Pelkään "pilaavani" pennun

epävarmaomistaja

Eli minulla on kahdeksanviikkoinen lappiksen narttupentu ja en tiedä miten toimia. Pelkään eri tilanteissa toimivani väärin ja että väärät asiat vaikuttaisi siihen millainen aikuinen pennusta tulee. Esim. leikkiminen. Millaiset leikit ovat hyviä, ilman että ne vahvistavat tiettyjä piirteitä, ja opettavat arvojärjestystä? Olen myös lukenut että lelut eivät saisi olla lattialla vaan pennulle annetaan lelu silloin kun minä haluan sen kanssa leikkiä, eikä pennun tasolle saisi lattialle mennä? Kuinka usein pennun kanssa pitää ylipäätään leikkiä, itse olen melkein jatkuvasti leikittämässä. Olen toki perehtynyt näihin asioihin, mutta kaikkialla melkein on eri neuvoja, ja haluaisin tehdä kaiken mahdollisimman oikein, jotta saisin hyvähermoisen aikuisen koiran. Neuoja kokeneemmilta koiranomistajilta?

34

509

  Vastaukset

  • Heips, kyllä tuon ikäinen vielä nukkuu enimmän osan päivästä. Anna sen nukkua silloin kun se haluaa vielä noin nuorena.
   Sun kannattaa kysellä kasvattajalta, hänellä on varmasti oikeita tietoja ja ohjeita ja mielellään niitä sulle kertoilee kun vaan rohkeasti kyselet.
   Onhan se kasvattajallekin mukavaa, että kasvatat pennustasi tasapainoisen koiran.

  • ei leikkimisessä ole mitään sääntöjä, te leikitte miten tykkäätte, sitä paitsi pieni pentu ei jaksa paljoakaan riehua.
   tärkein on että leikki tapahtuu pennun ehdoilla ja ei että omistaja ottaa lelun jostain lelukaapista ja määräilee että nyt leikitään.
   minä teen seuraavalla tavalla:
   jotkut lelut on koko ajan lattialla ja pentu saa leikki niiden kanssa, joskus yksin joskus mun kanssa, mutta mulla on semmonen erikoinen lelu joka otan esiin vain erioistapauksessa esim. jos pentu tekee tuhoa tai jotain niin ensin kiellän pennun siitä mitä se on tekemässä ja otan lelun esiin niin että saan pennun huomion ja pentu tajuaa että lelulla leikitään eikä millään juhlakengällä ( se on paljon viisaimmin tehty kun alkaa haukkua pentua). erikoislelu voi myös toimia palkkiona kun on tehnyt jotain mielyttävää ja lenkille otan sen mukaan kun kerään pennun huomion lelulla joka kerta kun se esim. aikoo etää hihnasta tai kulke eri suuntaan ( voi myös käyttää namua ) mutta yritin nyt vaan neuvoa että on hyvä jos on semmosia tavallisia leluja, ja erikoisleluja josta sinä sitten määräät.
   jos pentu leikkiessä tekee jotain epämielyttävää lelu otetaan pois sen sijaan- mutta muista että ihan pieni kahdeksanviikkoinen pentu ei tajua ihan kaikki niksit ja rangaistukset ....

   • Jos lähdet sillä asenteella liikkelle, että sinulla vain on oikeuksia, mutta pennulla
    ei pitåisi myös olla, et koskaan saa sinuun luottavaa koiraa
    Pentusi on nyt perheenjäsen ja lisäksi lapsi, jolla on myös omat oikeutensa.
    Jos aiot pitää sille Hitlerimäistä kuria , eli sinä määräät kaikesta, pennusta tulee luotamaton, arka ja huonotapainen.
    Anna sen nyt edes olla pentu.
    Mistä olet saanut tiedon, että koiranleluja ei saa pitämään leluujaan lattialla, kuin
    silloin kun sinä määräät.
    Lähtökohtasi jo koiran pitoon ovat kyseenalaiset ja dominoivat.
    Keneltä ostit pennun.


   • nm. ei turhia pelkoja

    Puhut asiaa.


  • Elä turhaan murehdi! :) Maalaisjärellä pääsee hyvin pitkälle,jos pelkäät sitä että koirasta tulee dominoiva ja et jatkossa pärjääkään sen kanssa voit sulkea sitä vaihtoehtoa osoittamalla aina eritilanteissa että sinä olet johtaja. Toisin sanoen et anna pennun päättää. Pentu on aina pentu,rakkaudella ne koulitaan,ja sen huomaa kiitoksena sitten kun koira on aikuinen kun on toimiva suhde. Toimit niin kuin koiratkin,olet johdonmukainen johtaja. Ei turhaa kurittamista ja kieltämistä,muttei hyväksytä väärin käyttäytymistäkään. Se mikä on tänään kielletty,on aina kielletty. Ne on niitä asioita jotka vaikuttaa koiraan,ei niinkään sellaiset onko lelu lattialla vai jossain mistä se sille annetaan.

   • nm. Dallinger
    Se, että mikä on tänään kielletty toimii melkein aina. Minusta turhat kiellot vaan pilaavat koiran.
    Itsestäänselvyyksiä on suotava koirallekin esim. ruan antaminen, pissalle ja yleensäulosppååsy ovat itsestäänselvyyksiä, eikä niiden saavuttamiseksi tarvita mitään pelleilyä.
    Riittää, kun koiralla on muutama peruskäsky, joiden noudattaminen on ehdotonta, tänne, seis, ei mene, ei haukuta, maate yms.


  • Tee näin ja sinusta tulee laumanjohtaja jota koira kunnioittaa. Aamulla kun heräät, et anna huomiota koiralle, meet ja teet omia juttujas, et puhu, katso ja koske koiraan. Sitten kun koira mennyt esim makuulle ja on rauhallinen, kutsut koiran luoksesi ja rapsuttelet hetken ja sitten käsket koiran omiin puuhiin tai paikalle makaan.

   Kun menet ulos koiran kanssasi, koira ei saa tulla hihnan luokse pyytämättä, vain käskystä ja jos koirasi on liian iloinen, komenna takaisin paikalle ja tee homma uusiksi. Oven edessä koirasi pitää istua ja kun avaat oven, koira ei saa rynnätä ulos ilman lupaa, kun ovi auki ja istuu vieläkin, kun koirasi katsoo sinua silmiin, annat luvan ja sinä menet ovesta ensin ulos. Ulkona et anna koirasi vetää, mennä haisteleen ilman lupaa, vessatauon aikana annat luvan haistella. Kun tulet kotiin, käsket taas istuun ovien edessä, sama rituaali kuin lähtiessä.

   Jos koirasi tuo sinulle lelua, et huomio koiraa, et katso,puhu ja koske. Laumanjohtaja käskee koska leikitään ja koska lopetetaan leikki. Jos koirasi tulee pytään silittelyä/rapsutuksia. komennat paikalle ja kun mennyt paikalle ja rauhottunut, sitten kutsut koiraa ja hellit sitä, ja kun helliminen ohi, komennat pois.
   Koirasi ei saa syödä ilman lupaa, laitat kipon maahan ja vasta kun saa luvan, saa ottaa ja jos ei kelpaa. otat heti kipon pois ja annat illalla uudestaan. Ja muista, kun tulet jostain esim töistä, et katso koiraan, et puhu..menet ohi ja et anna hyppiä, ei mitään huomiota vaikka tekis mieli rapsutella koiraa joka heiluttaa häntää, sitten vasta annat huomiota kun rauhottunut ja on omalla paikallaan. Lainaa vaikka jan fennell kirjoja, hyviä vinkkejä :) Näin kun teet, koirasi saa olla koira ja koiran ei tarvi murehtia mistään koska laumanjohtaja tekee kaiken, koirasi voi hyvin :)

   • Hyviä neuvoja suurten voimakasluonteisten koirien kasvatukseen. Jos on kyseessä pieni rotu, pehmeä/arka luonne, niin itse en näkisi tarpeelliseksi noudattaa. Liian karu kohtelu voi traumatisoida koiramaailman kaunosieluja. Siis kasvatus pennun temperamentin, yksilön mukaan, ei sokeasti jotakin oppia toistaen. Pääasia että omistaja on varma, rento, turvallinen. Aloittajalla vikana oli juuri tuo asenne "pelkään sitä ja tätä". Pelko pois, nauti koiranpennun seurasta ja käytä omaa maalaisjärkeä reippaasti tilanteissa!


   • leader eli johtaja
    Anat nyt Hitlerimäisiä neuvoja aloittelijalle.
    Sääliksi käy sinun koirasi, jo ja niiden tunne-elämästä et haluakaa oppia.
    Teet kaikki väärinpäin.
    Oma egosi mahtaa olla erittäin heikko, kun et soisi koiralle mitään oikeuksia ja kun et työelämässäsi pysty pätemään, niin se koiran kautta.


   • STMariaSalome kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Oen samaa mieltä.


   • Leader,
    puhut nyt niin täyttä roskaa.
    jos tuolla lailla kohteet koiraasi, syyllistyt eläinrääkkäykseen ja koira pitäisihakea pois. Otan selvää palstan ylläpitäjältä tietosi ja ilmoitan ensn poliisille ja eläisuojeluun.
    Voi koira parkaa.


   • STMariaSalome kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Leader

    YHÄ USEANPI ON TÄLLÄ PALSTALLA kiinnittänyt huomionsa sadistisiin kirjoituksiisi.
    Miksi otit koiran kärsimään omasta jatkuvasta mielenhäiriöstä.
    Säälin todella koiraasi ja aion tehdä jotakin, että se otetaan sinulta pois kärsimästä.


   • STMariaSalome kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    STM. maria salonen

    en tiedä sinusta, mutta raivostun aina kun kysymyksesä on koiranrääkkääjä, kuten LEADER nyt. Antavat vielä kiellettyjä ohjeita, jotka johtavat eläinrääkkäykseen, aloittelevalle koiranomistajalle, kuten nyt helppo rotu, vaikea saada suuttumaan.


  • Tärkeintä on, että ihminen ei sovella ihmispsykologiaa koiralle!!! Ei saa ajatella, loukkaantuukohan koira nyt jos en tee sitä ja tätä..tuossa ylempänä leader kertoo asiaa ja juuri noin pitää kasvattaa/kouluttaa koira. Jan Fennel on pätevä ja hänen kirjojaan kannattaa lukea.

  • Havukka ajattelee TAAS ihmislogiikalla eläinkasvatusta, ei noin! Niin usein juuri pienillä koirilla käytösongelmia koska ajatellaan, se on niin hellunen ja pieni, ei sitä saa komentaa tiukasti ja vaatia liikaa, se menee rikki ja koiran tunteita loukataan jne...oli iso tai pieni koira, samat vaatimukset pitää olla, ei koirat mene rikki tai traumatisoidu! Liikunta, kuri,hellyys, tässä järjestyksessä.

   • Höpö höpö, et tiedä näköjään koirankoulutuksesta mitään. Säälin koiriasi.


  • Säälin,liika hellyyden ja se, että kohdellaan pienenä ihmisenä koiraa on VÄÄRIN! Koiralla pitää olla tiukka kuri, kurilla en tarkoita väkivaltaa! Koiralle ei saa hössöttää ja puhua kotona, tiukat säännöt jota pitää jokapäivä noudattaa, tän lomassa saa käyttää hellyyttä mutta vain silloin kun koira on rauhallinen! Koiraa ei saa sääliä, koiran pitää antaa olla koira ja siihen liittyy rodun vaatima liikunta/aktiviointi, tiukka mutta reilu kuri ja näitten jälkeen hellyys, näin sanoo TODELLA moni kouluttaja suomessa ja ulkomailla, koittakaa lukea ja ottaa selvää asioista!

   • NM- G

    nYT YLLÄOLEN KNSASI ERIMIELTÄ JA MNULLA ON KOHTA 70 BVUODEN JÄLKEEN
    kokemustakin koirista. Ensin Colieista. jota nykisin ei pidetä edes palveluskoirana.. sakuista Saii KÄRKÄISEN j sISSINHEIMON koirista ja suursnautserista enemmän kk-måyräkoirista, jotka ovayt kovia ja sitkkeitä kovapäisiä, mutta maailman ihanin rotu.
    Kukaan, koirista vähänkään tietävä ei alarvioi mäyräkoiraa.O muuten sellainnen rotu, että tarvitsee liikuntaa väitään 3 yunyia päivässä, mtta ei ter numeroa vaikka lenkki äisi väliinkin. Erittäin mukavuudenhaluinen koira


   • Jos koiran tottelevaisuus perustuu pelkkän pahanpitelemisin PELKOON, et koskaan saa sinuun luoevatusmeteroiidestasi koiran kasvattajalle.
    Kukaan kasvattaja ei olisi myynyt sinulle pentua. ELI valehtilit, tai annoitväärän kuvan itsestäsi, jotta sait ostettua pennun.
    Viheliästä ja valehtelevaa toimintaa.
    Hirtä itsesi tai mene mielisairaalaan.


  • Joo, kaikki koirat tarvitsevat liikuntaa ja kuria. Koiran rotuhan ei sinänsä vaikuta siihen, miten sitä pitäisi kohdella, vaan yksilön luonne. Jos koiralla on taipumusta dominoivuuteen, silloin pitää tietysti olla selvempi ja tiukempi omistaja. Aralle koiralle ei voi kyllä ihan samoja oppeja käyttää, tai siitä voi tulla pelokas. Koulutustekniikat pitää suunnitella jokaiselle koiralle erikseen sen luonteen huomioiden.

  • Ei ole väliä onko arka vai ei, arkuus lisääntyy jos kohtelee kuin kukkaa kämmenellä! Selkeä laumanjohtajuus on avainsana, aralle selkeät rajat ilman väkivaltaa ja turhaa huomiota, aralle koiralle ylimääränen huomio ja hellyys pahentaa arkuutta, koittakaas nyt ymmärtää tämä, arka koira ei ole arka lapsi, aralle lapselle pitää antaa huomiota,hellyyttä ja rakkautta mutta ei aralle koiralle, aralle koiralle hellyyttä vain silloin kun ei ole arka ja on rahallinen!!!

  • Itseasiassan esim. saalisleikkiin on olemassa säännöt. Ennen kun voit alkaa miettiä miten sinä toimit, mieti miten haluat koiran toimivan. MInä haluan että leikkiminen on minun ja koiran yhteinen juttu ilman että koiran puolustusvaisto herää. Koira tarjoaa minulle lelua, eikä lähde sen kanssa karkuun.
   Tämän jälkeen rupean miettimään miten toimin ja opettamaan pennulle sääntöjä
   Jos haluat, että pennulla on leikkimis motivaatiota vielä aikuisena anna sen välillä voittaa leikissä. Tämä ei lisää dominointia vaan pennun itsevarmuutta ja motivointia. Valitse itsellesi kaksi erillaista lelua joiden kanssa koira voi leikkiä vain sinun kanssasi.

   Annat huomiota, palitset koiran silloinkun se tekee oikein. Jos se on arka, älä anna sille huomiota. Mutta jos se istuu kauniisti käskystä niin anna tuplakehut niin pennun itsevarmuus kasvaa.

   • Niin siis palkitset kun se tekee oikein... kirjotushärö


   • Ei labbikselta voi leikkimis motivaatio loppua koirakouluun ja rodun kotisivuille keskustelemaan.


  • Hei hei no no, koiran ei saa KOSKAAN voittaa leikissä, ei vaikka kyseessä on leikki!!!! Jumankekka teitä idiootteja, jos teitä ei olis, kaikki koirat vois hyvin ja ei olisi koskaan ongelmia!

   • Nyt tämä kirjoittelu on ihan persestä, en jaksa lukea enää taitamattomien omistajien
    kirjoituksia Ei ole ihme, että lian oni koira on häiriintynyt,


  • fgbfg

   Tulipas taas kerran joltain kovaa tekstiä. Olisi mielenkiintoista kuulla miten sinä asiaallisesti (jos onnistuu?) puolustata kantasi. Miten sitten teillä leikki menee? Jos täällä koira ei saisi voittaa leikissä, se ei edes innostuisi leikkiin. Aika paljon syytöksiä vaikka et ole edes tavannut minua. Minä mielelläni haluaisin nähdä koirasi ja sinut leikkimässä.

   Kerro ihmessä myös miten kumoat väitteeni, sillä Rooneyn & Bradshawin tutkimuksessa, jossa tutkittiin koirien dominoinnin lisääntymistä, jos he voittavat leikin. Tutkimuksessa ei löydetty dominoinnin lisääntymistä vaan leikkisyyden ja leikkimismotivaation.

   • Minulla on aika arka koira. Koirakoulussa hyvin kokenut koirakouluttaja (kouluttaa myös palveluskoiria ja häiriökäyttäytyviä koiria) kehotti leikkimään niin, että koira voittaa säännöllisin väliajoin mm. vetoleikit. Vahvistaa koiran itseluottamusta. Ja se oikeasti toimi. Vetoleikkien voitto vahvisti ja säännöllisen leikin ja vetojen voittamisen jälkeen oli mm. paljon rohkeampi bussissa ja ratikassa.


   • Meilä pentu saa olla pentu, ja sitten koiran kypsyydestä riippuen aloitetaan koululutus. Pentunaa opetetetaan tietyt perusasiat leikin varjolla, ehkä liikaakin.
    Mutta minulla on ollut koiria64vuotta,menestyneitä, joista voi lukea googlettamalla hakusnalla Minelan, mutta rakkauteni eläimiin on synnynnäistä ja koskee kaikkia eläimiä.
    Olen joutunut työssäni näkemään pljon epäoikeudenmukaisuutta ja ystävieni mielestä en ole oikein, että oikeamielisyys saa minut olemaan lähes aina heikompien puolella.


  • Oletko ottanut koiran, vain kohottaaksesi omaa arvojärjestystäsi.

  • NM. dallinger
   puhutanhan tällä sivuistoilla myös asiaa. Mielestäni kirjoituksesi oli hyvä.
   Pentu kasvatetaan rakkaudella, kuten lapsikin. Toistoja tarvitaan, mutta pentua ei koskaan saa kohdella kaltoin, koska se on vasta lapsi, eikä ymmärrä kaiikkea ennen, kun monen toiston jälkeen ja kärsiväisyydellä.

  • leader
   En ikinä ole kuulut tai neuvottavan yhtä typeriä neuvoja, kuin sinun suustasi. Olet ilmeisesti koiraa halveksuva, tunteeton ihminen, jolla koira on vain egon jatke
   Koiraa on kohdeltava, kuin perheenjäsenta, kunnioittavasti, antaen myös sen oman tahdon esiin. Mutta kun on kasvattajia, jotka myyvät pentujaan kelle tahansa raakimukselle.
   Onneksi minä en. Ostajat joutuvat kovaan syyniin, riippuen vähän ostajasta.
   Kasvttini omistajista moni on käynyt vilaisemassa tätä palstaa ja jättäneet sen sihen vilaisuun.
   Googlettamalla Minelan löytyy monia tietoja minusta, nimittäin jos tulee nieleen, että mitähän tuokin akka perustelee kirjoituksiaan.

  • En nyt oikein ymmärrä, että jos koira on iloinen, niin se pitää komentaa pedillen ja olemaan hiljaa.
   Kylä kai tietävät huomiotta ottamisen, joka on ihmisillelekin pahin rangaistus,huomiotta jättäminen.
   Koiralae se on sama asia. HUOMIOTTA JÄTTÄMINEN N SAMA KUIN HYLKÄÄMINEN.
   Mutta ihminen on raaka ja tunteton. ilkeä ja pahansuopa, alistaa heikonpiaan ja on äärtön narsisiti.

  • Anna se koira takaisin kasvattajalle, sinusta ei ole koiranpitäjäksi,Hitler.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Britti kehuu Suomalaista terveydenhoitoa.

   MTV HS: Brittimies virui Suomessa viisi viikkoa tajuttomana hengityskoneessa – elämästä kamppailu juuri Suomessa oli onnekas sattuma Brittiläinen toi
   Maailman menoa
   120
   6145
  2. Stefan Thermanin firmaa haetaan konkurssiin

   Tuoreita kuulumisia: https://www.seiska.fi/Uutiset/Stefan-Thermanin-firmaa-haetaan-konkurssiin/1151960
   173
   4045
  3. Maskisekoilu riittäsi jo -STM!

   STM:n maskisekoilu vain jatkuu. Mitä ihmettä onkaan tapahtunut? Onko nyt menossa jälkien peittelyvaihe ja mielipiteitten hämärtämisprojekti? LUE TÄMÄ:
   Maailman menoa
   184
   1585
  4. Ketä kaipaatte?

   Sanokaa edes kaupunki tms. jossa hän asuu.
   Ikävä
   86
   1214