Opettajan näkökulma valmennuskurssitoiminnasta

Opettajan näkökulma

Hei, kaikki valmennuskurssin käyneet sekä sellaiselle osallistumista suunnittelevat (joko opiskelijana tai opettajana)!

Haluaisin jakaa oman kokemukseni siitä, miltä valmennuskurssitoiminta voi opettajan perspektiivistä näyttää. Olen itse toiminut erään yksityisen valmennuskurssijärjestäjän opettajana tänä keväänä ja kokemukseni kurssin opettamisesta saattavat selittää joitakin valmennuskursseista esiin tulleita havaintoja.

Minut rekrytoitiin opettajaksi yliopiston valintakokeeseen valmentavalle kurssille muutaman hakijan joukosta yliopiston työpaikkasivuston kautta. Olen (kuten otaksuakseni muutkin hakijat) vielä opiskelija, mutta oma maisterin tutkintoni opetettavasta alasta on loppusuoralla. Valintakokeeseen olen osallistunut kyseisestä aiheesta itse tasan kerran, sen kerran, kun pääsin aikoinaan sisään yliopistoon. Näistä eväistä koostui kurssin alkaessa _asiantuntemukseni_ sekä opetettavasta aisiasisällöstä (joka tällä kertaa perustui itsellenikin entuudestaan tuntemattomaan kirjaan) että yliopiston valintakokeista, niiden arvioinnista ja pisteytyksestä sekä valintakokeeseen valmentautumisesta. Toki käytössäni ovat olleet hakukohteiden internetsivuillaan mahdollisesti julkaisemat aiempien vuosien valintakokeet sekä mahdolliset muut kaikille julkiset materiaalit, jotka liittyvät opiskelemiseen, lukemiseen ja valintakokeeseen valmistautumiseen. Varsinaista opetuskokemusta tai minkäänlaista koulutusta opettajan työhön en aloittaessani omistanut. Valmennuskurssin opettaminen toimikin eräänlaisena työharjoitteluna opettajan työstä - ja opettavainen harjoittelujakso se olikin!

Täyttääkseni opetukselle asetetut laadulliset sekä sisällölliset kriteerit ja onnistuakseni vastaamaan kurssilaisille annettuihin lupauksiin kurssin sisällöstä ja opetuksen tasosta jouduin työskentelemään erittäin kovasti koko kevään ajan. Käytännössä tein noin viisinkertaisen määrän työtunteja suhteutettuna palkkaan oikeuttaviin tunteihin. Tällä työmäärällä onnistuin kuin onnistuinkin tavoittamaan työlleni asetetut vaatimukset ja säilyttämään kurssilaisten edessä illuusion asiantuntemuksestani. Kokonaisuudessaan kurssi menikin mielestäni olosuhteisiin nähden hyvin. Merkille pantavaa on kuitenkin se, että kurssilaisille luvattu asiantuntijapalvelu ei synny tämän vähemmällä työmäärällä. Palkkaan oikeuttavien tuntien ylittyessä jo kurssin ensimmäisten viikkojen aikana, on selvää, että sekä opettajan motivaatio että opetuksen laatu voivat kärsiä kurssin edetessä. Toinen selitys tälle on uupumus, joka on seurausta väärin mitoitetuista voimavaroista. Käsitin työni alkaessa, että olin sitoutunut osa-aikaiseen työhön, jonka rinnalla opintojen edistäminen olisi mahdollista. Käytännössä kuitenkin työskentelin täysipäiväisesti usean viikon ajan. Taloudellisen korvauksen riittämättömyydestä ei tarvinne tässä kohtaa enää toistamiseen mainita.

Valmennuskursseja on moneen lähtöön. Niin on varmasti myös valmennuskurssijärjestäjiä, opettajia sekä heidän kokemuksiaan. Kaiketi useimmiten kurssit vastaavat tarkoitustaan ja palvelevat asiakkaitaan riittävän hyvin. Muutenhan tällainen liiketoiminta ei olisi mahdollista. Oman hyvin henkilökohtaisen kokemukseni pohjalta kehottaisin kuitenkin kutakin valmennuskurssiyritysten kanssa tekemisissä olevaa haastamaan kurssijärjestäjät toimimaan eettisyyden ja rehellisyyden periaatteita noudattaen. Se, että asiakkaat (kurssilaiset) ainakin minun tapauksessani saivat kurssilta rahoilleen vastinetta, edellytti sitä, että työnantaja hyödynsi työhönottovaiheessa kaikki tunnetut suostuttelu- ja myyntikikat ja lisäksi pyöristeli totuutta ja jätti joitakin faktoja kertomatta.

Mielestäni oman kurssini osalta vääryyttä tehtiin sekä kurssilaisia että opettajaa kohtaan. Kurssilaiset eivät tienneet asiantuntijana esitellyn opettajan vastaavan pätevyydeltään ja palkkaukseltaan lähinnä harjoittelijaa. Rekrytoinnissa puolestaan järjestelmällisesti hyödynnetään nuorten, kokemattomien työnhakijoiden tietämättömyyttä ja sinisilmäisyyttä. Kehoitan jokaista tulevaa valmennuskurssiopettajaa tarkistuttamaan sopimusehdot jollakin työoikeuden asiantuntijalla ennen sopimuksen allekirjoittamista. Mikäli työstä maksettaisiin asianmukainen korvaus työntekijöille, kävisi valmennuskurssitoiminta kaiketi monien kurssien osalta mahdottomaksi. Tämän ongelman kanssa opettajat ovat tällä hetkellä melko yksin, sillä toiminnan jatkuminen ja kurssien toteutuminen lienee kuitenkin jollakin tasolla kaikkien tahojen edun mukaista.

9

2713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tosi ammattilainen

      On myös kurssijärjestäjiä, joilla opettajat ovat valmistuneita täysammattilaisia alallaan. Tietävät mitä tekee.

    • VarovainenTyönhakija

      Itse sain kutsun Eximialta työhaastatteluun, valmennuskurssia pitämään. Ihmettelin hieman kun sain puhelun, sillä olen vasta kolmannen vuoden opiskelija omalla alallani (aineenopettajan pedagogiset opinnot ovat jo käynnissä myös). Opintomenestykseni on kyllä ollut erittäin hyvä, mutta vastuu muiden pääsystä opiskelemaan tuntuu aika hirvittävälle... D:

      Olen nyt jonkun verran yrittänyt etsiä netistä tietoja kyseisestä lafkasta ja ihmisten kokemuksista sen kursseilla, eikä kauhean hyvältä näytä... Opiskelijat eivät ole tykänneet, eivätkä nekään harvat kokemukset mitä olen valmennuskurssien opettajilta lukenut ole olleet kovin positiivisia.

      Osaisiko siis joku joka on ollut joskus Eximialla valmennuskurssia pitämässä kertoa vähän mm. palkkatasosta, vaatimuksista, työmäärästä, siitä millaista valmennuskurssin pitäminen ylipäätään on? Ilmeisesti palkan kanssa on ainakin jotain jänniä ehtoja, tyyliin palkka riippuu siitä kuinka hyväksi he opetuksen ovat arvioineet?

      Toivottavasti joku jaksaisi vastata pikaisesti :)

      • pidä tunkkis

        Joo, pitää paikkansa.

        Opettajan palkkaan vaikuttaa se, että millaista palautetta opiskelijat antavat.


    • opiskelijaksi?

      Voi ei, maksoin juuri itselleni kurssin Eximiaan... :(

    • OPEveteraani

      Minulta on useasti kysytty, että onko valmennuskursseista hyötyä. Olen aina vastannut, että ehdottomasti ON. Kaikki askeleet, jotka tavoitettaan kohden ottaa, ovat hyödyllisiä. Kurssi jakaa asian hyvin pieniin osiin ja selkeisiinväli tavoitteisiin. Tällöin työ on selkeää ja suunnitelmallista.

      Opettajan rooli on vain oppimisprosessia jakava. Itse sinä työn suoritat. Opettajan pätevyys on tärkeintä ajatella juuri siten. Toki apu siinä tilanteessa kun on aivan ulalla on tärkeää. Sen avun on syytä olla asiantuntevaa.

      Kokeen oppiminen tapahtumana ja oikean vastaustavan hiominen on merkittävin osa kokeessa selviytymisessä. Suurin osa kokelaista ei vastaa useaan kysymykseen mitenkään. He luulevat, että vähistä hyvistä vastauksista pisteet riittävät. Se on hirmuisin virhe. Kurssilla opit, että vastaaminen kannattaa aloittaa kaikilla oikeilla tiedonmuruilla, joita sattuu muistamaan. Pisteet koostuvat useista irtopisteistä.

      Mielstäni teit hyvän investoinnin. Onnittelen ja kannustan sinua.

      Minä olen ammatiltani luonnontieteen lukion lehtori. Myös minä kävin erään tässäkin mainitun valmennuskurssiyrityksen työhaastattelussa keväällä 2012. Tarjosivat palkaksi 24 e/h. Kerroin heille, että arkityössään lehtori tienaa 42 e/h. Lupailivat sitten 36 e/h, MUTTA työhaastattelu ei johtanut mihinkään. Edes hylkäämistäni en ole koskaan kuullut. Ymmärsin, että olen ammattilaisena heille liian kallis ja myös oikeuksiini valveutunut.

      Opettajan työssä merkittävintä onkin juuri opettajan valmistautuminen. Muistan sen, kun joskus aloitin lukiossa. Valmistelevaa työtä on juuri se 4-5 h yhtä oppituntia kohden. Uusi alalle tuleva ei sitä koskaan osaa aavistaa. Sen työ tekee kuitenkin aina vain kerran. Kaikki seuraavat työvuodet ovat paljon helpompia. Sitä kutsutaan ammattitaidon karttumiseksi. Onnittelen sinua siitä "Opettajan näkökulma". Opettajan työ on kaikkialla samanlaista. Älä Työntekijä ole varovainen, vaa ota kokemus vastaan.

    • Exämia

      Heh

      Eximia on todellakin maineensa veroinen..

    • jhgfewrty

      Eximia maineensa veroinen...Niin maineensa!
      Kävin psykan abikurssin eximian järjestämänä parisen vuotta sitten. Opettajalla jatkuvasti paperit hukassa. Suurin osa ajasta meni tehtävien tekemiseen, joiden vastaukset matskuissa. Niitä sitten vielä takisteltiin kuin emme osaisi vastauksia lukea matskusta. Käsiteltiin asiat sen mukaisesti kuin opettaja olisi opiskellut vain otsikot. :)Todella pettynyt kurssiin.
      Yleensäkin valmennuskursseista vain se hyöty, että tulee aikataulu, jota yrittää noudattamaan. Valitettavasti opiskelu on edelleen tehtävä itse.

    • eximiako huono

      Miks kaikki haukkuu Eximiaa täällä? Tuskis firma olisi pystyssä jos se olis niin huono kuin sanotte. Eihän kukaan huonoa kurssia osta tai ostaa ja jos pettyy niin varmaan sitten pyytää rahoja takaisin. Täällä palstalla saa huonon kuvan firmasta kun täällä vaan kaikki kriittiset haukkuu. Ei tänne eksy tyytyväiset asiakkaat

    • yksipettynyt

      Rahoja ei tässä maailmassa saa takaisin. en tosin enää ikinä sieltä osta edes io-,atskua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      160
      6765
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      36
      4027
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      2045
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1989
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1829
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1656
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1573
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1558
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1535
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      36
      1398
    Aihe