Mikä näistä spanieleista meille?

mikä!?

Olemme harkinneet pitkäänkoiran ottoa, mutta se rotu on vielä hieman hakusessa.. Siksi tulin teiltä kysymään, vaikka ei se nyt mikään viisain ratkaisu ole, että mikä kyseisistä spanieleista sopisi meille parhaiten!

Tässä aluksi hieman tietoa:

•Perhe:
Vanhemmat ja kaksi teini-ikäistä nuorta (tyttö 15v, poika 16v)
Ei muita lemmikeitä. (Olisi ensimmäinen koira!)

•Arki:
Vanhemmat lähteneet töihin ennen kahdeksaa (koira aamulla ''lasten vastuulla''). Lapset kouluun yhdeksäksi ja kotiin kolmelta molemmat. Vanhemmat töistä kotiin 16-17 aikaan. Viikonloppuisin ei kamalasti menoa (jos on, niin aina koira mukaan, jos vain 'saa' ottaa). Vanhemmilla ei niinkään harrastuksia, mutta pojalla autojutut ja tytöllä hevostelu.

•Asuinalue/talo:
Asumme taajama-alueella suurehkossa omakotitalossa. Piha on myöskin aika tilava ja osittain aidattu (pääsee kyllä ali pienempi koira nopeasti). Naapureita joka suunnalla, paitsi takapihan suunnalla. Paljon viereisissä taloissa koiria (pääasiassa metsästyskoiria, jotka räköttävät jatkuvasti!) Ihan lähellä on veneranta, jossa voi uittaa. Myöskin pieni juoksutusalue (aidattu, mutta isompi koira pystyy hyppäämään yli. Ei kokonaan ole ihan peltojen mitoissa. n.koripallokentän kokoinen vain, mutta pääsee siinä nyt vähän kirmailemaan..)

___________________________________________________________

Koira osuus!

•Luonne yms.
Sopisi ekaksi koiraksi ja olisi sisätiloissa kohtuu rauhallinen. Tulisi miellään mukaan kaikkialle ja tykkäisi suuresti uimisesta. Riistavietti hallinassa, että ei joka linnun tai oravan perään sinkoa ja tule takaisin 30min päästä. Pysyisi lähellä ja ei lähtisi kaikkien matkaan, olisi sen verran 'laumaviettinen'. Tulisi toimeen muiden koirien kanssa ja ei olisi agressiivinen.
Ja kaikki nuo tietysti riippuu yksilöistä, mutta yleisesti ottaen!:)

•Liikunan määrä ja laatu:
Aamulla pääsisi ennen kahdeksaa pikkulenkille(kesto n.10m, hihnalenkki)
Hieman 15 jälkeen lenkille (kesto n.30min-1h, hihnalenkki/puoliksi hihnalenkki, metsään matkaa lähes 1km).
Seuraava lenkki olisi 18-19 aikaan (kesto riippuu ihan missä mennään. metsässä ilman hihnaa 40min/ reipas hihnalenkki 40min-1h/normaali hihnalenkki 1h-½h)
Kesällä mahdollista päästä uimaan lähes joka päivä!

•Aivotoiminta
Koiralle ostettaisiin muutamia älyleluja, sekä tehdään erilaista aivotoimintaa. Joka päivä väh.30min yhtensä. Ja kerrallaan väh.10min. Sisältyy mm. käskyjen opettelua, niiden kertausta, namin piilotusta yms.
Etenkin silloin kun kukaan ei ole kotona niin on muutama älylelu lattialla ja mm. nameja piilossa.

•Harrastukset
Koira olisi pääasiassa ihan seurakoira! Mutta tyttön menini koiran kanssa mielellään paikallisille tokokursseille ja myöskin agilitykursseille. Silloin tällöin järjestetään myön match-show jolloin osallistuisimme, mutta emme hae mitään näyttelykoiraa! Ihan suoraan sanoen seurakoira, pienimuotoiseen harrastamiseen!:)

Tässä olisi ehdotukset:

•AMERIKANVESISPANIELI
•FIELDSPANIELI
•IRLANNINVESISPANIELI
•WETTERHOUN

muitakin rotuja voi ehdottaa!

Kiitos vastanneille!:)

14

6930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 20+6

      Aika vaativia rotuja ensimmäiseksi koiraksi. Minkä rotuinen koira tahansa on rauhallinen sisätiloissa, jos se saa tarpeeksi liikunta ja "aivotoimintaa". Suhteellisen isojakin nuo ovat, jos ajattelee että lapsen pitäisi myös ulkoiluttaa. Minun mielestäni ehkä helpoin spanieli on cockerspanieli tai amerikancockerspanieli. Ensimmäisestä löytyy itselläni kokemusta ja jälkimmäinen on kuulemma mitä loistavin seurakoira. Molemmat sopivat toki harrastuskoiriksikin. Itse kokeilin tokoa ja agilitya cockerini kanssa harrastuspohjalta. Cockerillani ei ollut ylivoimaista metsästysviettiä, se oli aina lähettyvillä eikä karannut koskaan. Se sai olla huoletta vapaana. Omasta mielestäni ainut huono puoli koirassani oli "hössöttäminen", joka on cockereille yleistä. Ne eivät myöskään ole vahtikoiria, vaan kaikki ovat tervetulleita ja cockerin kavereita. Suunnittelemasi koiran kanssa touhuaminen riittäisi cockerille mainiosti, ja sosiaalistamiseen yhdistettynä se olisi teille mitä helpoin koira.

    • fieldinomistaja

      Minä ehdottaisin, että ottaisit yhteyttä rotujen kasvattajiin, kertoisit perheestäsi ja kyselisit, että olisiko juuri se rotu teille sopiva? Kasvattajat ja rotua harrastavat yhdistyksethän tietävät parhaiten rodusta. Jokaisessa rodussa on niin sanotut hyvät ja huonot puolet.

    • ^^

      Itselläni on ollut 3 cockeria (2 niistä edelleen) ja yksi jenkki. Kuvailemaasi elämäntilanteeseen molemmat rodut sopivat mielestäni mainiosti, mutta rodun terveyden ja muun huomioiden, itse suosittelisin cockeria. Toki voin olla vähän puolueellinen tässä, mutta silti ;)

      Ottaen huomioon sen, että lapsenne eivät ole ihan pieniä enää, spanieli voisi sopia teille erittäin hyvin. Jenkkicockerimme leimautui yhteen perheen jäseneen jostain syystä enemmän kuin muihin, mutta oli silti leppoisa seurakoira (mitä nyt juoksujen aikaan...). Cockerimme taas ovat olleet enemmän koko perheen koiria, mutta vaatineet selvästi enemmän tekemistä, eteenkin "aivojumppaa". Mitään mahdottomia ei cockeri kumminkaan vaadi - ainakaan omani eivät ole erityisemmin turhautumistaan osoittaneet, vaikka kiireisimpinä aikoina emme tarpeeksi olisikaan ehtineet lenkkeillä tai muuta.

      Cockeri on riistaviettinen, mutta yksikään omista koiristani ei ole ikinä lähtenyt muutamaa kymmentä metriä pidemmäksi linnun tms. perässä. Koirat ovat olleet helposti koulutettavissa, ja metsälläkään eivät ikinä ole lähteneet näköetäisyydeltä. Nuorimmaiseni on myös ihan mieletön uimari ja vedestä noutaja, eikä toisetkaan ole vettä vierastaneet.

      Mm. se, että olette jo ajatelleet älylelujen ja muun puuhastelun järkkäämistä koiralle, on todella kivaa kuultavaa! Cockerin kaltainen tohottaja tarvitsee tekemistä, vaikka seurakoirana hyvin pärjääkin :)

      http://www.saunalahti.fi/cockerit/index.shtml olette ehkä jo sivuun tutustuneetkin, mutta sieltä löytyy paaaaljon tietoa ja foorumikin, sekä listaa kasvattajista.

    • jossu =)

      Heippa! suosittelen cockerspanielia. itselläni on 9 kuukauden ikäinen uros. ja aivan ihana. jokainen vieras saa pusuja mutta vahtikoiraa siitä ei kyllä saa tekemmälläkään =) mutta uskollisen ystävän =) koiran on sopivan kokoinenkin, jos ei isoa koiraa tahdo mutta ei kuitenkaan niin pieni,että jalkoihin katoaisi.
      mutta cockerspanieli suosittelen =)

    • ota haluamasi

      Mikä hyvänsä noista käy, kunhan muistatte ottaa huomioon koirien sosiaalistamistarpeet menetelminen, kuten totuttaminen vieraisiin ja opettamalla tottelemaan omistajaa. Luonne-erot ovat yksilöllisiä ja nuo kaikki mainitsemasi rodut ainakin hyvin terveitä ja melko alkukantaisina säilytettyjä.

      Mutta jos minun mielipiteeni olisi pakko kuulua rotuvalinnastanne, niin tuo fieldspanieli lienisi paras valinta ensimmäiseksi koiraksi :-)

    • Animado

      Suosittelisin fieldiä sillä itselläni on sellainen 1,5 v narttu ja aivan loistava eka koira. Rauhallinen sisällä, lauma viettinen, pysyy lähellä vapaana, ei hypi seinille vaikkei joka lenkille pääsiskään, ei hauku, helppo kouluttaa, monipuolinen. Ei tehnyt pentunakaan juuri mitään tuhoja ja kiintyy omaan väkeen, tulee toimeen toisten koirien kanssa ja suhteutuu vieraisiin valikoiden. Käy katsomassa Kennel Bailandosin sivuja ja muita fieldi sivustoja. Teillä on vähän saman lainen perhe kuin meillä. Fieldi voisi sopia. :)

    • mikä?!

      Kiitos paljon vastauksista! :)

      • Fieldi

        Jos kysymys on vielä ajankohtainen eli et ole ottanut vielä koiraa, niin minäkin suosittelen fieldiä.
        Meillä on 3,5 v uros fieldi, ja nimenomaan ensimmäisenä koirana. On tosi kiltti, sisällä rauhallinen, ei hauku. Mitään ei ole rikkonut edes pentuna (no parit crocsit) ja sisäsiistiksi oppi muutamassa viikossa. On ollut terve: vain rokotuksilla on käytetty eläinlääkärissä. Erittäin helppo kouluttaa koska on miellyttämishaluinen ja ahne.

        Huonoja puolia on joitain: on kova kuolaamaan. Arkailee vieraita miehiä, muutenkaan ei ole vahtikoiraksi, ei ollenkaan. Riistavietti on tällä yksilöllä kova, ja irtipito metsälenkeillä on haasteellista. Jahtaa poroja (täällä Lapissa se on iso ongelma).

        Mutta voin siis suositella!


    • Sydänmmenvalloittaja

      Aktiivinen.joka jutussa täpöillä mukana oleva,miellyttämisenhaluinen,metsästystaitoinen ja uimista rakastava on minun coccerini,neljä vuotta.Sopii erinomaisesti agilityä tai mejää harrastamaan.Ei hauku turhia ja on hyvin seurallinen.Voi pitää täysin huoletta vapaana,seuraa sinne,minne ihminen menee,kunhan vain muistaa opettaa siihen jo pentuna,Aina iloinen ja menossa mukana.Vaatii kuitenkin aktiviteettejä ja tekemistä,ja nopeana koirana lenkitkin mennään usein vauhdilla.Turkki ei helppohoitoisemmasta päästä,trimmi parin kk välein,kunnon harjaus ainakin joka toinen pv.Itsellä poika nyt 19,tytär 17 ja yrittäjäperhe.Onneksi voimme käyttää apuna minun vanhempiani,jos päivät ylittävät 7-8 tuntia,sillä mielestäni koira kuin koira kärsii liian pitkästä yksin olosta.Jos ei olisi tuota hoitopaikkaa,olisin jättänyt koiran otttamatta tai ottanut seurankin vuoksi kaksi.

    • glam_chick

      Itsekin suosittelisin cockerspanieli jos ei pelkää murrosikäisen koiran komentamista ja turkin hoitoa, niin cockeri kuulostaa teidän koiralenne. Toisena vaihtoehtona mieleeni tulee kultainennoutaja, jaksaa uida vaikka koko päivän, ja helppo eka koira. Itseltäni löyttyy 7-vuotias cockeri narttu, nuorena oli aika uhmakas, mutta ei mahdoton. Seurallinen ja mukava koira mielestäni, voi huoletta pitää irti ei varmasti karkaa tai käy kenenkään kimppuun :)

    • spaniel

      sen verran haluan huomauttaa, että vaikka elämäntilanteenne vaikuttaa melko sopivalta koiran hankintaan, olen sitä mieltä, että aamuisin pelkkä 10min lenkki ei koiralle riitä kun joutuu olemaan noin pitkään yksin. Olettehan ottaneet myös huomioon sen, että ensimmäisen viikon/kahden aikana jonkun olisi hyvä pystyä olemaan koko ajan kotona(miel. saman henkilön). Yleensä suositellaan loman ottoa silloin kuin pentu saapuu uuteen kotiin.

    • fieldi !

      Moni suosittelee cockerspanialia, koska se on yleinen rotu ja kaikki liputtavat aina sitä oman koiransa rotua. Minun mielestä noista itse mainitsemistasi roduista (eli omista lempiroduistasi) ainakin fieldspanieli sopisi sinulle mainiosti :-)

    • espvesikoira

      Entä Espanjanvesikoira? :)

    • spaanielit..

      Ehdotetuista roduista päätellen cockeri/jenkki ei ole se "juttu" :)Enkä niitä pidä niinä helpoimpina. Irkut varmaan tuossa vielä hylkäisin, mutta kehoitan lämpimästi tutustumaan am.vespaan. Aivan mainioita harrastus koiria, kaikkiin mainittuihin seikkoihin sopivia. pentueitakin suomessa tällä hetkellä on suunniteilla :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1914
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1756
    7. 124
      1722
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe