Työmarkkinatuki ja 55v

Hukkaresurssi

Ansiosidonnaiselta päivärahalta tippuvaan aletaan soveltaa tarveharkintaa 180 maksupäivän jälkeen. Työmarkkinatuen tarveharkintaa ei kuitenkaan sovelleta sellaiseen 55 vuotta täyttäneeseen työttömään, joka on työttömäksi joutuessaan täyttänyt työssäoloehdon (jossain vaiheessa).

Olen 53v ja juuri ansiosidonnaiselta työmarkkinatuelle pudonnut. Onko niin, että nyt 180 pv aikana ei tarveharkintaa sovelleta ja reilun vuoden "väliajalla" taas sovelletaan tarveharkintaa ja täyttäessäni 55v, ei tarveharkintaa enää sovelleta? Sitten on elettävä eläkkeelle (70v?) asti pelkällä työmarkkinatuella, kun ei puolisoakaan ole.

Harmittaa, kun olisi työkykyinen ja -haluinen, hyvä akateeminen koulutus ( pari muuta ammatillista tutkintoa), yli 25v työhistoria ennen työttömyyttä, henkinen ja fyysinen terveys kunnossa (vain 1 pv poissa opiskeluista ja työelämästä sairauden takia), muttei nykyään kelpaa töihin edes ilmaiseksi ja eläkeikärajaa ollaan vaan nostamassa. Yhteiskunnan taholta hölmöä touhua pelkästään saatavien verotulojen ja maksettavien tukien näkökulmasta!

5

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kohhta 60v

      yhdistyksistä sais töitä palkkatuella, kyseleppä työkkäristä.

    • kela

      Hei,

      kiitos kysymyksestäsi. Asia menee juuri niin kuin kirjoititkin. Kun ansiopäivärahan 500 päivää täyttyy, voi hakea työmarkkinatukea, jossa on aluksi 180 päivän tarveharkinnaton aika. Lisäksi tarveharkintaa ei sovelleta 55 vuotta täyttäneeseen työttömään, joka on työttömäksi joutuessaan täyttänyt työssäoloehdon. Eli sinun tapauksessasi tarveharkintaa ei sovelleta 180 päivän aikana, mutta sen päätyttyä sovelletaan, kunnes täytät 55 vuotta.

      Yksin asuvalla työttömällä työmarkkinatukea vähentävät pääoma- ja muut tulot, jotka ylittävät 311 e/kk. Täydestä työmarkkinatuesta vähennetään 75 % tulorajan ylittävistä tuloista.

      Sinulla saattaa olla oikeus myös yleiseen asumistukeen. Voit tarkistaa asiaa oheisella laskurilla

      http://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication

      tai soittamalla palvelunumeroomme 020 692 201.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

      • 55 v

        Hei, kysyisin vielä tuosta työmarkkinatuen tarveharkinnaisuudesta 55 v täyttäneille.

        Pitääkö olla ollut töissä 34 viikon ajan viimeisten 28 kk aikana, jotta voi saada tätä tukea ensimmäisten 180 päivän jälkeen ? Jos näin on, niin eihän siinä silloin ole mitään järkeä, sillä siinä tapauksessahan voin hakea uudelleen ansiosidonnaista seuraavat 500 päivää, jos kerran tuo ehto täyttyy.

        Vai tarkoittaako, että 34 vkon työssäoloehto ylipäätänsä täyttyy sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran on jäänyt työttömäksi?


    • Käsitteet sekaisin?

      Suuremmalta ansiosidonnaiselta tipahdetaan työmarkkinatuelle jossa on 180 tarveharkisematonta aikaa. Tämän jälkeen harkitaan saako työmarkkinatukea alle 55 vuotiaiden kohdalla.

      Liiton ansiosidonnaiselle tarvitaan mainitsemasi työllsitymisehto. Kelan vaihtoehto on peruspäiväraha jolta ei tipahdeta työmarkkinatuelle, koska ne ovat yhtä suuria. Muuten ehtokuvio on sama

    • kela

      Hei,

      Kiitos vielä tarkentavasta kysymyksestäsi!

      Jos olet työssä 34 viikkoa työttömyyttä edeltäneen 28 kuukauden aikana, voi työssäoloehtosi täyttyä ja sinulla olla oikeus ansiopäivärahaan tai peruspäivärahaan. Kun ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa on maksettu 500 päivää (enimmäisaika täyttyy), voit saada Kelasta työmarkkinatukea. Ensimmäiset 180 päivää työmarkkinatukea maksetaan ilman tarveharkintaa. Kun 180 päivää loppuvat ja olet tässä vaiheessa täyttänyt 55 vuotta, ei tarveharkintaa ole työmarkkinatuessasi tämänkään jälkeen.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      61
      6064
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      66
      3465
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      57
      2621
    4. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      42
      1273
    5. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1183
    6. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1114
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      11
      961
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      843
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      811
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      803
    Aihe