Kun puukkomies käy päälle

apuwat

Miten pitäisi puolustautua kun joku hyökkää kimppuun puukon kanssa? Pitäisikö yrittää potkaista puukko pois kädestä vai mitä?

52

3956

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muuli2

      mene karkuun!

    • Hitsiläinen

      Käykö sun kimppuun useinkin puukkomies? Jos et tiedä miten veitsi otetaan pois hyökkääjältä niin pakene jos voit.

      Jos pelkäät joutuvasi väkivallan kohteeksi, mene vaikka Krav Magaa harrastamaan. Siellä saat kavereita ja opit arvioimaan tilanteita sekä antamaan takaisin jos joudut hyökkäyksen kohteeksi.

      • äly hoi älä jätä

        no mites otat hyökkääjältä puukon pois? eipä se ole niin helppoa kaikille.. jotkut osaavat toimia vaistonsa varaisesti toiset eivät.. joten aivan turha alkaa siinä viisastelemaan..
        tuskin itsekään olet mikää krav maga mestari.. vai oletko??
        jos olet niin voit kertoa kikkojasi täällä aivan hyvin mutta jos et ole niin kokeillaanhan kuina riistät puukon hyökkääjältä.. teretulemast kokeilee sitä mun kanssa..


      • en nyt oikeen käsitä
        äly hoi älä jätä kirjoitti:

        no mites otat hyökkääjältä puukon pois? eipä se ole niin helppoa kaikille.. jotkut osaavat toimia vaistonsa varaisesti toiset eivät.. joten aivan turha alkaa siinä viisastelemaan..
        tuskin itsekään olet mikää krav maga mestari.. vai oletko??
        jos olet niin voit kertoa kikkojasi täällä aivan hyvin mutta jos et ole niin kokeillaanhan kuina riistät puukon hyökkääjältä.. teretulemast kokeilee sitä mun kanssa..

        Edellisellähän oli ihan kunnon asiaa tuossa. Ei niitä "kikkoja" tätä kautta KUKAAN opi. Oli kuinka "vaiston varainen" tahansa. Ei kikkoja vaan treeniä.


    • poitsi pertti

      Miten sitten veitsen saa pois? Onko se karateäijillekään niin helppo juttu tosipaikan tullen?

    • Kyllänäinjuu

      Terästä kiinni, väännät sen terän nurin, otat kaverin kurkusta kiinni ja lakaiset lattiat.

      • äly hoi älä jätä

        xD aamun parhaimmat naurut kyl tuli tosta..
        voin sulleki sanoa samaa mitä tolle aikasemmalle uhoojalleki jo..teretulemast kokeilee.. ja kyllä harjotukset voidaan käydä täysin oikeella puukolla.. ja ilman mitää varotuksia.. kuten ne yleensä menee tuolla kadullakin.. :)

        aloittajalle... jos kohtaat puukkomiehen niin mitä pikimmiten lähe karkuun.. ja juokse ihmispaljouden sekaan.. oli se sitten baari tai mikä tahansa niin mene sinne.. yritä muistaa mahdollisimman paljon yksityiskohtia (toki mahdotonta tiedän...) hyökkääjästä ja ilmoita poliisille välittömästi kun olet päässyt turvaan..
        taekwondossa muistan maikkojen sanoneen et maailman paras puolustus keino on hallita 100 metrin spritin maailmanennätys.. eli juokse niin maan perkeleen lujaa kuin vaan koskaan voit!! elä ala ramboilee.. siinä voi sattua todella pahastikin..


      • karateka5

        oot vissiin oikein kokenut puukkohyökkäyksen kun noin varmasti puhut? :D Ei helvetti, päivän naurut tuli mullekin. käsitätkö, että tuo ei nyt ihan toimi vaikka hyökkääjä tulis etanavauhtia sua kohti? toki toki, otetaan terästä kiinni. pidätkö keittiöveitsiäkin terästä kiinni? XD aika tylsät veitset sulla jos pidät.

        hyökkääjät ovat useimmiten uhria fyysisesti isompia ja vahvempia, ja luottavat siihen, että he tulevat onnistumaan hyökkäyksessään. kokemattoman ei kannata yrittääkkään puolustautua puukköhyökkäystä vastaan, vaan ainoa järkevä vaihtoehto on: pakeneminen, pakeneminen ja vain pakeneminan. todennäköisesti kuitenkin puukkohyökkäys tulee niin yllättäen, että tuohonkaan ei ole mahdollisuutta.


      • 13682dude

        Idjootti siihe pitää tehä lukko niitä oppii jiujitsu tinneilla jos käytte opitte sitten miten se otetaan


    • riksuntero

      Pakene jos voit, tosin aistit kertoo aika paljon tilanteen vakavuudesta että onko toinen tosissaan. Ei siinä lihakset eikä paljoa mitkään itsepuolustuslajit auta kun tulee tosipaikka ja joutuu shokkiin.

    • Wanha amatsoni

      Puukkomiestä vastaan puolustautuminen on hyvin vaikeaa. Mahdollisimman kova potku nivusiin ja sitten pakoon niin paljon kuin jaloista pääsee. Ja huutoa, että joku kuulee, jos olet sellaisella alueella, missä liikkuu ihmisiä. Tuo kova potku nivusiin tekee näet miehelle kyllä niin kamalaa, että ei se hetkeen täysillä juokse perääsi, ja saat hiukan etumatkaa. Muuten kannattaa muistaa, että jos ei voi paeta, pitää hyökätä. Se vanha viisaus, että hyökkäys on paras puolustus, pitää täysin paikkansa. Jos löydät jotakin kättä pidempää, niin hyvä. Sillä voi saada lyötyä puukon pois. Ja sitten vain päälle: revi, potki ja pure kuin pahin vampyyri. Ja asennoidu niin, että minähän tapan tämän. Se tasaa puntteja melkoisesti.
      Ei sitä silti ihan tappaa tarvitse. Jos saat siltä tajun pois, niin sido kädet tiukasti selän taakse vaikka sukkahousuilla tai revityllä puserolla ja soita poliisille. Tai jos se pakenee, soita poliisi perään. Mutta muista, että puolustautuvana uhrina sinulla on kaikkein vähiten mahdollisuuksia selvitä.

    • poliizei

      niin tuo on sellainen asia että onneksi demokraattisen valtiovaltamme asettama laki voimainkäytöstä hätätilanteessa tulee tuossakin voimaan, kiitä siitä esimerkiksi kokoomuksen Anne Holmundia et siis saa millään tavalla puolustautua muista se! voit soittaa paikalle poliisin joka soittaa puolestaan paikalle ambulanssin sekä sosiaali henkilöt ns sossutantat:) niin se demokraattinen järjestelmä sinua auttaa.jos päätät toimia itse joudut oikeuteen hätävarjelun liioittelusta ja pahimmassa tapauksessa vankilaan itse jos taas potkujesi kohteena on maahanmuutta ns mamu saat syyteen rasismista maahanmuuttajaa kohtaan kiitä siitä sitä neiti Thorsenia joka ajaa suomessa ulkomaalais asioita sinunkin eduksesi:) et siis millään tavalla puolustautua aina pitää soittaa paikalle poliisi vaikka sinua puukotettaisiin ja hakattaisiin ja kotiisi tunkeuduttaisiinkin aina POLIISI!

      • ....

        Kyllä vain jos meidän taloon tunkeutuu varas yms niin äkillinen tajunnanlähtö odottaa varasta. Sen jälkeen soittaa poliisille että joku nukkua köllistää tuolla portaalla kanttuvei.


      • lait vaihtelevat

        Onkohan Ameriikassa ollenkaan tuota "hätävarjelun liioittelua"? Siellähän saa vapaasti ampua itsepuolustukseksi eikä syytettä nosteta. Miten suomessa kävisi, jos ampuisi kotiin tunkeutujan?


    • Moramaha

      Otat puukon vastaan ohjaten puukko käden sivulle samaan aikaan ,kun väistät puukon edestä pois.Näin yksinkertaista se on.Ja voi sitä tapella puukko mahassakin vähän aikaa,jos se siihen töksähtää.Irti sitä ei saa ottaa.

      • karateka5

        valitettavasti tuollainen taktiikka toimii vain elokuvissa, puukkohyökkäystä vastaan puolustautuminen on lähestulkoon mahdotonta, ja kaikkea muuta kuin yksinkertaista. ei taida sulla olla käsitystä asiasta, jos tuota mieltä oot, sillä taktiikkasi toimivuus edellyttää erittäin hidasta vauhtia, täyttä varautuneisuutta hyökkäykseen ja sitä, että hyökkääjä on uhria fyysisesti heikompi. Pakeneminen on ainoa ratkaisu, jolla on mahdollisuutta onnistua.


      • Bujin
        karateka5 kirjoitti:

        valitettavasti tuollainen taktiikka toimii vain elokuvissa, puukkohyökkäystä vastaan puolustautuminen on lähestulkoon mahdotonta, ja kaikkea muuta kuin yksinkertaista. ei taida sulla olla käsitystä asiasta, jos tuota mieltä oot, sillä taktiikkasi toimivuus edellyttää erittäin hidasta vauhtia, täyttä varautuneisuutta hyökkäykseen ja sitä, että hyökkääjä on uhria fyysisesti heikompi. Pakeneminen on ainoa ratkaisu, jolla on mahdollisuutta onnistua.

        Kun ei voi paeta,niin mitä teet?Karatessapa ei opitakkaan mitä tehdä,kun puukolla hyökätään.Vaan mäpä tiiän miten puukkomiehen tai naisen saa nujerettua.Kun nääs harrastan vanhaa japanilaista taistelulajia,josta ei voi kertoakkaan.


    • 2Dan

      Minulle ainakin opetettiin kauan sitten karatea aloittaessani, että maailman paras itsepuolustuslaji ei ole karate, vaan karata.

      Sitä samaa opetan myös omille oppilailleni.

      • mastersss

        Ota puukko vastaan .


      • Jujutsu

        2Dan hehee... onhan karate hieno laji jos tykkää leikkiä varjoansa nopeampaa ;) Onneksi aikoinaan menin oikeaan lajiin, mitä puukolla uhaten puolustetaan tai toisinpäin "harvemmin tarvii" oikea laji on Jujutsu tai krav maga... Opetettiin meillekkin että poistuu paikalta mahdollisimman nopeasti! mutta nykyään jos tilanne tulee niin voi,voi! eihän tuollaiset piripäät tai muuten idiootit puhetta kuuntele,jos ne on päättänyt päälle tulla... eihän siinä muu auta kuin antaa palautetta ja kunnolla! mutta yllätettynä ei voi mitään! siinä on turha kuvitella juoksevansa karkuun, puukko lapaluiden välissä kahvaa myöten!


    • SitiCola

      Ei Suomen poliisi oo koskaan tehny näille asioille mitään. :D Turhapa siitä on siis poliisille kertoa. (Älä siis jää ihmettelemään tuntomerkkejä vaan puolustaudu.)

    • peku49

      suihkuta dödöä silmille vie siltä puukkojunkkarilta rahapussi ja aja taksilla kotia

    • pakoon juoksu on aina järkevää ,. näin ne kovimmatkin itsepuolustushemmot neuvovat ,. mut jos se ei ole mahdollista niin sitten vasta turvautuvat tekniikoihinsa.
      No jos hyökkääjä on mies niin potku haaroihin lienee tehokkain, ei kannata ruveta painimaan varsinkaan jos olet itse nainen., ja heti potkun jälkeen pakoon, ei jäädä tutkimaan mikä on hyökkääjän vointi ., ja soitto viranomaisille että tulevat korjaamaan tyypin pois ,.

    • Juokse_kuin_tuuli

      Pakeneminen on paras vaihtoehto!

      • yöhiippari

        Meikku on ainakin päättänyt mennä jollekin itsepuolustuskurssille, viimeiltana kännissä oleva mies kävi käsiksi ja siitä sain potkua kurssille.
        Omasta mielestä ainakin on hyvä osata edes jotenkin puolustaa itseään, kun juokseminen ei välttämättä aina riitä.


      • Ylätys tilanne

        Aina ei päse pakoon. Olin nurkkaan ahdistettu sisätiloissa. Puhuin rauhallisesti ja salasin pelkoni pyysin laittamaan puukon pois, koska puukko pelotti minua. Valehtelin, että pidän todella puukottajasta ym. paskaa, hän uskoi ja henkeni säästyi. Puukko oli leipäveitsi. Jonkun aikaa vankina olleena ja raiskattuna pääsin pakenemaan.


    • gkgg<nihe

      Parasta kai antaa puukottaa vaan, ettet itse saa syytettä pahan mielen tuottamisesta mielisairaalle, jos hangoittelet vastaan. Näin ainakin oikeuslaitoksemme tuntuu opettavan...

      • Nääs näin.

        Höh. Seuraavalla kerralla ammun päähän jos tulee uudestaan.


    • äiti kertaa neljä

      No joo, en tiedä minkälaisissa piireissä liikut, mutta kannattaa juosta karkuun noilla tiedoilla, jos et osaa oikein potkaistakkaan, oikein potkaiseminen on tekniikkalaji ja sillä taidolla saa myös puukon potkittua pois ja tarvittaessa muuallekkin, että jää aikaa paeta. Itsepuolustustaito on hyvä, mutta se pitää muistaa, että itsepuolustuksen tarkoitus on se, että pääsee pakoon, ei pahoinpidellä enempää kuin tarpeeksi.

      • jhgfdfghj

        Itse potkaisisin polven sivuun niin, että vastustaja ei pysy sen jälkeen tolpillaan. Korkeat potkut unohtaisin.


    • VältäJosVoit

      Voin kertoa, että yksi mahdollisuus esim. naisille (lähde 60 luvun kirja) on 'pyydystää' puukko käsilaukkuun ja retalioda kovaa (et käytä väärin taitoa, tai saat taikakiväärin tulta). Eli jokainen neito ei mene heti vetämään miehiä pataan. Vaan käyttää puolustautumiseen oikeassa hädässä. Tietysti, jos kyseessä on taitava, treenannut lähitaisteluterän käyttäjä. Voi olla hyvin haastavaa (lue mahdotonta), kaikkien hyväksikäyttäjä kouluttajien lässytyksestä huolimatta. Pidä välimatka lähitaisteluaseeseen, käytä aistejasi ja vältä ennalta, jos mahdollista. Siis 'ennaltahavaitse' ole hypervigilantti, hiukan 'säpsy', ehkä hiukan paranoidi, mutta ilman sitä suoraa väkivaltaa, jos voit välttää. Kiistäpäs tuo.

    • Mekura

      jos sillä ei ole puukkoa niin josse käy käsiin kiinni niin yritä potkaista ala kohtaan se on tosi arka paikka. Jos se pästää irti niin yritä ottaa pikkurillistä kiinni ja vääntää se on kaikille ihmisille auts juttu

    • Yleensä.

      Puukottaja ja uhri tuntevat entuudestaan toisensa. Eli paras keino suojautua puukottajaa vastaan on,valita tuttavapiirinsä paremmin.

      • Koskaan.

        Esimerkiksi ei liiku kännikalojen seurassa, eikä huumehörhöjen liepeillä.


    • Pyssyllä se on varmaan paras puolustautua :D

      Mutta juoksu voisi olla siinä vaiheessa ihan hyvä idea..

      • Kyllä näin.

        Jos ei pääse kerkuun, niin kuula kalloon.


    • miekka79

      Puukkoa vastaan kannattaa opetella ja harjoitella vain mahdollisimman realistisia tekniikoita eli tähän perinteiset lajit (karate, Jujutsu) ovat puutteellisia ja suosittelen mieluummin veistä vastaan krav maga- tai eskrima harjoittelua. Ne jotka säätävät Suomen hätävarjelulakeja saavat painua vaikka v######! Jos näkisin että jotakin raiskattaisiin ja tapettaisiin puuttuisin asiaan vaikka väkivalloin enkä piittaisi paskaakaan lakipykälistä.

      • Valitettavasti lakipykälät piittaisivat sinusta.


      • miekka79
        larethi kirjoitti:

        Valitettavasti lakipykälät piittaisivat sinusta.

        Tuommoisia lakeja vastaan pitäisi taistella eikä nöyrtyä niiden edessä.


    • No jos joku hullu tosissaan hyökkää puukon kanssa tappamistarkoituksessa, niin kannattaa ensimmäisenä kyllä mahdollisimman kaukana pysyä henkilöstä, eli paeta. Siinäkin on sitten ongelmana, että pääsekö henkilöä edes pakoon. Ahtaissa tiloissa tai jos esimerkiksi vähän syrjemmässä on eikä muita ihmisiä ole lähettyvillä. Hyökkääjä on hyväkuntoinen/laiha ja itsellä on aamulenkit jääneet vähiin ja pullaa syöty liikaa, niin ainoa funktio pakenemisella on etsiä itselleen kättä pidempää.

      Jos hyökkääjän joutuu kohtaamaan, niin vihoviimeisenä kannattaa ilman kättäpidempää sitä vastaan käydä. Siinä on todella todella huonot selviytymisen mahdollisuudet vaikka tajuttomaksi saisikin lyötyä toisen. Todennäköisesti sun keho on täynnä pistoja ja viiltoja kamppailun päätteksi ja kuolet muutamassa minuutissa. Ympäristössä on paljon kaikenlaisia lyömiseen tai heittämiseen soveltuvia esineitä. Pulloja, keppejä, kiviä, tuoleja, harava, tietokoneen näyttö jne... Jos saa jonkun karahkan käsiinsä, niin lähtisin ensisijaisesti pään alueelle yrittämään ennemmin kuin lyödä puukkoa pois käsistä. Nimittäin jos hyökkääjä ryntää, siinä on todennäköisesti vain yksi tai kaksi lyöntiä käytettävissä, kun puukkomies jo on sun puolustuksen "sisällä". Pään alueelle on helpompi osua kuin käsiin ja isku on lamauttava/tappava.

      Ilman kättäpidempää, jos joutuu kamppailuun käymään, niin melko huonot ovat mahdollisuudet, jos vähänkään fyysisesti samalla tasolla kumpikin on, puhumattakaan siitä jos toinen on selvästi fyysisesti vahvampi. Monissa itsepuolustusvideoissa puukolla hyökkääjä iskee kuin hidastetussa elokuvassa, avaa puolustuksen ja jalat ovat kuin liimatut lattiaan. Tosielämässä se ei noin toimi. Mä itse näen, että on lähinnä kaks vaihtoehtoa aseettomaan itsepuolustukseen. 1) Lyödä hyökkääjä kanveesiin, eli leukaperiin ns. "nappiin" isku. 2) Sitoa puukko KAHDELLA kädellä ja yrittää vääntää se itselleen. Yhden käden otteella hyökkääjä repäisee sen otteesta melko helposti. Periaatteessa joku haarojen väliin potku ja pakeneminenkin toimii, mutta siinäkin on se, että jalan pituus = käsi puukko. Sulla on puukko kaulalla, kun sun jalka on munissa. Heikossa tasapainossa ja hyökkääjä vielä tajuissaan.

    • olevaruillasi

      niin tota jos itseäni tulisi vastaan puukkomies/nainen ottaisin oman "aseeni"esiin kuljetan nääs aina avaimissani olevaa linkkaria mukana joten korkeintaan aseen esilleotto potku haaroihin (jos uskallan) ja pakoon niin kovaa kuin jaloista pääsee.kannattaa mennä takaaajettuna kauppaan jos on sellainen lähellä.sieltä kun saa varmaan vartijoilta apua.luulisin itse tuntevani teorian sillä kun olin lapsi n.14.v siskoni n.9.v päälle kävi humalainen ilman puukkoa onneksi.alkoi sitten tyyppi uhkailla siskoani(kävi metsässä)juoksin 9m päähän missä oli lenkkeilijä se ventovieras meni sitten siskoani auttamaan ja itse soitin poliisille.

    • Järki käteen

      Huhhuh miten tääl on jengi pihalla! Juokse karkuun niin kovaa kuin pääset ja huuda niin kovaa apua kuin pystyt. En tiedä mitä itse tekisin, (Harrastanut kamppailulajeja sm-tasolla jo useita vuosia, ja itsepuolustuslajela melkein kymmenen.) voisi olla että itseluottamukseni voisi koitua tuhoisaksi koska voisin yrittää taltuttaa herraa. Tosiasia on se että puukkotappelussa saat AINA haavoja. Ja vielä sellainen seikka, että jokaisessa itsepuolustuslajissa painotetaan sitä että AINA pakene, jos tämä ei onnistu, niin sitten vasta kätät oppimiasi asioita.

      • tavallinen

        Itse jouduin puukkomiehen uhriksi.Puukottajan haavoitettua minua sormeen
        otin olosuhteiden pakosta puukottajata puukkoa pois ja taltutin maata vasten
        käyttämättä sen suurempaa väkivaltaa.Ilmeisesti minulle tulee pahoinpitelystä
        sanktioita(Olisiko pitänyt odottaa että puukottaja puukottaa ja annetaan vainajalle
        sakko niin poliisitkin pääsevät sillä kertaa helpommalla.)


    • Utuben kraw maga

      videoissa hyökkääjän puukolla isketään takaisin
      hyökkääjään itseensä, kätevää, eikö? :D

      Muovipuukolla vaan harjoittelemaan samaa "kaverin" kanssa.

    • uytdfgh

      Pesäpallomaila tai vastaava on paras tuossa tilanteessa. Sillä voi pitää rittävää etäisyyttä. Kyllä potkukin toimii, jos tietää mitä tekee. Siinä tilanteessa ei kannata aloittaa harjoittelua.

    • mä..

      lyön aina kaksteräisellä miekalla takasin.

    • gördönböö

      heitä jotakin hapokasta silmille .. ja kiviäkin on jokapaikassa ei muutaku viskelemään... takista saa hyvän suojan toiselle kädelle

    • kapellikyytiä

      Pertiltä varastettiin rahapussi.Pertti otti rosvon kiinni,otti omansa ja löi rosvon
      tajuttomaksi ja selitti poliisille että tuohon se kävi makkaamaa..
      Asia oli sillä selvä.Tositapahtuma Savossa.

      • näinperttiä

        Vai Pertti ja Savo, onkohan Spede kyseessä?


    • vanhamummo

      Ammu se.

    • kirurgi

      annanpa sulle yhden neuvon --- mene kirurgille ja leikkauta penis pois ,-toinen väkivallan muoto on vanha klassinen " nykkiä suihin" kuten amerikkalaisesta elokuvasta -- näitä väkivallan muotoja vastaan on vain olemassa kirurgia.

    • puukko pois

      jos joku tulis ryöstään mut puukolla niin yhtäkkii lattasin toisel kädel ryöstäjän käden lukkoo ja toisel kädel laittasin ryöstäjää maahan ja isken siihen ryöstäjään sillä sen puukolla pari reikää ett näi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe