Vieläkö voi vajota?

SokkeliKokkeli

22v vanha puurunkoinen ok-talo, jonka keittiön lattiassa seinän vierustalla havaittu painauma. Painunut n. 40cm leveydeltä seinän suuntaisesti ja pahimmillaan painauma n.1cm verran. Seinästä pois päin painunut n.30cm matkalta. Lattia ponttilautaa, jonka päällä laatat.
Talon perustukset on savimaalla, mutta ei kait se yhtäkkiä ala enää painumaan? Voiko routa aiheuttaa? Piha routii tuolta puolen taloa. Vai elääkö puurunko/lautalattia? Ulkoverhouksen tiilisaumoissa joitain halkeamia, mutta niitä löytyy jokunen muualtakin. Sokkelissa/tiilissä ei muita näkyviä vaurioita.

Vielä lainaus Rakentajat.fi sivulta:
"Savi puristuu kokoon muutaman vuoden aikana, kun talon paino on tullut päälle. Kymmenen vuoden kuluttua painuma on enää kymmenesosa alkuperäisestä, ja kahdenkymmenen vuoden kuluttua sadasosa. Talo on siis painunut painumisensa. Jos sokkelissa ei ole havaittavissa mitään merkittäviä halkeamia, kaikki on kunnossa."
Tämä vastaus koski vuonna -73 rakennettua taloa. Toki meidän talo voi siis vielä hieman vajua.

Kiitos asiallisista vastauksista.

10

3178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ak

      Onko olosuhteissa tapahtunut muutoksia? Onko pihaa ojitettu, salaojitettu, naapurin tontilla tehty em. toimenpiteitä? Onko johonkin viereen perustettu iso vedenottamo? Savimaa voi liikkua reippaasti, jos maaperän vesiolosuhteissa tapahtuu suuria muutoksia.

    • SokkeliKokkeli

      Pintamaata olemme poistaneet (multaa ja hiekkaa) n.15cm syvyydeltä, n. metrin päässä talon seinästä. Ja noin 15m2 alueelta. Tosin ei tuolta kohtaa, mutta tuolta puolelta taloa. Tilalle laitoimme soraa. Hittolainen, pitääkö kärrätä se multa takaisin, että säilyy kosteus maassa paremmin?!? En kyllä ole oikeasti yhtään tiedostanut, että tuollaisella pintamaan muutoksella voisi olla tällaista merkitystä. Tai siis voiko sillä olla? Tehdäänhän kaiken maailman kukkapenkkejä ja kiveyksiäkin, eikä niistä sentään talo vajoa?!? Ei olla sen soran alle tehty mitään ojituksia, kun ei sillä kerroksella ois ees putkea peittänyt.

      Voiko tuo maaperän vesiolosuhteiden muutos olla korjautuva? Ja voiko se johtua esim. siitä, että puolen pihan koko talven lumet sulivat tuossa kohtaa taloa? Myös katolta pudonneet? Mutta niinhän ne ovat sulaneet yli 20 vuotta. Miten se nyt yhtäkkiä siitä alkoi vajua? Ja siis lopuilleen aika pieneltä alueelta painunut, kun lunta oli kuitenkin koko seinän matkalla melkein yhtälailla (ei seinustaa vasten, vaan lapion mitan päässä sokkelista).

      Ainakaan tuollaisia ojituksia tms. isompaa ei ole tehty. Sadevesiputket aiomme laittaa, kun nyt vedet valuvat rännillä parin metrin päähän talosta. Voiko sekin vaikuttaa siten, että alkaa perustus liikkumaan? Jos ne vedet siis ei enää valu pitkin pihaa? Kaikenhan tämän pitäisi olla kuivattavaa, ei kastelevaa=savea pehmentävää toimintaa? Vai eikö? APUVA!

    • SokkeliKokkeli

      Niin ja vielä lisäyksenä, että tuo painuma mielestäni ilmestyi jo kovilla pakkasilla eli ei ole nyt kevään tuoma vika.

    • ak

      Nyt kun luin uudelleen, niin LATTIA oli painunut? Onko anturassa painumaa? Jos pelkkä lattia on liikkunut, niin syytä kannattaa varmaan etsiä rakenteista eikä maaperästä.

      Viime talvi oli lumilolosuhteiltaan aivan poikkeuksellinen, tuollaista lumikuormaa ei ole edes kerran kymmenessä vuodessa. Samoin pakkaset olivat poikkeuksellisia. jos ei ollut hankea suojaamassa, niin routaa löytyi ainakin parista metristä, usein pidemmältäkin.

      Savimaa saattaa pudota alas, jos vesi poistuu - tämä tosin edellyttää sitä, että siinä maaperässä on alunperin ollut sitä vettä (vesisuonia). Siksi niitä muutoksia kyselin. Pelkkä pintamaan kuoriminen ei aiheuta ongelmia.

    • SokkeliKokkeli

      Meille remppoja tehnyt raksamies epäili aiheuttajaksi routaa. Lattia pois ja tasoitus. Noh, ehkä kestämme kuoppaa vielä muutaman vuoden, kunnes keittiötä joskus rempataan. Jos nyt ei tietenkin ala hirveästi vajoamaan.

      En ymmärrä talon rakenteesta sinänsä kauheasti, mutta näkyykö se anturan painuma jostain? Ulkoa/sisältä? Siis olen tutkinut ulkoseinien/sokkelin aluetta painuman kohdalta, eikä siellä näy mitään merkkejä painumasta. Sisäpuolella siis on lattiassa seinän vieressä ikkunan alla n. 40x30x1cm (syvimmillään) "monttu".

      Lumikuorma tuollakin kohtaa on ollut tietenkin suuri sekä lumet ovat myös tulleet jytinällä katolta alaskin loppujen lopuksi. Hankea on kyllä ollut suojaamassa vielä tuolla kohtaa varmaan pari metriä, mutta toki suurin osa pihasta tuolta puolelta taloa on ollut aurattuna.

    • ak

      No jos routa on tuon aiheuttanut, niin ei silloin sisäpuolisella remontilla tule apua. Talon seinus pitää kaivaa auki, tarkastaa näkyvät rakenteet, ehkä (riippuen tosiaan pihan olosuhteista) bitumisively tai bitumikermi sokkelia vasten, ja 2x50mm routastyroksit seinän viereen kunnon kaadolla.

      Anturan ongelmat näkyvät vain sieltä, mistä anturan saa näkyviin. No, jos on rossipohja, niin kivijalka näkyy sieltä rossipohjan puoleltakin. No, 22v sitten mitään rossipohjia tehty, teillä on varmaan maanvarainen laatta ja ehkä vielä valesokkeliakin, eli lattian yläpinta aika lähellä maanpinnan tasoa.
      Eli taas kaivetaan talon kuvetta auki, kunnes saadaan se antura näkyviin. Jos se on murtunut, niin kyllä sen näkee.

      Mutta jos antura ei ole painunut, ja seinä (sokkelista lähtien) on vatupassissa, niin kyllä se syy löytyy lattian sisältä ja alta. Jos routa olisi talon alle päässyt, niin silloin on kyllä aika kiire tarkistaa koko talon routasuojaukset. Lumi toimii hyvänä routaeristeenä, myös katolta alas tullut lumi (meillä tuli lapetikkaatkin sen lumen kanssa katolta alas, ja alue oli täysin roudaton).

      Jos tuo olisi oma taloni ja remontti olisi tiedossa, niin katsosin ulkopuolelta, miten salaojitukset toimii, onko sokkeli ookoo, tekisin pienen koeporauksen vajoamakohtaan, ja jos ei lattiasientä tai hometta löytyisi, niin odottelisin ihan rauhassa remonttiin asti.

    • SokkeliKokkeli

      Olen tässä tutkiskellut talon perustuspiirustuksia ja -leikkauksia. Samoin tuota lattiarakennetta. En nyt oikein ole varma, että ymmärränkö näitä ollenkaan, mutta siis talo on suurelementtitalo ja sokkelilla on korkeutta n.30cm. Ponttilautalattian yläpinta on suurinpiirtein ensimmäisen tiiliverhousrivin yläreunan kohdalla. Alapohjan tuuletusraot kulkevat tiiliverhouksen alimmassa rivissä. En siis usko, että on mikään piilosokkeli.

      Alapohjan "rakenne" on yläpinnasta lukien seuraava: ponttilauta 32mm - koolaus min.villa 95mm - teräsbetonilaatta 60mm - solumuovi 75 50mm (reuna-alue eli juurikin tämä seinänvierus) - muovikalvo - tiivistetty sora 300mm (tai sitten muovikalvo on soran alla). Tuota soraa itseasiassa on piirustusten mukaan lattian alla n. 900-1000mm. Anturasta piirustuksissa ei varsinaisesti "puhuta". Betonisokkelin leikkauskuvassa soraa on maanpinnan alapuolella 900mm. Tuo lattian muovikalvo on hieman vielä maanpinnan yläpuolella eli siinä on varmaan se 1000mm soraa.

      Ulkopuolella pitäisi olla bitumihuopaa ja yhdeltä seinältä kun kiviä mätin pois, niin näkyi siinä sokkelin vieressä myös styroksia.

      Meillä on parissa kohtaa sokkelissa kosteuden ja jäätymisen aiheuttamaa rapautumaa (näiden aiheuttaja tiedetään) ja tällä kohtaa sellaisia ei ole.

      Täytynee vielä kaivella pihaa ja tutkia näkyykö mitään vaurioita.

    • inssi....

      Onko rakennuksessa tuulettuva alapohja (rossipermanto)? Jos on, niin silloin rakenteissa voi olla ongelma. Esimerkiksi lahovaurio.

    • SokkeliKokkeli

      Ei kai ole. Alapohjan rakenne on tuo jo mainitsemani. Tavallaan maanvarainen, mutta ei eristämätön laatta. Molemmin puolin laattaa on eriste.
      Mikä tuosta rakenteesta lahoaisi? Tietenkin koolauspuut, jos kosteus nousee niihin asti.

    • Savimaahan vajoava

      Jossain luki että kuumalla nuo savimaalla olevat talot vajoavat entistä enemmän. Liekö viimekesä pahentanut asiaa? Itse laittaisin tuommoiset koheesio pilarit perustusten alle. Youtubessa törmäsin firman videoon joka niitä taitaa tehdä ja ainakin itseni laittoi miettimään omaan samasta ongelmasta kärsivään kohteeseen moista ratkaisua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      5913
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3605
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1925
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1913
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1738
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1586
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1512
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1406
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1398
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1327
    Aihe