Lastenspykiatria. Outo sylihoito.

Pervoa?

15

1301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Väkivaltaista

      Iltalehden jutussa kerrotaan:

      "Kyseisessä hoidossa aggressiivisesti käyttäytyvä lapsi suljetaan syliin tiukkaan otteeseen eikä tälle puhuta mitään."

      Mielestäni ongelma on muun muassa siinä, että minne vedetään "aggressiivisen" käytöksen raja. Olen täysin varma, että nykyisessä julkishallinnossa aggressiivisuutena pidetään jo sitä, että arvostelee ja ruotii epäkohtia ääneen. Ja samalla tavalla aggressiivisuus on takuulla lavea käsite myös lapsia tarkastellessa. Pian ainoaa mahdollista käyttäytymistä on hengittää robottimaisesti. (Ja hengityksen pitää kulkea tasaisesti, ennustettavalla rytmillä.) Hiljainen ja huomaamaton ihminen on ihannekansalainen.

      Turvaistaminen on takuuvarma keino saada lapsi hermostumaan lopullisesti. Holding eli turvaistaminen on sitä, että aikuinen käy lapseen fyysisesti käsiksi. Peitenimi sille, että käydään ihmisen iholle, rikotaan ruumiillista koskemattomuutta.

    • hyvä kiteytys

      Aloittajalle: Tästä samasta uutisesta on aloitettu jo kaksi omaa keskusteluketjua ja uutista on linkitetty joka paikkaan.

      Nm Väkivaltaista kiteyttää uutisen ja lastensuojelullisten psykiatristen hoitojen ytimen hienosti:
      "Olen täysin varma, että nykyisessä julkishallinnossa aggressiivisuutena pidetään jo sitä, että arvostelee ja ruotii epäkohtia ääneen.
      Turvaistaminen on takuuvarma keino saada lapsi hermostumaan lopullisesti. Holding eli turvaistaminen on sitä, että aikuinen käy lapseen fyysisesti käsiksi. Peitenimi sille, että käydään ihmisen iholle, rikotaan ruumiillista koskemattomuutta."
      saimme taas uuden uusiokielisen sanan lastensuojelun orwellilaisesta todellisuudesta:
      turvaistaminen: aikuisten suorittama lapsen pahoinpitely psykiatrisessa hoitolaitoksessa

    • Psykopaatit hoitaa.

      Iltalehden uutinen kertoo, karua kieltä sylihoidosta. Onko tämä sitä kuuluisaa intensiivihoitoa.

      Lue kokonaisuudessa Iltalehden linkissä.


      MIELI JA MASENNUS
      Catherine Zeta Jones hakeutui hoitoon mielenterveysongelmien takia

      Äiti: Lastani painettiin täysillä lattiaan

      Outo hoitomuoto paljastui: Lapsipotilaat pakotettiin laskemaan alleen


      Mielenterveyspotilailla paljon terveysriskejä - kuolevat nuorempina

      Nuorisovaltuutetut: Mielen sairauksia ehkäistävä ennalta

      Liikunta pidentää masentuneen elämää

      Masennus johtaa aiempaa harvemmin sairauslomaan

      Psyykenlääkkeet saattavat kutistaa aivoja

      Lisää mieli ja masennus -uutisia...

      HYÖDYLLISTÄ
      Nuorten mielenterveys
      (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

      Tukiasema.net

      Suomen Mielenterveysseura

      Mielenterveyden keskusliitto ry

      Syömishäiriöliitto SYLI Ry

      Outo sylihoito:
      Lapsen laskettava alleen
      Keskiviikko 13.4.2011 klo 10.57 (päivitetty klo 11.05)

      Jopa tuhat lasta on voinut joutua vaaralliseksi syytetyn "turvaistamisen" kohteeksi Hyvinkään sairaalassa.



      Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvaa Hyvinkään sairaalan lastenpsykiatrian yksikköä on vaadittu muuttamaan käytäntöjään.
      FAKTA
      Asiantuntijat tuomitsevat

      Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) katsoo, että suppeaan ei-tieteelliseen teoreettiseen näkemykseen pohjautuvaa ja Hyvinkään lastenpsykiatrian yksikössä kaavamaisesti toteutettua "turvaistavaa hoitomallia" ei voida pitää asianmukaisena erikoissairaanhoidon toimintatapana.

      Valvira katsoo "turvaistavan hoitomallin" sisältävän potilaiden tutkimisessa ja hoidossa perustavanlaatuisia puutteita, jotka voivat heikentää sekä hoidon tuloksellisuutta että potilasturvallisuutta.

      Hyvinkään sairaalan lastenpsykiatrian yksikön ylilääkäri on kehittänyt itse "turvaistamisen" ja "integritaatioteorian", johon turvaistaminen pohjaa.

      Iltalehden haltuunsa saamassa Valviran päätöksessä HYKS:n lastenpsykiatrian klinikkaryhmän johtaja Leena Repokari arvioi, että turvaistamishoidon pohjana oleva integritaatioteoria on ei-tieteellinen, yhden ihmisen ajatusrakennelma. Repokaaren mukaan turvaistava hoitomalli on riskialtis.

      Nuorisopsykiatrian ylilääkäri Kirsi Kettunen arvioi, ettei turvaistavan hoitomallin seurantatutkimus täytä tieteellisiä kriteerejä ja että hoidon vaikuttavuudesta on vaikea sanoa mitään varmaa.

      "Turvaistavassa hoitomallissa" aikuisia ohjataan auttamaan lasta kosketuksen ja "syliturvaistamisen" avulla. Tähän liittyen vanhempia neuvotaan välttämään lapsen sanallista ohjaamista lapsen kehitystasoon ja ikään katsomatta.
      LUE MYÖS
      Äiti: Lastani painettiin täysillä lattiaan
      Epätieteelliseksi ja jopa vaaralliseksi arvioitu "turvaistava hoitomalli" on hallinnut vuosikausia Hyvinkään sairaalan lastenpsykiatrian yksikköä.

      Kyseisessä hoidossa aggressiivisesti käyttäytyvä lapsi suljetaan syliin tiukkaan otteeseen eikä tälle puhuta mitään.

      - Kun turvaistamista on opetettu, on neuvottu, ettei lasta saa päästää edes vessaan. Neuvotaan, että jos pissa tulee housuun, se siivotaan sitten myöhemmin. Mielestäni sellainen on hyvin arveluttavaa lasten hyvinvoinnin kannalta, hyvinkääläinen terveysalan ammattilainen kertoo Iltalehdelle.

      Iltalehden lähteen mukaan hoitoa on sovellettu lapsiin, joista nuorimmat ovat 3-vuotiaita ja vanhimmat lähellä murrosikää. Hoidon käytännön puolista ovat vastanneet pääasiassa sairaalan opastamat lasten vanhemmat.

      "Ainoa hoitomuoto"

      Hoitomuoto on Hyvinkään sairaalan lastenpsykiatrian yksikön ylilääkärin itse kehittämä. Iltalehden lähteen mukaan oppi on ollut käytössä Hyvinkäällä jo kymmenen vuoden ajan.

      - Arvioisin, että yli 1 000:ta lasta on hoidettu sillä systeemillä. Turvaistaminen on lähes täydellisesti ainoa hoitomuoto, johon yksikössä uskotaan, lähde sanoo.

      Hän on tavannut työssään lapsia, joita on hoidettu turvaistamisella.



      Ei irtisanota

      Iltalehti sai haltuunsa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) alkuperäisen päätöksen kantelusta, jonka hyvinkääläinen sairaanhoitaja teki Hyvinkään lastenpsykiatrian yksiköstä vuonna 2008.

      Päätöksessä kerrotaan sairaanhoitajan syyttävän, että yksikön henkilökunta on jättänyt tekemättä ilmoituksia lastensuojeluviranomaisille, jottei yhteistyö perheiden kanssa kärsisi.

      Kantelija syyttää, että yksikössä lasten psykologisia ja neurologisia ongelmia ei diagnosoida, vaan oireet selitetään "turvaistumisen puutteella".

      Valvira on vaatinut Hyvinkään lastenpsykiatrian yksikköä muuttamaan käytäntöjään vuoden loppuun mennessä. Valviran päätöksestä ensimmäisenä kertoneen Yleisradion mukaan turvaistamishoidon kehittänyt ylilääkäri on määrä korvata uudella. Hän saa kuitenkin jatkaa yksikön lastenpsykiatrina.

    • pöyristyttävää

      Fantastinen maa tämä Suomi, kerta kaikkiaan! Puolet kansasta hokee, että vitsi kun on laadukkaat systeemit meillä, että mitään väärää ei pääse koskaan tapahtumaan, kun asiantuntijat hoitaa kaiken ajattelunkin meidän puolesta. Sitten nousee esiin näitä tapauksia, että yhden kunnianhimon sokaiseman ihmisen johdolla on nöyryytetty ihmisiä jossain laitoksessa.

      Varmaan mukavaa ja rentouttavaa sille "turvaistavalle" aikuisellekin kyhjöttää siinä lapsen ykkös- kakkostarpeet sylissä puolitoista tuntia, kun ohjeiden mukaan ei edes vessaan saa päästää. Ja lapsi luottaa varmasti aikuiseen sellaisen koettelemuksen jälkeen, juu, ja kokee olonsa turvalliseksi seuraavaa kertaa pelätessään.

      Pitääkö terve järki lakkauttaa näin kertakaikkisesti auktoriteettiuskon nimessä? Vaikka mitäpä muutakaan siinä voi, kun valkotakkiset on vastassa. Joko tottelet tai itket ja tottelet, sellaisessa ylipapiston asemassa ovat hyvinvoinnin asiantuntijat tässä maassa.

      Jossain uutisessa, kun oli haastateltu näitä lasten vanhempia, niin monet oli todenneet, että lapset jää kehityksessä jälkeen, eivät itsenäisty, kun niitä yritetään pitää sylivauvoina teini-iän kynnykselle asti. En ihmettele! Miten lapsi voisikaan kehittyä normaalisti tuollaisessa regressoivassa kapaloinnissa?

      Kaikkein eniten minua korpeaa tässä tapauksessa tuo sana "turvaistaminen". Niin tyypillistä orwellilaista uusiokieltä. Kehitellään hienoja, jotenkin etäisesti tieteellisiltä tuulahtavia käsitteitä, ja sitten rakennetaan niitten ymärille ja niitten muka oikeuttamina tällaisia ihmisarvoa loukkaavia käytäntöjä.

      Oletteko kuulleet "huolen vyöhykkeistä"? No, siinä on toinen esimerkki tästä käsitteillä pelaamisesta. Taas keksittiin ensin hieno tieteelliseltä kuulostava termi. Sitten termin nojalla alettiin jakamaan lapsiperheitä jyviin ja akanoihin sen perusteella, mihin "huolen vyöhykkeeseen" joku tarhaopettaja on keksinyt lapsen sijoittaa. Huoli on tässä siis opettajan omassa päässä syntynyt vaikutelma esim. jostain yksittäisestä tilanteesta, joka on sitten kirjattu ylös lapsen tietoihin. Huolenpoikasista kerättiin siis tietokantaa, mikä ei ole edes laillista Suomen perustuslain mukaan: viranomaisilla ei ole oikeutta laatia kansalaisista mielivaltaisia profiileja.

      Kuka tahansa voi siis vetää hatusta jonkin sossutanttaroiden kieltä muistuttavan termin ja alkaa sen nojalla pomottamaan lapsiperheitä. Teidän lapsi ei ole tarpeeksi turvaistettu! Nyt istut sen kanssa tunnin puhumatta, etkä päästä edes vessaan, vaikka kakkonen olisi tulossa! Ai et halua? No, sinä olet sitten uhka lapsen turvaistumiselle! Huono vanhempi, laitamme sossun perääsi!

      Se on tämän koko farssin "kauneus", että sanat sokaisevat ihmisten harkintakyvyn. Kun on joku hieno käsite, jota hoetaan, niin oma ajattelukyky sumenee. Ja tällainen vastenmielinen laumamentaliteetti toimii modernissa hyvinvointivaltiossa, joka kuvittelee olevansa kaiken irrationaalisen yläpuolella. Juuri sokea usko järjestelmän erehtymättömyyteen luo perustan tälle kaikelle.

      • Mattoterapiaa?

        Lasenpsykiatrian vaietut epäkohdat.

        Luin jonkin aikaa sitten jostakin Mattoterapiakohusta, jossa lapsia kääritään mattorullaan, ettei heistä olisi v a i v a a.

        Johannes Remy kirjoittaa blogissaan lastenpsykiatriasta kriittisesti.

        Lue juttu, kommentit, kommentoi.

        Selaa bogiarkistoa, jossa myös muita kriittisä kannaottoja, sijoituksista,
        huostaantoista, perheen sisäisen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn tutkimuksesta ja lainsäädännöstä.

        http://www.johannesremy.com/blogi/2008/10/18/10
        ---


      • Lapsiuhrit.
        Mattoterapiaa? kirjoitti:

        Lasenpsykiatrian vaietut epäkohdat.

        Luin jonkin aikaa sitten jostakin Mattoterapiakohusta, jossa lapsia kääritään mattorullaan, ettei heistä olisi v a i v a a.

        Johannes Remy kirjoittaa blogissaan lastenpsykiatriasta kriittisesti.

        Lue juttu, kommentit, kommentoi.

        Selaa bogiarkistoa, jossa myös muita kriittisä kannaottoja, sijoituksista,
        huostaantoista, perheen sisäisen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyn tutkimuksesta ja lainsäädännöstä.

        http://www.johannesremy.com/blogi/2008/10/18/10
        ---

        Loikalan kartano ohjelma, sekä lapsiasiavaltuutetun kommentti ovat katsottavissa ja kuunneltavissa Yle areenassa.

        Lue myös kommentit.

        http://atuubi.yle.fi/keskustelu/id-200711?page=2
        ---


      • Nuorten parhaaksi?

      • Huhaa terapiaa?
        Nuorten parhaaksi? kirjoitti:

        iheesta lisää

        http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Pihkapuistossa asuvat nuoret kammoksuvat lastensuojeluntiloja/HS20070923SI1KA01qit
        ---

        Eikös tämä Kaste hanke kuulu kategoriaan H u u h a a ?

        Lasten Kaste -hankkeissa kaadetaan palvelujärjestelmän raja-aitoja

        12.10.2010

        Lasten Kaste -hankkeiden avulla on tuotettu ja vakiinnutettu lapsille, nuorille ja perheille palveluja, joissa on murrettu perinteisiä raja-aitoja. "Perustasolla nivotaan yhteen lapsen kehitystä tukevat, ongelmia ehkäisevät ja korjaavat palvelut yli nykyisten sektorirajojen, kuten terveys-, sosiaali-, nuoriso- ja sivistystoimi", kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko tiistaina Mitä Kasteesta on kasvamassa? -seminaarissa Helsingissä. "Tavoitteena on myös purkaa laitoskeskeisyyttä ja tuoda palvelut arkielämän ympäristöihin."

        Ministeri Risikon mielestä samaa koordinaatiota, jota lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on tehty Kaste-ohjelmassa, on saatava myös valtakunnalliselle tasolle ja ministeriöiden välille.

        Seminaarissa nostettiin esille kuusi hanketta eri puolilta Suomea. Jyväskylän Tarinaviikot, Hämeenlinnan Hyvinvointineuvola, Etelä-Karjalan Rajan lapset, Varsinais-Suomen Mielenterveysambulanssi, Oulun Exit-tiimi ja Lohjan Omin jaloin -hanke ovat alueillaan kehittäneet lasten, nuorten ja perheiden palveluja kohti moniammatillista toimintatapaa, jossa tullaan lähelle arkielämää ja asiakas on aiempaa aktiivisempi toimija.

        Ehkäisevä työ maksaa investointinsa takaisin

        Investointi lasten syrjäytymistä ehkäisevään työhön tuo inhimillisiä ja taloudellisia hyötyjä. "Inhimillinen hyöty on ilmeinen, mutta vaikea arvioida. Taloudellinen hyöty on vähemmän ilmeinen, mutta itse asiassa helpompi arvioida", pohtii kehittämispäällikkö Jukka Mäkelä THL:stä.

        Syrjäytymistä ehkäisevä työ tuo tutkimusten mukaan siihen sijoitetut varat moninkertaisesti takaisin. Esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytyminen opinnoista ja työelämästä tulee hyvin kalliiksi. Sen monet liitännäisongelmat rasittavat kuntatalouden ja yhteiskunnan eri sektoreita. Ehkäisevän työn välitön taloudellinen hyöty näkyy usein jo muutaman vuoden kuluessa, mutta todellinen tuotto voi olla monikymmenkertainen, kun näkökulma ulotetaan koko elämänkaareen ja ylisukupolvisesti.

        Käytöshäiriöiden pahenemisen ehkäisy koululaisten tai nuorten ryhmissä on tehokasta ja kannattavaa riippumatta iästä. Näiden toimintatapojen työvoimakustannukset ovat pienet verrattuna saatuihin säästöihin. Jo nyt esimerkiksi Exit-tiimin toiminta Oulussa on pystynyt auttamaan suurissa vaikeuksissa olevia nuoria avohoidossa ja ehkäissyt uhkaavia huostaanottoja.

        Lasten Kaste yhdistää yli 500 toimijaa kehittämistyöhön

        Lasten Kaste -kehittämistyössä on luotu ensimmäistä kertaa maanlaajuinen lapsi- nuori- ja perhepalvelujen monialainen kehittämisverkosto. Lasten Kasteen viisi alueellisesta kehittämishanketta ovat Länsi-Suomen Remontti, Etelä-Suomen Lapsen ääni, Pohjois-Suomen Tukeva, Itä- ja Keski-Suomen Lapset ja perheet -Kaste sekä Väli-Suomen Kasperi-hanke.

        Aluehankkeiden alla toimii koordinoidusti yli 80 pilottia tai osanhanketta. Kaikkiaan Kaste-kehittämistyössä on mukana noin 500 toimijaa (laitosta, yksikköä, osastoa, tiimiä, asiantuntijaa). Käytännössä Lasten Kaste -työhön osallistuvien ammattilaisten, asiantuntijoiden, virkamiesten ja kehittäjien määrä on tätäkin suurempi.

        THL:n Lasten Kaste -väliarviointiraportin mukaan hankkeissa on onnistuttu hyvin suuntaamaan voimavarat suoraan asiakastyöhön. Hankekoordinaatioon on mennyt vain pieni osa työpanoksesta, ja 85 prosenttia kehittämistyöstä on toteutettu välittömässä asiakastyössä, asiakastyötä tekevien työntekijöiden lähikumppaneina tai monialaisena ammattilais-, palvelu- ja järjestöverkostoyhteistyönä.

        Lähde: STM ja THL
        ---


      • Pelon lapset Insesti
        Huhaa terapiaa? kirjoitti:

        Eikös tämä Kaste hanke kuulu kategoriaan H u u h a a ?

        Lasten Kaste -hankkeissa kaadetaan palvelujärjestelmän raja-aitoja

        12.10.2010

        Lasten Kaste -hankkeiden avulla on tuotettu ja vakiinnutettu lapsille, nuorille ja perheille palveluja, joissa on murrettu perinteisiä raja-aitoja. "Perustasolla nivotaan yhteen lapsen kehitystä tukevat, ongelmia ehkäisevät ja korjaavat palvelut yli nykyisten sektorirajojen, kuten terveys-, sosiaali-, nuoriso- ja sivistystoimi", kertoi peruspalveluministeri Paula Risikko tiistaina Mitä Kasteesta on kasvamassa? -seminaarissa Helsingissä. "Tavoitteena on myös purkaa laitoskeskeisyyttä ja tuoda palvelut arkielämän ympäristöihin."

        Ministeri Risikon mielestä samaa koordinaatiota, jota lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on tehty Kaste-ohjelmassa, on saatava myös valtakunnalliselle tasolle ja ministeriöiden välille.

        Seminaarissa nostettiin esille kuusi hanketta eri puolilta Suomea. Jyväskylän Tarinaviikot, Hämeenlinnan Hyvinvointineuvola, Etelä-Karjalan Rajan lapset, Varsinais-Suomen Mielenterveysambulanssi, Oulun Exit-tiimi ja Lohjan Omin jaloin -hanke ovat alueillaan kehittäneet lasten, nuorten ja perheiden palveluja kohti moniammatillista toimintatapaa, jossa tullaan lähelle arkielämää ja asiakas on aiempaa aktiivisempi toimija.

        Ehkäisevä työ maksaa investointinsa takaisin

        Investointi lasten syrjäytymistä ehkäisevään työhön tuo inhimillisiä ja taloudellisia hyötyjä. "Inhimillinen hyöty on ilmeinen, mutta vaikea arvioida. Taloudellinen hyöty on vähemmän ilmeinen, mutta itse asiassa helpompi arvioida", pohtii kehittämispäällikkö Jukka Mäkelä THL:stä.

        Syrjäytymistä ehkäisevä työ tuo tutkimusten mukaan siihen sijoitetut varat moninkertaisesti takaisin. Esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytyminen opinnoista ja työelämästä tulee hyvin kalliiksi. Sen monet liitännäisongelmat rasittavat kuntatalouden ja yhteiskunnan eri sektoreita. Ehkäisevän työn välitön taloudellinen hyöty näkyy usein jo muutaman vuoden kuluessa, mutta todellinen tuotto voi olla monikymmenkertainen, kun näkökulma ulotetaan koko elämänkaareen ja ylisukupolvisesti.

        Käytöshäiriöiden pahenemisen ehkäisy koululaisten tai nuorten ryhmissä on tehokasta ja kannattavaa riippumatta iästä. Näiden toimintatapojen työvoimakustannukset ovat pienet verrattuna saatuihin säästöihin. Jo nyt esimerkiksi Exit-tiimin toiminta Oulussa on pystynyt auttamaan suurissa vaikeuksissa olevia nuoria avohoidossa ja ehkäissyt uhkaavia huostaanottoja.

        Lasten Kaste yhdistää yli 500 toimijaa kehittämistyöhön

        Lasten Kaste -kehittämistyössä on luotu ensimmäistä kertaa maanlaajuinen lapsi- nuori- ja perhepalvelujen monialainen kehittämisverkosto. Lasten Kasteen viisi alueellisesta kehittämishanketta ovat Länsi-Suomen Remontti, Etelä-Suomen Lapsen ääni, Pohjois-Suomen Tukeva, Itä- ja Keski-Suomen Lapset ja perheet -Kaste sekä Väli-Suomen Kasperi-hanke.

        Aluehankkeiden alla toimii koordinoidusti yli 80 pilottia tai osanhanketta. Kaikkiaan Kaste-kehittämistyössä on mukana noin 500 toimijaa (laitosta, yksikköä, osastoa, tiimiä, asiantuntijaa). Käytännössä Lasten Kaste -työhön osallistuvien ammattilaisten, asiantuntijoiden, virkamiesten ja kehittäjien määrä on tätäkin suurempi.

        THL:n Lasten Kaste -väliarviointiraportin mukaan hankkeissa on onnistuttu hyvin suuntaamaan voimavarat suoraan asiakastyöhön. Hankekoordinaatioon on mennyt vain pieni osa työpanoksesta, ja 85 prosenttia kehittämistyöstä on toteutettu välittömässä asiakastyössä, asiakastyötä tekevien työntekijöiden lähikumppaneina tai monialaisena ammattilais-, palvelu- ja järjestöverkostoyhteistyönä.

        Lähde: STM ja THL
        ---

        Vainoharhaisuus toi Suomeen insestihysterian 70-80 luvulla Jenkeistä
        Pedofiilit sivat hyväksikäyttää lapsia kaikessa rauhassa kirkkojen ja lahkojen piiriss, joista viime aikoina on paljastunut runsaasti..

        Perättömät insestsyytökset ja insestihysteria lisääntyivät kulovalkean tavoin.

        Aihetta on käsitety Mot ohjelmissa Epäilys ja rangaistus. Sinun lapsesi eivät ole sinun. Ei valitusoikeutta. Turvakoti tuomarina. Lääkärit toumarina. Pelastakaa lapset isältä.

        Helsingin Sanomat.

        Pelon lapset
        14.4.2011 9:00 | Päivitetty: 14.4.2011 10:40 | Kommentit
        A A Perttu Häkkinen

        Seuraava kohtaus sattui Helsingissä viime viikolla. Perheenisä oli vartomassa ala-asteikäistä poikaansa koulun portilla. Odottamatta paikalle pyyhälsi kahta bullmastiffia ulkoiluttanut nainen, joka alkoi tivata mieheltä selitystä. "Mitä sä täällä lapsia kyttäät? Ootsä pedofiili?"

        Vaikka moisen syyttelyn edessä moneltakin palaisi käämi, oli mies turvautunut huumorin lahjaan ja tokaissut "Olen enemmän kiinnostunut koirista". Raivostunut korttelipoliisi kuolasuineen rynnisti varoittamaan rehtoria lapsenmakaajasta.

        Toinen tositarina: Odottelin veljeni kanssa metroa. Ohitsemme käveli pikkutyttö, jonka toinen tumppu tipahti loskaiselle laiturille. "Hei tyttö, sulta putos hanska", huusin perään. Lapsi katsoi meitä kauhuissaan ja pinkaisi pakoon, minkä koivistaan pääsi.

        Yksinäinen kinnas jäi sohjoon makaamaan. Katsoimme perään typertyneinä.


        Vaikka mainitut tapaukset ovatkin kuin suoraan South Parkista, ne eivät silti valitettavasti ole kovin hauskoja.

        Ne kertovat karua kieltään kaduilla vallitsevasta epäluulon ilmapiiristä ja maalaavat apean näyn keväisestä Helsingistä betoniviidakkona, jonka asukkaat suhtautuvat toisiinsa potentiaalisina pahantekijöinä.

        Toiset siksi, että heitä on peloteltu runkkareista, toiset taas siksi, etteivät leimautuisi sellaisiksi.

        Varovaisuus kunniaan, mutta totuus on silti se, että hyväksikäyttäjä tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä lapsen lähipiiristä.


        Karuimmillaan pelon ilmapiiri manifestoitui lentoyhtiö British Airwaysin säännöstössä, jonka mukaan alle kuusitoistavuotiasta lasta ei saanut istuttaa tuntemattoman miehen viereen, vaikka lapsen vanhemmat olisivat samalla lennolla.

        Käytäntö vuoti julkisuuteen, kun journalisti Michael Kemp törmäsi vaimoineen outoon kohteluun.

        Lasten oikeuksien puolesta liputtavan Kidscape-järjestön johtaja, tohtori Michele Elliott tuohtui käytännöstä. "Onko tämä viesti, jonka lapsillemme haluamme välittää – ettei miehiin voi luottaa? Myös naiset hyväksikäyttävät lapsia", Elliott totesi.

        Diskriminoiva käytäntö kumottiin oikeuspäätöksellä elokuussa 2010.


        Itse en kasvanut pelon ilmapiirissä. Vaikka joskus näinkin satunnaisen puskarunkkarin, säilytin silti vähäisen luottamukseni aikuisväestöön. Mutta mitä ajattelevat tämän päivän lapset? Kuten se tyttö, jonka kinnas jäi laiturille.

        Ja mitä voidaan tehdä, jotta muksut saisivat juosta rauhassa, mutta hysteerinen syyttelyralli ei pääsisi valloilleen?

        Soitin lastensuojeluasioihin perehtyneelle juristille.

        Hänen viestinsä oli selvä. Tarvitaan yhteinen sääntöjärjestelmä, joka pätee koulujen ja päiväkotien lisäksi harrastus- ja järjestötoimintaan. On jaettava asiallista ja kiihkotonta tietoa. Ja media voisi vähän katsoa, miten aiheesta uutisoi.
        ----


    • Yliarvostusta

      Psykiatrit ovat ammattialana aivan liian yliarvostettuja Suomessa. Loppusilauksen potilaiden kohtelusta hoitivat edelliset porvarihallitukset, jossa mt-potilaiden hoitoa supistettiin valtavasti. Eivät kallonkutistajat kai kykene auttamaan kuin hiukan psykoottisia potilaita. Heille tarjotaan muutaman viikon sairaalajakso, sen jälkeen resepti kainaloon ja ulos.

      Terveemmät eivät saa mt-ongelmiinsa hoitoa ollenkaan. Tai vaikka pääsisivätkin psykiatrin kanssa keskustelemaan, niin mitä ihmeen apua siitä on? En ole ikinä tavannut ketään, joka olisi sanonut keskustelun psykiatrin kanssa auttaneen hänen terveydentilaansa.

      Ammattialan sisällä on lisäksi niin suuri määrä erilaisia koulukuntia, että ikinä ei voi tietää millainen hihhuli on vastassa kun psykiatrin oven aukaisee. Tosin oli miellyttävä yllätys kun lapsen asioissa tapasimme tänä keväänä ensimmäisen kerran todella miellyttävän lääkärin, mutta jo pelkän tietotasonsa perusteella hän taisi ollakin neuropsykiatri. Neurologisen lapsipotilaan asioista kun ei tavallinen psykiatri ymmärrä yhtään mitään.

    • Just näin

      Samaa mieltä. Ja yliarvostusta on se, kun täälläkin joku huusi muutamia kuukausia sitten, että "yrittäkää nyt tajuta, että psykiatri on LÄÄKÄRI!"
      Voi hitto vie :)

      Mutta ilman muutahan kallonkutistajia käytetään "asiantuntijoina" huostaanottoasioissakin, eikä kukaan viitsi edes tarkistaa, onko pellepsykiatri edes tavannu ikinä kyseistä henkilöä, kenestä hän on lausunnon kirjoittanut. Se kun onnistuu monelta psykiatrilta ihan vain sossujen kirjausten perusteella...

      Ja samoin muuten paljon palvottu moniammatillinen työryhmä antaa lausuntonta. Joku ryhmän jäsen kirjoittaa huostaanottoa puoltavan lausunnon sossujen merkintöjen pohjalta, ei siihen edes perheen tapaamista tarvita.

    • Taina Hollo
    • zyf

      http://www.adidas-superstar.de/ lines http://www.burberryoutlet-sale.in.net/ highlights http://www.lululemonoutlet.gb.net/ a http://www.ray-ban-outlet.us.com/ chic http://www.cheap-jordans.net/ Toshihaya man, http://www.the-northface.net.co/ just http://www.michael-kors-taschen.com.de/ good http://www.uggboots.net.co/ feelings http://www.abercrombie-fitchs.us.com/ saturation, jade-like http://www.michael-kors-australia.com.au/ blessing http://www.handbagsoutlet.net.co/ a http://www.mcmbags.net/ gentle http://www.tocoachoutlet.com/ years.Spring http://www.nikerosherun.us/ dyed http://www.ralphslauren-outlet.co.uk/ green http://www.nike.org.es/ water http://www.coach-factory.in.net/ quiet, http://www.mmoncler-outlet.com/ Yi http://www.mkoutletonline.us.com/ Mo http://www.ralph-laurenoutlet.ca/ shallots, http://www.nike-air-force.de/ Red http://www.abercrombie-kid.us.com/ ferry, http://www.northfaceoutlet.com.co/ fragrance http://www.nikemercurial.in.net/ filled. http://www.tomsoutlet-online.com/ When http://www.nike-rosherun.nl/ spring http://www.airmax-2015.org/ comes, http://www.vans-shoes.net/ a http://www.rolex-watch.me.uk/ pulse http://www.nike-schuhe.com.de/ Riverside, http://www.louis--vuitton.org.uk/ first met http://mcmbackpack.co-om.com/ the http://www.the-northfacejackets.us.com/ story is always http://www.omegarelojes.es/ the http://www.salomon-schuhe.com.de/ warmest http://www.christian-louboutinshoes.com.co/ words.Sophie http://www.cheaprayban.com.co/ quan http://www.chanelhandbags.net.in/ spring, Murray limp http://www.iphone-cases.net.co/ walk, sweet http://www.gucci-taschen-outlet.de/ flute, http://uggaustralia.misblackfriday.com/ delightful http://www.michaelkorsoutlet.ar.com/ picture, http://michaelkors.euro-us.net/ order http://www.hollisteronlineshop.com.de/ in http://www.tiffanyandco-canada.ca/ bloom http://www.polo-ralph-lauren.de/ this http://www.supra-shoes.org/ spring http://www.newbalance.com.es/ in http://www.katespadeoutlet.gb.net/ March. http://www.eyeglassframes.in.net/ My http://www.coach-outletonline.net.co/ documents in http://www.yoga-pants.net.co/ cities, http://www.tiffany-und-co.de/ where the http://www.longchamp.com.co/ love http://www.cheapuggboots.us.com/ affair http://www.longchamp.com.de/ Everlasting, http://www.guccishoes.us.org/ so I'm http://www.abercrombie-hollister.nl/ full http://www.christianlouboutinshoesoutlet.org/ of http://www.prada-handbags.com.co/ poetry, never http://www.mizuno-running.net/ lonely; http://www.beats-headphone.com.co/ my http://www.nike-roshe-run.de/ personal http://www.christian--louboutin.in.net/ town, http://www.edhardy.us.org/ where http://www.raybans-sunglassesoutlet.in.net/ time http://www.babyliss-pro.us.com/ begins http://www.ugg-australia.com.de/ to http://www.rayban-sunglassesoutlet.co.uk/ have http://www.nikestore.com.de/ been http://www.truereligionjeans.net.co/ gentle, http://www.ralphlaurenonlineshop.de/ he http://www.canada-goosesjackets.us.com/ argued, http://www.michaelkors.co.nl/ because http://www.prada-shoes.com.co/ there http://www.michael-kors-canada-outlet.ca/ she http://www.prada.com.de/ came, http://www.nike-air-max.us/ I http://www.nike-shoesoutlet.us.com/ remember.Think http://www.toryburch-sandals.in.net/ of http://www.longchamp.us.org/ Zhang http://www.beatsbydrdre.co.com/ Jiajia http://www.michaeljordan.com.de/ period http://coach.euro-us.net/ Quotes: http://www.burberryonlineshop.de/ life, there http://www.oakleys-glasses.us.com/ are http://www.bcbg-dresses.com/ always a http://www.woolrich-clearance.com/ few http://www.air-max.com.de/ minutes, http://www.polo-outlets.com.co/ in which http://www.michaelkorsoutlet-online.ar.com/ every http://www.adidas-schuhe-online.de/ second, http://www.oakley-sunglasses.mex.com/ you http://www.airhuarache.co.uk/ are willing http://www.truereligion-outlet.us.org/ to http://www.thenorthfacejackets.net.co/ take http://www.michael-kors-outlet-online.us.org/ in http://www.lululemoncanada.ca/ exchange http://www.hollister-abercrombie.com.se/ for http://www.toms--outlet.com.co/ a http://www.raybans.us.org/ year. There are http://www.michaelkors-uk.org.uk/ always http://www.ferragamo.com.co/ a http://www.wedding--dresses.ca/ few http://www.nikestore.us/ tears, http://www.ugg-uggboots.net/ which every http://www.eyeglassesonline.us.com/ sob, http://www.michael--kors.us.com/ you are http://www.hollisters-canada.ca/ willing http://www.coachoutletstore-online.com.co/ to http://supra.shoesoutlet.us.com/ take a http://www.cheapshoes.com.co/ hand http://www.zxcoachoutlet.com/ full http://www.the-northface.com.co/ commitment http://www.coach-factoryyoutletonline.net/ to http://www.newbalance-shoes.org/ replace. http://www.cheapjerseys.us.org/ There http://www.beatsbydre.com.co/ are http://www.adidas--canada.ca/ always http://www.mk-outlet.us.com/ a http://www.louboutin.jp.net/ few http://www.timberlandshoes.net.co/ paragraphs http://www.louisvuitton.jp.net/ scene, http://www.lululemon-aus

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe