Arkkitehdit ovat tietämättömiä

HerraRakennusalalta

Olen jo pitkään ihmetellyt kuinka arkkitehdit eivät tiedä talonrakentamiskustannuksista juurikaan mitään. Varsinkin jos lähdetään suunnittelemaan pientaloa, niin liian monella arkkitehdillä ei ole käsitystä mitä heidän suunnittelemansa talo voisi tulla maksamaan.

Homman nimi tahtoo olla se että piirrellään kivoja kuvia mutta siihen se sitten jääkin. Muuta hyötyä arkkitehdistä ei olekaan.

Kuinka moni arkkitehti pystyy suunnittelemaan budjetin mukaisen talon jos kerron fakatat tontista ja anna budjetin 450 000 € käyttöön.

Voi vain arvailla kuinka monen pettyneen asiakkaan arkkitehtisuunnitelmat ovat menneet joko aivan uusiksi tai roskakoriin.

Missä on arkkitehtien vastuu kun lähdetään suunnittelemaan vaikkapa täysin rakentamisesta tietämättömälle asiakkaalle omakotitaloa?

16

429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2e4125t

      Tottakai kokenut arkkitehti tietää mitkä ratkaisut tulevat maksamaan minkäkin verran. Miksi aina pitää käyttää jotain kokemattomia opiskelijoita? Taloon ollaan valmiita sijoittamaan 450000e, mutta pätevä arkkitehtiko ei saisi maksaa mitään?

    • Arkkitehdit alas

      Koska arkkitehdin käyttäminen ei useinkaan anna mitään lisäarvoa. Joko arkkitehdit tekevät täysin tavanomaisia taloja, jotka voisi poimia mistä tahansa netistä tai sitten ratkaisut ovat niin kummallisia, että hintaa kertyy julmetusti.

      • arxitehti

        Et halua tavanomaista etkä halua epätavanomaista. On-off.


    • Se avarakatseinen

      Taida t yleistää?
      Yleistätkö?

      Ihanko narraat ?
      Narratko?

    • Köli ylös

      Ei arkkitegdin vastuuta missään ole. Alvar Aalto toi Suomeen tasakattovillityksen ja seuraukset olivat kammottavat kosteusvauriot. Aallon puuhat ovat muutenkin kyseenalaiset. Valtiontalo (Aallon suunnittelema) on sortumaisillaan Jyväskylässä.
      Vessat Aallon kynän jäljiltä (rakennus Jyväskylässä) ovat niin pieniä ettei mahdu pyllistämään ellei ovi ole auki..

      Entäpä vene, pitäisikö laittaa sarjatuotantoon?
      http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=24&t=182&a=10348

    • A-T-73

      Arkkitehti ei ole kustannuslaskija, se on ihan oma ammattikuntansa. Toki kokenut arkkitehtitsuunnittelija voi osata antaa suuntaa antavan arvion mutta on paljon asioita joita hän ei voi suoraan tietää ilman muiden suunnittelijoiden apua. Esim. perustustapa ja sen kustannukset, kaikki materiaali-ja kalusteratkaisut, LVI-järjestelmien kustannukset, pihatyöt yms. Lisäksi tulee aina paikallinen tilanne ja kilpailu rakennusliikkeiden välillä joka vaikuttaa heidän hintatasoonsa. On kohtuutonta odottaa että arkkitehti olisi joku hinta-automaatti joka voisi suoraan pitävästi lätkäistä hintalapun koko projektille. Jos sitä haluat, palkkaa projektinjohtoinsinööri.

    • niin njiin

      Arkkitehdit ovat ainoa opiskelijaryhmä teknillisissä yliopistoissa, joiden ei tarvitse opiskella lainkaan talousopintoja - siitä huolimatta, että suuresta osasta arkkitehtejä tulee jossain vaiheessa uraansa yrittäjiä. Eipä heille kuulu lainkaan rakentamistalouden opintojakaan. Siksi osa ei oikeasti tiedä juuri kustannuksista, tai osaa arvioida ratkaisujensa vaikutusta niihin. Ohjelmiahan kustannustasojen arviointiin on kyllä olemassa, ja osa arkkitehtitoimistoista myös kustannusarviointipalveluja tarjoaakin - vaihtelevalla tieto- ja taitotasolla.

      • vastavalmistunut

        Talousopintoja ei tosiaan arkkitehdin tutkintoon pakollisena kuulu. Tässä törmätään jälleen ikuisuusongelmaan siitä kuinka arkkitehdin tutkinto on nyt jo liian laaja ja silti yhä enemmän asioita pitäisi siihen mahduttaa. Toki kurssitarjontaa voisi ainakin kehittää, niin asiasta kiinnostuneet kävisivät sitten vapaaehtoisia opintoja.


    • Ihanaaaaaa

      Vastavalmistunut puhuu asiaa. Jo nyt moni arkkitehti on opiskellut 120% enemmän kuin itse tutkinto vaatisi. Moni työelämässä tarvittava taito on ns. vapaaehtoisia opintoja, esim. tietokoneenkäyttöön liittyvät kurssit... ja niitä kuitenkin käytännössä oletetaan nuoren arkkitehdin osaavan. Kaikki ei vaan mahdu tutkintoon ja osaa varten on oma ammattikuntansa.

      Jos joku osaa ja tietää kaiken eihän hän tarvitse ketään muuta, vai?

    • Toinen nimimerkki

      Tietokoneenkäyttöön liittyvät kurssit...
      BUUhhaahhaahhaa.

      Arkkitehdeiltä ei vaadita muuta kuin suttuisten lyijykynäpiirrosten tuottamisen hallinta.
      Kaikki muut opiskelijat osaavat käyttää tietokonetta ja jotkut osaavat sellaisen rakentaakin.

      On muuten kokemusta. Kävin piruuttani muutamalla kurssilla, vaikka en arkkitehtiosastolla opiskellutkaan. Pääasiassa kurssien tarkoituksena oli paskanjauhaminen tilavaikutelmasta.

      • tjoo

        Vai että kävit kurssilla - se onkin ihan eri asia käydä kuikuilemassa kuin suorittaa kurssi. Taidat vain olla katkera siitä, että rahkeesi eivät riittäneet läpäisemään pääsykokeita.


    • Kokemus-K

      Olisi hauska tietää miten arkkitehti pystyisi nopeasti ja pitävästi tekemään oikeita hinta-arvioita projekteista kun siihen eivät näytä pystyvän edes siihen erikseen perehtyneet kustannuslaskijat. Vai onko joku kuullut joskus julkisesta rakennuskohteesta (opperat, musiikkitalot yms.) jossa olisi pysytty edes lähellä alkuperäistä hinta-arvioita? Ja niiden kustannuslaskelmat on sentään tehnyt joku hieno konsultti tms. jolla pitäisi olla kaikki tietotaito laskelmien tekemiseen.

    • Toinen nimimerkki

      Buuaahhaahhaaa.
      Alvar Aaalto kysyi, että haluatteko mustan vai valkoisen Finlandia-talon.
      Lopputuloksena oli sitten silkkaa paskaa, jonka voi suoraan roudata kaatopaikalle. Riippumatta kustannuksista.

      Hauska yksityiskohta Teknillisessä Korkeakoulussa on, että Arkkitehtiosaston seinät ovat marmoria, joka ilmeisesti kuvastaa suomalaisen arkkitehtuurin korkeimpia tavoitteita. Muilla osastoilla ne ovat jotain ihan tavanomaista materiaalia.

      • umpitiilipuupää

        Voivoi, kyllä ne seinät on pintakuorrutusta lukuunottamatta sitä yhtä ja samaa kautta koko päärakennuksen: betonia ja tiiltä.


    • Kunnalle vaan töihin

      Sellaista mieltä ettei ole käytännön rakentamisesta mitään lemua näillä arkkitehteillä

    • Kokemus-K

      "Sellaista mieltä ettei ole käytännön rakentamisesta mitään lemua näillä arkkitehteillä "

      Jep, ihan vain ulkoilun ja raittiin ilman takia ne niillä rakennuksilla käyvät katsomassa edistymistä ja ilmaisen kahvin takia palaveeraavat rakentajan, rakennesuunnittelijan, LVI-suunnittelijan ja sähkösuunnittelijan kanssa.
      Muuten vain ovat sulkeutuneena ilmatiiviiseen kammioonsa ja vetävät verhot ikkunan eteen että eivät mitään oikeaa elämää näe :)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4895
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      3096
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1797
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1750
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1611
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1471
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1223
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1187
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1187
    Aihe