullu jolla oli kaksosilla kestikset käytössä).

   Kuivausrumpu on tosi jees keksintö, vaikkei sinne ihan jokaista vaatekappaletta viitsikkään laittaa. Iso kodinhoitohuonekkin toki auttaisi asioita, mutta eipä meidän huushollissa ihan liikaa tilaa sille ole. Kesäisin saa pyykit helposti ulos kuivumaan ja meillä ainakin pyykit useimmiten otetaan kuivumasta illalla ja laitetaan tilalle märät kuivumaan yöksi. Lakanapyykit hoidetaan n. kahdesti kuussa jolloin ne viedään talonyhtiön pesutuvan kuivaushuoneeseen kuivumaan.

   Kuten aikaisemmin mainittu on vaatteet joko hyvä merkitä omistajan nimellä/ omalla merkillä, tai lajitella koon mukaan. Meillä ainakin lajitellaan vaatteet koon mukaan kaappeihin ja ajan myötä sitten käyttäjien siirtyessä eri kokoihin on helppo ottaa tietyn kokoiset käyttöön ja tarvittaessa pakata pienemmät koot koon mukaan syrjään. Meillä on pienten lasten vaatteet olleet vähän jokaisen käytössä ja vaatteet ovat värimaailmaltaan tosi neutraaleja. Isoimmalla jo sitten taas ihan "oman tyyliset" vaatteet ja ihan ihkaoma vaatekaappikin ja tehtävänään pistää omat vaatteensa pyykkiin ja pistää puhtaat kaappiin.

   Syökö teidänkin pesukone sukkia?

  • fgtrfgtrfvb

   ei syö, ei. kun käyttää noita parin aiemman käyttämiä supeja.

  • kotiäitee

   Meillä on 6 lasta (3kk-8v) ja pyykkihuolto sujuu ilman sen suurempaa stressiä. Samoja sisävaatteita käytetään 2 päivää, paitsi sukat ja alushousut vaihdetaan joka päivä ja tietysti muutkin jos likaantuu. Ulkovaatteet pestään tarvittaessa. Likapyykit lajitellaan kolmeen eri koriin, tummat, vaaleat ja punaiset/violetit. Meillä on 8kg pesukone, ja se pyörii 2-3 kertaa päivässä. Pesemme lähes kaikki pyykit 60 asteessa ja käytämme nestemäistä pesuainetta niin koneeseen ei kerry zeoliittia. Lakanat ja vaatteet pestään sekaisin, koska se säästää pesukonetta, kun ei ole pelkkää painavaa lakana/pyyhepyykkiä, joka asettuu rumpuun epätasaisesti. Pyykit kuivatetaan 8kg:n kuivausrummussa ja ne jotka eivät kestä rumpua kuivatetaan pesuhuoneessa olevilla pyykkinaruilla ja joskus lisäksi telineellä, jos narutila loppuu. Keväällä/kesällä kuivatamme pyykit ulkona aina kun sää sen sallii. Kuivat pyykit lajitellaan kolmeen koriin, lasten vaatteet, aikuisten vaatteet, lasten sukat ja alushousut ja noiden viereen khh tasolle nostetaan lakanat/pyyhkeet siksi aikaa, että ne ehditään viikata kaappiin. Kahden pienimmän vaatteet viedään aina heti kaappiin, koska heidän vaatesäilytys on puku/kodinhoitohuoneessa. Neljän vanhimman lapsen vaatteet kannetaan korilla yläkertaan, jossa ne viikataan kaappiin.
   Meillä ei ole käytössä sukkanipsuja emmekä merkitse vaatteita, koska muistamme (mies ei aina ihan niin tarkasti :D) mikä vaate ja mitkäkin sukat on kenenkin. Kumoan vain sukkalaarin ja lajittelen parit, ei mene kauaa. Ja tottakai joskus pesusta tulee parittomia sukkia, mutta ne jätetään sukkalaarin pohjalle ja seuraavalla lajittelulla niille yleensä löytyy jo pari :) Jos joku sukka pyörii parittomana kamalan kauan niin sitten se nakataan menemään.
   Ja vaatteita ei tarvitse käydä läpi, kun max. kerran vuoteen, kun tekee niin, että aina kun huomaa, että jokin vaate on käynyt pieneksi käyttäjälleen niin testaa olisiko sopiva jo seuraavalle, jos on niin hyllyyn vain, jos ei niin jokaisen kaapissa on ylin hylly sitä varten, että sinne laitetaan odottamaan isot, vähän myöhemmin käyttöön tulevat vaatteet. Kerran vuoteen käymme kaapin läpi sen vuoksi, että poistamme sieltä sellaiset käyttämättä pinon pohjalle jääneet, epäkäytännöllisiksi tai epämieluisiksi todetut vaatteet. Ne sitten myymme kirpputorilla tai viemme lähtemään venäjälle avuksi.

   Näin meillä pyykkihuolto ei aiheuta stressiä ja mainittakoon että meillä siihen osallistuu yhtälailla molemmat, niin mies, kun minäkin. Tottakai minä kotiäitinä ehdin päivisin pestä pyykkiä enemmän, mutta viikonloppuisin ja iltaisin mies hoitaa sitä myös ja isommat lapset ovat aina apuna viikkaamassa puhtaita vaatteitaan kaappiin.

   Asioista ei kannata tehdä vaikeampia ja monimutkaisempia kuin mitä ne ovat :)

  • Pyykkikone

   7lasta, joista kolme alle kouluikäistä (pienin 1.5v.) kaksoset tulossa. Yksinkertaisesti lajittelen vaatteen värien ja pesuohjeiden mukaan koneeseen, kippaan pesupulveria sille varatulle paikalle ja laitan koneen päälle. Toistan saman jokapäivä n. kolme kertaa. ´Niin ja kuivumaan laittamista ei kannata unohtaa. Kuivausrumpua en omista. On ukon mielestä turha ,kun ei itse juuri pyykkää. Kun ei turhaa narise niin ehtii/jaksaa kyllä.

  • pyykkimuija!!!!!

   Vie pesulaan!!!!!kai sulla sentään on varaa siihen jos on monta pentuakin??

  • Liikaa pesua

   Pesette pääosin puhtaita vähän päällä olleita vaatteita mistä pyykkivuoret osittain tulevat.

   • tinttarellaata

    Monta pyykkikoria värien, joihin pieni lapsikin osaa lajitella pyykit. Isommat lapset hakee itse omat kuivuneet pyykkinsä narulta. joku sanoi, ettei pese lakana-pyyhepyykkiä erikseen vaan kaikki pääosin 60 asteessa. Meillä suurinosa vaatteista 40 pesulla a koneen kannalta on hyvä käyttää välillä 95 asteen pesua eli sillä lakanoita ja pyyhkeitä. Jos ei ole hikoillut, sotkenut vaatteita tmv niin ei niitä turhaan pesuun joka päivä. T-paidan päällä ollut huppari voi mennä useempanakin päivänä päälle. Teini toki tois joka päivä useemmat vaatteet päivässä pesuun =) mutta en puhtaita ala peseen. Jos farkut tuodaan pesuun VAAN niihin tulleiden polvipussien takia niin kehotan kastelemaan ja laittamaan narulle.


  • 13

   5 lasta 2 aikuista
   Meillä on kylpypyyhkeet sideharsokangasta joka säästää todella paljon pyykissä.
   Kangas imee hyvin, on kevyttä ja kuivuu nopeasti, eikä pompota linkouksessa. Froteepyyhe painaa 0,8-1 kg sideharsopyyhe 0,2 kg. Froteepyyhkeen hinnalla saa neljä sideharso pyyhettä (omaan ompelukoneen)

   Meillä on valkoiset kirjavat ja mustat. Niillä on myös omat
   pesunesteensä.

  • Pyykkiliisu

   Sukkanipsuista on näköjään hiukan epäselvyyttää ilmassa.
   Markkinoilla on kaksi eri tuotetta, ja vain toisen nimi on Sukkanipsu. Toinen on Supi sukkapidike. Meillä tuo sukkapidike oli jonkun aikaa käytössä, mutta tosiaankin irtoili usein, ja oli hankala käyttää. Etenkin niinä kiireisinä aamuina se jäi laittamatta sukkiin kiinni. Hamikseni niiden käyttö jäi lopulta kokonaan.

   Tilasin sitten meille netistä näitä uusia Sukkanipsuja, ja täytyy sanoa että ovat 10 kertaa kätevämpiä ja nopeampia käyttää. Jotenkin se mekaniikka kiehtoo miehiä, ja saa ne käyttämään näitä. (Perheessämme siis mieheni lisäksi 4 aikuistuvaa nuorta "miestä")
   Harvoin pääsee snomaan että tuote on hyvä. Tämä on.

   Meillä sukat säilytetään niin, että nämä Sukkanipsut on aina kiinni sukissa esim urheiluhallille saakka, jossa sitten hikiset sukat laitetaan heti kiinni näillä. Homma toimii ja sukkien omistajat löytyy helposti! Suosittelen.

  • Pisti kyllä silmään miten monet tuntuu pesevän vaatteita ihan vaan "varmuuden vuoksi"! Meillä kolme lasta ja heidän vaatteet menee pyykkiin silloin kun niissä on tahroja tai on jokin muu mielestäni oikea syy. Nyt kun nuorinkin on lähes vaipaton niin pyykkiä joutuu välillä hakemalla haeskelemaan, että saa koneen täyteen! Että siinä mielessä meille sopis se neljäskin...;)

  • Elles Janiel

   Olen oikeasti hämmästynyt, että miten perheessä voi tulla niin paljon pyykkiä, vaikka olisi suurikin perhe, että joka päivä pestään kolme koneellista, niin kuin parikin taisi kirjoittaa. Meillä on vain nelihenkinen perhe(lapset 3 ja 8), pian viisi henkinen, mutta pidän pyykkipäivän vain kerran kahdessa viikossa, jolloin pesen kaksi, joskus kolme koneellista(tummat/vaaleat/värilliset). Kolme koneellista mahtuu juuri ja juuri kuivumaan telineeseen kerralla.

   Meillä on pyykkikuilu kylpyhuoneesta kodinhoitohuoneen pyykkikaappiin, niin mies ja pojatkin saavat pyykit koriin saakka. Lapsilla on lisäksi huoneessaan pyykkikori, johon voi laittaa illalla alusvaatteet, sukat ja muut vaihtoon menevät. Kaikilla on kaapissa hylly, jossa on vähän käytetyt, joita voi sitten käyttää uudelleen. Esim, jos käy vieraita tai käyn elokuvissa, niin en nyt parin tunnin käytön jälkeen laita mekkoa pyykkiin.

   Sitten jonain toisena päivänä sen kahden vkon aikan tyhjennän kuivaustelineen sohvalle ja lajittelen pyykit jokaisen omiin pinoihin.

   Pyyhkeille on kylpyhuoneessa tangot ja koukut, joten laitan ne aamulla ensimmäisinä koneeseen kun on käyty suihkussa ja koneesta takaisin paikoilleen, niin ovat kuivat, jos haluaa illalla taas suihkuun. (pyyhkeet ovat valkoinen pyykkimme, tosi vähän muuta vaaleaa, jos jotain, niin pesen samassa)
   Kaapissa olevat pyyhkeet jääneet oikeastaan käyttämättä, kun laitettiin pyyhetangot uuteen taloon.

   Lakanat pesen ja kuivaan myös päivän aikana ja laitan usein samat takaisin sänkyyn. Välillä toki vaihdan huvikseni kuosia kaapista toisiin.

   Sekin kuulostaa muuten oudolta, miten pyykit voivat muka tarvita kuivausta toista viikkoa. Meillä on kerran entisessä asunnossa, kun pestiin liikaa pyykkiä kerralla, tullut jotenkin niin paljon kosteutta ilmeisesti, että kesti ehkä kolme päivää paksuimpien kuivua, mutta aina muuten kuivuvat päivässä, enkä laita edes aina kovin sileästi tai väljästi.

   Ehkä meillä on liikaa vaatteita, mutta jos kaikki vaatteet olisivat yhtä aikaa puhtaina, eikä osa pyykkikorissa ja osa kuivumassa, niin vain puolet mahtuisi kaappeihin, joten järjestelmä toimii siltäkin osin ;)

   • navettapiika

    Siis sinulla on pyykkipäivä kerran kahdessa viikossa jolloin kolme koneellista ja kuitenkin peset pyyhkeitä ja lakanoita melkein päivittäin, mitä minä en ymmärtänyt?
    Meillä pestään neljä koneellista pyykkiä joka ainut päivä. On kuivauskaappi, kuivausrumpu ja latokin ulkokuivaukseen ja tietysti kaksi pyykkikonetta, eikun kolme.
    Meillä on maatila ja seitsemän henkeä.Ja sitä pyykkiä tulee koko ajan. Lisä mausteena vielä kolme suurta koiraa.
    Että tällanen pyykkihelvetti täällä maalla, ja en ole tehokas tässä asiassa.


  • Elles Janiel

   Navettapiika: Siis kun aloitan sen pyykkipäivän laitan ekana aamulla valkoiset (pyyhkeet ja jos jotain muuta pientä) niin kuivuvat illaksi, en todellakaan joka päivä, mistä kummasta sen keksit, sitten värillset ja mustat tai erikseen jos paljon, mutta siis joo ton lisäksi varmaan kerran kuussa pesen lakanoita koneellisen, joten sanotaan nyt sitten, että kolmena päivänä kuussa pesen pyykkiä, neljänä jos pesen pyyhkeet useammin. Mutta siis vaikka nyt pesisin lakanat ja pyyhkeet lisäksi kahtena päivänä, niin on se mun mielestä 3-4 pyykkipäivää kuussa on aika vähän verrattuna siihen, että täällä useimmat sanovat pesevänsä joka päivä ja jopa useampia koneellisia, miehenikin ihemtteli, että kuinka pieniä koneita ihmisillä oikein on tai siis en tiedä, voi toki olla suurtalousmalleja, mutta jollei ole, niin sitten varmaan kannattais hankkia isompi kone, siis niiden joita jatkuva pyykkääminen rasittaa, toki jokainen saa pyykätä niin paljon kuin haluaa, mutta vastasin nyt lähinnä alun kysymykseen, kun kysyttiin käsittääkseni miten helpommalla pääsisi ja jos jatkuva pyykkäys rassaa, minusta on helpompaa pestä yhtenä päivänä kolme koneellista, kuin kolmena päivänä yksi ja joka kerta kuivata, lajitella, kaapittaa, mutta tämähän on täysin mielipidekysymys. Jos meillä olisi vaikkapa kuusi lasta(eli puolet enemmän ihmisiä, 8), niin varmaan sitten pesisinkin joka viikko yhtenä päivänä kolme koneellista.

  • gfndfn

   Meitä asuu täällä 6-8 ihmistä riippuen ajasta. Ja kun nuorin on 2v ja vanhin 16v niin kyllähän sitä pyykkiä riittää.
   Aiemmin rivarikämpässä kaikki oli vähän hankalaa. Oli pienempi kone, erittäin vähän kuivatustilaa ja lapsetkin jättivät vaatteitaan lojumaan kaikkialle.
   Nyt uuteen taloon hankittiin isompi pesukone, kellarin kodinhoitohuoneen yhteydessä on pyykinkuivatushuone, joka on varmaan paras keksintö ikinä. Ja pyykkikuilu ensimmäisen kerroksen kylppäristä tänne kellarin kodinhoitohuoneeseen on kanssa helpottanut hirveästi. Lapsetkin saa ne likaset vaatteensa huoneistaan raahattua aina aamulla alakertaan saakka ja pyykkikuilusta alas.
   Pestään pyykkiä kahdeksan tai kymmenen koneellista viikossa, suunnilleen joka toinen päivä.
   Kodinhoitohuoneessa on jokaiselle perheenjäsenelle oma puhtaan pyykin kori, jonka jokainen (paitsi 2-vuotias) saa itse hakea alhaalta ja asetella vaatekaappiinsa ja palauttaa kori takaisin kodinhoitohuoneeseen. Teinit myös auttavat muuten pyykkihuollossa, laittelevat pyykkiä kuivumaan ja lajittelevat koreihin kuivia puhtaita pyykkejä pyytämättä.

  • Sarian76
  • onkotalouskunnossa

   Missä olette töissä kun lapsia teillä tuntuu olevan yli tarpeen ,minkälaisilla tuloilla näitä lapsilaumoja elätätte?

  • yhdekaäskymmenestä

   Miten pyykkihuolto toimii perheessä , jossa on kymmenen lasta ?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Hannu lupailee kertovansa faktaa!

   Hannu oli ilmeisesti tyytymätön eksänsä Martinan antamaan haastatteluun Me Naisissa ja avautui puoliltaöin stoorissaan. Kuvassa Rambo pentu ja tekstiä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   305
   4744
  2. Sanna Ukkola: " Päivi Räsänen tuomiolla, Isis-naiset vapaina. Mitä ihmettä?"

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1c17b3d7-cced-47fe-8c55-858ccb9e24dc Suomi on järjetön maa.
   Maailman menoa
   553
   3215
  3. Me Naiset: Martina Aitolehti on ekaa kertaa aikuisiällä sinkku - Suhde Pikkarambo Pikkaraiseen ohi

   Yrittäjä ja somepersoona Martina Aitolehti on elämässään uuden edessä, kun parisuhde on päättynyt. Sinkkuus: uhka vai mahdollisuus… https://www.suomi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   2562
  4. Metsävaanija Adrian Rothermel

   Iltalehdessä hymisteltiin tätä Suomeen tuotettua pedofiilia. Oli saanut alennusta tuomioon ilmoittautumalla itse, kyseessä kuitenkin itsekkäät syyt,ei
   Laki ja rikos
   18
   2326
  5. Rita ja Aki Manninen päästävät "köyhät" ökykotiinsa: Hulppeat terassit, saunaosasto, uima-allas...

   Rita Niemi-Manninen ja Aki Manninen päästävät kamerat kotiinsa Rikkaat ja rahattomat tv-sarjassa. Ja kyllä heillä onkin totta tosiaan hulppeat tilat..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   34
   1859
  6. Martinasta hieno haastattelu Me Naiset -lehdessä

   Hieno haastattelu kauniista Martinasta. Jos hän olisi sotkeentunut huumeisiin tai rahanpesuun ja ollut vankilassa niin tuskinpa tekisivät haastattelua
   Kotimaiset julkkisjuorut
   331
   1685
  7. Suomessa vahvin talouskasvu sitten 1980-luvun lopun

   Kertoilee finanssitalo OP. Eläköön vasemmistohallitus! https://yle.fi/uutiset/3-12286727 "kokonaistalouden mittareilla elämme vuosina 2022–2023 vah
   Maailman menoa
   250
   1111
  8. Lestadiolaisten syrjintä

   Kellään kokemusta lestadiolaisten tekemästä syrjinnästä? Syrjivät jo pelkästään uskonnon takia. Muut ovat heille vihollisia, jos ei heihin kuulu. ht
   Oulu
   133
   1045
  9. Meidän välillä oli yhteys

   Tunsimme sen molemmat, eikö niin mies? En epäile, ettenkö olis ollut sun mielessä useamman kerran. Mitä tapahtui, kun kylmenit? Mun tunne sua kohta
   Ikävä
   51
   983
  10. PIKKARAMBO LUE TÄMÄ!

   Nyt kun Martina on tehnyt ikävän tempun, ja eronne jälkeen antanut haastattelun Menaiset lehteen, jossa on kertonut yksityisiä asioita suhteestanne, t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   82
   888
  Aihe