kaksoislaatta

missä mennään

ostimme 91 rakennetun kivirakenteisen ok-talon ja saunaremontin yhteydessä tilasimme kosteumittauksen märkätilojen lattiaan. Mittaaja mittasu päällimmäistä laattaa ja totesi sen olevan "nihkeä" mikä johtui vanhojen laattojen kosteuden läpäisystä, eip siinä mitään mutta kaveri porasi reikiä laatan läpi eristeiden läpi alimpaan laattaan ja pöytäkirjassa lukee:

mittauspiste 1 - 87rt%, 16c
mittauspiste 2 - 92rh% 15c
mittauspiste 3 - 89rh% 17c
mittauspiste 4 - 90rh% 15c

Ehdotus:
Pintalaatta puretaan pois ja kaikki kevytrakenteiset seinät katkaistaan 500mm korkeudelta!!
alakerran pinta-ala on 105m2

Siis että näinkö se menee??
Mitään syytä ei varsinaisesti tälle "valtavallle" kosteudelle löytynyt.
mutta talon alapohjan alla on uima-allas!!!??

Mihin pitäisi ottaa yhteyttä jotta saisi tähän vähän tolkkua.
Kyseinen firma tietysti tarjosi korjausta ja kuivausta. Hinta-arvio 80.000!!!!!!!

12

5463

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Itsekin tarkastaja

      Uima-allas talon alla? Ei kai sentään.

      Mikäli kyseessä on normaali maanvarainen rakenne, niin nuo arvot eivät sinänsä ole erityisen korkeat. Mutta mutta. Mikäli väliseinät alkavat sieltä alimmaisen laatan päältä, toisin sanoen siis pintalaattaa alempaa, ovat ne herkkiä kosteuden vaikutuksille. Nuo seinärakenteet pitää ensi avata sieltä sun täältä ja ottaa sieltä alapuusta näytekappale. Jos alapuussa on kosteuden aiheuttamia muutoksia, siis lahovikoja tai muuten vaan märkyyttä, niin siinä tapauksessa menevät remonttiin.

      Ensin siis avataan ja tutkitaan, ennen kuin mitään remonttia aletaan hinnoittelemaan.

    • 2314sd

      Tarvitset hyviä neuvoja ja valitettavasti ehkä myös asianajajan.

    • Pajuhillu

      Mikä tässä on muka ongelmana. Näin kuin kerrot lattia on ihan normaali kunnossa eikä mitään ongelmaa ole. Ongelma taitaa olla ainoastaan kosteudenmittaajassa/urakoitsijassa, joka kalastaa itselleen hommia olemattomasta ongelmasta. Minkä nimisestä yrityksetä muuten on kysymys ? Aavistelen kyllä jo mistä.

      Kyllä pitäisi hälytyskellojen soida, jos sama firma on kosteusmittaaja/hometutkija sekä korjaa tutkimansa ja löytämänsä "vauriot". Voi pyhä Sylvi ! Elkää ihmiset ikinä ottako kosteus -hometukijaa rakennus- tai asfalttifirmasta.

      Onhan niitä oikeitakin tutkijoista, jotka eivät taatusti urakoi ja ketjuta hommia ylihintaan itselleen. Koita Googlata jotakin sellasta kuin hometutkimus, homemittaus, sisäilmatutkimus, mikrobitutkimus ...

    • inöri

      Kaksoislattia tarkottaa tässä todennäköisesti rakennetta, jossa on syvyyssuunnassa ensin betoni, sitten lämpöeriste ja sitten taas betoni. Jos ja kun siihen lämpöeristekerrokseen päsee vettä, alempi betoni estää veden pääsyn maahan, jolloin vesi leviää koko lattiaan. Toisin sanoen paikallinen vesivahinko leviää kaikkialle aiheuttaen laajan kosteusvaurion. Siitä syystä kaksoislattia kannattaa piikata kokonaan pois ja rakentaa tilalle nykystandardit täyttävä järkevä lattiarakenne. Piikkaus ei ole maailmanloppu, eikä sitä tekemään kannata ottaa maailman kalleinta firmaa. Kannattaa kilpailuttaa ehdottomasti.

    • RakDI

      Jos kyseessä on maanvarainen laatta, niin eikö alempi laatta anna jo luonnostaan korkeampia kosteusarvoja. Maaperän suhteellinen kosteusprosentti on lähellä sataa ja jos ei ole käytetty kunnollista kapillaarikatkosoraa, maaperän kosteus vaikuttaa alempaan laattaan. Eriste, jos on käytetty styroxia, estää kosteuden nousun ylempään laattaa.

      Kuten "itsekin tarkastaja" mainitsi, niin tutki alaohjauspuiden kunto, erityisesti jos lähtevät alemman laatan päältä. Jos ne on kunnossa, ei rakenne mitään korjausta vaadi. Jos lähtevät päällilaatan päältä, ongelma on epätodennäköinen.

      "Vian" löytymiseen saattoi vaikuttaa se, että käyttämäsi firma tarjoaa myös korjausta.

    • ihmettelevä inssi

      Nyt järki käteen

      Noilla mittausmenetelmillä ja tuloksilla ei kannata tehdä yhtään mitään muuta kuin kutsua ihan oikea tutkija (ei mikään kuivaus- tai maanrakennusliike) paikalle ja jättää tuon firman laskut siihen asti maksamatta kunnes on tehty ihan oikea tutkimus.

      ps. niin sanotuissa kaksoislaattarakenteissa alemman laatan suhteellisen kosteuden arvot ja lämpötilat ovat aivan normaalistikin tuolla tasolla.

    • inöri

      Myönnän kyllä että tota kusetusta, jossa erilaisia kuntotutkimuksia tekevä firma tarjoutuu samalla "korjaamaan" löytämänsä "kosteusvauriot" esiintyy. Ei missään nimessä kannata lähteä hötkyilemään tommosissa tapauksissa. Saattavat ehdottaa korjausta, vaikka varsinaista kosteusvauriota ei edes olisi tai jos vaikka vaurio on jäänyt pieneksi ja paikalliseksi.

      Lähtökohta nyt vaan on se, että kaksoislaatta (hampurilainen,....) on tunnettu riskirakenne, jota kannattaa seurata ja mahdolliseen korjaukseen kannattaa varautua, mikäli kämppä on muutenkin jo vanha. Nykyäänhän noita ei enää tehdäkään.

    • hoopl

      Selvät riski rakenteet on olemassa ja kosteudet selvästi koholla.
      Eikun vain arvioita ottamaan kustannuksista myös muilta ja ehdottomasti korjaamaan rakenteet kuntoon.

      • ap

        rakenne avattu kolmesta kohtaa ja ei sitte mitään vikaalöydetty mistään. Eristeen kosteus laattojen välissä 14p%(normaali vielä 19p%)
        Insinööritoimisto ja lakimies laatimassa lisäselvityspyyntöä ensimmäiseltä firmalta.
        P


    • DirkD

      Itselleni on suositeltu kaksoislaattaa kun vanhassa Rm-talossa on lattia avattu ja purut poistettu maanvaraiseen laattaan asti. Maanvaraisen laatan päälle tulisi laittaa lecaa ja ESPiä jonka päälle sitten valetaan lattialaatta.

    • Anonyymi

      Kaksoislaatta on nykyäänkin ihan yleisesti käytössä koska on energiatehokas. Ja jos on rinnetontti kyseessä ei siinä voi käyttää muuta kuin kaksoislaattaa. Se on ihan sama mitä luokkaa on alemman laatan kosteus jos päällä on vähintään 100mm eps eriste ja esim. lattialämmitys.

    • Anonyymi

      Mitä löytyy pohjalaatan alta? Kunnolliset kapillaarikatkot? Onko hiekkaa laatan alla tai vääränlaista soraa? ( Ehkä käsitelty ketjussa, en lukenut muita vastauksia). Kaksoislaatta syvältä, viheliäinen korjata. 90-luvulla eivät olleet vielä monetkaan kosteussulkustandardit voimassa, käytössä. Valesokkelikorjaus kaksoislaatan piikkaaminen irti, maan tyhjennys ja täyttö.... Sitä työn, tuskan, hien, pölyn määrää...Ite purkaisin koko tönön. Ovatkohan eristeet ja lattiatakenteet kuinka asennetut laatan päälle? Salaojitus toimivaksi todettu? Hyvin ikävä tilanne teillä :(

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1853
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1416
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1317
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe