Valurautapannun rasvapoltto epäonnistuu

rasvapolttelija

Mistä johtuu, että valurautapannun rasvapoltto ei onnistu? Ongelmia on kaksi. Ensimmäinen on, että rasvapolton jälkeen pannun pinta muuttuu erittäin tahmeaksi. Siinä missä uuden kaupasta ostetun pannun pinta oli kohtalaisen liukas vaikka sormella kokeiltaessa, on pinta rasvapolton jälkeen niin tahmea, että sormi ei meinaa liukua pinnalla ollenkaan.

Toinen ongelma on, että jokusen paistokerran jälkeen rasvapoltettu pinta alkaa irrota. Se irtoaa kuumennuksen yhteydessä pieninä mustina murusina ruokaan. Muutaman kerran kuluttua pannulla on selkeitä röpelöisiä alueita, joista rasva on jo oleellisesti irronnut.

Olen kokeillut kahdella eri valurautapannulla ja useilla eri ohjeilla. Viimeisintä ohje oli Hackmann Brasserie -pannulle, jossa neuvottiin sivelemään rasva pannulle ja kuumentamaan levyllä keskilämmöllä puoli tuntia. Käytin Muurikkasilavaa, jonka ohjeissa sanottiin, että rasvaa hierotaan pannuun, kuumennetaan, ja kuumennuksen jälkeen ylimääräinen rasva pyyhitään pois.

Tein ohjeiden mukaan, mutta nyt on pannun pinta taas erittäin tahmea. Jotakin vain teen väärin, mutta en tajua, mitä.

72

37833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hiilihankomies

      Käytä kovempaa lämpöä

      • Anonyymi

        Kannattaa kokeilla rasvanpolttoa uunissa ja todella ohut kerros rasvaa. Jos käytetään rasvapolttoon silavaa, kuumennetaan pannu 250 asteisessa uunissa puoli tuntia. Jos taas käytetään rasvapolttoon ruokaöljyä, kuumennetaan astiaa 150 asteisessa uunissa 1-2 tuntia. Käytetty rasva vaikuttaa siihen, mikä on sopiva lämpötila ja aika.


      • Anonyymi

        Rasvaa ja pihvi sinne/,juusto


    • VALURAUTA ON HYVÄ

      POLTA KUNNOLLA VANHA LIKA POIS JA SEN JÄLKEEN KUNNOLLA IMUTTAEN RASVAA HUOKOSET TÄYTEEN NIIN KÄYTÖSSÄ VAIN PARANEE, MUTTA SE VANHA KARSTA ENSI N KUNNOLLA POIS.

    • hoodee

      Valurauta rules! Tänäänkin sai taas panulla nauta kyytiä, nam!

      Rasvapolttoon tarvisin vinkkejä. Minulla on Ronabin valurautainen paistinpannu missä on puukahva. Yritin poistaa kahvaa mutta se niin tiukassa että meinaa hajota kun yritän poistaa sitä. Voisinko siis laittaa pannun kahvan kanssa uuniin rasvapolttoa varten? Miten paljon puu kestää lämpöä?

    • aito seppä

      Vanhasta pannusta pitää ensin polttaa lika pois, niinkuin jo todettiinkin. Se lika palaa vasta siinä 600c paikkeilla, eli pannun on oltava punainen.
      Tämän lämmön voi saavuttaa esim. leivinuunin hiiloksella tai kunnon kaasupolttimella. kun pannu on punainen, sitä harjataan vielä teräsharjalla, jotta karsta lähtee irti. Tämän jälkeen pannun annetaan jäähtyä sinne 22c pintaan jolloin se rasva voidaan levittää pannulle.

    • öljyllä hyvä tulee

      Hehkuttamalla lähtee vanhat möhnät ja pannu on valmiina rasvapolttoa varten. Toiseksi on tärkeää, että öljyä on pannulla tasaisesti. Rasvapoltossa astia kuumennetaan niin kuumaksi, että pannussa oleva öljy täyttää valuraudan huokoset. Tarkoituksena ei ole polttaa öljy pohjaan! Jos sulla on rasvapolton lopputloksena mustaa pannun pohjalla ja se musta sieltä irtoaa murusina, sulla on ollut ihan liian paksu kerros rasvaa rasvapoltossa. Silavalla ei onnistu, kuin vuosikymmenet maatilaa pyörittäneet emännät - mä käytän suosiolla rypsiöljyä ja teen sillä useamma ohuen kerroksen.
      Onko sulla siis puukahva siinä pannussa? Ellei ole, voit tehdä rasvapolton uunissa. Mä ostin ihan rasvapoltin käytännöllisyyttä silmälä pitäen rosterikahvaisen pannun, että sen voi viskasta minne vaan ja kestää kyllä. Pannu on tollanen http://www.maypoint.fi/skeppshult-valurautapannu-kahva-rst-eri-kokoja-p-770.html

      • ...

        Tee näin, hankaa moneen kertaan astianpesuaineella ja karhunkielellä.
        Sitten kuivaat ja laita ohut kerros hiukan kalliimpaa oliiviöljyä. Koska se ei käryä kuten halvat.
        Tunti 200 asteessa.
        Harvalla taitaa olla mahdollisuus nuotiohehkutukseen.


      • ...

        Miten se rypsiöljy pitää levittää että saa niin ohuen öljykerroksen ja mikä on tarkka ohje onnistumiselle? Pitääkö levy olla täysillä ja kuinka kauan pannua kuumennetaan?
        Jos tarkoituksena on vain täyttää ne huokoset niin miksi pitää useamman kerran tehdä sama, eikö luulis jo yhellä kerralla huokoset täyttyvän?
        Itse myös tein rasvapolton ja musta pohja tuli. Täytyy sanoa että eipä tarttunut kiinni, mutta heti pestessä irtosi sitä mustaa. Mitähän tolle nyt tekis... Pikkasen epäilen rypsiöljyä tuossa hommassa. Oisko sittenkin silava parempaa?


      • Anonyymi
        ... kirjoitti:

        Miten se rypsiöljy pitää levittää että saa niin ohuen öljykerroksen ja mikä on tarkka ohje onnistumiselle? Pitääkö levy olla täysillä ja kuinka kauan pannua kuumennetaan?
        Jos tarkoituksena on vain täyttää ne huokoset niin miksi pitää useamman kerran tehdä sama, eikö luulis jo yhellä kerralla huokoset täyttyvän?
        Itse myös tein rasvapolton ja musta pohja tuli. Täytyy sanoa että eipä tarttunut kiinni, mutta heti pestessä irtosi sitä mustaa. Mitähän tolle nyt tekis... Pikkasen epäilen rypsiöljyä tuossa hommassa. Oisko sittenkin silava parempaa?

        Vanha ketju, mut jos joku eksyy:
        Millä ap pesee valurautapannun? Ei missään nimessä pesuaineita, kuuma vesi ja karkea merisuola käyttöjen välissä riittää.
        Ja täällä olevien hyvien ohjeiden mukaan rasvapoltto ajoittain.


    • kovanaama

      Jo on harmit joillakin, noista ei tarvii kärsiä kun siirtyy nykyaikaan, tefloniin ja keraamiseen aikakauteen. Se on nääs nykyaikaa käyttää kunnon pannuja, tefloneita tai keraamisia, kuka noita vasaran korvikkeita enää käyttää.

      • pannu pannu

        Ei niillä tefloneilla vaan saa niin hyvin ja hyvää ruokaa onnistumaan kuin kunnon rautapannulla.


      • TerveenJäljillä

        Teflonista irtoaa liikaa myrkyllisiä vesi- ja rasvaliukoisia kemikaaleja. Siksi teräs- tai valurautapannu.


      • Anonyymi

        Minulla on lääkäriltä saatu ohje käyttää valurautapannua koska olen kärsinyt anemiasta. Rasvapoltto on helppo homma, ei ole koskaan mennyt pieleen. Reilusti silavaa ja hiilillä niin kuumaksi kuin saa. Ei jää mikään kiinni ja pinta on liukkaampi kuin yksikään nykypannu.


    • vaarallinen vempain

      Laki saisi kieltää valurautapannut. Vanhalla härskiinytneellä rasvalla hangataan jotain ristuksenaikaista pannua ja koko suku on ruikulilla kun yksi seppä luulee osaavansa rasvapolton, vaikkei ymmärrä ruoanlaitosta paskaakaan. Loppuillasta kun se otetaan tappeluvälineeksi on henki poijes heti. Teflonpannulla ei tule kun sarvi otsaan.

      • rautaa hellalle

        Höpö, höpö! Et näytä tietävän mitään ruoanlaitosta ja ruoanlaittovälineistä.

        Valurautapannua eivät voita mitään teflon- yms. lelut, jotka eivät edes kestä paria vuotta pitempään, vaikka kuinka muovilastoja käyttäisi.

        Jos teflonpannulle heittää pari kohtuullisen kokoista pihviä, sen lämpötila tipahtaa ja pihvit saakin keittää paistamisen sijasta.

        Eikä sitä teflonpannua edes pysty kuumentamaan kunnolla, kun se muutaman kerran jälkeen vääntyy.

        Ei sovellu muuhun kuin soossiruokien tekemiseen.


      • Anonyymi

        Teflon on erittäin vaaralliseksi luokiteltava ruoanlaitossa. Yle areenassa on dokumentti ; Teflonin kirous. vahingoittaa perimää eli dna: ta


      • Anonyymi

        Kiitos, tämän seurauksena siirryin kokonaan pois pinnoitetuista pannuista ja ostin de Buyerin hiiliteräspannun. Rasvanpoltto tällä hetkellä käynnissä, siksi löysin tämä iänikuisen juupas/eipäs-keskustelun.


    • kokeiluna

      Rasvapolto onnistuu parhaiten kaasulämmön päällä.

      Lämpöä pitää olla reilusti ja entinen töhnä (varsinkin se palanut ja sittaantunut rypsiöljy!) on saatava pois. Vaikka karhunkielellä, kesämökin rantahiekalla tai miten vaan. Tiukassa se toki on, mutta pois se on saatava.
      En kuitenkaan suositele hiomaan millään hiekkapaperilla tai rälläkällä!

      Ja sanoipa kuka tahansa uusavuton mitä tahansa rypsiöljyn terveellisyydestä,

      NIIN VAIN ELÄINRASVA KELPAA RASVAPOLTTOON!

      Anteeksi huutaminen, mutta näin vain on.

      Olen hyvin harmillisesti huomannut, että joka palstalla joku neuvoo aina, että vaikkapa rypsiöljy olisi sopivaa valurautapannujen rasvapolttoon!

      Rasvapoltoon ei koskaan käy mikään kasvirasva! Vaikka se olisi miten terveellistä.

      Kasvirasvoista rypsiöljy on oikeastaan pahinta, sillä lämmönkestostaan huolimatta se(kin) hapettuu kuumassa melkein vernissan kaltaiseksi tahmaksi, joka antaa pinnalle kyllä kauniin (säilytys)pinnan, mutta se ei ehkäise tarttumista niin kuin oikea eläinrasvalla poltettu heiman sinisävyinen rasvapolttopinta.

      Vain eläinrasvojen kanssa valurauta muodostaa sen oikean kemiallisen yhdisteen, joka antaa kunnolla tarttumattoman pinnan. Kemiallisesti syntynyt yhdiste on liukkaudeltaan melkein kuin teflonia.

      Silavan tehon huomaa jo siitä, kuinka tummunut ja sittaantuneen töhnäkerroksenkin omaava kuuma pannu kirkastuu ja metalli tavallaan kirkastuu ja "sinistyy", kun sitä pyyhkii silavalla.

      Silava melkeinpä tuntuu liuottavan pinnassa olevat epätasaisuudet ja tummumat pois.
      Pannun vain pitää olla kuuma. Mutta EI hehkuva! Silloin silavakin palaa ja jää karstaa pintaan.

      Kasvirasvoista jää toki rasvainen ja rasvankiiltoinen pinta, joka ei ole ollenkaan oikea rasvapolttopinta.

      On harmillista, että joka monilla palstoilla jatkuvasti levitetään täysin väärää tietoa nykyajan uusavuttomille ihmisille. Rypsiöljy on salaattiin, ei pannulle!

      Ja kun ihmiset eivät enää osaa huoltaa pannujaan, niin siitä oppineena kauppiaat eivät enää pidä silavaa myynnissä.

      Taas kesän kynnyksellä huomasin, että nykyään silavaa ei enää saa yhtään mistään. Ennen sitä sentään oli ainakin Prismoissa, "osuuskauppaväki" kai tietää asioista enemmän kuin kaupunkilaiskauppaketjut.. Mitenkään mainostamatta tai tuomitsematta.

      Valmiissa "tuotteistetussa" silavavalmisteessakin (tuubissa myytävä Muurikka) on myös rypsiöljyä mukana, eli sekään ei ole hyvää. Harmi.

      • ei osaa

        Hyvä että on vahvoja mielipiteitä, mutta kaapista löytyy noin 10v käytettyä ja aina oliiviöljyllä polteltua valurautakalustoa, jota ei ole kertaankaan "välipuhdisteltu". Ei tartu, ei irtoa töhnää ruokaan, ei ole tahmea ja pinta on muutenkin kuin teflonia...

        ...mutta ilmeisesti en sitten vaan osaa edes polttaa ruokaa pohjaan kun kerta oliiviöljyllä ei voi rasvapolttaa.

        Niille joita asia kiinnostaa oikeasti kannattaa katsoa youtubesta videoita vaikkapa hakusanoilla "carbon steel pan seasoning", joista ainakin eräässä Ameriikan setä kertoo ja näyttää miten homma tehdään kunnolla (...eli siis hiiliteräkselle tehdään täysin sama prosessi kuin valuraudalle).

        Tiiviisti:
        1. sopivaa suolatonta rasvaa puhtaalle pannupinnalle,
        2. pyyhitään kerros mahdollisimman ohueksi kerrokseksi esim. talouspaperilla,
        3. pannu levylle ja levy kuumaksi kunnes savuaa,
        4. hetki savutusta ja pannu veke kylmenemään.

        Tämän kun toistaa videon ohjeen mukaan 11. kertaa niin pinta on täydellinen - omalla kokemuksella noin viitisen kertaa riittää tasaiseen lopputulokseen. Huoltona kokkauksen jälkeen nopea pesu harjalla veden alla, paperilla mahdollisimman ohut kerros öljyä pannun pintaan koko alalle, pannu jälkilämmölle levylle pönöttämään ja ukko syömään täydellistä pihviä...


      • Raswaa koneeseen

        Käytössä on puukahvainen Rönnebyn valurautapannu, joka pitäisi rasvapolttaa kera silavan. Puukahvaista vain ei saa laittaa uuniin. Voiko rasvapolton suorittaa myös sähkölieden päällä kuutoslämmöllä?


      • Onnistuu...
        Raswaa koneeseen kirjoitti:

        Käytössä on puukahvainen Rönnebyn valurautapannu, joka pitäisi rasvapolttaa kera silavan. Puukahvaista vain ei saa laittaa uuniin. Voiko rasvapolton suorittaa myös sähkölieden päällä kuutoslämmöllä?

        ...hyvin ja paras lopputulos tuntuu tulevan seuraavaa videota/ohjetta mukaillen muutamalla polttokerralla:
        http://www.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4

        Itse olen aina käyttänyt oliiviöljyä, kun ei ole sattunut olemaan kaapissa silavaa ja hyvin tuntuu pannut sillä pelittävän. "Uunipolttoa" en ole koskaan testannut, kun myös omissa pannuissa on puukahvat ja toisaalta olen halunnut varmistaa että pannusta tulee kerralla hyvä.

        Viime aikoina tosin valuraudat ovat pysyneet kaapissa ja olen käyttänyt lähinnä suurehkoa rosteria kaikkeen, mutta siihen sitten taas on omat muut syynsä...


      • Eetla2

        Kuka nyt ylipäätään mitään rypsiöljyä ruuanlaitossa käyttää. :D Se on koneöljyä. Voita sen olla pittää. Ja ennemmin oliiviöljyä, ku jotain rypsikuraa.


      • Anonyymi
        Eetla2 kirjoitti:

        Kuka nyt ylipäätään mitään rypsiöljyä ruuanlaitossa käyttää. :D Se on koneöljyä. Voita sen olla pittää. Ja ennemmin oliiviöljyä, ku jotain rypsikuraa.

        Jos ei voita käytä niin rypsiöljy parhaita, ei anna juurikaan sivumakuja kuten muut öljyt ja kestää kuumuutta. Käytän usein puoliksi juoksevaa rasvaa ja rypsiöljyä, mutta pelkkä rypsiöljy kävisi hyvin, tuossahan on näköjään auringonkukkaöljyäkin, huonointa rasvaa.


      • Anonyymi
        ei osaa kirjoitti:

        Hyvä että on vahvoja mielipiteitä, mutta kaapista löytyy noin 10v käytettyä ja aina oliiviöljyllä polteltua valurautakalustoa, jota ei ole kertaankaan "välipuhdisteltu". Ei tartu, ei irtoa töhnää ruokaan, ei ole tahmea ja pinta on muutenkin kuin teflonia...

        ...mutta ilmeisesti en sitten vaan osaa edes polttaa ruokaa pohjaan kun kerta oliiviöljyllä ei voi rasvapolttaa.

        Niille joita asia kiinnostaa oikeasti kannattaa katsoa youtubesta videoita vaikkapa hakusanoilla "carbon steel pan seasoning", joista ainakin eräässä Ameriikan setä kertoo ja näyttää miten homma tehdään kunnolla (...eli siis hiiliteräkselle tehdään täysin sama prosessi kuin valuraudalle).

        Tiiviisti:
        1. sopivaa suolatonta rasvaa puhtaalle pannupinnalle,
        2. pyyhitään kerros mahdollisimman ohueksi kerrokseksi esim. talouspaperilla,
        3. pannu levylle ja levy kuumaksi kunnes savuaa,
        4. hetki savutusta ja pannu veke kylmenemään.

        Tämän kun toistaa videon ohjeen mukaan 11. kertaa niin pinta on täydellinen - omalla kokemuksella noin viitisen kertaa riittää tasaiseen lopputulokseen. Huoltona kokkauksen jälkeen nopea pesu harjalla veden alla, paperilla mahdollisimman ohut kerros öljyä pannun pintaan koko alalle, pannu jälkilämmölle levylle pönöttämään ja ukko syömään täydellistä pihviä...

        Minä taas sain tuollaisen 20 vuotta vanhan pannun vanhemmiltani jota ei oltu koskaan huollettu. muistan kuinka käytin sitä itsekin lapsena ja kaikki jäi siihen kiinni. Sitten se jäi kaappiin kun hommasivat tefloneita ja muita hirvityksiä. Sain tuon valurautaisen kun muutin pois ja ihmettelin sen epätasaista pintaa. Pihalle nuotio ja polttelin sitä puolipäivää ja lopulta akkukoneella ja harjapäällä koko pannu puhtaaksi. Siinä oli varmasti koko sen käyttöiän lika pinnassa. Sitä oli valehtelmatta puoli senttiä pinnalla ja toiset pohjassa. Pohjasta tuli esiin logo "Wärtsilä".

        Nyt olen sitä huoltanut rasvapoltoilla ja kerran vuodessa poltan sen kunnolla ja akkukoneella kaikki karsta pois. Suosittelen ehdottomasti huoltamaan pannua kunnolla.


    • KuupanPekka

      Kuka enää nyky teflon-aikana käyttää jotain valurautapannuja. Poltetaan rasvat kiinni korkeella lämmöllä ja sen jälkeen on aina ruokaa laittaessa karsigoneenit ruoassa ja suonissa. Syöpäkuolema vuosien päässä vain.

    • Tundran mamma

      Onnistuu se rypsiöljylläkin. Lämpöä vain 150 ja 30 minuutista tuntiin uunissa.

      Valurautaa ei voita mikään, kun sen vain lämmittää levyllä ennen kuin alkaa ruokaa laittamaan. Ei tartu mikään pohjaan. Maailman paras lettupannu on valurautaa.

    • loistava pannu

      Sama ongelma oli kirpparilta hankitun paistinpannun kanssa, mutta lähti korjaantumaan sen jälkeen kun vanhan karstan sai ensin poistettua jos jonkinmoisella konstilla. Polttoa suoritin uunissa ja muutamia kertoja kuumentamalla levyllä, alkuun pinta jäi epäilyttävän kirjavaksi, eikä semmoiseksi hienon mustaksi kuin ehkä olisi olettanut. Se ongelma on kuitenkin korjaantunut ajan kanssa itsestään ja olennaista siinä, että käytössä pannua ei pestä millään pesuaineella, vaan kuumalla vedellä huuhtelemalla tai pelkästään paperilla pyyhkimällä.

    • siellä palaa

      Ainut oikea paikka valurautapannulle on sulattamo.

      • burnburnburnburn

        nooh, ymmärän ongelmasi ja otan osaa, ei meistä kaikki vaan osaa :( mutta jos oikein yrität niin kyllä se siitä !


      • kelpaa paistella
        burnburnburnburn kirjoitti:

        nooh, ymmärän ongelmasi ja otan osaa, ei meistä kaikki vaan osaa :( mutta jos oikein yrität niin kyllä se siitä !

        Heittäkää jo ne varavasaranne hitolleen ja ostakaa nykyaikainen erittäin hyvä ja toimiva keraaminen paistinpannu.


      • Keraaminen
        kelpaa paistella kirjoitti:

        Heittäkää jo ne varavasaranne hitolleen ja ostakaa nykyaikainen erittäin hyvä ja toimiva keraaminen paistinpannu.

        Kyllä on vasaran korvike heitetty mäkeen jo yli kymmenen vuotta sitten, nykyisin tosiaankin on keraaminen pannu, kovanaama oli tässä välillä, parempi sekin kuin vasara, nyt ei tarvii taistella.


      • Pinnoitteista
        Keraaminen kirjoitti:

        Kyllä on vasaran korvike heitetty mäkeen jo yli kymmenen vuotta sitten, nykyisin tosiaankin on keraaminen pannu, kovanaama oli tässä välillä, parempi sekin kuin vasara, nyt ei tarvii taistella.

        Keraamiset pinnoitteet, kuten kaikki muutkin ihmeaineet kukkivat pannusta viimeistään parissa vuodessa irti jos ruokaa tulee tehtyä yhtään säännöllisesti. Lisäksi jo muutamassa kuukaudessa pinnoitteen tarttumattomuus on vain kaunis muisto uudesta. Hyvän valurautaisen, rosterin tai hiiliteräksisen pannun, joka on käytännössä ikuinen saa muutamalla kympillä ja kun niitä osaa käyttää edes lähelle oikein, niin ei niihin mikään jää kiinni...

        Tietysti jos haluaa vuoden-parin välein maksella reippaan 100-150 euroa Sveitsin timantista tai Pohjoispannusta, niin antaa mennä vaan. Ihan viimeistään vuoden päästä molemmat tahmaa enemmän kuin hyvin hoidetut pinnoittamattomat ja parin vuoden päästä pinnoitteesta tulee mukava lisämauste kun se kukkii irti ruokiin...

        Kokonaan toinen juttu on sitten erilaisten pannujen soveltuvuuserot erilaiseen ruoanlaittoon, mutta siitä minä en "turistina" niin paljoa sitten ymmärräkään. Suosittelen valuraudan lisäksi testaamaan vaikkapa helposti saatavilla olevaa Ikean rosterista pannua ja hiiliterästä, niin sen jälkeen kalliit pinnoitetut pannut tulee käärittyä rullalle roskiin (...ohjevideoita löytyy mukavasti netistä). Satunnaiseen väsäilyyn jollain haastavammalla ruoka-aineella Lidlin, Ikean tai jonkun muun suuremman ketjun edulliset pinnoitetut ovat erittäin hyvä ja riittävän laadukas vaihtoehto.


      • kuin uusi
        Pinnoitteista kirjoitti:

        Keraamiset pinnoitteet, kuten kaikki muutkin ihmeaineet kukkivat pannusta viimeistään parissa vuodessa irti jos ruokaa tulee tehtyä yhtään säännöllisesti. Lisäksi jo muutamassa kuukaudessa pinnoitteen tarttumattomuus on vain kaunis muisto uudesta. Hyvän valurautaisen, rosterin tai hiiliteräksisen pannun, joka on käytännössä ikuinen saa muutamalla kympillä ja kun niitä osaa käyttää edes lähelle oikein, niin ei niihin mikään jää kiinni...

        Tietysti jos haluaa vuoden-parin välein maksella reippaan 100-150 euroa Sveitsin timantista tai Pohjoispannusta, niin antaa mennä vaan. Ihan viimeistään vuoden päästä molemmat tahmaa enemmän kuin hyvin hoidetut pinnoittamattomat ja parin vuoden päästä pinnoitteesta tulee mukava lisämauste kun se kukkii irti ruokiin...

        Kokonaan toinen juttu on sitten erilaisten pannujen soveltuvuuserot erilaiseen ruoanlaittoon, mutta siitä minä en "turistina" niin paljoa sitten ymmärräkään. Suosittelen valuraudan lisäksi testaamaan vaikkapa helposti saatavilla olevaa Ikean rosterista pannua ja hiiliterästä, niin sen jälkeen kalliit pinnoitetut pannut tulee käärittyä rullalle roskiin (...ohjevideoita löytyy mukavasti netistä). Satunnaiseen väsäilyyn jollain haastavammalla ruoka-aineella Lidlin, Ikean tai jonkun muun suuremman ketjun edulliset pinnoitetut ovat erittäin hyvä ja riittävän laadukas vaihtoehto.

        Ai että 100-150 euroa, riittää vähempikin oikeaan paistinpannuun.

        http://www.prisma.fi/tuotekuvat//large/71/cmld7mrp69bvqxt5.jpg

        Itselläni on tuollainen ollut toista vuotta ja en kyllä halua mitään vasaraa tuon tilalle.

        Ja mitä tulee noihin "bilteman" halpiksiin , eihän ne kelpaa edes verkonpainoksi.


      • ...ehkä hetken
        kuin uusi kirjoitti:

        Ai että 100-150 euroa, riittää vähempikin oikeaan paistinpannuun.

        http://www.prisma.fi/tuotekuvat//large/71/cmld7mrp69bvqxt5.jpg

        Itselläni on tuollainen ollut toista vuotta ja en kyllä halua mitään vasaraa tuon tilalle.

        Ja mitä tulee noihin "bilteman" halpiksiin , eihän ne kelpaa edes verkonpainoksi.

        Käyttömäärä ja -tarve sen ratkaisee mitä kannattaa ostaa. Jos ruskistelet satunnaisesti vähän jauhelihaa, paistat suikalelihat harvakseltaan ja kalan silloin tällöin, niin kaipa tuon kanssa voi elää. Jos taas tekee ruokaa vähänkään useammin/päivittäin ja jotain haastavampaa, niin alta vuodessa ja ihan viimeistään kahdessa tuon voi rullata roskiin eikä ominaisuudetkaan oikein riitä.

        Tuosta kuvasta on paha sanoa, mutta tuolla hintaluokalla pannut pakkaa olemaan aika ohuita, pelkästään alumiinisia ja hyvän paistotuloksen kanssa on sitten vähän siinä ja tässä. Se taas on jokaisen oma asia päätellä mikä riittää, joten jos olet tuohon tyytyväinen, niin sitten se on hyvä. Itsellä satunnaiseen nopeaan väsäilyyn riittää oikein mainiosti Lidlin tai Ikean pinnoitetut ja oikeaan ruoanlaittoon sitten jotain muuta.

        ...kun viiimeistään vuoden-pari sisään rullaat OBH:si roskiin pinnoitteen kukkiessa, niin testaa jostain edullista rosterista ennen uutta pinnotettua. Painoa on selvästi vähemmän kuin valuraudalla, netistä voi lukea käyttöohjeet joilla mikään ei tahmaa ja pannu on aidosti ikuinen. Vähän parempi on hiiliteräksinen, mutta niiden saatavuus on vähän haastavampaa...


    • ,,,

      50 kympillä saa jo keraamisen pannun jo melkein jokaisesta kaupasta ja aika näyttää kuinka se kestää, mutta veikkaan että ikuisesti,

      • ...

        ...saahan noita ja saman kestävät mitä teflonit. Rakenne on käytännössä sama, eli alumiini/rosteripannun pinnalla keraaminen pinnoite. Se ei vaan faktana voi kestää ikuisesti ja käyttömääristäsi riippuu milloin menee vaihtoon.


      • Anonyymi
        ... kirjoitti:

        ...saahan noita ja saman kestävät mitä teflonit. Rakenne on käytännössä sama, eli alumiini/rosteripannun pinnalla keraaminen pinnoite. Se ei vaan faktana voi kestää ikuisesti ja käyttömääristäsi riippuu milloin menee vaihtoon.

        Keraamit ovat maailman kovimpia aineita, eivät varmasti kulu! Ainakaan alle vuosisadan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Keraamit ovat maailman kovimpia aineita, eivät varmasti kulu! Ainakaan alle vuosisadan!

        Sano se mun keraamiselle paistinpannulle joka kesti mitä, kolmisen kuukautta ennen ku jo polttaa kaiken auttamatta pohjaan :D


    • Hepe1123456789012345
    • Hiiliteräs testissä

      Itselläni on isältäni peritty valurautapata ja pari valurautapaistinpannua. Niille on tosin aikanaan asianmukaiset käsittelyt tehty, mutta itse en ole mitään koskaan uusinut. Kun valurautatuotteet ovat olleet käyttämättä pitkään, ne ovat aina olleet kamalan tahmeat. Kohtuullisella hinkkaamisella ja öljyllä niistä on tullut taas hyvät. Käytettyinä ostettuja valurautapannujakin olen vain pessyt, hangannut ja öljynnyt. Siistit ja toimivat ovat. Eli pelkkiä kasviöljyjä olen käyttänyt, vegaani olen.

      Ostin itselleni joululahjaksi pienen hiiliteräspannun. Mikroa en halua käyttää, joten hiiliteräspannulla lämpiää yhden ihmisen ruoka. Hiiliteräspannuhan on tavallaan valurautapannun ja teflonpannun ominaisuuksien risteytys. Hiiliteräspannussa kehittyy teflonmainen pinta, kun sitä käyttää ahkerasti ja hoitaa hyvin. Tämä onnistui jopa kohtuullisen vähärasvaisella ja liharuokaa happamammalla vegaaniruualla.

      Eli hyvä vaihtoehto valurautapannulle on myös hiiliteräspannu. Teflonia en kenellekään suosittele. Se ei kestä mitään, ja siitä irtoaa myrkyllisiä yhdisteitä.

      • Anonyymi

        Teflon maailman inerteintä ainetta, eli ei reagoi minkään kanssa. Voit syödä vaikka kilon elimistön mitenkään reagoimatta!


    • ihra1

      Ennen käytettiin rasvanpolttoon sian ihraa.

    • Vl3

      Kestääköhän induktioliesi valuraudan rasvapolttoon vaadittavaa aikaa ja kuumuutta? Tehoahan kyllä periaatteessa tulee.

      Kun teen munakasta valuraudalla, irtoaa pannusta mustia pisteitä munaan, näkyvät sitten valkuaisen laidoilla lautasella. Ilmeisesti pannu ei ole asianmukaisessa kunnossa? Ei kai rasvapinnan kuulu irtoilla ruokaan? Usein havainnut myös tahmeutta. Ehkä ei pitäisi säilytysöljytä ilman kuumennusta?
      Öljytyllä talouspaperilla pannua pyyhkiessäni paperi mustuu. Normaalia vai merkki huonosta pannunkäsittelystä? Ehkä paremman rasvapolton jälkeen mitään ei pitäisi irrota?

      Entä oletteko millään hioneet itse raudan epätasaisuuksia?

    • Renginkengin

      Tuntuu, että valurauta paremmin hallussa:
      -Rasvapoltto useaan kertaan ohuella öljyämisellä. Tässä olen käyttänyt hyväksi kaikkia kertoja, kun uuni muista syistä lämmitetty, valurauta sinne vaan sekaan tai jälkilämmölle öljyttynä vahvistamaan pintaa. Tahmaa ei uskoakseni synny, kun öljyä ohut kuumassa rasvapoltettu kerros. Kuumentamaton öljy tahmaantuu pinnalla varastoinnin aikana.
      -Olen käyttänyt lähinnä kasviöljyjä, joilla korkea savustuspiste. Kerran myös sian kylkisiivuista valuneet rasvat pannulla kuumentanut savutuslämpöön asti. Eri lähteistä eri tietoa kasvirasvojen sopivuudesta,mutta nyt tuntuisi toimivan itselleni.
      -Ostin metallisen paistolastan, mikä tarkempi, lämmönkestävämpi ja toivottavasti myös vähän hioo valuraudan röpelöitä sileäksi ajan kanssa.
      -Pelkän harja vesipesun jälkeen paperilla pyyhkiessä jää tummaa paperiin. Olen laittanut vähän öljyä paperiin ja pyyhkinyt öljytyllä talouspaperilla,kunnes mustaa ei enää jää paperiin. Samalla pannun voi pitää kuumalla /lämpimällä levyllä ja lopuksi hurauttaa levyllä tai uunissa pikaisen rasvapolton äsken levitetylle öljylle.

      Tänään pannu oli jo niin liukas, että perunoiden ja munien paistaminen onnistui hyvin. Käytin öljyä ja kananmunia piti aluksi vähän raapia irti, mutta lopputulos oli hyvä, eikä pannukaan ihan karstassa. Eli tässä mistään tarttumattomasta puhuta edelleenkään, mutta aika hyvä jo.

    • inssikokki

      Mä taas tein näin 25 vuotta vanhan pannuni kanssa (jonkun mielestä täysin väärin):

      Induktion päällä keittelin maltillisella lämmöllä puolen tuntia vettä ja konetiskiainetta pannussa. Huuhtelin huolella. Hankasin karkealla merisuolalla ja huuhtelin. Kaikki karsta sai kyytiä.

      Pannu rengaspolttimen päälle ja tuubisilavaa pannuun. Kuumennus erittäin kuumaksi, jonka jälkeen sanomalehdellä pyyhin ylimääräiset silavat veke. Toistin tämän käsittelyn.

      Jäähdytin pannun hitaasti ja sivelin siihen vielä muutaman tipan rypsiöljyä.

      Tulos: Pari päivää myöhemmin paistoin sieni-jauhelihapihvejä pienessä voi-öljyssä. Pannu oli kuin luistinrata. Siihen ei tartu mikään. Aivan loistava kapine, jolla pääsee näppärästi korkeampiin lämpötiloihin kuin pinnoitetuilla pannuilla. Massiiivisuutensa vuoksi se ei myöskään jäähdy yhtä herkästi kuin kevyet pannut.

      • joskussimppelitoimii

        Ja ensimmäinen virhe oli käyttää pesuainetta huokoisen valurautapannun puhdistamiseen - se on sitten pilalla, sillä sitä pesuainetta et niistä huokosista pois enää saa.

        Itselläni Nordican kevytvalurautapannu, jonka rasvapoltot eivät onnistuneet vaikka kuinka ohjeiden mukaan teki - pintaan otti kiinni varsinkin perunat ja munat.

        Vasta kun tein muutaman pannukakun valurautapannulla (voita reilusti pannulle, pannu kuumaksi, taikina kuumalle pannulle ja uuniin 225 astetta kunnes kypsää) niin pannun pinta on alkanut toimimaan hyvin eikä ruoka enää tartu siihen.


      • inssikokki

        Pitihän se arvata, että pieleen meni.
        Toisaalta pannu taas toimi tällä hetkellä paremmin kuin ikinä. Yhtä liukas kuin pinnoitettu pannu uutena.


    • onnistunutpannu

      Trangian retkikeitin varsinkin kaasupolttimella on hyvä valurautapannun rasvapoltossa.
      Laittaa vaan ulos tohisemaan ja siinä kuumentelee ja voitelee silavalla.
      Olen "puoskaroinut" myös hiiliteräpannun nuotion hiillokslla.
      Sisätiloissa ei kannata tuota hommaa tekemään, Käryää niin kovasti.
      Jos on leivinuuni niin siellä se kyllä onnistuu kun pelti on vähän raollaan

      • helppoakuinmikä

        Olen huomannut, että paras tapa pannun rasvapolttoon on tehdä siinä pannukakku eli desi jauhoja, desi mjölöä, yks muna ja vähän suolaa, uuni kuumenemaan 225 asteeseen, pannu levylle kuumenemaan, reilu nokare voita pannulle sulamaan, kun voin vaahto on laskeutunut niin pannukakku-taikina pannulle ja uuniin 15-20 minsaa.

        Ei tarvitse kuin pyyhkiä pannu ja se on käyttökunnossa jälleen.


    • panpanpan

      Osta kunnon pannu eli Fiskarsin AllSteel-pannu eli keraaminen pinnoite ja teräksinen runko.

      Itselläni ollut vuoden käytössä ja vieläkin kuin uusi eikä todellakaan mikään tartu siihen - on jopa liiankin liukas välillä.

      Tehty Suomessa, Sorsakoskella ja kestää toisin kuin kinkki-valmisteet.

    • Laardipannu

      Hiiliteräspannu itsellä, ja näin se menee: hyvä nokare silavaa, anna sen savuta jonkinverran, eli lämpöä saa olla, lämmitä pannu ensin hitaasti, kun silava sulaa itsestään levitä se pannulle ja pyyhi ylimääräinen rasva pois. Kun pannu alkaa tummua kevyesti ja rasva savuta on aika siirtää pannu jäähtymään. Anna pannun jäähtyä rauhassa. (Hitaasti hyvä tulee) uusi rasvapoltto, anna jäähtyä ja ala paistamaan.. protip: paista niin perkeleesti, paista,paista, ja vielä kerran prkl PAISTA!! Käytä paistaessa säälimättä reilusti rasvaa! Huomaat kyllä kun rasvan tarve vähenee. Ja tadaa!! Kohta sulla on kauniin musta kiiltävä patina pannussa mihin ei tartu ei sitten mikään.
      Eli vielä kerran; paista niin perkeleesti rasvassa, mitä enemmän sitä parempi.

    • Grindit

      Kyllä valurautapannun ja hiiliteräspannun voi ihan huoletta pyyhkäistä rälläkällä. Järki päässä ja harja tai lamelli laikka JA SITTEN KEVVYESTI!!!!! järki päässä ja muistaen että pannua EI hiota ohuemmaksi, ainoastaan pinnasta hilseet pois.. pesu ja rasvapolttoa perään ja takaan että pannu on kuin uusi.

      • Anonyymi

        How to Nuke and Re-Season Carbon Steel Pans
        https://youtu.be/MzAlZeN0Hwc

        Tuolla videolla on vähän vinkkejä, miten "aloittaa alusta", eli poistaa pinnoite ja tehdä uusi rasvanpoltto. Etikka toimii myös vanhan pinnan poistamisessa. Lopuksi hiomapaperilla pois ne vaikeimmat kohdat.


    • Mesu2

      amatöörit liikkeellä koko keskustelun ajan.

    • hyväverinen

      Olen koko aikuisikäni kärsinyt anemiasta. Lääkäri käski hankkia valurautapaistinpannun. Asia korjaantui! Vanhat konstit parempia kuin uudet.

    • Pannu12
    • Anonyymi

      sian rasvalla poltetaan uunissa 250°c:ssa noin 30 minuuttia ja öljyllä noin 150° c:ssa 1 - 2 tuntia.

    • Anonyymi

      ylimääräinen rasva pyyhitään aina rasvanpolton jälkeen pois ja pinta ei jää tahmeaksi.... rasvanpoltto olidi hyvä tehdä tunnollisesti.....

      • Anonyymi

        Eihän rasvanpolton jälkeen pitäisi rasvaa olla pyyhittäväksi.


    • Anonyymi

      Jos valurautapannusta irtoaa mustia pilkkuja, sen voi puhdistaa seuraavasti: paista pannulla merisuolaa, joka on kostutettu vedellä. Ei ole niin tarkkaa, kunhan on suolaa pohjapeitto.
      Sitten vesipesu ja kova hankaus. Lopuksi silavapoltto.

      • Anonyymi

        Valurautapannun hehkutus avotulella, pannu reilusti liekkeihin 1-2.tuntia huomaat kyllä kun karsta irtoaa.Hionta ensin teräsharjalla sitten hienolla teräsvillalla pyyhi puhtaaksi talouspaperilla. Ruoste ja karsta irronneet pannu näyttää siltä kuin ois uusi.Rasvapoltto pari kertaa SILAVALLA suolattomalla sellaisella. Silava kaikkialle pannuun kahva mukaanlukien Ei mitään kasvisrasva paskaa! Ruoanlaiton jälkeen heti pesu KUUMALLA vedellä ei pesuaineita!kuivaus talouspaperilla ja lämpimällä levyllä.Näillä pärjäät. Jos pannu harvemmin käytössä voit tehdä ns.” valepaiston” voita kuumalle pannulle, hetki kuumennusta.pesu vedellä ja harjalla,kuivaus.Pannu kestää näin isältä pojalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valurautapannun hehkutus avotulella, pannu reilusti liekkeihin 1-2.tuntia huomaat kyllä kun karsta irtoaa.Hionta ensin teräsharjalla sitten hienolla teräsvillalla pyyhi puhtaaksi talouspaperilla. Ruoste ja karsta irronneet pannu näyttää siltä kuin ois uusi.Rasvapoltto pari kertaa SILAVALLA suolattomalla sellaisella. Silava kaikkialle pannuun kahva mukaanlukien Ei mitään kasvisrasva paskaa! Ruoanlaiton jälkeen heti pesu KUUMALLA vedellä ei pesuaineita!kuivaus talouspaperilla ja lämpimällä levyllä.Näillä pärjäät. Jos pannu harvemmin käytössä voit tehdä ns.” valepaiston” voita kuumalle pannulle, hetki kuumennusta.pesu vedellä ja harjalla,kuivaus.Pannu kestää näin isältä pojalle.

        "Silava kaikkialle pannuun kahva mukaanlukien Ei mitään kasvisrasva paskaa!"

        No voi hellanduidelis sentään taas tätäkin. Rypäleensiemenöljy, pellavaöljy ja auringonkukkaöljy ovat parhaita polymerisoitumaan. Eläinrasva ei niinkään.


    • Anonyymi

      Lodgen pannun olen rasvapolttanut näin:
      Teräsvillalla huolellinen pesu, sitten liedelle kuivumaan.
      Kun pannu on kuivunut niin muurikka silavaa nokare,talouspaperilla levitän ohuen kerroksen ja jätän käryämään. Lieden max on 9,joten kärytän sen 7 tasolla. Sitten kun savutus loppuu (n.12min) otan sen liedeltä ja annan jäähtyä. Toistan 4 kertaa. Tällä tyylillä pinta on kestänyt reippaasti yli kuukauden, ja pannua käytetään päivittäin.

    • Anonyymi

      Rasvanpoltossa pitää olla todella ohut kerros rasvaa. Vain pieni nokare/tippa rasvaa ja pyyhitään ylimääräinen pois talouspaperilla. Rasvanpoltto epäonnistuu aika helposti myös tavallisella liedellä (sähkö/induktio). Siinä ei tule tasaista lopputulosta. Rasvanpolton kannattaa tehdä kaasuliedellä tai uunissa. Rasvanpoltossa ”poltetaan” rasva pannun pintaan.

      Rasvapoltto uunissa: Puhdista pannu pesemällä se kuumalla vedellä tai kiehauttamalla vettä pannussa. Esilämmitä pannu hetken aikaa uunissa tai liedellä jotta rasva levittyy helposti. Nyt lisätään silava tai ruokaöljy todella ohuena kerroksena pannun pintaan, pyyhitään ylimääräinen pois ja laitetaan pannu uuniin. Jos käytetään rasvapolttoon silavaa, kuumennetaan pannu 250 asteisessa uunissa puoli tuntia. Jos taas käytetään rasvapolttoon ruokaöljyä, kuumennetaan astiaa 150 asteisessa uunissa 1-2 tuntia.

      Hiiliteräspannun rasvapoltto uunissa (käyttäen silavaa)
      https://youtu.be/066C9pqqw-I


      Ravanpoltto kaasuliedellä: Samat alkutoimenpiteet kuin uunissa mutta itse ”poltto” tapahtuu kaasuliedellä. Kun pannu alkaa kärytä, niin annetaan pannun kärytä noin 15 min tai kunnes käryäminen on lähes loppunut, mutta varotaan pannun ylikuumentamista.

      - Kooysi –

      • Anonyymi

        Onko tuo 150 asteiseen uuniin menevä öljy pellavaöljyä? Kun oman pannun kahva ei kestä pitkää aikaa yli 200C paistoa, niin se voisi olla optimi.

        Rypäleensiemenöljyä tuli ostettua, kun siinä on kanssa paljon monityydyttämättömiä öljyjä ja kestää kuumennusta (savuamispiste vähän auringonkukkaöljyä malatampi). Paljonko on eroa tuon pysyvyydessä verrattuna muihin öljyihin? Tai miten on maun kanssa, pellavaa miedompi kaiketi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko tuo 150 asteiseen uuniin menevä öljy pellavaöljyä? Kun oman pannun kahva ei kestä pitkää aikaa yli 200C paistoa, niin se voisi olla optimi.

        Rypäleensiemenöljyä tuli ostettua, kun siinä on kanssa paljon monityydyttämättömiä öljyjä ja kestää kuumennusta (savuamispiste vähän auringonkukkaöljyä malatampi). Paljonko on eroa tuon pysyvyydessä verrattuna muihin öljyihin? Tai miten on maun kanssa, pellavaa miedompi kaiketi.

        Öljylaaduista en osaa sanoa, että mikä on sopivin rasvanpolttoon. Makuun rasvanpoltossa käytetty öljy ei vaikuta. Kokatessa käytetään sitten reilummin mitä tahansa rasvoja (elintarvikkeiden paistossa) ja nämä vaikuttavat makuun.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Itselläni epäonnistui hiiliteräspannun rasvanpoltto jo pariin kertaan. Sitten löysin vinkin, jossa pannu hiotaan kunnolla hiomapaperilla ennen rasvanpolttoa.

      Hioin kaikki vanhat karstat pois hiomapaperilla (karkeus 120) ennen viimeisintä rasvanpolttoa. Jonkun verran lähti myös metallia (ei kannata pelästyä).

      Rasvanpolton tein uunissa, kun selvisi, että liedellä tulee epätasainen tulos. Käytin ensimmäiseen kahteen polttoon ihan rypsiöljyä ja sen jälkeen vielä Muurikan silavaa perään. Nyt näyttää paljon paremmalta.

      Eri rasvojen ajat ja lämpötilat tulee huomioida rasvanpoltossa.

    • Anonyymi

      Kait pesit ensin pannun möhnät ja mähmät pois ennen rasvapolttoa.
      Oliiviöljy ei kestä rasvapolttoa.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      85
      4012
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      35
      3041
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      99
      2253
    4. Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä

      Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?
      Puolanka
      31
      2008
    5. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      27
      1801
    6. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      31
      1790
    7. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      65
      1743
    8. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      27
      1547
    9. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      9
      1517
    10. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1501
    Aihe