Omaehtoisen opiskelun keskeytys

töintuskin

Voiko omaehtoisen opiskelun keskeyttää kesän ajaksi ja palata sitten opiskelemaan samoilla ehdoilla. Työharjoittelupaikkani esimies tarjosi minulle kahden kuukauden työsuhdetta ensi kesäksi. Työ päättyy ennen opiskeluni alkua.

13

858

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyottomyyskassat

      Hei,

      Ansiopäivärahan maksatus jatkuu työsuhteesi jälkeen samansuuruisena, mikäli palaat syksyllä samaan koulutukseen ja tilanteesi on muutenkin samanlainen kuin ennen työn aloittamista.

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina Työttömyyskassasta

    • tyottomyyskassat

      Hei,

      Lisään vielä edelliseen viestiini, että opiskelun mahdollisesta keskeytyksestä kannattaa aina keskustella TE-toimiston kanssa. Kassa voi maksaa ansiopäivärahaa vain TE-toimiston antaman esteettömän lausunnon perusteella.

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina työttömyyskassasta

    • tyokkari

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi.

      Päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Rajoitus koskee myös päätoimisen opiskelun lomajaksoja.

      Jos tarkoitat omaehtoisella opiskelullasi työttömyysetuudella tuettua omaehtoista opiskelua, 24 kuukauden enimmäisaikaa ei voida pidentää, mutta pakottavasta syystä esimerkiksi terveydellisistä syistä opiskelun voi tilapäisesti keskeyttää. 24 kuukauden enimmäisaika ei kulu keskeytysaikana.

      Opintojen tilapäinen keskeytys on tarkoitettu käytettäväksi muun kuin hyvin lyhytkestoisen keskeytyksen kohdalla. Lähtökohtaisesti oppilaitoksen normaalia loma-aikaa ei pidetä pätevänä syynä opintojen tilapäiseen keskeyttämiseen. Tilapäisen keskeytyksen edellytyksenä on, että esität työ- ja elinkeinotoimistolle (TE-toimisto) koulutuspalvelun tuottajan antaman selvityksen opintojen keskeytymisestä viipymättä keskeytyksen alkamisen jälkeen. Opintojen jatkamisesta tilapäisen keskeytymisen jälkeen tulee sopia oppilaitoksen kanssa.

      TE-toimisto tekee ratkaisun siitä, hyväksytäänkö opintojen tilapäinen keskeytys. Sellaisen keskeytyksen aikana, jota TE-toimisto ei ole hyväksynyt, on työnhakijan muun muassa edettävä opinnoissaan.

      Terveisin Teppo työkkäristä

    • tyokkari

      Hei,

      Tarkennan vielä hieman edellistä vastaustani. Milloin tahansa työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun aikana voi tehdä työtä.

      Lyhyiden kokoaikaisten tai osa-aikaisten työsuhteiden ajalle ei ole tarkoituksenmukaista tehdä tilapäistä keskeytystä. Jos työnhakija menee omaehtoisen työttömyysetuudella tuetun opiskelun aikana kokoaikatyöhön yli kahden viikon ajaksi, hänellä ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Työhön menosta ja työn päättymisestä tulee ilmoittaa TE-toimistolle.

      terveisin Teppo työkkäristä

    • Toinen neuvoja

      Hei
      Täsmennetään tai sekoitetaan tätä kuviota vielä
      Ymmärsin että opintojen on edettävä sillä määritellyllä opintopistemäärällä kuukausittain, ikään kuin opiskeltaisiin täysipäiväisesti, riippumatta siitä opiskellaanko täysipäiväisesti vai ei. Eli ollaanko töissä vai ei. Jos opiskelut eivät etene tuolla pistemäärällä työssä ollessa niin yllätyksiä voi olla tiedossa kun palaa työjaksolta opiskelemaan työttömyysedulla. Rahaa ei tulekaan kun jossain vaiheessa kysellään kuinka paljon niitä pisteitä nyt on. Katsotaan että omaehtoisen opiskelun rahoitukselle työttömyyskorvauksella ei ole perusteita. Tällöin voidaan sitten periä maksettuja rahoja takaisin.
      Pidemmäksi työjaksoksi kannattaa harkita opintojen keskeyttämistä jos ei jaksa opiskella normitahtiin töiden ohella. Varmuuden vuoksi. Varma on varmaa. Säästyy niitä 24 kk päiviä niihin jaksoihin kun niitä tarvitaan jne.. Työn, työttömyyden ja pisteiden sovittelu voi olla tuskastuttavaa.
      En tiedä onko oppilaitoksilla mekanismeja tällaiseen vuorottelu keskeytykseen. Yleensäkin nämä muutoskohdat ovat hankalia työvoimapoliittisesti. Jos ole jossain putkessa niin jatka vain samaan malliin niin hyvin menee. Jos putki muuttuu niin …..

      • Mää hämmästelen tätä

        Tämähän kuullostaa aivan hel-vetin nerokkaalta. Eli tukiaika kuluu vaikka mitään tukea ei annetakkaan, velvoitteet vaan säilyy. Teidän ajattelumaailmanne siellä Virastoissanne on erkautunut ilmeisesti jo niin kauan aikaa sitten muusta maailmasta että täytyy palkata kulttuuritulkkeja teidän ymmärtämiseksi.

        Ai niin, pääasia on, ettei tee työtä, niin menee hyvin.

        Hip hurraa.


      • Mää hämmästelen tätä
        Mää hämmästelen tätä kirjoitti:

        Tämähän kuullostaa aivan hel-vetin nerokkaalta. Eli tukiaika kuluu vaikka mitään tukea ei annetakkaan, velvoitteet vaan säilyy. Teidän ajattelumaailmanne siellä Virastoissanne on erkautunut ilmeisesti jo niin kauan aikaa sitten muusta maailmasta että täytyy palkata kulttuuritulkkeja teidän ymmärtämiseksi.

        Ai niin, pääasia on, ettei tee työtä, niin menee hyvin.

        Hip hurraa.

        Noh, ehkä otan pillerin ja rauhoitun. Tässähän "toinen neuvoja" vain maalailee pahinta skenaariota eikä edusta kenenkään vahvistettua, Virallista kantaa.

        Koska eihän tulkintakysymyksissä tule automaattisesti toimia asiakasta mahdollisimman vahingoittavasti, vaan työllistymistä edistävästi ja työntekoa kannustavasti?

        Eikö niin? Eikö niin? Uskaltakaa nyt joku palkattu asiantuntija kommentoida tähän jotain niin uskoni Järjestelmään pelastuu...


      • Mää hämmästelen vaan

        Lainaus Työministeriön esitteestä "Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu", s.5:

        "Työttömyysetuuden kesto

        Opiskelun kestolle ei ole asetettu vaatimuksia, mutta työttömyysetuutta opiskelun tukemiseen voi saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäisaika kuluu myös opiskelun aikana."

        Mistä nostan esille kaksi seikkaa:

        1) Opiskelun kestolle ei ole asetettu vaatimuksia.
        2) TyöttömyysETUUTTA voi saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden, minkä tulkitsen tarkoittavan sitä mitä siinä selvällä suomen kielellä sanoo. Työttömyysetuuden kesto on ihan eri asia kuin opiskelun kesto.

        Voisiko joku asiantuntija todellakin kommentoida tätä, niin saan sielulleni rauhan.

        Sillä ei kai ministeriö tahallaan tuota harhaanjohtavia esitteitä vai soveltavatko virkamiehet säädöksiä ministeriön ohjeiden vastaisesti?


    • Niinpä Niin

      Hyvä pointti.

      Kyse on tulkinnasta. Sama pykälä voidaan tulkita monella tapaa.

      Laissa sama asia kerrotaan hieman koukeroisemmin

      Laki julkisesta työvoimapalvelusta 30.12.2002/1295

      Ja laista luku 9
      9 luku (22.12.2009/1198) Työttömyysetuudella tuettu työnhakijan omaehtoinen opiskelu

      ja tästä luvusta pykälä 5 määrittelee tukiajaksi 24 kk

      ”5 § (22.12.2009/1198) Tukiaika
      Opiskelua voidaan tukea tässä luvussa tarkoitetulla tavalla opintojen muodostamaa kokonaisuutta kohti enintään 24 kuukauden ajan.
      Jos työnhakija esittää työ- ja elinkeinotoimistolle koulutuspalvelujen tuottajan antaman selvityksen opintojen tilapäisestä keskeyttämisestä ja keskeyttämiseen on pätevä syy, 1 momentin mukainen enimmäisaika ei kulu keskeytysaikana. Selvitys on esitettävä työ- ja elinkeinotoimistolle viipymättä keskeytyksen alkamisen jälkeen.”

      Laissa kohta "Opiskelua voidaan tukea tässä luvussa tarkoitetulla tavalla..." voitanee kirjoittaa muotoon "Opiskelua voidaan tukea työttömyysETUUDELLA ... "

      Lisäksi 5,5 pisteen opintojen etenemisvauhti määritellään seuraavassa 6 pykälässä Työnhakijan velvollisuuksissa

      ”6 § (22.12.2009/1198) Työnhakijan velvollisuudet
      Työnhakijan on osallistuttava säännöllisesti koulutus- tai opintosuunnitelman mukaiseen opetukseen.

      Työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä on, että työnhakija etenee opinnoissaan. Korkeakouluopintojen katsotaan etenevän riittävästi, jos työnhakija saa tutkintoonsa kuuluvia opintosuorituksia keskimäärin 5,5 opintopistettä opiskelukuukautta kohti. Muiden opintojen osalta edellytetään, että opinnot etenevät koulutus- tai opintosuunnitelmassa tarkoitetulla tavalla.”

      Uusi laki tulkitaan nyt kankeasti ja mielivaltaisesti. Tulkinta ulottuu myös työllistymiseen ja toimii täsmälleen vastavirtaan työllistymistä edistäviin palvelujen tavoitteisiin nähden. Tavoitteena ei ole työllistyminen ei ainakaan ja työkokemuksen hankkiminen vaan opiskelupisteiden keruu ja turhan te-toimisto byrokratian pyörittäminen vähenevällä te-toimisto henkilökunnalla.

      Opintojen on edettävä 5,5 op/kk opiskelit työttömänä tai työssä ollessasi. Työssä ollessa opinnot onkin tällä periaatteella varmempaa keskeyttää jotta 24 kk ei kulu hukkaan eikä täyttymätön 5,5 op sääntö ei johda toimenpiteisiin. Koko keskeytys pykälä on kait työttömälle osoitettu ei töissä olevalle. Onko työssäkäynti pätevä syys opintojen keskeyttämiseen? Tässäkin on se suuri kysymys. Onnistuuko keskeytys oppilaitoksen puolelta? Oppilaitoksilla ei vielä ole mekanismeja kevyisiin keskeytyksiin. Opiskelu käy työstä monimutkaisten mitä saa tai pitää tehdä missäkin vaiheessa selvittelyjen vuoksi. Nämä ei liity oppimiseen mitenkään. Toiminta on jäykkää jossa maalaisjärjen käyttö on kiellettyä. Lisäksi pelotellaan tukien takaisinperinnästä. Arempi uskoo että kaikki tuet peritään takaisin. Uskon että takaisin peritään vain ylimääräinen ylläpitokorvaus, ei koko päivärahaa. Ylläpitokorvakusella tässä kauppaa käydään. Ylläpitokorvaus pitäisi maksaa vasta 24 kk työmarkkinatuen jälkeen tai opintojen keskeytyksen jälkeen. Tällöin tiedetään opintopisteet ja voidaan laskea paljonko maksetaan. Vaihtoehto on 0e opinnot ei edenneet pistettäkään tai 24 kk on 2vuotta*52 viikkoa/vuosi * 5 päivää/viikossa *ylläpitokorvaus. Mitä opintojen etenemiset tähän muuten koko kuvioon kuuluvat. Sama raha pyörii eri nimillä, opinto-oikeus on mahdollisuus. Opinnot eivät etene tasaiseen tahtiin tai vauhtiin. Valmistuminen on mielekkäämpi tavoite kuin pisteiden keruu. .

      Toimivampi lain tulkintamalli on keskittyä opintoihin käytetyn työmarkkinatuen 24 kk laskemiseen ja maksamiseen työttömyysjaksoilla. Työjaksot olisivat poissa tuosta 24 kk tukijaksolaskurista ja pidentäisivät tukijaksoa. Opinnot saavat edetä tai olla etenemättä töissä ollessa. HOPS ia voi aina sorvata työjakson jälkeen uudelleen.

    • Kohta en enää hämmäs

      Kiitoksia asiantuntevasta kommentista.

      Itse kiihkossani kävin läpi jopa kyseiseen lakiin johtaneen hallituksen esityksen tekstiä ja sielläkin omaehtoisen opiskelun kestoa ja keskeyttämistä koskeva kohta ei ratkaise tässä pohdinnassa olevaa pulmaa.

      Tai antaa mahdollisuuden opiskelijan kannalta yleisen oikeustajun vastaiseen tulkintaan.

      Mutta että kyse ei näytä olevan virkailijoiden pahantahtoisuudesta tai laitostumisesta vaan lainsäätäjän joko virheestä, epätarkkuudesta tai sitten pahantahtoisuudesta. Kas kun tässä viedään vastikkeellisen sosiaaliturvan idea vielä pidemmälle: vastikkeellisuutta ILMAN sosiaaliturvaa.

      Tästähän voisi tehdä vaikka väikkärin. Mutta sitä ennen pitää soittaa Ilta-Sanomiin. Tai Karpolle, vaikka vissiin eläkkeellä onkin.

    • Niinpä Niin

      Sain seuraavia mielikuvia vierailtuani te-keskuksessa kyselemässä omaehtoisesta opiskelusta. Itsekin aion opiskelemaan syksymmällä.

      Te-keskusta ei kiinnosta luonnollisestikkaan mitä ihmiset tekevät töissä ollessaan. Omaehtoisten opintoja tuetaan tuo 24 kk. Jos menee töihin kesken opintojen ja ilmoittelee te-keskukseen niin eivät ne perään kysele. Tuossa vaiheessa olisi tehtävä kuitenkin jonkinlainen tilannekatsaus missä mennään. Ollaanko edetty niinkuin lupailtiin. Tämähän on vaikeaa jos tekee vaikka jotain suurempaa kokonaisuutta vaikkapa opinnäytetyötä jossa pisteet ropisee vasta loppuvaiheessa. Kun palaa takaisin opiskelemaan niin tukikuukaudet jatkuvat. Saattaa olla paikallaan laatia uusi HOPS jne...

      Eli mielikuva siitä että töissä ollessa olisi vielä opiskeltava sovittuun tahtiin ei pidä paikkaansa.

      Näistä asioista voisivat Tepot tiedotella tarkemmin.

    • aaöö

      Omaehtoinen opiskelu työttömyystuella ja valmistuminen

      Jos tietää jo etukäteen, ettei pysty valmistumaan määräajassa (lähinnä oppilaitoksen loman takia) - kannattaako hakea opintojen tilapäistä keskeytystä - selvittää opintojen viivästymistä vasta jälkikäteen vai mitä pitäisi tehdä?

      Entä näiden eri vaihtoehtojen sanktiot ja seuraamukset?

      Entä miten tuo oppilaitoksen loma-aika oikein tulkintaan tilapäisen keskeytyksen osalta?
      (Kun joissain työkkärin ohjeissa sanotaan ettei oppilaitoksen loma-aika välttämättä ole pätevä syy?)
      - esimerkiksi gradun tarkistushan vie aikaa - gradu pitää jättää tarkistettavaksi jo keväällä, jos mielii valmistua ennen kesää - mutta entä jos tukiaika loppuu vasta esim. elokuussa?
      - graduohjaajakaan ei välttämättä ole kesällä tavattavissa - opiskelijalla on kuitenkin oikeus jonkinlaiseen ennakkotarkastukseen - mikä jo arvosanaa ajatellen on tärkeää.

      • jaahass567

        Niin nuo ovat niitä kysymyksiä joihin saa vaskaukset vasta jälkeenpäin. Toiminnalle tyypillinen etukäteen painottaminen johtaa tähän. Olen kokenut sen että kun ollaan jossain putkessa, niin helpointa on jatkaa samaa rataa eteenpäin.
        Työttömän opintojen väliaikaista keskeyttäminen ei varmaan onnistu. En tiedä onko siinä mitään merkitystäkään. Sanktiona näkisin sen että ylläpitokorvaus peritään siltä jatkolta pois kun opinnot eivät ole edenneet sovitusti. Tuo takaisinperitty jakso sitten liitetään sinne opiskelujen loppuun vaikka. Muu sanktio kuten, koko päiväraha peritään takaisin, tuntuu liian utopistiselta.
        Silloinhan ollaan todistetusti oltu työttömänä eikä opiskelijana ja tämä oikeuttaa työttömyyspäivärahaan. Aiemmin työttömyyspäivärahoja perittiin takaisin sen vuoksi, ettei oltukaan työttömiä vaan oltiinkin yllättäen opiskelijoita jollain periaatteella. Yleensä peloteltiin siinä tilanteessa että aloitat uudelleen opiskelut kesken vuoden opiskelujen keskeytyksen tms…. Tämä keppi on edelleen käytettävissä.
        Innokasta kyselyä ja yhteydenottoa eri tahoihin olisi syytä harrastaa. Toivottavaa olisi tämän palstan faq kohtaan kerrottu yleinen periaate miten toimitaan. Ei ole mitään järkeä siinä että samaa asiaa jauhetaan uudelleen ja uudelleen. Turhaa byrokratiaa pidetään tahattomasti yllä. Ammatin opiskelun sijaan opiskellaan työttömyyslakia ja sen käytännön sovelluksia.
        Oli päätös mitä tahansa siitä voi ja kannattaa valittaa eteenpäin. Järjettömyyksiä ei pidä hyväksyä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      309
      3658
    2. 208
      3009
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2564
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      241
      2027
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1455
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      170
      1344
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1337
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1328
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe