Intimiteettisuoja?

Pic-ture

Mites se nyt sitten ihan oikeasti on...?
Jos olen yleisessä tilaisuudessa kameran kanssa, otan kuvia esim. muutaman henkilön lauluporukasta, niin voinko laittaa kuvan nettiin kysymättä ko henkilöiltä lupaa??

13

2562

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minäkin laittasin

      netti on luultavasti täynnä kuvia ihmisistä jotka on vain sattuneet olemaan jossakin ja päätyneet kuviin.

      mielestäni voit laittaa ne kuvat vaikka nettiin ihan kyselemättä, varsinkin jos ne ihmiset kuvissa ei ole alasti, humalassa, pilvessä, sammuneita, hulluuskohtauksen saaneina, nöyryyttävässä tilanteessa tms.

    • NicoNisti

      Periaatteessa saat julkaista kuvat jos kuvassa näkyviä ihmisiä ei esitetä "huonossa valossa", mutta kuka sen huonon valon määrittelee ja missä raja menee sitte kun oot oikeudessa kunnianloukkauksesta...?

      Lauluporukka kuulostaa siltä että kaikki ei oo aivan selvinpäin joten niuhottava kuvauskohde saattaa olla mielestään huonossa valossa kuvattu.

    • oikeasti on...?

      Miksi et halua kysyä lupaa?
      Jäikö hyvät käytöstavat oppimatta?

    • 30

      Kuten jo ylläkin tuli, kyllä, jos ei ole "hyvän tavan vastainen". Toki on hyvä aina kohteliaisuudesta kysyä lupa, vaikkei sitä tarvitsekaan, mutta itsekin tiedän, että se joskus vaan on unohtunut.
      Salasanan takana oleva oma nettisivu, facebook tms. (toki asetuksista riippuen) ei myöskään ole "julkinen" eikä verrattavissa vaikkapa sanomalehdessä julkaisuun. Jos sivullesi on pääsy kuvia katselemaan vain rajatulle ystäväporukalle, vastaa julkaisu siellä samaa tilannetta, kuin albumissa olevien paperikuvien näyttö kotona ystäville.

    • Nikon D90

      Nettialbumissa julkaisen vain luotokuvia sekä matkakuvia, en varsinaisia henkilökuvia. Jossain torikuvassa tai kadulla saattaa olla ihmisiä mutta he ovat siinä vain sattumalta voiden sikäli joutua esiin. Varsinaiset henkilökuvat erilaisista juhlista ja muista tilaisuuksista lähetän halukkaille emailia käyttäen.

    • Pic-ture

      Kiitos :) Kyseinen kuva on kauempaa otettu, lauluporukkassa kuusi henkilöä, selvinpäin ja siivosti. Julkaisin sen facessa erään ryhmän suljetuilla sivuilla - kuva oli ryhmän omasta tilaisuudesta- ja sain siitä palautetta poistaa se. Toki poistin, mutta jäin vain miettimään mitä laki ja yleinen käytäntö sanoo.

      • valokuva-albumi

        Valitettavan usein taustalla on joku itsensä korostaminen ja kyse on kuvista, joiden julkaisua (esim. facebookissa) ei olisi mitään syytä kieltää. Esimerkkinä vaikkapa ystäväni tyylikkäät syntymäpäiväjuhlat, jossa ei edes alkoholia virrannut ja vieraat olivat pukeutuneet iltapukuihin. Puheita pidettiin ja syötiin hienosti. Yksi henkilö kielti juhlakuvan julkaisun päivänsankarin omilla facebook sivuillaan (kuvassa oli yli 10 henkilöä) Itse juhlavieraana pidin sitä törkeänä, enkä käsitä, miten kuvan julkaisu poikkeaa siitä, että sama kuva olisi paperialbumissa vieraille näytettävänä?
        Vastaava tilanne, pikkulapsen äiti (joka omalla facebooksivullaan on julkaissut lapsistaan satoja kuvia...) kielsi mummia (=anoppi) julkaisemasta lapsenlapsensa kuvaa omilla facebook sivuillaan? Tähän en myöskään näe mitään järkevää perustelua, vaan kyseessä on joku itsetunnon pönkitys tyyliin "minä määrään".

        Kysymys kuuluukin, MIKSI joku haluaa asialliset kuvat kieltää? Miksi voin teettää vaikka seinälleni ison suurennoksen juhlavieraistani kaikkien ystävieni nähtäväksi, jopa keittiön putkia korjaamaan tulevan remonttimiehen, mutta en saisi samaa kuvaa julkaista vaikkapa facebookissa? Mikä on peruste näihin napinoihin "Minun kuvia et saa julkaista ilman lupaa" Eikö ihmisillä todellakaan ole muuta tapaa päteä? Ja turhan nitisijöille tiedoksi; useinmiten jokainen poistaa kohteliaisuudesta vastaavassa tilanteessa julkaistut kuvat, mutta sitä EI TODELLAKAAN tarvitsisi tehdä. Facebook julkaisuun ei tarvita kuin kuvaajan lupa, ja se meillä taviksilla yleensä on, koska julkaisemme itse ottamiamme kuvia.

        Jatkossa: Jos ryhmäkuvassa on henkilö, joka alkaa päteä kuvan kiellolla (ja muut antavat kuvan julkaista) sutatkaa kuvankäsittelyssä se yksi naama mustaksi...tai laittakaa sen päälle kyrvän kuva. Ei tarvii napista enää ja muut saavat juhlakuvan esille ja nähtäväksi.


    • Paparossi

      Minusta ollaan mahdottoman edessä jos joka kuvanauha esim telkkarin uutisissa täytyisi olla kuvattavien allekirjoitusta vaille valmis esitettäväksi.
      Enkuis ja eräissä muissa maissa on erityinen flee ammattilaiskuvaus ryhmä mikä kyttää
      julkisuuden henkilöitä sekä kuninkaallisia ynnä muita joskus ikävin seuraamuksin.
      Hyvästä kuvasta paikallinen 7päivää maksaa tolkuttomia etenkin jos
      siinä tapahtuu jotakin mieltäkiihottavaa.
      Rajansa kaikella kans kuvahäirinnällä.

    • ny ei jummarra

      Jos henkilön kuvaa ei saa esittää huonossa valossa, niin miksi kaikki sensaatiolehdet tekee näin jatkuvasti?

    • niin miksi
    • Anonyymi

      Intimiteettisuoja on lakiin tehty säädös ihmisen arkaluontoisten asiain suojaamiseksi. Ja mikäli kuulet jostakin ihmisestä kerrottavan arkaluontoisen asian, sinulla ei ole lupaa kertoa siitä kenellekään, vaan se on pidettävä vain omassa mielessäsi. Mutta jos sitten heikkona hetkenäsi tai 'mustamaalataksesi' lähimmäistäsi, menet hölöttämään tuon arkaluontoisen ja salassa pidettävän asian kaveripiirissäsi ja siitä koituu haittaa arkaluontoisen asian omaavalle henkilölle, niin joudut yleisen syyttäjän tutkittavaksi ja raastuvan oikeuden tuomittavaksi, koska intimiteettisuoja on lain alainen säädös.

    • Anonyymi

      Kannattaa kysyä kuvauskohteelta, saatko julkaista ottamasi kuvat netissä, tai filmin esim. YouTubessa, niin siitä se asia selviää.

      Tämän palstan ylläpitäjä eivätkä palstalla mielipiteensä esittäjät pysty lupaa antamaan asiassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7598
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2832
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2422
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      116
      2139
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1563
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1426
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1414
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1341
    Aihe