Sädesientä Tervakosken ylä-asteella

huolestunut2

Vaarallista sädesientä on mitattu juhlasalin puoleisesta siivestä. 2000- luvun alussa siivouskomerossa oli tapahtunut vesivahinko, jonka jälkeen komero alkoi haista pahalle. Komeroa ei korjattu, vaan ovet vain teipattiin kiinni ja komero jätettiin käyttämättömäksi. Kuka asiasta on vastuussa? Kuka päätti jättää komeron korjaamatta?

On myös nähty että mahdolliset sadevedet ohjautuvat rakennuksen perustuksille. Yleensä kun rakennuksesta löytyy sädesientä se laitetaan käyttökieltoon.

Ota kantaa asiaan.

26

450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ikävä mikrobi

      Millaisia pitoisuuksia?
      Onko rakennuksessa olijoilla oireita?
      Esim. Silmien ärsytys, äänen käheys, yskää joka muuttuu limaiseksi tukahduttavaksi, nenäverenvuotoja, iho-oireita? Haisevatko oppilaiden vaatteet vanhalle talolle kun tulevat kotiin?
      Jos on voimakkaita oireita, niin välittömästi lääkäriin ja vaatia labrakokeet. Verestä katsottava homeryhmät muiden allergeenien lisäksi! Kun lähete labraan tulee, kokeeseen nopeasti!!
      Jos on poissa rakennuksesta esim viikon missä voimakkaita pitoisuuksia, pitoisuudet laimenevat verestä maksan puhdistaessa verta.
      Vaatikaa perusteellinen tutkimus. Sädesieni on oikeasti myrkyllinen ihmiselle ja aiheuttaa pitkässä altistuksessa jopa 1 tyypin diabeteksen puhkeamisen.

    • kokemusta on

      Julkisten kiinteistöjen sisäilmaongemista puhuminen on tabu, joka pitäisi rikkoa. Rakennusongelmien hiljainen hyväksyntä on mielestäni vakava ongelma ja hintaa tästä vaikenemisesta maksavat lapsemme terveysongelmineen.
      Asiasta pitäisi alkaa puhumaan oikeilla äänenpainoilla, sekä myös pyrkiä tekemään konkreettisia toimia. Nämä säästökuurien seurauksena vaurioituneet rakennukset ovat terveyspommi.

      On helvetin ikävää se että asiaa ei noteerata, ennen kuin se oma lapsi sairastuu ja silloinkin yleensä virkakoneisto on se joka laittaa laput silmille ja tulpat korviinsa. Puhutaan ettei ole näyttöä, vaikka kansainvälisesti asia on jo hyvinkin laajasti tutkittu.
      Kiinteistöjen rakenteellisten ongelmien tuomat terveysongelmat pitäisikin lähteä tuomaan esiin vaikutusvaltaisemmilta tahoilta. Yksi taho ovat lääkärit. He näkevät käytännössä sen edessään potilaana, mitä tällaiset mikrobialtistukset todella ihmiselle tekee. Mielestäni he ovat avainasemassa asioiden julkiskäsittelylle ja keskustelun avaajaksi.
      Toinen taho ovat sitten asiasta fyysisesti kärsivät henkilöt ja vanhemmat joiden lapset ovat altistuneet. Jos muu ei auta, pitää sen tilassa olevan ihmisen pysyä pois sieltä terveydelle vaarallisesta tilasta siihen asti, kun ongelma on poistettu.

      Ja tämä on sellainen ongelma, että se ei poistu tapettien ja maalien alle, eikä teippien taakse.
      Mitkään härvelit tai vempaimet eivät sitä kadota. Ongelmat on kartoitettava ja poistettava rakenteellisin ratkaisuin ja jos se ei onnistu, pitää rakentaa uusi puhdas rakennus. Jos kunnilla ei ole investointehin varaa, pitää apua pyytää valtiolta. Jos asialle ei tehdä mitään, johtaa se lopulta vakavampiin sairauksiin.

      http://www.iv-puhtaaksi.fi/tietopankki/Koulutusmateriaalia/Terveellinen_sisailmasto.pdf

      http://www.janakkalansanomat.fi/cs/Satellite/Uutiset/1194673408536/artikkeli/mikrobipuhdistimet kaynnissa janispolun paivakodissa.html

      http://www.rslab.fi/RSLab.fi/rslab_analyysipalvelut_mikrobit.html

      http://www.sisailmayhdistys.fi/portal/terveelliset_tilat/terveysvaikutukset/mikrobien_terveyshaitat/

    • mummojumppari

      Sen komeron ovet teipattiin kiinni vasta 2009-2010 kaudella, jos oikein muistan iltakäyttäjänä - asiahan on siitä ulko-oven vieressä olevasta ovesta.

      Eikö kunnan kiinteistöhuolto / tekninen puoli ole vastuussa remonteista ja huolloista ?

    • kaislman

      Teipillä korjataan Janakkalassa sisäilmaongelmat ja rakenteelliset vauriot! : D Sallikaa mun nauraa.

      Koittakaa nyt hyvät ihmiset pistää ne sähköpostit kuumaksi sinne vastuuhenkilöille ja selvittäkää onko laiminlyöntejä tapahtunut.
      Sitten vaan kantelu Sosiaali - ja Terveysministeriöön. Näillä asioilla ei auta leikkiä. Kyse on ihmisten terveydestä.

    • huolestunut2

      Terveystarkastajan mukaan sädesienen pitoisuudet ilmassa ovat olleet alle viiterajan ( mielestäni niitä ei saisi olla yhtään ), mutta kun on kyse sädesienestä, asiaa aletaan tutkia. Omalla lapsellani tiedän olevan oireita mm. äänen käheys, iho-oireet, flunssa oireita ympäri vuoden. Terveydenhoitajakin sairastelee ja vastaanotto on ollut samassa siivessä.

      Pukukopeissa haisee pahalta ja tunkkaiselta. Oppilaiden vaatteisiin haju ei tiedettävästi ole tarttunut.

      Koululle tehdään kuntokartoitus toukokuun alussa. Siitä sitten "varmaan" ryhdytään jatkotoimenpiteisiin.

      Tähän asiaan on vaadittava toimivaa ratkaisua, mitkään teipit tai ilmastointivälineet eivät hometta poista...

    • invisble devil

      Viitearvot vain kertovat ongelman olemassaolosta. Suomessa ne on tarkoituksellisesti nostettu korkeiksi, koska tällaisten kompleksien remontit on hillohinnoissa ja kunnissahan se laulaa budjettileikkuri ihan kroonisesti.
      Tuossa linkkiä STM:n kantaan asiasta.

      http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/view/1551621#fi

      http://www.hometalkoot.fi/


      Ohjeeksi kokemuksesta lapsen oireisiin voisin sanoa, että vie lapsi lääkäriin joko kunnallinen tai yksityinen, mahdollisimman pian ja vaadi ne labrakokeet otettaviksi. Ehdottomasti pitää ne homeryhmät tulla syyniin myös. Iho-oireet on merkki siitä, että mikrobi on jo veressä ja kyllä pitäisi näkyä arvo sekä lajikin mahdollisesti.
      Loppupeleissä on tässä kysymys lapsen terveestä tulevaisuudesta. Ja siitä onko meillä vanhemmilla munaa ajaa lasten etua.

      Meillä pidettiin ihan kausiflunssana, kunnes tuli outoja kuumepiikkejä ja yöllisiä hengenahdistuskohtauksia sekä huomattavaa väsymystä. Kun tuli tieto kyseistetä mikrobista ja mentiin lääkäriin oli meillä jo iho-oireita ollut ja vaikka altistusta vähennettiin niin kuvan tuli nenäverenvuodot, jotka pahimmillaan 4 krt /vrk. Kun kirkasvuotoa on nenässsä koko ajan, se syö sitä limakalvoa ja herkemmin sitten tulee sitä vertakin. (Joillakin voi esiintyä esim vatsaoireitakin.)

      Sairaalakonsultaatiossa kävi ilmi etä altistus ollut voimakas
      (arvot koholla liki kk:n poissaolon jälkeen vielä) ja lapsen täydellinen kotihoitaminen oli oikea ratkaisu.


      Nyt kun on kokonaan ollut pois oireita aiheuttaneista tiloista, oireet poistuneet. Tilannetta silti seurataan meillä, koska kun on kerran altistunut, on hyvin vaikea sanoa suoralta kädeltä mitä seuraavaksi saattaa ilmaantua. Homeita ja mikrobeja kun on kuitenki ihan normaalissa ympäristössäkin. Tähän mennessä kuitenkin on kaikki hyvin. Kun teillä on kuoussa tuollainen asia nyt ilmennyt, ei varmasti ole kuntapäättäjillä helppoja ratkaisuja olemassakaan vielä.

      Suomessa varmasti on paljon aikuisia ja lapsia jotka tietämättään altistuvat ja pitävät oireitaan tuttujen flunssien ym aikaansannoksina. Kuitenkin jos oireet pitkittyvät ja kuvan astuu poikkevia asioita, lääkärikäynti aina kannattaa. Pääasia on se että asiaa ei vähätellä. Varsinkaan kun terveys on pelissä.

    • kontrollia

      Onko tapahtunna mittään?

    • utsija

      Voisitko, Petri Ojanen, vastata tuohon edelliseen kysymykseen. Olen vuosien saatossa huomannut, että pidät valtuustossa sitkeästi tervakoskelaisten puolia ja lisäksi olet ainoa valtuutettu, joka meille tyhmille tomppeleille vastaa täällä Suomi24:ssä.

      • Petri Ojanen

        Näitä sädesienitapauksia on aivan liian usein varsinkin kunnan kiinteistöissä. Rehtori oli ajan tasalla ja laittoi siiven käyttökieltoon. Nyt siipeä parhaillaan korjataan eli ongelmasta päästään pian onneksi eroon.


      • Miten sattuikin?
        Petri Ojanen kirjoitti:

        Näitä sädesienitapauksia on aivan liian usein varsinkin kunnan kiinteistöissä. Rehtori oli ajan tasalla ja laittoi siiven käyttökieltoon. Nyt siipeä parhaillaan korjataan eli ongelmasta päästään pian onneksi eroon.

        Kuinka sattui olemaan Petri Ojanen juuri suomi24- palstalla kun hänelle esitettiin kysymys? Kysymyksestä 26min ja hän vastasi?


      • evakko
        Miten sattuikin? kirjoitti:

        Kuinka sattui olemaan Petri Ojanen juuri suomi24- palstalla kun hänelle esitettiin kysymys? Kysymyksestä 26min ja hän vastasi?

        Ihan totta! Ei Hämeessä saa noi nopeasti toimia! Asiassa on taatusti jotain vilunkia, jos täällä v astaa kysymykseen heti viikon sisällä, saati samana päivänä.

        Olen aina sanonut, että meidän evakkojen oli helpointa sijoittiua Hämeeseen. Kului ainakin vuosi, ennekuin kukaan oikein huomasikaan, että tänne Janakkalaankin oli tullut tuhansia karjalaisia. Sitten meni vielä pari vuotta, ennekuin keksittiin, mitä mieltä asiasta oltaisiin. Ja myöhästähän se silloin jo oli. Hämäläiset ja karjalaiset pennut olivat menneet keskenään naimisiin ym. metkaa.


    • karvalaukku

      Tämä tapaus taisi aiheutua vesivahingon hoitamatta jättämisestä, mutta mistä kertoo esim. tuo Jänispolun päiväkodin sädesieni, kun kiinteistö korjattiin perusteellisesti vasta v. 2008?

      Eikö kunnassa tulisi olla ammattitaitoisia tarkastajia, jotka osaisivat tulkita jo laaditut rakennussuunnitelmat niin, ettei niihin jäisi noita sädesienen mentäviä aukkoja? Eikö heidän sen jälkeen tulisi valvoa rakentamista niin hyvin, ettei noita sienitaloja syntyisi?

      Kyllä jossain täytyy olla pahasti vikaa, jos varsinkin kunnan rakennuksia saadaan pystytellä miten sattuu. Yksityisillä kai on sitten parempi rakennusvalvonta.

      Vai täytyykö ruveta epäilemään, että kunnan rakennustarkastajat käärivät pimeätä rahaa katsoessaan läpi sormien kunnalle urakoivia yrityksiä?

      Miksei kunta muuten perusta omaa rakennusyhtiötään? Kieltääkö laki sen?

    • Anonyymi

      Viimeisten tietojen ja tutkimustulosten mukaan kosteusvauriot ja niiden aiheuttamat sädesienet ei ole läheskään niin vaarallisia, kuin tavallisen kansan keskuudessa ammattivalittajat on meille uskotelleet. Kokemusperäiset oireet on lähtöisin usein muista tekijöistä, kuin ns. homekouluista ja päiväkodeista. Ammattivalittajille suosittelen virkaholhousta ja joissain tapauksissa huostaanottoja.

      https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/7e4679ca-c5fb-4255-8d6c-27e9b3f9c19b

      • Anonyymi

        Sinä kuulut siihen ihmisryhmään, joka hyppää syvään kuivaan kivipohjaiseen kaivoon, jos vain löytyy sopiva professori vakuuttamaan teeveessä, että pohjalle päätyminen ei satu. Kipuhan voi johtua muiskin tekijöistä.
        Siinä kulkee konttoriprofessorin teorian ja käytännön ero. Teoriassa jos sinä työnnät nenäsi maahanmuuttajan persreikään, olette molemmat puhtaita , ja nenä perseessä. Käytännössä kuitenkin sinun on vaikeampi hengittää ja saatat kärsiä hajuhaitoista. Jos mukaan otetaan THL.n proffa, joka vakuuttelee ettei sinulla ole mitään vaaraa, niin ehkä kirjoituspöydän takaa näin onkin. Kuitenkin jos katsottaisiin mikroskoopilla nenäsi limakalvoja , olisi siellä jo aika liuta ulosteperäisiä bakteereita. Ja viikon päästä et enää olisikaan niin terve, kuin proffa lupasi.
        Luottaisitko silloin vielä proffan sanaan, vai omaan käytännön kokemukseen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä kuulut siihen ihmisryhmään, joka hyppää syvään kuivaan kivipohjaiseen kaivoon, jos vain löytyy sopiva professori vakuuttamaan teeveessä, että pohjalle päätyminen ei satu. Kipuhan voi johtua muiskin tekijöistä.
        Siinä kulkee konttoriprofessorin teorian ja käytännön ero. Teoriassa jos sinä työnnät nenäsi maahanmuuttajan persreikään, olette molemmat puhtaita , ja nenä perseessä. Käytännössä kuitenkin sinun on vaikeampi hengittää ja saatat kärsiä hajuhaitoista. Jos mukaan otetaan THL.n proffa, joka vakuuttelee ettei sinulla ole mitään vaaraa, niin ehkä kirjoituspöydän takaa näin onkin. Kuitenkin jos katsottaisiin mikroskoopilla nenäsi limakalvoja , olisi siellä jo aika liuta ulosteperäisiä bakteereita. Ja viikon päästä et enää olisikaan niin terve, kuin proffa lupasi.
        Luottaisitko silloin vielä proffan sanaan, vai omaan käytännön kokemukseen?

        Sulla täytyy olla tosi paha mieli, kun olet niin nega? Anna äiti halaa ja puhaltaa pahan mielen pois!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sulla täytyy olla tosi paha mieli, kun olet niin nega? Anna äiti halaa ja puhaltaa pahan mielen pois!

        Puhallappa niiltä lapsilta ja aikuisilta, jotka ovat saaneet pysyvän sairauden näistä palatseista. Terveydelläkin on hinta ja professorikikkareet on valjastettu jakamaan "pelastuksen ilosanomaa" ettei vaan VVM:n tarvi kirstun päältä persustaan nostaa ja kuupalla kuntien kassoihin ammentaa hoitouhin rahaa tai koulujen rakentamiseen. Ne kädet on pesty ajat sitten.Olishan se nyt vallan tavatonta, että sairautta korvattaisiin saati työkyvyn menetystä. Ei, kyllä sen täytyy olla muualta tullut. Varmaan El Ninon syytä kaikki.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puhallappa niiltä lapsilta ja aikuisilta, jotka ovat saaneet pysyvän sairauden näistä palatseista. Terveydelläkin on hinta ja professorikikkareet on valjastettu jakamaan "pelastuksen ilosanomaa" ettei vaan VVM:n tarvi kirstun päältä persustaan nostaa ja kuupalla kuntien kassoihin ammentaa hoitouhin rahaa tai koulujen rakentamiseen. Ne kädet on pesty ajat sitten.Olishan se nyt vallan tavatonta, että sairautta korvattaisiin saati työkyvyn menetystä. Ei, kyllä sen täytyy olla muualta tullut. Varmaan El Ninon syytä kaikki.

        Foliohattu suojaa THL -än trollitehtaan aivopesulta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Foliohattu suojaa THL -än trollitehtaan aivopesulta!

        Tervakosken rehtori kai tappoi itsensä. Tietääkö kukaan syytä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervakosken rehtori kai tappoi itsensä. Tietääkö kukaan syytä?

        Sädettäjäsienien aiheuttama juttu! Teehooällän laboratoriosta pääsi niitä karkuun! Foliohattu olisi kyllä suojannut! Tämän palstan kokemusasiantuntija tietää parhaiten!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puhallappa niiltä lapsilta ja aikuisilta, jotka ovat saaneet pysyvän sairauden näistä palatseista. Terveydelläkin on hinta ja professorikikkareet on valjastettu jakamaan "pelastuksen ilosanomaa" ettei vaan VVM:n tarvi kirstun päältä persustaan nostaa ja kuupalla kuntien kassoihin ammentaa hoitouhin rahaa tai koulujen rakentamiseen. Ne kädet on pesty ajat sitten.Olishan se nyt vallan tavatonta, että sairautta korvattaisiin saati työkyvyn menetystä. Ei, kyllä sen täytyy olla muualta tullut. Varmaan El Ninon syytä kaikki.

        Työkykyä on, mutta työhalu on mennyt! Kela korvaa joka kuukausi työhalun menetyksen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Työkykyä on, mutta työhalu on mennyt! Kela korvaa joka kuukausi työhalun menetyksen!

        Mutta hei hapannaamat ja mielenpahoittajat! Ens vuonna on juhlan paikka, kun alkaa nousta uusi koulukeskus ja se on voitto Janakkalan lapsille ja kaikille heille jotka saavat uuden terveellisen työympäristön. Ja niille jotka pisti pyörät pyörimään.
        Eiköhän se kunta siivotuta tämänkin saitin sen jälkeen bittiavaruuteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta hei hapannaamat ja mielenpahoittajat! Ens vuonna on juhlan paikka, kun alkaa nousta uusi koulukeskus ja se on voitto Janakkalan lapsille ja kaikille heille jotka saavat uuden terveellisen työympäristön. Ja niille jotka pisti pyörät pyörimään.
        Eiköhän se kunta siivotuta tämänkin saitin sen jälkeen bittiavaruuteen.

        Missään nimessä ei pidä rakentaa koulukeskuksia. Tekosairaat voivat muuttaa kunnasta pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missään nimessä ei pidä rakentaa koulukeskuksia. Tekosairaat voivat muuttaa kunnasta pois.

        Komppaan! Vanha koulukeskus on ihan hyvä! Mutta kirjaston laajentamista ja uusimista tarvitaan, sekä kunnollinen liikuntakeskus!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Komppaan! Vanha koulukeskus on ihan hyvä! Mutta kirjaston laajentamista ja uusimista tarvitaan, sekä kunnollinen liikuntakeskus!!

        Tervakoski... hmmm? Kylä missä kaikki on sukua toisilleen


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tervakoski... hmmm? Kylä missä kaikki on sukua toisilleen

        Ja muualta tulleet täällä eniten valittaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Komppaan! Vanha koulukeskus on ihan hyvä! Mutta kirjaston laajentamista ja uusimista tarvitaan, sekä kunnollinen liikuntakeskus!!

        Ihme höpinää, ettei saa rakentaa sitä ja tätä...Ette varmasti ole janakkalalaisia, koska yksikään janakkalalainen ei ole niin järjetön, että vastustaisi uutta ja ehoa, mikä saa nämä kylät vetovoimaisiksi ja tuo hyvinvointia ja sankkotolkula rahaa tullessaan. Pelko pois. Janakkalalla on kaikki ässät hihassa ja mikä parasta, ei suurvelkoja. Eli pelata voi ja voittaakin, kun iskee oikeat kortit pöytään. Tilaa täällä on varmasti kaikille.
        Uskon, että kun uudet koulut on pystyssä, Janakkalasta tulee kaupunki viiden vuoden sisään. 2500 asukasta ei ole vaikea rasti. Jos vaan kuntalaiset pitää yhtä ja tekee töitä positiivisen kuvan luomisessa. Kun tulee kouluja ja jos saadaan vielä asuntoja, niin mikäpä täällä on ihmisten ollessa. Kun tuotakin hienoa videota katselee, niin ymmärtää, miksi Janakkala kiinnostaa.

        https://www.youtube.com/watch?v=MctSxE96Aek


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6579
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      531
      3770
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      193
      3677
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2856
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2549
    6. 292
      2327
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1623
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      114
      1530
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1459
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1240
    Aihe