Kärkitossut ja venyttely

dance4ever

Moi!
Olen nyt 14-vuotias, ja olen miettinyt paria asiaa jo pitkään...
Ensinnäkin: rakastan balettia! Ongelma on vain se, että aloitin sen uudestaan vasta tänä vuonna, eli vuoden olen kohta tanssinut. Ennen sitä kävin tosin balettitekniikka-tunneilla, joilla tehtiin balettitekniikkaa mutta kenelläkään ei ollut siis kärkiä siellä. Nykyisessä ryhmässäni kaikki ovat n. 10-vuotiaita, ja se on vähän tyhmää... Kuitenkin mietin vain että millonkohan olisi turvallista ostaa kärjet? Opettajani sanoi että ensi syksynä. Nilkkani ovat jo hyvin vahvat kun olen tanssinut jo n.10 vuotta yhteensä jazzia, nykäriä yms. Ja toinen kysymys: miten usein suosittelette venyttelemään jotta saisi lisää venyvyyttä? Ja minkälaiset lämmittelyt? Lisäksi, onko minulla mahdollisuutta enää parantaa/venyttää nilkkojani kun ne taipuvat hädintuskin suoraan, ei todellakaan yli?

9

2057

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • venyttelijä

      en ooo balettitanssija, mut tiiän iha maalaisjärjel et ei niist kärkkäreist ois mitää hyötyykää sulle jos nilkat ei veny tarpeeks:D

      kannattaa joka päivä venytellä aamulla nopeet venytykset, sit illal enne nukkumaanmenoo pitkää, sillä pitkien venytysttelyjen jälkee lihakset menee ''nukkumaan'':D mut MUISTA!!!! aina lämmittele eka!!! jos nopee vaa menyttelet(eli siis pari sekkaa/lihas) niii about 10 x hyppyy riittää, mut sit pitkii venytyksii varte jotai 5min esim juoksuu, nii tulee paras tulos eikä lihakset repeile, joka o kivuliast ja siihen voi myös loppuu tanssi vähäks aikaa.

      oon myös kuullu et vaa 8sek lyhyille lihaksille(kädet jne) ja12sec pitkille lihaksille, niiku jaloille, on tarpeellist, ja pidempi venytysaika o iha turhaa


      korjatkaa jos oon vääräs antakaa vinkkei, itekki venyttelen spagaattii varte:DD

      • eskata

        Tuossa juuri totesit, ettet ole valmis kärkitossuille: kärkitossujen kanssa nilkan on oikeasti taivuttava niin, että luu on täysin suorassa ja varpaat taipuvat nilkan alle, sillä paino tulee nilkan päälle kärjille noustessa. Mikäli nilkka ei taivu, et pääse kärjelle kunnolla, jolloin kropan painokin tulee väärään kohtaan eikä tasapainoa ole mahdollista saavuttaa. Myöskään nilkalla ei ole silloin tukea, jolloin todennäköisesti ns. romahdat alas. Nilkan vahvuus ei rakennu yhtä lailla jazztanssissa tai nykytanssissa, koska näissä tansseissa vahvana elää nilkan flex-asento, ei pointit. Balettitanssijan on hajoitettava nilkkaa, jotta se taipuisi tarpeeksi kärkitossuille nousua varten. Tällainen väkivaltainen taivutus ei ole terveellistä, mutta kuuluu lajiin, sanoivatpa terveysbaletin kannattajat mitä tahansa.

        Venyminen on ihan itsestä kiinni. Ennen kuin venyttelet, lämmittele kehosi kunnolla. Ihminen tarvitsee ainakin 30 minuutin lämmittelyn ennen kuin voi venytellä pitkiä, venyvyyttä lisääviä venytyksiä. Siispä reippaalle kävely- tai juoksulenkille ensin. Huolehdi, että venytykset ovat pitkiä. Esimerkiksi spagaattia venytettäessä monet vain käyvät spagaatissa, mutta tosiasia on, että siinä asennossa pitäisi jaksaa olla ja hengitellä, niin tuskaa kuin se saattaakin olla. Nopeat venytykset eivät lisää tanssijan venyvyyttä tai liikelaajuutta pysyvästi. Isoja lihaksia, kuten reisi- ja pakaralihaksia kannattaa venytellä huolella, vaikka ei muuta ehtisikään, sillä näin isojen lihasten jumit aiheuttavat pitkän tauon ennen kuin pääsee taas kunnolla tanssimaan.


    • Tanssiarakastava <3

      Hei! Olen tanssinut pikkuipanana balettia joku 5-6 v, kun olin ja sen jälkeen aina semmosissa puolen vuoden pätkissä, välillä taukoa, sitten taas jatkoin. pidin jtn. puolentoistavuoden tauon ja aloin tanssimaan. tanssin viime vuoden show-tanssia ja tajusin, että hei, täähän on mun juttu! Oon -97, eli täytän nyt syksyllä 14w. Nilkkasi pitäisi taipua vähintään suoraksi, ennen kuin hankit kärkkärit, ja kyllä, nilkkoja voi venyttää. itselläni ne menevät jo hieman ylikin. Harjoittelin nilkkoja menemällä varpailleen - siis ei niin, että jalkapohja osuu maahan- vaan tavallaan niin kuin kärkkäreillä - varpaiden pääällä. kun pystyin siihen, aloin kävelemään varpaiden päällä. nykyään istun alas esim. penkille ja nousen siitä ylös ja otan muutaman askeleen. Itse venyttelen talviaikaan n. joka toinen päivä -tätä olen tehnyt viime talven ajan- ja kesällä en niin usein. Venyn nyt oikean spagan esim.. sängyn- tai sohvan reunalta alas, näin myös sivarissa. Vasemmalla saan maahan, mutta en sillä venytö vielä yli, ettei vaan lihas revähdä. Yleensä lämmittelen ennen venyttelyä näin: n.40-50 tasajalkahyppyä, jalat pyllyyn, x-hypyt n. 30, ilman välihyppyjä, ja teen kaikki jalanheitot, jonka jälkeen lokot (lonkankoukistajat) yms. Nykyään en jätä harkkoja väliin mistään hinnasta - sen olenkin tehnyt vain kerran tänä vuonna, koska minulla oli 43 astetta kuumetta... - ja olen tajunnut, että tanssi on minulle tooodella tärkeää! En enää ikinä opeta sitä!

      • venymätön

        siis oon kans harrastanu balettii noin nelivuotiaast asti.Oon nyt kakstoist ja kärkkärit ollu yheksän vuotiaast asti, mutta ongelma ei oo nilkan venyvyys tai näin vaan se et en saa enää spakuu. Sain spakaatin kyl nelivuotiaan. Miten saan jalkojen venyvyyden takas?


    • miraballerina
    • Bourrée

      Tuo kun toteat että rakastat balettia. Rakastatko sinä todella balettia? Ihmisellä kun on taipumus rakastua toisiin ihmisiin eikä johonkin esineeseen tai tietämykseen.
      Sinulla kyllä on elämässäsi huomattavasti tärkeämpiä asioita kuin baletti. Esimerkiksi se että sinun on kasvettava aikuiseksi on sinulle itsellesi huomattavasti tärkeämpää kuin joku baletti.
      Katsele ja mieti sitä ihmisryhmää joka baletin ympärillä pyörii. Näätkö siellä todella
      kaikenlaisia ihmisiä vai kuvitteltko vain näkeväsi?
      Joillakin baletin harrastaminen johtaa siihen että he muuttuvat toisien silmissä itse baletiksi. En ollenkaan koita väittää etteikö baletti olisi hieno tanssimuoto vaan sitä että siihen liityy sen vaativuuden takia myös heikkouksia. Kun taivuttaa nilkkaa käy helposti samalla niin että yäpään asiat jää hoitamatta ja lopputulos ei ole tasapainossa.

      • 10vtanssittuitse13v

        Nyt puhuu selvästi ihminen jollla ei ole rakasta harrastusta elämässään. Itse harrastan myös balettia ja voin sanoa että en osaa kuvitella elämääni ilman sitä. Rakastan sen haasteita ja koko lajia. Tottakai myös ryhmä on todella tärkeä, mutta itse keskityn enemmän lajiin kuin ympärillä oleviin ihmisiin. Joten ehkä tuollaiset kommentit kannattaa jättää sivuun jos ei ole minkäänlaista omakohtaista kokemusta, joka on tietysti harmi juttu, koska harrastukset ovat todellaa tärkeä asia ihmisen elämässä.


    • venyttelijä

      ite pääsen spaguun pääsin myös 4 vuotiaana kun alotin baletin kärkkärit sain 10 vuotiaana.

    • hillaiina

      Mä itse aloitin baletin just samasta tilanteesta, eli nyt oon 14v ja oon tanssinut 10v kaikkia muita lajeja. Sain opettajalta heti kärkkärit, tosin varmasti riippuu ihmisestä ja luustosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1750
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1339
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1229
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1143
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1085
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      5
      1040
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    Aihe