Allergia ja koirat

Joo, ensimmäinen palstani, ja tein tämän ihan sen takia, koska pääni pursuaa kysymyksiä tästä asiasta, mikä nyt on saanut paikkansa otsikossa. Eli Allergia ja Koirat.

Olen alkanut katsella näitä keskusteluja siitä miten joillekkin allergisille sopii joku koira. KYLLÄ, MINÄ TIEDÄN ETTÄ kaikki koirat allergisoivat, allergisoinnin määrä on yksilöllistä, ja tällaiset perusasiat mistä allergia johtuu. Nyt meidän perheessä ollaan äitin kanssa sitä mieltä että koira saattaisi mahdollisuuksien mukaan(meinaan muiden suostumusta) tulla taloon, veljeä se ei varmaa hetkauta kun ei enää kotona pyöri, ja en usko että isillekkään siitä ongelmaa olisi, mutta asia on VAKAVASTI harkinnan alla, ja se, että muuttaako taloon yleensä koiraa, on vielä niin epävarmaa että mitään ei kannata vielä päättää.

Nyt siis tähän, mikä minulla pyörinyt on päässä pitkään, eli olen kuullut keskustelua näistä roduista:

-Perun/Meksikonkarvatonkoira
-Chihuahua lk.(?)
-Venäjäntoyterrieri
-Borderterrieri(?)

^ Nuo yllämainitut on löytynyt monesta keskustelusta, ja näissä on juurikin sanottu että kyseinen koira sopii kuin sopiikin joillekkin, yksilöllistä tämäkin. Nyt ensinnä haluaisin kuulla, mielelläni Nimimerkillä Kokemusta-henkilöiltä noista roduista, että miten on elämä mennyt perheessä, jossa joku koira on, ja perheessä on allergia, mutta silti sujunut. Nyt vähiten kaipaan niitä kommentteja missä sanotaan ettei perheeseen voi tulla koiraa allergian takia, tai että mikä hilseilee mikä ei, jne. Haluan vain kuulla, miten esim. turkinhoito, yleinen puhtaus ym. on vaikuttanut asiaan. En tietenkään ole väkisin raahaamassa koiraa kotiin, ja ns. testaamassa tullaan käymään, esim. miten pärjää jonkin koiran seurassa. Emme pidä siitä että koira nuoree kasvot ja kädet märäksi, joten se sylkiallergia ei meitä haittaisi. Olen kuullut että hilseallergisille hyvä on karvaton koira, koska ihon hoito on helppoa parilla suihkutuksella ja pyyhkeellä. TIEDÄN ETTÄ näistäkin hilsettä lähtee, mutta tuo voisi olla yksi mahdollisuus tuoda eläinelämää meidän kotiin.

Eli asiantuntevat kommentit ovat tervetulleilta, kommentit joissa huudetaan pelkästään siitä ettemme voi ottaa allergian takia, jäävät noteeraamatta KOSKA olen tietoinen mitä allergia on, mistä sitä tulee yms. Miksen minä voi ottaa koiraa, jos niin paljon allergisia omistajia on? Miettikää ennenkuin kommentoitte, kiitän.

19

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miten ilmenee ?

      Miten allergianne on tullut selville ? Onko tullut oireita vai oletteko käyneet lääkärissä mittaamassa lukemat ? Minulla on allergialukema noin 5, enkä saa koirista oireita, koska olen koko ikäni koirien seurassa elellyt ja niihin tottunut. Oire on oire ja lukema on lukema.

    • Isäni on pienenä omistanut hiiriä, ja joutunut allergian myötä niistä luopumaan. Tosin kun vierailimme yötä kaverin luona, missä asustaa villakoira pentu, niin isälle ei tullut mitään, eikä veljelle muuta, kun jos koira nuolaisi, siitä tulee reaktiot. Mutta veli vierailee kaverinsa luona melkein päivittäin, missä asuu kaksi koiraa, eikä tule reaktiota. Eli veljellä on ilmeisesti se sylki. Äitillä on varmaan sylki kanssa, hilseestä ei tietoa, kun vieraisi kodissa, missä elää kaksi kleinspitziä. Mietityttää myös se hygienia kun noita spitsejä en ole koskaan kuullut pestävän, ja välillä turkki on vähän sellaista että päältä voi olla sileää ja kiiltävää, mutta syvemmällä karvassa tuntuu nihkeämmälle ja hilsettä siellä tuntuu olevan. Noita koiria en ole nähnyt harjattavankaan melkein ikinä, mutta nypittävän on joskus. Meidän äiti on tosiaan semmoinen "siivousfriikki" että siivoaa kämppää päivittäin, ja silloin kun siivoaa kunnolla, niin se myös siivoaa kunnolla. Että hygienian kanssa meillä ei ole ongelmaa. :)

    • Nyt tulee sulle tietoa. Itsellä astma, ja lapsella parantunut astma. Lisäksi lapsi allerginen kissoille ja joillekkin koiraroduille.
      Lapsella astma joka parani, 9 vanhana ja allegiaa ei ole koskaan todettu prick-testeissä, ainoastaan siitepöly allergiaa on. Itsellä puhkesi astma kun lapselta lähti.
      Otimme koiran hoitoon 2-kesää sitten kahden viikon ajan, ja ei tullut mitään oireita, koira sai olla ihan vapaasti kodissamme.
      Sitten sen jälkeen otimme kodittomana koiran hoitoon, emme uskaltaneet sitoutua kun näppylöitä ja kutinaa joistakin koirista.
      Mutta löytöeläintalon kanssa sain sovittua jos tulee oireita, ennenkuin löytyy koti koiralle, voin palauttaa heti koiran. Koira asui meillä 2-kuukautta ja ei tullut mitään oireita.
      Sen jälkeen tein vakaan päätöksen, että nyt riitti hoitokoirat ja meille tulee ihan oma koira.
      Kysyin asiaa allergialääkäriltä, joka sanoi asian olevan ok, kun ei oireita ole kerta tullut.
      Päädyimme isompaan ja aikuiseen koiraan joka oli vuoden vanha narttu.
      Hyvin on mennyt, nyt on tämä siitepölyaika ja lapsella on ollut nuhaa. Käytän siihen antihistamiinia säännöllisesti.

      Koira on pesty vain yhden kerran kun se alkoi haista, ja se pestiin nyt pääsiäisenä. En anna sellaista ruokaa jossa on lisäaineita, koska uskon että lisäaineet tekevät hilsettä enempi.
      Riisiä ja lisäaineetonta kuivaruokaa lihaa mukaan ja annan koiralle myös omega3 valmistetta, sekä käytämme kaikki maitohappobakteeri kapseleita käytämme koiraa myöten päivittäin.
      Mitä tulee siivoukseen, imuroin joka päivä ja tuuletan kunnolla, tamppaan lapsen maton ja myös olohuoneen pari kertaa kuussa.
      Lisäksi ilmanpuhdistin surraa välillä, ei koiran takia vaan siitepölyn.
      Koiran sylkeä emme voi estää, koiramme on nopea nuolemaan.
      Ihan alussa en antanut koiran tulla koiran edes sohvalle, puhumattakaan että nukkuisi lapsen kanssa samassa huoneessa, no nyt meillä herätään niin että koira hyppää aamuisin lapsen petiin ja he nukkuvat siellä yhdessä vartin.

      Nyt koira on ollut meillä yli vuoden ja lapsi reagoi joihinkin vieraisiin koiriin, tulee silmien kutinaa ja näppylöitä. Omalle ei reagoida nyt.
      Olemme olleet oireettomia, mutta terrieri rodulle lapsi reagoi ja varsinkin uroskoirille.

      Suosittelen hoitokoiran ottamista alkuun, jos on vain mahdollista.

      Allergiaoireet voi tulla vasta pidemmän ajan päästä.

      Astmapiiput on käytössä flunssien aikaan nyt meillä.

      • Eniten allergiaa aiheuttaa, eläimen hilse, sylki, karvat, sekä ulosteet.
        Pentu koirahan saattaa alussa päästää vahinkoja, kunnes oppii sisäsiistiksi.
        Ja karvaton koira taas hilsettää, ja sillä on vaikeeta sitten talvella olla.
        Oletteko harkinneet jotakin villakoiraa? sen karvat voisi leikata kesäisin ja ne kestää turkin käsittelyäkin enemmän, kuin tämä meidän rotu.

        Tosiaan kaikken tärkein juttu on se koiran ravinto.

        http://www.surex.fi/index.php?page=crx_allergia


    • ameeeeba

      On myös allergikkoja, jotka ei kestä pentukoiran tuoksua, mutta aikuisen koiran kestää. On allergikkoja, jotka kestää kaikki karvanlaadut, mutta toiset kestää vain tiettyä. Jotkut allergikot ei kestä ollenkaan lyhytkarvaisia koiria (esim. pinseri), koska niiden karva on terävää ja ärsyttää piikkimäisyydellään ihoa enemmän kuin esim. kultasennoutajan karva.

      Mitä pienempi pinta-ala koirassa on, sitä vähemmän siitä erittyy allergeeneja. Eli bernistä (kookas koira) erittyy runsaammin pölyä ja karvaa kuin taas kääpiösnautserista, joka on pienempi.

      Villakoirat ja bishon-perheen koirat (cottonit, bishon fircet, bolognese, jne) sopivat _yleensä_ allergiaperheeseen. Tämä perustuu siihen, että koirien turkkia ja ihoa käsitellään paljon; pestään, trimmataan ja harjataan. Joten iho pysyy pölyttömänä pidempään kuin taas esim. labradorinnoutajan jota pestään ja harjataan vain silloin tällöin.
      Jotkut allergikot kestää sitten myös nypittäviä rotuja, kuten esim. kk mäyräkoirat, borderterrieri, snautseri, useimmat terrierit..

      Allergia on aina YKSILÖLLINEN. Joten kehottaisin ensin ottamaan hoitoon (esim. viikonlopuiksi) eri tyyppisiä koiria, jotta saisitte vähän vertailua, mikä karvatyyppi antaa vähiten oireita (eli pitkäkarvaisia, lyhytkarvaisia, karkeakarvaisia, cotton-karvaisia, villaturkkisia, karvattomia...).

      Allergise ihmiset myös siedättyvät omalle koiralleen usein, mutta eivät sitten siedä muita koiria.

    • PIIPPUIITA

      Lääketieteen käsitykset allergian synnystä ja hoidosta ovat muuttuneet hurjasti viime vuosina. Ennen kehoitettiin välttämään kaikkea, mikä aiheutti oireita. Seuraus: allergiat senkuin lisääntyivät. Nykyisin kehotetaan altistumaan varovasti, oireita seuraillen, jolloin reagointi vähenee ja loppuu kokonaan. Jos on niitä tavallisia oireita: ihon ja silmien kutinaa, aivastelua, nuhaa, astmaoireita. Allergialääkkeet käyttöön ja altistumaan! Pian olet siedättynyt ja lääkkeitä ei tarvita. Itse olen käyttänyt tätä tapaa ja olen iloinen astmaatikko eläinomistaja. Ollut 25 vuotta. Siis allergisuutta ei tarvitse ajatella jonain sairautena, vaan ominaisuutena: toiset reagoivat voimakkaammin UUSIIN asioihin (vieras valkuainen). Huom! jokainen ymmärtää, että vaikeista, henkeä uhkaavista allergiaoireista kärsivä ei lähde omiin kokeiluihin.

      • PIIPPUIITA

        Jatkan vielä, että sellaisilla asioilla kuin koiran rodulla tai turkin pesemisellä tai hygieniatasolla ylipäätään ei ole merkitystä. Tai, ehkä käänteinen merkitys: mitä hygieenisemmissä oloissa lapsi kasvaa, sitä yleisempää on allergia. Tutkittua juttua.


      • hghghghg
        PIIPPUIITA kirjoitti:

        Jatkan vielä, että sellaisilla asioilla kuin koiran rodulla tai turkin pesemisellä tai hygieniatasolla ylipäätään ei ole merkitystä. Tai, ehkä käänteinen merkitys: mitä hygieenisemmissä oloissa lapsi kasvaa, sitä yleisempää on allergia. Tutkittua juttua.

        Totta. Perheessä on hyvä olla lemmikkejä jo valmiiksi kun lapset syntyvät. Jo naisen raskausvaiheessa se vaikuttaa sikiöön.


      • PIIPPUIITA kirjoitti:

        Jatkan vielä, että sellaisilla asioilla kuin koiran rodulla tai turkin pesemisellä tai hygieniatasolla ylipäätään ei ole merkitystä. Tai, ehkä käänteinen merkitys: mitä hygieenisemmissä oloissa lapsi kasvaa, sitä yleisempää on allergia. Tutkittua juttua.

        Kiitokset kaikille hienoista ja opettavaisista vastauksista! Tästä on helpompi lähteä eteenpäin ja juuri niinkuin weavery sanoi, ottaa vaikkapa hoitokoira. Olemme myös suunnitelleet vierailua löytöeläintalossa joinakin aikoina, että käytäisi vaikka siinä huoneessa missä koiria on, ja katsottaisi tuleeko mitään. Monta kertaa aion kehottaa isääni käymään, koska kerta ei riitä välttämättä. Olen myös maininnut vanhemmille siitä että omaa koiraa voi alkaa sietämään. Asia on vielä kovasti harkinnan alla, toivon todella että unelmastani tulisi totta:)


    • 8+5

      Voih, taas näitä onnettomia jotka epätoivoisesti yrittää saada koiraa vaikka
      onkin allergia. Kaikki koirat allergisoivat, kun tiedät sen kannattaa luopua koko
      ideasta. Hanki akvaario, mielellään iso niin saat sinne varmasti kivoja kalakavereita.
      Miksi ihan väkisin tahdot tuottaa itsellesi mielipahaa ottamalla koiran josta kuitenkin joudut kohta luopumaan?!

      Karvattomat koirat hilseilee siinä missä karvallisetkin...

    • Jos luit tekstini ihan alusta, niin minkä takia kommentoit tähän? Minä juuri kerroin että TIEDÄN mitä allergiasta tulee, ja allergisen ON MAHDOLLISTA omistaa koira! Miten selität sen, että muillakin allergisilla omistajilla on koira? Allergian vaikutukset eri ihmisiin ON YKSILÖLLISIÄ, ja omaan lemmikkiin on mahdollista tottua! Näitä kommentteja minä tässä vähiten kaipaankin, aivan kun en olisi tarpeeksi lukenut näistä allergia-asioista.

      Kuten mainitsin, jos ei ole mahdollista, en raahaa koiraa taloon väkisin, mutta jos mahdollisuutta on, niin miksi ei?

      • Ja on myös pitkäkarvainen collie, siihenkään lapsi ei reagoi allergialla joka muuten reagoi.


      • Tässä hyvä linkki, opaskoirasta.
        Joskus näkövammainen tarvitsee koiralle hoitopaikkaa, minullle tuli kerran soitto sieltä, mutta en voinut ottaa kun olin jo ottanut toisen koiran hoitooni.

        http://www.opaskoirayhdistys.fi/index.php?id=14&lid=1

        Ja se toinen paikka on reckue, mutta siellä on kovia kokeneita koiria, sellainen koira vaatii erityistä hoitoa.
        Ja toinen paikka voisi olla paikallinen eläinsuojeluyhdistys.

        Ei kaikki koirat aiheuta allergiaa, meillä käy kylässä eräs lapsi jolla turpoo kurkku HETI, kun on koirien kanssa, mutta meidän koiriin ei reagoi.
        Vaikka peuhaa sen kanssa monta tuntia, meillä on 2 koiraa sakemanni joka on paljon ulkotarhassa.


    • ameeeeba

      Olettaen että aloittaja perheineen on hankkimassa ensimmäistä koiraa (?), en menisi suosittelemaan mitään eläinsuojelutapauksia tai tarhaoloissa elänyttä kulkukoiraa. Näillä koirilla on/voi olla hyvin pahoja henkisiä ongelmia ja kolhuja menneisyydessään, joten ovat hyvin haastavia koiria. Vaikka tuntuisi hienolta "pelastaa" koira huonoista oloista, kannattaa ensin miettiä onko sinulla tarpeeksi resursseja siihen. Osaatko lukea koiran eleitä? Mitä jos käytösongelmat vain pahenee teille tullessaan teistä riippumattomista syistä? Osaatko hakea tarpeeksi ajoissa apua ja keneltä kannattaa pyytää apua?

      Ensimmäinen koira kannattaa olla helppo peruskoira, jonka kanssa on kiva opetella koiranomistamisen vastuu ja jujut. Sitä myötä voi aina siirtyä eteenpäin kohti uusia haasteita. Ettei käy niin, että tulee otettua liian iso pala kakusta, mutta ei jaksakkaan syödä sitä ja menee maku koko asiasta.

    • tyttö&hava(t)

      Miksei missään mainita koskaan Havannankoiraa ? Onko niin harvinainen rotu?

      meillä niitä kaksi ja perheessä astmaa, allergiaa .
      Ja koirien kasvattajalla paha astma ja viisi havaa .

      Että näin .

      • paskaturkki

        Havannankoiran turkki on lähes mahdotonta pitää siistinä. Minä tiedän sen, koska vanhemmillani oli vielä jonkin aikaa sitten havannankoira. Terve rotu muuten, mutta sairaan helposti likaantuva karvoitus sillä.


      • 6+15
        paskaturkki kirjoitti:

        Havannankoiran turkki on lähes mahdotonta pitää siistinä. Minä tiedän sen, koska vanhemmillani oli vielä jonkin aikaa sitten havannankoira. Terve rotu muuten, mutta sairaan helposti likaantuva karvoitus sillä.

        Havannankoiran turkki on helppo pitää siistinä jos sen on oikeanlaatuinen, vanhempiesi koiralla on ollut luultavasti pumpuliturkki (pehmeä, pumpulimainen) joka kerää joka ikisen ruohonkorren ja pienimmänki risun johon turkki koskee.
        Useimmilla havannoilla on kuitenkin sileä,laineikas tai vähän kihara turkki joka on helppo hoitaa.
        Tiedän tämän koska ystäväni omistaa vanhempiensa kanssa havannia.
        Ihania koiria, ilmoittavat kyllä jos joku tulee pihaan ;)


    • Kiitos kaikille jälleen hyödyllisistä vastauksista. Nimimerkki ameeeeba, kiitoksia varsinkin sinulle! Kyllä, koira tulisi olemaan perheen ensimmäinen, ja olet aivan oikeassa siinä ettei heti kannata ottaa löytökoiraa. Tokihan niitä sääliksi käy, ja tekisi mieli pelastaa, mutta täytyy joskus ajatella myös omaa itseään.

      Nyt muuten kiinnostaisi joiltakin mahd. kokeneilta kuulla, että millaista lyhytturkkisen Bichonin hoito on? Meidän perheeseen sopisi semmoinen ei-näyttelykoira ehkä paremmin, joten olisi kiva tietää millaista hoitoa lyhyempi turkki tarvitsee, ja miten usein:)

    • Anonyymi

      Joo on allergiselle sopivia koira rotuja esim. Villakoira maltankoira lakelandinterrieri . Toivottavasti saatte koiran!🐕

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      624
      4622
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3509
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      154
      3211
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      168
      2469
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2309
    6. 252
      1867
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1457
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1349
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1340
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1140
    Aihe