Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

rakennusoikeuden määrä

sdfryiudtiy

Miten saa selville haja-asutusalueella sijaitsevan tontin rakennusoikeuden määrän ja minkälaiselle rakentamiselle rakentamisoikeus on?

18

18962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rakennellutkaavaan

      Rakennusoikeus selviää melko varmasti kysymällä rakennustarkastajalta, ja jos kukaan ei valita rakennusluvasta, rakennustarkastajan sana taitaa olla se käypä vastaus. Asiaan vaikuttaa kaava ja kunnan rakennusjärjestys. Jos kaavassa lukee selkeästi että tontilla on tietty neliömäärä rakennusoikeutta, silloin tilanne aika helppo ja silloin saa rakentaa mitä kaavassa lukee. Jos rakennusoikeus on tietty prosenttiosuus rakennuspaikan pinta-alasta, tilanne on vaikeampi, koska rakennuspaikan pinta-ala kaavassa on mahdoton selvittää tarkasti. Rakennuspaikan pinta-ala kaavassa aivan eri asia kuin tontin pinta-ala, eli ostamalla hehtaarin tontin, voi rakennuspaikan ala kaavassa olla vaikka 1000 - 3000 m2 tontin alasta, ja rakennusoikeuden prosenttiosuus lasketaan tästä. Jos kaavaa ei ole, sitten asia taitaa selvitä varmasti vain poikkeamalupaa ja sitten rakennuslupaa halkemalla, ja silloin tontin/tilan pinta-alaksi vaaditaan 1ha - 2ha aika tyypillisesti.

    • sdfryiudtiy

      kaavaa ei ole ja rakennusjärjestyksessä ei sanota asiasta mitään. Onko tällaisessa tapauksessa jotain yleispätevää sääntöä? tontille on jo rakennettu, että se vähentää jatkorakentamisen mahdollisuutta/määrää.

      • .....

        Meille sannottiin rakennusvirastossa että 10% tontin koosta on yleissääntö alueella ilman kaavoitusta. Esim meillä tontti 2650m2 johon saa rakentaa max 265 m2 verran rakennuksia. Tämä vaatii yleensä pokkeuslupaa.


    • AP

      10% minäkin olen kuullut, mutta onko se jossain lakipykälässä?

    • turha spekuloida

      Kannattaa kysyä ko. kunnan viranomaisilta. Rakennuspaikalle voi olla minimivaatimuksen esim 5000 m2 tai 10 000 m2. Lisäksi voi vaikuttaa se, kuinka monta rakennuspaikkaa kantatilalla jo on. Jne. Jne. Spekulointi on täysin turhaa joten kysy kunnasta!

    • jatkopal

      Ostimme muutama vuosi sitten rantamökin (40m2) ja tontin, joka on 2100 m2. Tämä tontti oli lohkottu n 30v sitten ja silloin kun siihen on tehty tuo mökki, oli rakennuslupaa yhteensä muistaakseni 150 m2 (kauppakirjan mukaan).
      Entä nyt, kun haluaisimme siihen jatko-osan, niin onko se periaatteessa ilman mitään kommervenkkejä selvää, että saa rakennusluvan, kun nykyisin ko kunnan sivulla on, että pitää olla vähintään 5000 m2 tontti.
      Eli päteekö tuo vanha rakennuslupaoikeius vai pitäisikö yrittää ostaa joko lisää maata naapurista vai saada joku poikkeuslupa?

      • rakennellutkaavaan

        Yleensä 5000 m2:n tai muu tällainen vaatimus koskee uusia rakennuspaikkoja, ei jo rakennettuja. Jos paikalla on kaava, asia hyvin yksinkertainen, eli kaavaan RA-alueeksi merkitylle alueelle saa rakentaa, ja kaavan kertoman kerrosalan verran, usein esim 150 m2. Jos sallittu kerrosala onkin tehokkuslukuna, usein esim. 5 %, sitten pitäisi selvittää, kuinka monta neliötä se kaavan RA-alue tontista on. Helppoa, jos koko tontti RA-aluetta. Rakennustarkastaja kertoo määrän, jos osa tontista M-aluetta. Jos kaavaa ei ole, sitten oikean vastauksen taitaa tietää vain rakennustarkastaja, ja ehkä ELY-keskuksellakin asiasta mielipide, mutta kun asuttava mökki jo on olemassa, jatko-osalle ei kai voi olla esteitä, kunhan ainakin jatko-osa täyttää esim etäisyysvaatimukset rantaviivasta.


    • jatkopala

      Sitä vähän arvelinkin. Ja tässä tapauksessa oli maininta nimenomaan neliöistä ei mistään tehokkuus%. Tosin en tiedä, mitä tuo M-alue tarkoittaa, mutta tässä lienee rantakaava, tontti kaukana kylän keskustasta.
      Ja uusi osa on ihan samalla korkeudella vedenpintaan nähden. Eikä tule vesiputkia, ainoastaan takka. Jos se mitään vaikuttaa.
      Kiitoksia vastauksesta!

    • Väinö SAR

      Miten on mahdollista, ettei voi omaan metsään 20h saada minkäänlaista tönöä, pystyyn!
      Rakennustarkastaja sanoi, ettei minkäänlaista jalasmökkiäkään?
      Myrsky tuhonnut menneinä vuosina koko alueen ja tarkoitus olisi siirtyä eläkepäiviksi, jotka pian edessä tuonne metsän keskelle! Kuntakin saisi 2 uutta asukkia!
      Siellä sitä touhua riittäisi, metsät tulisi kuntoon, nyt matkaa metsätilalle 200 km!
      RA-kaava Ma-aluetta, rantaviivaa 1km!
      Kertokaapa, onko näin?
      Kiitos etukäteen!

      • vainRA-aluelle

        Nimimerkin Väinö SAR metsätilan täytyy olla ollut 1965 osa isompaa emä/kantatilaa, ja tuo silloinen tila on saanut rantaviivan pituuden mukaisen määrän rantarakennuspaikkoja. Rantapaikkoja sallitaan keskimäärin 5 rantakilometrille, tasapuolisesti kaikille maanomistajille. Loput rannat kanta/emätilasta sitten yleensä kaavoitetaan M-merkinnällä maa-ja metsätalousalueeksi, eikä sinne sallita rakentamista, kantatilahan on jo saanut rantaviivan pituuden mukaisen määrän rantarakennuspaikkoja. Kaavoitetut RA-merkityt akennuspaikat on kai aikoinaan myyty kalliilla rantatonteiksi ja muut osat halvalla, suunilleen muiden arvolla, metsänä. Jos rannalla M-alueelle annettaisiin jollekin rakennuslupa, silloin pitäisi antaa kaikille muillekin, ja rannat tulisi umpeen rakennetuksi.


      • jelppiä

        Eipä metsään tietenkään saa rakentaa, se on tarkoitettu puille. Uusia puita kasvaa taimista jos vanhat on pätkäisty. Osta asunovaunu.


    • Väinö SAR

      Kiitos vainRa-aluelle!
      Tuo oli selventävästi kerrottu, otettuani rakennuspaikoista selvää, niin tuollahan on rantakilometrejä vaikka kuinka!
      Tällä hetkellä kilometriä kohden 3 mökkiä, loppu on todella kaavoitettu RA-alueeksi!
      Miten voisin saada luvan lähteä hakemaan?
      Rak.tarkastaja ei todellakaan pidä ajatuksesta, en voi käsittää moista nipoilua?

      • Väinö SAR

        Vielä!
        Oikaisu!!!! Miten voisi saada luvan, sekä lähteä asiassa etenemään? Jos ei rantakiintiöt täynnä!
        Anteeksi pikku sekoiluni?


      • vainRA-aluelle
        Väinö SAR kirjoitti:

        Vielä!
        Oikaisu!!!! Miten voisi saada luvan, sekä lähteä asiassa etenemään? Jos ei rantakiintiöt täynnä!
        Anteeksi pikku sekoiluni?

        Jos vuoden 1965 kantatilan rantaviivalle on tyhjiä kaavoitettuja ja rakennettuja rakennuspaikkoja yhteensä vähemmän kuin kyseiselle alueelle on kunta ja ELY-keskus päättäneet, eli keskimäärin 5, tyypillinen vaihteluväli 3 - 7, rantakilometriä kohti, lisää rakennuspaikkoja voi ehkä saada. Kaavoituksessa käytettävä rantaviiva on usein paljon pienempi kuin todellinen rantaviiva, koska vain tiettyjen säädösten mukaisesti ranta katsotaan rakennuskelpoiseksi, kapeat niemet ja pienet saaret esim. jäävät laskuista pois. Pyytämällä kuntaa laatimaan kaava, jos osa rannasta kaavoittamaton tai pyytämällä kaavamuustosta, asiaan voi yrittää vaikuttaa. Kumpikin tietysti maksaa, 5 - 10 tuhatta rakennuspaikkaa kohti, riippuen paljonko kaava teettää työtä kunnalle ja heidän käyttämilleen konsulteille. Luontoarvojen, muinaisjäännösten, yms. katselmukset vievät paljon työtunteja. Luonnosten ja kaavaehdotusten kuulutukset,rakennuslautakunta ja kunnanhallituskäsittelyt, ELY-keskuksen lausunnot, kunnanvaltuuston käsittelyt vievät helposti pari vuotta, vaikka olisi täysin selväkin tapaus. Kaikkein ensin kuitenkin tutkisin kantatilaselvitykset, joita tehty jos alueelle joskus kaavoja laadittu, niistä selviää onko mitään mahdollisuutta lisätä rakennuspaikkoja. Jos tila on jaettu vuoden 1965 jälkeen, selvittelytyö tulee olemaan hankala, ja jos kaava tehty 1965 jälkeen, tuskin kaavassa maa ja metsätalousmaaksi kaavoitetulle voi rekennuspaikkoja antaa, onhan tällaisen maan ostohintakin hehtaarilta ehkä sadasosa rakennustontiksi kaavoitetusta. Täysin selvässäkin tapauksessa uskomattoman monimukainen juttu ja lopputulos silti esim ELY-keskuksen kieltäessä nolla, paljon helpommalla pääsee hankkimalla valmiiksi rakennustontiksi kaavoitetun.


    • vainRA-aluelle

      Kaavoitetuilla rannoilla merkitään loma-asuntoalue RA merkinnällä, ja maa-ja metsätalousalue M merkinnällä. Mökkipaikkani kaavassa lukee, että M aluueen rakennusoikeus on siirretty rakennuskortteleihin ,eli tarkoittaa niitä kaavassa RA merkittyjä alueita. Eikä mitään mahdollisuuksia saada rakennuslupaa, ei edes poikkeamaluvalla, tontin/tilan M-merkitylle alueelle, tai tilalle joka kokonaan M-aluetta, viimeistään ELY-keskus sen estää. Kaavassa on kaikki rakennuspaikat, ja lisää ei tietääkseni ole millän operaatiolla luotavissa, ellei kaavan laadinnassa ole sattunut joku mitoitusvirhe, esim. jokin kanta/emätila olisi saanut vähennän rakkennuspaikkoja rantaviivaan pituutta kohden kuin muut kantatilat.

      • eksyi tieltä

        Alkuperäinen kyseli haja-alueella olevan tontin=tilan rak.oikeudesta.

        Ei puhunut mitään rantaviivasta.
        Kunnan rak tarkastaja on varmaan se oikea hlö jolta kandee kysellä


      • M-

        Kaavojen kantatilaselvityksissä/mitoitusluetteloissa on järkyttävän paljon virheitä kaikissa mahdollisissa tiedoissa. Ne kannattaa tarkistaa ja verrata esim. kiinteistöjen pinta-alatietoja Maanmittauslaitoksen rekisteritietoihin. Poikkeamat voivat olla jopa 50%. Kiinteistöjen rajat saattavat olla kymmeniä metrejä väärissä paikoissa ja se on saattanut vaikuttaa rantaviivan pituuteen jne. Monissa 1990-luvulta lähtien tehdyissä kaavoissa tuo vanhojen rakennuspaikkojen 'tarkistuspiste' pvm on syyskuu 1969. Ja on noilla alueilla AO-paikkojakin.


      • Aloittaja vastaa
        eksyi tieltä kirjoitti:

        Alkuperäinen kyseli haja-alueella olevan tontin=tilan rak.oikeudesta.

        Ei puhunut mitään rantaviivasta.
        Kunnan rak tarkastaja on varmaan se oikea hlö jolta kandee kysellä

        Joo ei ole rantatontti ensinkään, mutta ehkä tiedosta on jollekin hyötyä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2434
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2143
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1788
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1581
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1556
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1515
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1478
    8. 54
      1340
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      87
      1296
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1219
    Aihe