Inspiraatio hukassa

mortalinstruments

Olen kauan haaveillut että kirjoittaisin kirjan. Pidän kirjoittamisesta ja oon siinä hyväkin, mutta en vaan siis millään keksi mistä voisin kirjoittaa. Kaikki ideat on ollut ihan tylsiä ja tehty jo. Jotain nuorille tarkoitettua fantasiatyylistä haluan kirjoittaa. Muut ulottuvuudet, enkelit ja demonit kiinnostavat todella paljon, ja myöskin haluaisin sijoittaa tarinan nykyaikaan. Mutta kaikki sellaiset on tehty jo.. Mitään omaperäistä juonta en keksi. Voisiko joku vähän helpata? Mistä saisin inspiraatiota tai onko teillä auttavia kommentteja? :)

8

1872

  Vastaukset

  • vampyyritkin ovat kiva aihe mutta ne on jo varmaankin kulutettu loppuun, samoin ihmissudet :(

  • 1. Kirjan kirjoittaminen on tuskaa ja armotonta työtä, joka palkitsee kirjoittajansa vasta kirjoittamisen alettua tai sen loputtua. Ei koskaan sitä ennen. Ideointi on haaveilua, ei kirjoittamista. Ideoinnista tulee kirjoittamista vasta kun ideat kirjoitetaan paperille tai koneen muistiin. Siispä ala kirjoittaa ideoita muistiin.

   2. Fantasiaa kirjoittaessa kannattaa lähteä olettamuksesta, että et voi kirjoittaa mitään tai mistään, mitä ei olisi jo kirjoitettu. Nykykirjailijan kannattaa yhdistää jo olemassa olevia tarinoita uudella, omaperäisellä tavalla. Unohda täysin orginaalit ajatukset, niitä ei noin vain keksitäkään. Jokainen kirjailija haluaa kirjoittaa orginaalin tarinan, joten täysin uusia ideoita alkaa olla äärimmäisen hankala keksiä. Tolkienin Taru sormusten herrasta perustui pitkälti olemassa olleiden asioiden kierrättämiseen uudella tavalla.

   3. Kuinka orginaali-idea keksitään? "Helpoin" tapa on lähteä aivan toisesta näkökulmasta liikkeelle. Jos kirjoitat fantasiaa, ota talouslehti, sisustuslehti tai vaikkapa tiedelehti käteen. Älä koske kepilläkään fantasiakirjoihin tai fantasia-aiheisiin kirjoituksiin tai elokuviin. Jos haet orginaalia ideaa, et löydä sellaista fantasiasta; ne ideathan ovat jo käytössä! Siispä lähde jostain hyvin yllättävästä liikkeelle, vaikkapa pörssikursseista. Miten pörssikurssit voisivat liittyä fantasiamaailmaan? Voisiko fantasiamaailman kaupankäynti perustua maagisille pörssikursseille, joita kerätään ympäri kuningaskuntaa? Voisivatko velhot kerätä taikakeinoin valtakunnan "pörssikurssitietoja"? Voisiko jokin maaginen kenttä "vainuta" kaupankäynnin tai tavaroiden arvon, niin että sitä voitaisiin käyttää hyödyksi fantasiamaailman kaupankäynnissä? Tai voisiko taikuus "määritellä" maagisina käyrinä jonkin asian arvoa, jota voidaan myydä ja ostaa? Tai kenties kyseessä ei olekaan velho vaan ihan uudenlainen ammatinharjoittaja: velho pörssimeklari=velhomeklara eli melklamaagi tms.. Mitä tällainen ammattilainen voisi tehdä ja mihin hän voisi päästä?

   Tarinan mahdollinen juoni: Nerokas melklamaagi on keksinyt keinon, kuinka kaapata osan kuningaskunnan kaupankäynnistä itselleen. Suunitelma kuitenkin räjähtää käsistä, kun kuningaskunnan koko "pörssi" tulee vahingossa meklamaagin omistukseen. Kuningaskunnan talous kaatuu, ja meklamaagi joutuu syytteeseen. Tarina kertoo siitä, kuinka meklamaagi selviää syytöksistä ja kuinka hän pelastaa kuningaskunnan vararikolta ja samalla vieraan valtakunnan valloitusyritykseltä.

   Eli tällä tavoin orginaaleja ideoita voi kehitellä. Ne eivät suinkaan lähde tunnetuista fantasiaelementeistä vaan fantasian ulkopuolelta. Orginaali-idea tuo jotakin uutta fantasiakirjallisuuteen. Tuo tuo uusi tulee jostain genren ulkopuolelta. Mielikuvituksellista aloitusideaa kannattaa muokata, kunnes se tuntuu hyvältä, jolloin se implementoidaan fantasiatarinaan sopivaksi. Jos alkaisin kirjoittaa tarinaa tuosta ideasta, ottaisin toki muitakin orginaaleja ideoita mukaan, että tarinasta tulisi todella omaperäinen, mitä lukijat ehkä haluaisivat lukea ja mistä he voisivat innostua. Eli hulluista ja mielikuvituksellisista ideoista kannattaa lähteä liikkeelle ja niitä tulee muokata omaperäisellä tavalla että niistä tulisi alkuperäisiä ideoita.

   Toiset orginaali-ideat toimivat ja menestyvät, toiset eivät.

   Toivottavasti tästä oli apua ideointiin.

   • Oikeassa. Mä kirjoitan tuollasia.


  • Minua kiinnostaisi lukea tarina, jossa tekniikka ja taikuus nivoutuvat osaksi samaa kokonaisuutta. Monen arkikokemushan on että tietokoneet ovat niin mutkikkaita että ne ovat kuin henkimaailman hommia - entä jos ne ovatkin? Ja kääntäen, entä jos perinteisemmät henkimaailman hommat voisi analysoida tieteellisesti mikroskoopilla, ja siten hallita niitä uudella tavalla? Kyseessä olisi siis täysin anti-harripottermainen asetelma, jossa tekniikka ja taikuus ovat saman asian kaksi puolta, eivät suinkaan vastakkaisia lähestymistapoja.

  • Tulee vähän myöhässä viestiketjuun mutta eikös periaatteessa tekniikka-taikuus -ideaa käytetty jo eoin colferin artemis-kirjasarjassa keijujen taikuus ja nykytekniikka sekoituksena?

  • Mä saan joskus inspiraatiota unista. Omista tai muiden unista. Tai kyseisestä aiheesta.

  • Itse sain inspiraation unesta. Laitoin ajatukset paperille ja siitä se koko asia sitten levis yheks helkkarin isoks kokonaisuudeks minkä toivon joskus saavani valmiiks.

   Ahmi fantasiakirjoja/elokuvia ja kehitä niille tarinoille erilainen loppu, miten sinun mielestäsi olisi homma toiminut paremmin.

   Jonkun ajan kuluttua olet muuttanut monia tarinoita omanlaiseksi, ehkä saat niistä nivottua yhteen ihan oman tarinasi. Palanen sieltä, palananen täältä ja pikku hiljaa alat luomaan omaa tarinaasi.

   Kokeile myös vain kuunnella elokuvien musiikkia/mahtipontista klassissta musiikkia. Musiikki saattaa iskeä sinuun ja luoda mieleesi kuvan jostain tapahtumasta.

  • Kysy 3-5 ihmiseltä mitä heille tulee ensimmäisenä mieleen ja sitten koita niistä saada jotain aikaiseksi... :)

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin linja ihmetyttää maailmalla

   "– Tämä on hullu kokeilu 10 miljoonalla ihmisellä. Kertokaa edes, miksi teemme tämän. Minusta tuntuu tällä hetkellä, että meitä johdetaan kuin lammasl
   Maailman menoa
   300
   9546
  2. Suomalaisten eristäytyminen näkyy jo koronatartuntatilastossa

   Hyvä juttu. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/be78bc0b-4a82-4fd2-a82b-15ffa09761da
   Maailman menoa
   146
   6460
  3. Hesburgerin omistaja vaatii valtiota korvaamaan

   kaikki liiketappionsa koronavirustilanteessa eli riihikuivaa rahaa heti. https://www.iltalehti.fi/talous/a/ca6b4409-671c-4de2-b1d0-ad8d511d043c
   Maailman menoa
   231
   1257