Aihe

Koiran juoksuttaminen

Koiran juoksuttamine

Laitan tän kysymyksen tännekin, jospa jollain ois kokemusta eli voiko maastorullaluistimia käyttää koiraa juoksutettaessa. Olen nähnyt ihmisiä maastorullaluistimien kanssa ja heillä on ollut sauvat, mutta voiko käyttää niin, että koira vetää?
En viitsi ostaa kalliita välineitä ellen voi niitä käyttää koiran juoksuttamiseen, siksi täällä kyselen. Kiitos etukäteen ystävällisistä vastauksista!

14

186

  Vastaukset

  • Hmm.. No miksipä periaatteessa ei.. Jos koira siihen vaan oppii.. =)

   • sjdiydudegirej


  • Totta kai voi höpsöö. Voihan maastopyörälläkin juoksuttaa koiraa hihihihhihiih

  • En suosittelisi.

   Luistimilla mennään kovaa asvalttia, että ihminen pysyy pystyssä. Kovalla asvaltilla juokseminen ei ole koiralle (kuten ei ihmiselkkään) hyvästä. Tassut ja kroppa kärsivät, lihasjumeja, halkeamia, jne. Mieluummin metsälenkille, jos vähääkään ajattele koiransa parasta ja sitten yksin rullaluistimilla asvaltille.

   Jos koira vetää, niin varusteet on oltava kunnossa, muuten tulee hiertymiä, valjaat kiristävät vääristä paikoista, jne eli koira taas kärsii.

   Myös huolehdittava koiran oikeanlaisesta alkulämmittelystä, lopuveruttelystä, oikeanlaisesta ruokinnasta, tassuhuollosta, jen jne jne.

   • Luithan kysymyksen? Siinä oli puhe maastorullaluistimista. Niillä voi ja on tarkoitus luistella muuallakin kuin asfaltilla. Ja kyllä koiran voi ottaa mukaan tavallisellekin rullaluistelulenkille, kunhan se on tarpeeksi vanha (eli ei enää kasvuiässä), sille on opetettu kuinka tälläisillä lenkeillä mennään ja vauhti pidetään koiralle sopivana. Koiralla ei tarvitse luistellessa vedättää itseään ellei halua, mutta jos koira on innokas vetämään niin miksi ei(pääasia, että tällöin koiralla on vetämiseen tarkoitetut valjaat)? Harrastetaanhan koirahiihtoakin, ja on siinäkin sauvat mukana ja hyvin sujuu :)


  • Noi maastorullikset eli ilmeisesti tarkoitat Skikejä, vaativat käyttäjältään todella kovaa kuntoa, ja en usko, että ne ovat maastossa kovinkaan näppärät käyttää koiran kanssa. Itse käytän siis koiran juoksutuksessa fillaria, ja olen opettanut koirani juoksemaan asfaltoitujen teiden pientareilla. Sinällään liikuntana sanoisin, että vaihteleva maasto on tehokkaampaa. Siis unohda polut, ja "helpot" maastot, katsele karttoja (esim. ulkoilukartat), hanki kompassi ja lähde rämpimään. Koira kyllä selviää melkein maastossa kuin maastossa, jos on jo aikuinen ja terve. Omistajalla täytyy olla hyvät kengät, paljon reipasta henkeä, ja aikaa.

   Itse juoksutan pyörälllä 1-2 kertaa viikossa koiriani. Kerrallaan noin 12-15 kilometriä. Mutta kyllä se lihaksisto ja kestävyys on rakennettu ihan muulla tavoin, ja noihin lenkkeihin päästäkseen koiran tulee todellakin olla kypsä kaikin puolin siihen. Pyörälenkit ovat vain lisänä. Ennen pyöräilyä lämmitellään hiukan esimerkiksi leikin avulla. Pyöräillessä pari ensimmäistä kilometriä mennään suht hiljaa, koirasta kyllä näkee, milloin vauhtia voi nostaa. Noin puolessa matkassa jätämme fillarin hetkeksi lepäilemään, ja mennään metsään, jossa koira palautuu ja rentoutuu. Ja sitten ajetaan kotiin, jossa sitten vielä kotona hiukan tasaannutetaan koiraa esimerkiksi pihalla leikkien. Sitten koiran vaihto, ja sama uudestaan :)

   Itse käytän juoksuvyötä pyöräillessä, sama voisi toimia hyvin rullaluistellessa. Mutta itse en niitä käytä, koska tarvittaessa pitää pystyä pysähtymään nopeasti ja turvallisesti.

   Talvella on samassa puuhassa apuna moottorikelkka (koira tietysti vapaana silloin) ja lumikengät. Jos johonkin haluat investoida, niin itse suosittelen kovasti juuri lumikenkiä, jotka mahdollistavat paljon laajemmat ulkoilumahdollisuudet kuin olisi ilman niitä.

  • Kiitos kaikille vastauksista!

   Joo, erilaisilla poluilla on tarkoitus koiran kanssa mennä. Koira tosi vetohaluinen, joten ajattelin näiden maastorullisten olevan raskaampia vetää kuin tavallisten rullaluistimien asfaltilla ja koira saisi käyttää voimiaan.

   Kunnon valjaat jo on, talvella käytiin usein pulkalla vetämässä. Oma kunto on luultavasti ihan riittävä skiketeihin, mutta pääasiallinen tarkoitus olisi, että koira saa vetää.

   Tavallisilla rullaluistimilla joutuu tosiaan mennä vain sileää asfalttia ja sama skeittilaudan kanssa. Skiket pitäisi toimia tallatuilla poluilla ja hiekkateillä, mutta ovat raskaammat käyttää ja siinä sitten saa koira olla apuna.

   • Varmaan ne onkin raskaammat vetää kuin tavalliset rullaluistimet, kun maasto on raskaampi, sä et pysty tekemään itse yhtä paljon kuin asfaltilla, mutta koira pääsee kyllä kovaa maastossakin. Kuulostaa kuitenkin hauskalta idealta.

    Ainahan voi osan lenkistä antaa koiran juosta vaan vierellä valjaissa, tai irti jos mukana pysyy (eikä omille teilleen lähde), niin ei käy liian rankaksi koiralle. Mutta kyllä sen koirasta näkee paljon se jaksaa. Aloitat vaan rauhallisesti ja maltillisen mittaisilla matkoilla, ni koirakin tottuu hommaan. Ja kunnon lämmittely ja loppuverryttely joka lenkin yhteydessä ja ehkä myös venyttelyä sillon tällön kannattaa koiralle muistaa.

    Kannattaa varmaan aloittaa toi opettelu jossakin muualla kun ihan polulla, esim hiekkatiellä (jossa ei oo ainakaan isoja alamäkiä). Opeta koiralle, jollei jo osaa, käskyt oikea, vasen ja seis. Hauskoa luisteluhetkiä!


  • Skiken etuhan on myös se, että ne saa tarvittaessa pois jaloista, ja käyttää perinteistä lenkkarimeininkiä, jos vielä ovat kuten ne ensimmäiset, jotka kiinnitetään ihan tavallisiin kenkiin. Jättää välillä vaikka puskaan piiloon, ja ottaa palatessa ne mukaansa. Siis nopeat laittaa jalkaa kun on sopiva hetki, ja yhtä kivasti saa poiskin jalasta- kuskaa niitä sitten mukana taikka selässä.

   • lisään vielä, että jos investointi sinällään arveluttaa niin esimerkiksi Suomen Latu vuokraa niitä todella kohtuulliseen hintaan, jos kokeilla haluaa ensin, miten toimisi. Samoin se vuokraa paljon muitakin välineitä.


  • Mitkä on maastorullaluistimet??! Tiedän vaan pelkät rullaluistimet. Kaiki suojat tietty pitää olla turvallisuutta ajatellen. Koirakuiskaaja ohjelmassa Millan juoksuttaa koiria rullaluistimilla.

  • Hyvää tietoa tullut lisää, kiitos taas kaikille.

   Lisään itse sen verran, että koiran pitää tietenkin hallita suunta-ja pysähdyskäskyt ja muutenkin olla perustottelevainen, vähintään.

   Kesällä ei kannata kuumalla ilmalla juoksuttaa, paitsi ehkä ihan lyhyen matkan jos koira sitten pääsee varmasti uimaan. Koiran lihaksisto kehittää niin tehokkaasti lämpöä ja turkki estää liian lämmön haihtumisen, että lämpöhalvauksen riski on ihan todellinen.

   Kypärä, polvisuojat ja jos käyttää sauvoja, niin suojahanskat, muuten rannesuojat. Silti voi ruhjeita ja mustelmia tulla, ainakin alussa. Tai voihan sitä kääriytyä kuplamuoviin, jos kolhuja pelkää, mutta siinä voi tulla pahasti hiki.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   391
   23861
  2. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

   Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
   Maailman menoa
   727
   16052
  3. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   393
   14833
  4. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

   No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   11659
  5. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   142
   5913