Palkaton pakkotyö

Ent. harjoittelija

Jään erittäin suurella mielenkiinnolla odottamaan osaako yksikään työvoimahallinnon edustaja/virkailija antaa minkäänlaista älykästä vastinetta tähän artikkeliin.

Teksti lainattu kokonaisuudessaan:
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2494252/”tyottomat-joutuvat-palkattomiin-pakkotoihin”

”Työttömät joutuvat palkattomiin pakkotöihin”

ku

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho arvioi, että ilmaistyöt loukkaavat työttömien perusoikeuksia. Hän haluaa nostaa keskusteluun työttömien palkattoman työnteon.

– Joka vuosi meillä 45 000 – 50 000 työtöntä tekee palkatonta työtä mitättömällä työmarkkinatuella ja jopa pelkällä yhdeksän euron ylläpitokorvauksella per päivä, Yrttiaho muistuttaa.

– Heidät pakotetaan työharjoitteluun, työelämävalmennukseen, kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun. Tämä palkaton työ ilman työsuhdetta on pakkotyötä, sillä kieltäytymisestä seuraa työttömyysturvan menetys.
Perustuslaki kieltää

Julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain mukaan työvoimatoimisto voi ohjata tai osoittaa henkilöitä työkokeiluun, työharjoitteluun ja työelämävalmennukseen. Yrttiaho sanoo pakkotyön ja pakollisen työn olevan kuitenkin selvästi kielletty sekä perustuslaissa että kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

– Esimerkiksi kansainvälinen työjärjestö ILO:n pakollista työtä koskevassa sopimuksessa on määritelty pakollinen työ tarkoittamaan kaikkea työtä ja palvelusta, jota jonkin rangaistuksen uhalla vaaditaan joltakin henkilöltä ja johon tämä ei ole vapaaehtoisesti tarjoutunut.

Yrttiaho pitää perusoikeusnäkökulmasta olennaisena tulkintakysymyksenä sitä, onko työkokeiluun, työelämävalmennukseen tai työharjoitteluun määrääminen kiellettyä työhön pakottamista.

– Kieltäytymisestä voi seurata etujen menettäminen työttömyysturvalain nojalla.
Syrjintää hyvän tarkoituksen nimissä

Yrttiaho korostaa myös, että työsopimusoikeudellisesti työntekijöitä kohdellaan työsopimuslain syrjinnän kieltävien säännösten vastaisesti, kun toinen saa samasta työstä palkkaa, toinen ei.

– Kilpailuoikeudellisesti voidaan edelleen katsoa, että valtio puuttuu yritysten väliseen kilpailuun rikkomalla neutraliteettinsa, kun se ohjaa jollekin yritykselle ilmaista työvoimaa mutta ei kaikille.

Yrttiaho myöntää, että lainsäätäjän tarkoitus on alun perin ollut hyvä: näin on pyritty estämään työelämästä syrjäytyminen. Keino on hänestä kuitenkin huono, ellei työvoiman käyttöä valvota kunnolla ja ellei työmarkkinatoimenpiteitä muuteta selvästi työn opettamiseksi, kouluttamiseksi.

Yrttiaho jätti eduskunnalle asiasta toimenpidealoitteen, jossa hän esittää selvitettäväksi työmarkkinatoimenpiteenä teetettävän palkattoman työn yhteensopivuutta pakollista työtä koskevien määräysten ja perustuslain kanssa.

– On poliittisen tahdon asia, halutaanko työttömien nöyryyttäminen ja riistäminen lopettaa.


Omakohtaisten kokemusteni pohjalta olen sitä mieltä että virastoissa työttömiin suhtaudutaan kuin joihinkin Orwelilaisiin ali-ihmisiin, otuksiin joilla ei ole itsemääräämis- tai muitakaan oikeuksia.
Nykyinen TE-toimistojen toteuttama kyykytys on täysin ristiriidassa perustuslain ja kansainvälisten sopimusten ja lakien kanssa.
Nykyiset "työllisyystoimet" eli työ- harjoittelut, kokeilut ja valmennukset ovat todellisuudessa palkattoman työn teettämistä, niiden tosiasiallinen tarkoitus on vain ehostaa työttömyystilastoja ja toisaalta tarjota epäsuora tulonsiirto yrittäjille. Käytännössä vain hyvin harva "aktivoitu" työllistyy, eikä ihme kun TE-toimistot tarjoavat pakkotyövoimaa ilmaiseksi!
Väitän että nykyinen systeemi on olemassa vain ruokkiakseen itseään.
Byrokratia ja yritysmaailma tarvitsevat työttömänsä jotta systeemi voisi pyöriä loputtomiin...

Kokonaan toinen luku on yksityisiltä konsulteilta ostetut kurssit ja koulutukset, joiden sisältö on useimmiten puutaheinää pakollinen työharjoittelujakso.

Kysynkin että millä tavalla tämä nykyinen systeemi oikeastaan auttaa työtöntä?

7

550

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oman onnensa seppä

      Itse olisin tyytyväinen jos pääsisin työttömänä ollessani johonkin yritykseen edes tälläiseen "pakkotyöhön", koska aina on mahdollisuus saada vaikkapa työpaikka kyseisestä yrityksestä. Myös työkokemuksena nänä ovat todella arvokkaita.

      Mutta juu, istukaa vain työttömät kotona ja valittakaa. Kyllä joku sen onnen sitten tuo.

      • ^^^^^^^^^^^^^^^

        Joopa joo. Juttu on vain niin, että työnantajat käyttävät härskisti systeemiä hyväksi ja ottavat palkattomasta työntekijästä - joka usein on alansa ammattilainen - kaiken irti ja sitten kikkailemalla hankkivat uuden palkattoman työntekijän. Kyllä se on aika harva, joka työllistyy pakkotyöpaikkaansa orjatyöjakson jälkeen.

        Palkaton työ pitäisi kieltää, olipa ilmaistyö naamioitu sitten minkä nimikkeen alle tahansa. Sillä on monenlaisia haitallisia seurauksia työelämään. Kyllä jokaisella pitäisi olla oikeus saada palkkaa työstä. Työttömälläkin. Jos kerran työtä on, niin miksi sitä pitäisi jonkun kansanryhmän tehdä ilman palkkaa?

        1980-luvulla tai edes 1990-luvun puoliväliin asti jos joku olisi ehdottanut työtä palkatta minkä nimikkeen alla tahansa, siitä olisi noussut sellainen haloo, että homma olisi päättynyt ajatuksen tasolle.

        Tai taisihan Esko Aho 1990-luvun alkupuolella julkistaa Vanhasen suunnitteleman työreformin ja se sai silloin tylyn suhtautumisen - ettei olisi ollut peräti niitti Ahon poliittiselle uralle. Nyt työreformi on todellisuutta ja Vanhanen pääministerinä.

        Palkaton työ tehtiin laajasti mahdolliseksi vuoden 2006 tehdyllä lainmuutoksella. Kyllä palkatonta työtä on työmarkkinatuen alusta (muistaakseni vuoden 1995 tai 1996 alusta) ja kuntouttavaa työtoimintaa koskevan lain voimaantulosta (2002) alusta lukien ollut jossain määrin, mutta se oli hyvin rajattua ja nykyiseen nähden vähäistä. Tuossa nähdään se, että kun annetaan pahalle pikkusormi, niin ennen pitkää se vie koko käden.

        Jos stoppia ei palkattomalle työlle tehdä, niin ties, mihin se vielä johtaa. Siinä käy ennen pitkää nyt työssäolevillekin huonosti, sillä miksi työantaja ottaisi palkattua työvoimaa, jos ilmaiseksikin ja vielä tuen kera on saatavissa. Palkaton työ myös alentaa yleistä palkkatasoa. Olisi siis kaikkien yhteinen etu vastustaa palkatonta työtä. Kyse ei ole mistään nappikaupasta, sillä voidaan olettaa, että tällä hetkellä palkaton työ koskee n. 200 000 työtöntä, kun otetaan huomioon sekä varsinainen palkaton työ, työvoimakoulutukseen kätketty palkattoman työn teettäminen sekä kuntouttava työtoiminta - tuo työttömien viimeinen ja härskein kyykyttämisen ja nöyryyttämisen muoto.

        Kyllä ennenkin oli harjoittelijoita. Harjoittelu oli mainittu jopa TES:issä. Mutta silloin myös harjoittelusta maksettiin palkka. Vähemmän kuin itse ammattilaiselle, mutta kohtuullinen palkka kuitenkin, olisiko ollut jotain 10 - 15 %;lla alennettu alan TES-palkka tai jotain sellaista.

        KENENKÄÄN ei pitäisi suostua ilmaistyöhön, jos vain suinkin pystyy sellaisesta kieltäytymään. Ilmaistyöt loppuvat sinä päivänä, kun ei ole enää niihin suostuvia.


      • näino

        Tuolta se aina aluksi tuntuu. Itsellä oli lukion loputtua sama fiilis, kun olin ollut kotona lähes puoli vuotta. Olisin ollut armeijassa, mutta sairauden takia en varusmiespalvelusta voinut tuolloin suorittaa.

        Nyt, 5 kuukautta työharjoittelussa työkkärissä olleena voin sanoa, että kyllä tämä loppujen lopuksi enemmän pännii, kun tekee tyytyväiseksi. Onneksi harjoittelusopimus loppuu 3 viikon päästä, jolloin en takuulla mene enää ainakaan työharjoitteluun tai työelämänvalmennukseen.

        Tämä työkkärin harjoittelu on kyllä muuten ihan jees hommaa, en siitä valita.

        Tämä työkkärin harjoittelu on jo siinä mielessä turhaa, etten tänne voi töihin päästä kopioimalla papereita, käymällä kaupassa ym. Tietenkin suostuisin tänne vastaaviin töihin, joita olent nyt harjoittelussa tehnyt, mutta eipä taida olla mahdollista.

        Hyvää tässä harjoittelussa on ollut se, että on tiennyt olevansa jotenkin htödyksi muillekin. Myös tietynlainen masennus on vähentynyt, kun ei aina ole kotona koko päivää tekemättä mitään hyödyllistä, niin kuin usein olin lukion loputtua. En tietenkään sillloinkaan maannut lahnana kotona koko ajan mutta kuitenkin.

        Nyt kun harjoittelu loppuu, alan ahkerasti hakemaan töitä ja niitä myös aion saada. Jos uus harjoittelu tai vastaava mulle osotetaan, kieltäydyn varmaan, ELLEI kyseinen esim kurssi OIKEASTI hyödytä mua. Kieltäytymisestä seuraa tietenkin tukien leikkaus, jolloin en voi muuta kuin kiehua itsekseni...

        Pakkotyöt on lopetattava aina, JOS harjoittelija ei hyvin todennäköisesti tule pääsemään kyseiseen firmaan töihin. Pakottaminen työntekijän kannalta turhiin töihin, on törkeätä.

        Laissa pitäisi olla kohta, jonka mukaan kyseiseltä henkilöltä ei leikattaisi tukia, jos hän on jo aiemmin osallistunut "työllistämistä edistäviin palveluihin"

        Päättäjät, lopettakaa pakottaminen pakkotöihin!


    • ^^^^^^^^^^^^^^^^
      • Vaadin vastausta!

        Ei taida virkailijat osata vastata?
        Luultavasti eivät saakkaan ottaa kantaa tällaisiin ristiriitaisiin lakiasioihin, ettei vaan kukaan puhuisi ohi suunsa:)
        TE-toimistoon pääsee kuulemma töihin mitkä tahansa "R-kioskin tätit kunhan puoluekirja on oikean värinen" -kertoi eräs virkailija.


    • entinen orja

      M olen ollut just tämmöses palkattomassa työssä. Tein sitä kaks vuotta. Sit kun
      sopimus loppui niin työkkäri sanos et mun on pakko tehdä uus sopimus. en tehnyt ja tuli karenssi. Karenssi on kestänyt jo neljä vuotta. Saa kestää vaikka kuinka kauan. Tein kaks vuotta jotain paskaa duunia mistä ei saanut edes työkokemusta. Työnantaja ei kirjoittanut edes työtodistusta. Haastoin oikeuteen ja sitte vasta sain sen. oli sen kahen vuoden aikan kolmessa eri työpaikassa.
      yhessä paikassa tein huonekaluja ja tuhosin 9000 euron alajyrsin koneen.
      Työn antaja anto potkut sen takia ja haasto oikeuteen et joudun maksamaan sen koneen. No onneks oikeus voitti, en joutunut maksamaan.
      Nyt teen pimeetä hommaa yhellä raksafirmalla. Tienaan yli 12 egee tunti ja kuussa tienaan melkeen kaks tonnii käteen. rahaakin säästyy kun tienaa hyvin ja tekee ahkerasti hommia.

    • Hjuva!

      Yrttiaho meni sitten läpi eduskuntaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      61
      6274
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      68
      4182
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      58
      2752
    4. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      53
      1469
    5. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1203
    6. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1134
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      13
      998
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      863
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      841
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      823
    Aihe