Ukkosenjohdattimet mökille?

samppaheikki

Moro,

oletteko laittaneet ukkosenjohdattimia mökille? Jos olette, niin millaiset?
Miksi päädyit laittamaan?

Tuli pari aurinkopaneelia katolle, niin mietin että olisiko syytä laittaa johdatinkin.

32

8170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin on

      ei muuta kun aikas paksu kupajohto piipunhatusta maahan

      • ukkosakka

        Olisko tämä tarpeen vaikka mökki on rinteessä siten, että on takana olevaa maastoa matalammalla?


      • naurattaa

        ja tuosta ei ole mitään suojaa eikä takuulla salama iske piipunhattuun....suoja on yhtä tyhjän kanssa...älkää vain ottako opiksi tai tehkää vaan jos ei muuta tekemistä mutta varokaa ettette tipu katolta...näitäkin sattuu tai hirttä itseenne siihen kuparijohtoon...


    • näin meillä

      Meillä näin:

      Telkkari antenni on ylimpänä. Sieltä on vedetty sähkökeskuksen maadoituskiskoon piuha. Keskuksen maadoituskiskosta menee kaapeli maahan ja pitkälle.

      • mk

        Ukkosen hodatinjohtoa ei saa laitta talon sähköjrjestelmän maahan koska siitä ei ole mitää huotuyä joska se virta menee suojamaadotetusta pistorasiasta laitteisiin. Ukkosenjohdatin vedetään vaikka sentin vahvuosella kuparijohdolla vaiikka tv atennista alas ja mökin ympäri kaivettaa vaikka alle puolimetia syvä oja ja kaapeli kierretään mökin ympäei ja peitetään maalla ja jos on perustuksiin laittanut betoniin kuparilaatan niin siihen kiin johdatinn nii ei ukkosen iskiséssa riko mitään laitteita.


      • satan1000

        esimerikisi täälä vuonna 34 rakenetussa talossa on niin iso puu talon vieressä kuin mäki tontin juuressa, sitten vielä uusi sähkökaapelointi puoliväliin tietä asti ja sitten vanhat metalliputket ja kuparilangat roikkuu sinne täääne ja myös kaivon maadoitus on mukavasti ilmassa, ja sanuna mökissä en näe viiteitä mistään toki sähkötulee maanalta mökin sähkökaappiin, ihan lain mukaan mennään. Aurinko paneelia en uskaltanut vielä laittaa toiminta kuntoon, akkulaturin hampaaat näes iskevät kipinää. Ukkosella on tosi jännää mennään kissan kanssa keskelle huonetta jännitämmään ja mietitään että mitäköhän pitäsi tehdä jättää tekmättä, vuokraisäntäänkään saa yhteyttä, josko jättisin vuokran maksamatta, hän kuitenkin huijaa seuraavaa vuokralaista joka ei edes tajua että vuokraisäntään ei kannata koskaan luottaa ellei ole kaveri. suomessa on niin tiukka vuokralainsäädäntö että kansalinen sokeeti luottaa siihen että joka pykälää noudatetaan, ja pienellä pinta remontilla saadaan
        asunto myös kameralle näyttämään siltä että mitään vikaa ei ole. Omakotitaloa vuokratessa on aivan mahdoton selvittään vuokraustilanteessa mitä vikaa talossa on viat kun selviävät n. 2 kuukauden asumisella, vars. muutto pitäsisi siten tehdä vasta 2 kuukauden asumisen jälkeen, ja maksaa vuokraa koeajasta ????? pitää kysyä,joku sinne lisää niitä lakeja toisen lain perään ja mitään ei oteta pois? uutta laki ja uutta lakia ja mitään ei oteta pois, totaalisen pimeetä ...vuokralaisela ei ole lähes mitään suojaa, laitkin pitäisi vuokraustilanteessa osata ulkoa, helkkaria kansaliset mitään lakimiehiä ole, muutain pitää suomessa tehdä elämisen eteen kuin ajaa lakiasioita.


    • baabeli..

      Ukkosenjohdatin = Salamanhoukutin
      Esim. kaikki puut on maadoitettu erittäin hyvin, eikä se auta niitä yhtään, vaan salama iskee useimmiten pitkiin puihin, lähes aina.

    • ei verkkosähköä

      Ehkä alkuperäinen kysyjä halusi ukkossuojausta eikä houkutusta ;-). Googlella "ukkossuojaus tukes" löytyy asiallista tietoa.
      Itsellä sama ongelma mietittävänä - aurinkopaneelien runkojen maadoittaminen. Ajattelin vetää paneelien rungot kiinni rakennuksen maadoitukseen, samaa pisteeseen johon tulee kivijalan ympärillä kiertävä kupariköysi.

    • ei verkkosähköä

      Muisti palaa pätkittäin. Vielä tuli mieleen paneelien energiakaapelien suojaaminen, asiasta juttua esimerkiksi täällä http://www.reps.fi/fi/frames-prod-thunder-fi.htm. Kirjoituksen tärkein pointti on mielestäni se, että pahimman sattuessa yritetään johtaa suuret virrat jonnekin mahdollisimman turvallisesti ettei palavat johtimet tai täysosuman saava sähkökeskus sytyttäisi tulipaloa.
      Ainakin avoimella paikalla voisi harkita tuommoisen mainitun LA302C (http://www.deltala.com/prod12.htm#LA302DC) asentamista vaikka ehkä tuo suora salamaisku on enemmän näiden tuulivoimalamastojen ongelma.
      Niin, itse ajattelin että en laita mitään ukkosenjohdatinta, vain ulkona olevien metalliosien yhdistäminen rakennuksen maadoitukseen.

    • Kyllä maadoitukselle

      Itse laitoin aurinkopaneelin erillisen tv-antenniputken latvaan ja samalla maadoitin sen paksulla kuparikaapelilla, jonka alapään kaivoin maahan piiitkään ojaan. Maadoituskaapeli maksoi n. 50 € ja sai siinä ainakin itselle mielenrauhan asian suhteen. Sitäpaitsi järjestelmän asennusohjeessa neuvotaan maadoittamaan niin miksipä sitä ei tekisi. Tiedä sitten onko sillä mitään merkitystä...

      • Hieman vaikea käsite

        Tuo ukkossuojaus, maadoitus ja potentiaalintasaus, jotka kaikki ovat eri asioita. menee moni sähköalan ammattilainenkin vipuun noissa...

        Pelkkää antennimastoa ei pidä johtaa maadoituselektrodiin, on käytännössä huonoin mahdollinen ratkaisu ukkossuojauksessa.

        Tuolta tietoa ukkossuojauksesta ja ukkosesta/salamoista yleensä:

        http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/faq/ukkossuojaus.pdf


      • Kyllä maadoitukselle
        Hieman vaikea käsite kirjoitti:

        Tuo ukkossuojaus, maadoitus ja potentiaalintasaus, jotka kaikki ovat eri asioita. menee moni sähköalan ammattilainenkin vipuun noissa...

        Pelkkää antennimastoa ei pidä johtaa maadoituselektrodiin, on käytännössä huonoin mahdollinen ratkaisu ukkossuojauksessa.

        Tuolta tietoa ukkossuojauksesta ja ukkosesta/salamoista yleensä:

        http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/faq/ukkossuojaus.pdf

        Ymmärränkö oikein että tein virheen kun laitoin sen kuparikaapelin antenniputkesta maahan? Yritin kyllä lukea tuota Tukesin tiedotetta vaan täytyy kyllä myöntää ettei se oikein mulle auennut.


      • sähkäri evp.
        Kyllä maadoitukselle kirjoitti:

        Ymmärränkö oikein että tein virheen kun laitoin sen kuparikaapelin antenniputkesta maahan? Yritin kyllä lukea tuota Tukesin tiedotetta vaan täytyy kyllä myöntää ettei se oikein mulle auennut.

        Ymmärrät väärin että teit oikein kun laitoit sen kuparikaapelin antenniputkesta maahan. Oikeaoppinen pientalon ukkos suojaus on just silleen, että mastoputki liitetään talon käyttömaadoitukseen talon ulkopuolella. Alastulo puuseinässä kohokiinikkeillä tai vaapaasti roikkuen. Tukesin ohjeita paremmat paremmat löytyy: digitv.fi/pientalon antenniopas.


    • tuuteri

      Vedin aurinkopanelista paksun maakaapelin järveen, ukkonen on iskenyt lähelle puihin useasti, näin saaressa

    • ukkonemetso

      Moi,
      meillä menee kuparilanka mökin piipusta vesiränniin , eli jotenkin niin, että kupari menee sillä lailla piipun sivusta ränniin ja siitä johdettu alas, mökin ympärille on kaivettu ympyrään kuparilankaa- samaa, mitä puhelinyhtiöt käyttävät maadottaessa-eli siis ympyrä ja siitä suoraan rinnettä alas johto, joka on pistetty kuparisella, pitkällä ns tikulla/ seipäällä maahan kaivettuun ojaan.

    • blizzzz

      Tiedättekö mitä aurinkopaneeleille tapahtuu kun salama iskee niihin, vaikka onkin jotakin kuparikaapelia maahan. No, salama hajottaa paneelin palasiksi, menee virtajohtoa pitkin lataussäätimelle sulattaen sen ja piuhat, sytyttää tuleen mökin sisäpanelit ja räjäyttää akun. Aikaa poistumiseen on n.20-30sek.

      • neuvoton?

        mikä siis neuvoksi?


      • awwe33
        neuvoton? kirjoitti:

        mikä siis neuvoksi?

        Neuvottomalle : Tarkista että vakuutuksesi korvaa kaikki salamaniskun aiheuttamat vahingot, niin mökille kuin irtaimistolle.


      • neuvoton?
        awwe33 kirjoitti:

        Neuvottomalle : Tarkista että vakuutuksesi korvaa kaikki salamaniskun aiheuttamat vahingot, niin mökille kuin irtaimistolle.

        Eikös palovakuutus korvaa, jos mökki kärähtää syystä tai toisesta? Totta, irtaimisto täytyy muistaa myös vakuuttaa.


      • mk
        neuvoton? kirjoitti:

        Eikös palovakuutus korvaa, jos mökki kärähtää syystä tai toisesta? Totta, irtaimisto täytyy muistaa myös vakuuttaa.

        Vakuutukset eivä tuleensä korvaa luonnonmullistulksia ja ukkonen on justiinsa niitä jos ei ole vakuutusehdoissa mainintaa. Sama homma on jos tuuli kaataa puun talon päälle niin vakuutua ei korvaa jos ei ole erillistä myrkuvbakuutusmainintaa ehdoissa. Jos lintu lentää ikkunaa ja rikko sen niin vakuutua ei korvaa.


    • paukkuja veteen

      Mulla menee ukkosen johdatin saunan vesipataan ja toinen pää ainokaisen männyn latvassa joka seisoo mökin vierellä. Olen istten saanut ukkosella lämpimät saunaaveet ja puuta säästyy.

      • Hienoa

        Nerokasta!
        Asennan samanlaisen systeemin!


    • hei vaan, joo

      Minulla on leveä kuparivyö, josta menee kupariketju maahan, ja puen sen päälleni ukkosilmalla ja menen nakuna korkealle kalliolle, tulee mukavia vibroja ja vyöstä iskee sinisiä liekkejä alastomaan vartalooni.

    • eräs123

      Ukkosenjohdattimen tarkoitus on purkaa salaman energia mahdollisimman
      suoraan maahan, silloin kun salama ylipäätään taloon iskee.
      Kaikki katolla oleva metalli (piipunhattu, antenni, ym) olisi hyvä yhdistää
      n. 4 neliön kuparilla toisiinsa ja sitten ulkoseinää pitkin maahan. Maassa
      pitää varmistaa että kupari yltää kosteaan maahan asti. Jos kupariin joutuu
      tekemään mutkia, ne olisi syytä taivuttaa esim. muoviämpäriä vasten, liian
      jyrkistä kurveista salama oikaisee ohi.

    • varma konsti

      miten olisi anoppi ukonilmalla piipun päälle seisomaan perunankeittosihti päässä, anopin tilallaa voisi käyttää kärttyisää akkaa, kumpikin tehoaa aika hyvin, jon salama iskee niin hyvät perintöpuheet vain keksimään

    • anoppi seisoon pihaan sateenvarjon kanssa

    • kupariboy

      Mä käytän kuparisia vaatteita.

    • hdisk...

      Varmistakaa että vakuutukset on kunnossa, mitään "salamanhoukuttimia" ei tarvita. Useimmiten salama iskee viereiseen puuhun, ja sitten sen juuria pitkin mökin rakenteisiin. Tämä siis jos vieressä on korkeita puita.

    • Päästö-Pete

      Minä laitoin paksun kuparilangan katolle harjalle, yhdistin sen palotikkaisiin ja rautaisiin vesijohtoihin.
      Sieltä edelleen hyppyjohdolla lämminvesivaraajan sähkövastukseen.
      Tämä ratkaisuu säästää energiaa ilman päästöjä.

    • mies ja salama

      juu kannattaa noudattaa tätä faradinhäkkiä !
      ainakin ite teen noin kun alan rakentaan ja juon kaljat rauhassa ukonilmalla !

    • cccc66

      Minä laittaisin ukkosenjohdattimen, mutta kun tontti on kalliota niin ei sinne mitään kaiveta. Ja rumahan se johto on siinä kalliolla, eipä taitaisi edes auttaa.

    • Anonyymi

      Metallinen masto pihalle?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      60
      4325
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      175
      2679
    3. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      159
      2468
    4. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      218
      2431
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      435
      1669
    6. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      169
      1537
    7. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      176
      1534
    8. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      101
      1338
    9. 79
      1291
    10. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      59
      1249
    Aihe