HARKITKAA

Ja harkitkaa

tarkkaan kun aiotte ostaa koiran, nimittäin nyky koirat ei ole terveitä kokemusta 3:sta belkkarista kaksi näyttelylinjaa sairaita molemmat yksi käyttölinjaa terve toistaiseksi. Tulin siihen tulokseen että koira harrastus minun kohdalla loppuu sitten kun tämä kolmas belgi poistuu iän myötä.

18

743

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • b-ljb

      Vai niin... Ei kaikki belgit ole sairaita! Lopettakaa yleistäminen..

      • Malinois

        Niin sanoinkin että nyky koirat yleensä, ja jalostus on väärillä urilla kun ulkonäkö ratkaisee ei terveys.


    • evvu

      Hei, suosittelisitko sitten jotain koirarotua jolla ei ole rodulle tyypillisiä sairauksia?

      Belgian- ja saksanpaimenkoiria kasvattaneena tiedän että molemmilla rodulla on sairauksia, mutta niin on jokaisella muullakin rodulla jota on vähänkin jalostettu. Joten yritäpä toki löytää se rotu jolla sairauksia ei olisi. Loppujen lopuksi belgianpaimenkoira on melko terve rotu kun sitä verrataan muihin rotuihin (ei pelkästään paimenkoirakoruihin).
      Huonoa tuuria että kaikki belgisi ovat olleet sairaita, sen vuoksi kannattaa aina JOKAISEN RODUN KOHDALLA tarkistaa mikä on pentueen sukusiitos%, suuri % altistaa enemmän sairauksille..

      ja vaikka belgeistä on 4 eri muunnosta ei todellakaan tarkoita sitä että belgianpaimenkoirat ovat ylijalostettuja ulkonäöllisesti... lähes samalta rodun yleisilme on näyttänyt viimeiset 100 vuotta.

      • eksi

        Meillä saku ja belgi. Molemmat fyysisesti terveitä, mutta arkoja :( En murujani kuitenkaan mihinkään vaihtaisi


    • loppu lähestyy...

      Intervariaatiot tulevat. Käyttömalikalla voidaan parantaa näyttisten kokoa, luonnetta, viettejä, sosiaalisuutta ja terveyttä. Muutoin hukka perii. Nythän mustilla belkeillä ei ole enää kiveksiäkään ja pentueet pieniä. Kivesvikaisuus on geneettisen rappion eli elinkelvottomuuden merkki. Nythän grostkuilla suurin osa kiveksistä on pallinvenyttäjien paikoilleen vetämiä. Sairasta menoo. Ja grotsku kusee housuunsa ja pakenee jos joku vähän yskähtää...Semmosiks ne tehty, entiset huippuluokan työkoirat. Mutta eipä ihme: akathan grotskuja nykyään jalostelee karvakikkuroiden perusteella. Oikeasti toimintakykyisestä, stabiilista luonteesta ja vahvasta rakenteesta ei enää välitä kukaan. Yksikään grotsku ei enää pärjää ringissä eikä suojelussa. Pienen korvan ja karvan vaatimus mennyt kaiken muun ohi ja tuloksena on rodun rappio..

      • voi tuskan parahdus

        Aika ruusunpunaiset lasit täytyy olla silmillä ja isosti pihalla käyttöbelgien nykykasvatuksesta, jos kuvittelee niillä minkään muun rodun, muunnoksen tahi linjan terveyttä parannettavan ihan yksoikoisesti. Lähinnä surettaa, että kiivetään geeliväen viitoittamaa tietä perse edellä puuhun.


      • Sepilius

        Kusee housuunsa... :D Ei meillä ainakaan =)
        Oot tainnut itse kusta housusi kun olet grontun nähnyt ;D


    • evvu

      ^ menepä toki koiranetiin katstelemaan faktoja siitä miten ne groenendaelit missäkin lajissa pärjäävät.
      toki olet meillekin päin tervetullut kokeilemaan koirieni palleja ja testaamaan kumpi kusee alleen sinä vai koira. Belgit eivät ole arkoja, tai sitten yleistät ihan turhaan. Kivesten laskeutumattomuus voi johtua monestakin asiasta mikä ei ole geeneistä riippuvaista, mm. vitamiinien puutokset, raskauden aikana aiheutunut vaurio ym. On olemassa myös paljon rotuja joilla kivesvika on yleisempää kuin belgeillä.
      Pentueen kokokin on melko yksilöllistä, ollaan kasvatettu belgejä yli 10 vuotta ja joskus pentueen koko on ollu 1 joskus 7 vaikka emä olisi ollut sama.

    • pärjääminen?

      eiköhän toi koiranetti vahvista sen, että suojelussa ei grodella ole pitkään aikaan pärjätty..

    • PK

      20 vuoden aikana ollut 7 belgiä(3 groenendaelia ja 4 tervua, näyttelylinjasia) ja terveitä on kaikki olleet.

    • Vinttipimeänä

      Kourallinen terveitä yksilöitä ei muuta sitä tosiasiaa, että keskimääräinen ko. rodun edustaja on sairas!! Allergiat lasketaan sairauksiksi myös.

      Se että suljetaan silmät ja korvat ja lällätetään äänekkäästi päälle että "e-hei meidän koirilla mitään ole" ei tule KOSKAAN parantamaan näiden koirien tilannetta ja takaa sen, että tulevaisuudessa yhä harvempi koira siitä kourallisesta jäljellä olevia, on terveitä. Että jatkakaa toki samaan malliin tosiasioiden kiistämistä, niin pilaatte rakkaan sukurutsatun rotunne lopullisesti.
      Rakastakaa niitä koiria, älkää sitä rotu -nimikettä. Tehkää mikä on niille koirille parhaaksi.

    • Ansku_groenendael

      Ei pitäisi vierailla näillä koirapalstoilla, alkaa vain ketuttaa.

      Kaikista roduista saa sairaita liikajalostamalla, tämä pätee myös ihmisiin, kun mm suomen kansantauteja katsoo. Siksi en neuvoisikaan vaihtamaan hyvästä rodusta vaan valitsemaan ennemmin kunnon kasvattajan ja tarkastamalla pennun sukujuuret (muutakin kun vanhempien nimet!).

      Itse omistan groenendaelin sekä kaksi cavalier king charlesin spanielia (rotu tunnettu sydänvioista). 11 vuotias cavalierini on täysin terve sydameltaan ja muutenkin, elainlaakarissa käyty vain analiinirauhasten tyhjennyksessa ja rokotuksissa sekä terveystsekkauksissa, nuorempi cavalierini, kuusi vuotias herra samaten porskuttaa tayttavauhtia terveenä. Ainoastaan urheilutapaturma ollut perustarkastusten lisäksi aihe tohtorille menoon. Groenendaelini on myös terve yksilö niin kropalta kuin paaltakin. Yksikään koiristani ei pelkää uutena vuotena ja santahaminakaan ei pistä laskemaan alleen. Väenpaljouskaan ei ahdista, päin vastoin. Mahtavia harrastekoiria olleet kaikki, ja 11 vuotiaassakin vetoa riittää.

      Katsonkin aina koirini vanhemmat tarkasti ja tutustun kasvattajaan sekä hänen koiriinsa muuallakin kun langan päässä. Kaikki koirani ovat ulkomaalaislinjaisia, 0,00 %sukusiitos, ja pentueiden vanhemmat ovat eri maalaisia.

      Mitä belgin saikkyyteen tulee, kyllä siinä on sosialistaminen mennyt pahasti vikaa, jos tämä upea koira on arkajalka. paimenkoirana se on aaniherkka, mutta hyvällä sosialistamisella ei mikään arkajalka. Kyllä se tyhjiössä pidetty susikin jarkyttyy kun jäniksen näkee.

      Vastuuntuntoinen koiranomistaja/harrastaja , tuleva kasvattaja - rakkaudesta rotuun.

      • 1+19

        Kourallinen terveitä yksilöitä ei muuta sitä tosiasiaa, että keskimääräinen ko. rodun edustaja on sairas!

        Se että juuri sinun tuffesi on terve ei tee keskimääräisestä rodun edustajasta tervettä.


    • mustageeli

      voi herraisä... tulkaa tänne katsomaan kahta geelibelgiä, ja vielä semmoista mustaa, jotka vasta onkin sairaita;) A/A lonkat, 0/0 kyynärät, 0/0 polvet sekä selkä terve. ei perinnöllisiä sairauksia, ei silmävikoja, molemmilla on pallit paikallaan, ja hermorakenne kohdallaan;)

    • Niin tai näin

      Täältä löytyy 1vuotias näyttelylinjainen belgi jolta leikattiin juuri etujalasta irronnut varispäänlisäke. Lisäksi etujalassa todettiin alkava nivelrikko. Koiran vanhemmilla AA lonkat ja 00 kyynäreet, suvussa muutenkin terveitä koiria mutta.. silti käy näin.
      Kun oman koiran hankin, etsin pitkään rotua joka olisi terve.

      Belgi koirana on aivan mahtava ja luonne vailla vertaa, mutta toki pistää tämän jälkeen miettimään että hankinko ikinä toista belgiä.
      Kauhea pentukuume puraisi ja malttamattomana otin pennun näyttelypuolelta, mutta nyt jos voisin mennä ajassa taaksepäin, en valitsisi näyttelylinjaista. Vaikka kuinka sanovat että jalostavat luonteen, terveyden ja kauneutta "unohtamatta"... kyllä se ikävä tosiasia on että kauneus näyttelypuolen jaloistuksessa ratkaisee.
      Näyttelylinjaisia terveitä belgejä on aivan varmasti paljon, mutta mielestäni tämä on varoittava esimerkki siitä mihin suuntaan jalostuksessa ollaan menossa.

      Jos enää tämän jälkeen uskallan ikinä toista belgiä ottaa niin käyttölinjaisten puolelta ehdottomasti. Olen katsonut kenneliä joka kasvattaa tervuja, maleille syntyneistä pitkäkarvaisista koirista.

      Jokainen voi sitten itsekseen miettiä millaista kasvatusta ja periaatteita haluaa tukea ja mistä maksaa 1000e.

    • 3+4

      Kourallinen terveitä yksilöitä ei muuta sitä tosiasiaa, että keskimääräinen ko. rodun edustaja on sairas!

      Se että juuri sinun tuffesi on terve ei tee keskimääräisestä rodun edustajasta tervettä.

    • belg

      Se on totta että groenendaeleilla ei juuri suojelutuloksia ole, mutta on niitä nyt kuitenkin muutamia tullut 2000-luvullakin! Ainakin heti tulee 4 koiraa mieleen, 2 kisannut voittajassakin. Mutta uusi sukupolvi taitaa jo kasvaa, jossa on vietit ja hermot kohdallaan! Nythän on paljon tullut pentueita joissa kuuluisia käyttömaleja takana

    • MonarakastaaIinaa

      Ei koiran pidä olla harrastus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5589
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3455
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1347
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe