Piipun raudoitus

Tyhmiä kyselevä

Taloon on rakenteilla 4-horminen tiilipiippu ja mietityttää piipun lämpölaajeneminen lämmityksen yhteydessä. muihin hormeihin tulee varaava tulisija, mutta yhteen hormiin tulee puukiuas, jonka savukaasut ovat varmaankin erittäin kuumia hormiin tullessaan. Samaten kaikkia hormeja tuskin lämmitetään samaan aikaan, joten miten piippu käyttäytyy kun hormien lämpötiloissa on suuria eroja?

Onko tällaisen piipun kanssa odotettavissa ongelmia ja miten niitä voisi ehkäistä jo rakennusvaiheessa? Vähentäisikö esimerkiksi jonkinlainen saumojen raudoitus mahdollista halkeamisvaaraa? Muurarin mukaan ei mitään raudoitusta tarvita, mutta onko kaikilla sama käsitys asiasta?

23

3114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ylpeyttä kehiin

      Varsinainen hörhö. Palkkaat ammattimuurarin ja sitten kyselet täältä miten sen vois nolata. Vaihda muuraria, jos olet epävarma sen ammattitaidosta. Älä ota sitä halvinta ja sitten epäilet tietotaitoa.

      Mä menin kans kerran yhteen paikkaan Jalasjärvellä muuraamaan ja otin autosta kamoja pihalle niin isäntä yritti esiintyä tietävänä ja sanoi, että on kans muurannut vähinsä.

      Mä nostin vehkeet takas koslaan ja sanoin, ettei näin pienelle työmaalle tarvita kahta muuraria. Etsi pitkään uutta ammattilaista ja sai lopulta nuoren oppipojan räpeltämään.

      • Piippuunsa tyytyväin

        Onko vielä noin huonolla itsetunnolla varustettuja muurareita olemassa?

        Luuletkos itsellesi muuraavas kun et ymmärrä, että tilaaja voi olla kiinnostunut siitä, mitä saa haluamatta ketään mitenkään nolata. Kun sinä nostat kytkintä, niin asiakas jää piippunsa kanssa yksin vuosikymmeniksi.

        Meillä ainakin muurari esitteli erilaiset vaihtoehdot työn edetessä ja kertoi eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista. Minusta se oli todellista ammattitaitoa.

        Meillä raudoituksella vahvistettiin vain hormien väliseinämä noin metrin välein ja piippu on silti hyvin kestänyt lämmittämistä. Tosin kyseessä oli vain kolmireikäinen piippu.


    • muurari11

      Surrilankaa voi pellisaksilla silputa tuuman mittaisiksi paloiksi kilon verran paljulliseen laastia,se toimii todella raudoituksena, siitä tulee silloin ns. surrilaastia jota vallan käytetään hormeissa.
      Jos vielä epäilyttää, niin tiilien PRT reikiin voi laittaa 4mm hehkutettua kauppalankaa sojottamaan joka nurkkaan pystyyn.
      Muurauslaastiksi kannattaa valita riittävän kova laasti kuten esimerkiksi REP 970V, jonka soveltuvuus on huippuluokkaa juuri tällaisiin konstanttiröörillisiin monimutkaisiin ja suunnattomia lämpölaajenemisia tuottavaan monikanavahormiin.
      Tiilet kuuluu sitten muurata telanjälki ulospäin, sileämpään pintaan sisällä niin ei jää savu laiskottelemaan.

      • Piippuunsa tyytyväin

        En tunne tuota kovaa laastia, mutta meillä käytettiin savilaastia piipun alapäässä juurikin lämpölaajentumisen takia. Se kuulemma joustaa samaan tahtiin tiilien kanssa ja näin estää halkeamisia. Muurausvaiheessa lopputulos vaikutti kovin hauraalta, mutta kymmenen vuoden käytön jälkeen piipussa ei ole ainuttakaan halkeamaa.


    • metusaalemi

      Leikki leikkinä, nämä piipun muurauksesta esitetyt kysymykset ovat ammattilaisen mielestä pellekysymyksiä.

      Onko joku nähnyt nykyaikana alhaalta lämpölaajenemisen seurauksena vaurioituneen hormin? Minä en ole. Vois olla turistinähtävyys.

      Eikö sellaisen tulisijan liittäminen hormiin osoita jo isännän heikkoa älykkyysosamäärää? Mistä sellaisen laitteen vois ostaa, jossa liekit loimottavat hormin päästä? Ei kannata polttaa puuta niin heikkotehoisessa tulisijassa.

      Palovaara on suuri, jos hormi lämpenee korkeisiin astelukuihin. Saunan kiukaan lämmitys vois aiheuttaa lämpökuormaa hormiin runsaasti, jos isäntä itse pihinä väsää kiukaan mutta kaupoissa myytävät ovat jo älyllä tehtyjä.

      Eihän sellaiseen saunaan tai takkahuoneeseen mene kukaan jossa horminkin lämpötila on esim. 100 astetta.

      En minäkään ymmärrä ap. kysymystä, kun savuhormin muuraukseen laitetaan yleensä aloitteleva muurarioppilas ja siinä ei voi mokata, kunhan poistaa purseet vain sisältä.

      Vanhoissa avotakoissa oli savi laastina niin takassa kuin hormissa mutta nykyisissä asunnoissa savi on lähinnä nostalgiaa. Nyt on niin hyvät eristeet taloissa ja osataan tehdä kuoritakka oikein, että pienen puumäärän poltto nostaa huoneen lämmön halutulle tasolle. Ei siitä lämmöstä enää riitä poveria hormin murenemiseen.

      • täyskomppi

        Voi vittu metusaleemi! Asiahan on juurikin niin, kuin kirjoitat. Tarjoan virtuaalikaljan! Tämä on harvinaista herkkua, että tänäpäivänä löytyy henkilöitä, joilla on heinäntekojärki tallella.


    • Laasti ratkaisee

      Piippuja raudoittavat vain todelliset amatöörit. Savilaastilla muurattu piippu kestää kuumentumista siinä kuin tiiletkin.

      Nykymuurarit eivät enää vaan suosi savilaastia. Liekkö taidonpuutetta?

      • lukiluki

        Höpö höpö asiantuntija. Savilaastia ei käytä kukaan ammattilainen tornissa. Pistä osoite missä saa katsoa ylikuumaa tornia.

        Olis jotain kerrottavaa vanhana.


      • robert.kardin
        lukiluki kirjoitti:

        Höpö höpö asiantuntija. Savilaastia ei käytä kukaan ammattilainen tornissa. Pistä osoite missä saa katsoa ylikuumaa tornia.

        Olis jotain kerrottavaa vanhana.

        http://www.farmpots.com/images/brick chimney flames.jpg


      • reppana '

      • masonry
        lukiluki kirjoitti:

        Höpö höpö asiantuntija. Savilaastia ei käytä kukaan ammattilainen tornissa. Pistä osoite missä saa katsoa ylikuumaa tornia.

        Olis jotain kerrottavaa vanhana.

        Allekirjoitan joka sanan"laasti ratkaisee"viestissä.
        Monetkohan saunan muurit on tullut nähtyä,mitkä ovat halki,alkaen kiukaan liitoksesta..
        Höpö höpö asiantuntijat muuranneet 100/600:lla,kun eivät muuta"betonia,sementtiä" tiedä olevan olemassa.Koskee myös rautakauppojen myyjiä.
        Tätä edellinen viesti varmaan trollilta..
        Jotkut tässä ketjussa kommentoivista ovat sitten sokeita tai kuuroja,tai molempia,kun eivät ole nähneet eivätkä kuulleet...


    • robert.kardin

      Olen nähnyt 300 v. vanhoja kunnon torneja, mitkä on savella muuratut.

    • Ohjeita noudattaen..

      http://www.tiileri.fi/esitteet/piippu_esite.pdf

      Em. Tiilerin ohjeessa neuvotaan käyttämään savilaastia, jos piippuun johdetaan kuumia palokaasuja. Samoin kaikkien muidenkin tiilenvalmistajien ohjeissa suositellaan käytettäväksi savilaastia pipun alaosassa. Myös laastisäkkien ohjeissa 100/ 600 muurauslaastia suositellaan käytettäväksi vain piipun säälle alttiina olevissa osissa ja ulkokuoren muurauksessa.

      Raudoituksia piippuun ei suositella, koska rauta ja savi lämpölaajenevat erilailla ja näin irtoavat toisistaan.

      Tietysti muurari voi tehdä piipun vaikka millä laastilla ja raudoittaa vaikka kuinka piipun, mutta jos piippuun tulee lämmitettäessä halkeamia ja valmistajien ohjeista on poikettu, niin vastuu virheistä on muurausliikkeellä. - Ja tällaisen virheen on helppo korjata muuraamalla piippu uudestaan ohjeita noudattaen...

    • vanhusväkeä

      Savilaastia kehottavat käyttämään savilaastin valmistajat ja kunhan katsot hintaa niin ymmärtää ohjeen.

      Savella muuratessa tiilen, antaa savilaasti periksi pehmeänä materiaalina ja halkeamaa ei näe.

      Teorioita esitetään kirjoituspöydän päällä, mutta jokainen ymmärtää, että saunan hormi lämmetessään alaosasta ja yläosasta on kylmä niin jonnekin se lämpölaajentuma tekee sen hiushalkeaman.

      Savilaastissa se tulee tiilen saumoihin eikä sitä näe silmällä, joten saa sanoa ettei halkeamaa tule, kun maksoi enemmän.

      Olen vieläkin sitä mieltä, että turha kustannus maksaa saviuunilaastista maltaita.

      Huviloilla takkaan tuli aikoinaan halkeamia, kun ei käytetty savilaastia ja me torjuttiin halkeamat panemalla heti valmistuttua takkaan kova lämmitys ja tavallinen laasti antoi periksi, kun oli vielä pehmeässä vaiheessa.

      Karbidilaasti oli pehmeä ja esti halkeamisen mutta voi *** miten surkea muurattava. Oli pelkästään tarjoilun varassa, että sai muurarin huvilalleen, jos käytti sitä laastina. Yleensä takasta tuli sitten omaperäinen, kun vatupassin silmä oli aina kohdallaan.

    • Ohjeita noudattaen

      Kun muurari muuraa valmistajien ohjeiden mukaan, niin vastuu lopputuloksesta on ainakin osittain myös tavarantoimittajien harteilla.

      Jos muurari muuraa ns. omien ohjeidensa mukaisesti, niin hän ottaa vastuun lopputuloksesta kokonaan.

      Ainakin minä tekisin piipun alaosan justiinsa ohjeiden mukaan kun on aika vaikea ruveta korjaamaan piipun alaosaa jälkikäketeen, jos laastin todetaan olevan väärin valittua. Käytännössä koko piippu pitää muurata uudestaan.

      Saattaa nimittäin käydä niin, että piipun lämmittäjä vetää muurarin oikeuteen havaittuaan ensimmäisen poreen piipun kyljessä...

      • vielä lisää

        Millainen on pore jonka huomaat piipun kyljessä ja vetäisit muurarin oikeuteen?

        Kyllä aikajaksot ovat niin pitkät, että aivan naurattaa moiset oikeusjutut piipun muurauksesta.

        Onko vänkääjällä esimerkkiä viimeisen 20-40 vuoden ajalta?

        Piipun lämmittäjä nauretaan ulos oikeudesta. Ei piippua saa lämmittää vaan tulisijaa josta savukaasut poistuvat vihreitten avaruuteen.

        Tuolla aikaisemmin ketjussa joku sanoi, että nykyisissä rakennuksissa on niin hyvät eristeet, jos piipunkin lämpötila on 70-90 astetta ja tulisija 400-500 astetta niin siinä huoneessa ei ole pirukaan väärinpäin.

        Missä lämpötiloissa sun mielestä hormi vahingoittuu ilman savilaastia?

        Isoissa kerrostaloissa ja öljykattilalla lämmittäessä alakanavassa on savukaasujen mittari ja siellä pitää kutsua huoltomies, jos hormiin menee 80 asteen savukaasut.

        Jokaisen pientalorakentajan pitää olla huolissaan vesikaton yläpuolisen piipunosan murenemisesta, alaosa kestää varmasti .

        Yläosa tornista vahingoittuu jo 10-15 vuodessa ja sen voi estää ainoastaan peltisuojalla, joka estää vettä muodostamasta rikkihappoa ja syövyttämästä tiiltä ja laastia.


    • robert.kardin

      Jos uunista menis tosiaan piipun 70 c., niin talvella vesi valuis ... Kyllä see pitäis olla 180, niin torni lämpene oikein ja ulos mene ehkä 80c.
      Ai että savilaasti on kallimpi? No mikä siinä vois maksa, kun sitä on helpo sekoitta itse 1 osa savea 4 osa hiekka ja ripaus tsementtiä. On kyllä käsille hyvä latoa.

    • Peltihormin kannalla

      Meillä kiukaan savutorvi menee välillä punahehkuun kun oikein saunotaan. Onneksi on peltinen kevythormi, niin ei tarvitse pelätä piipun halkeamista.

      Käsittääkseni teräs muuttuu punahehkuun yli 500 asteen lämpötilassa!

      Älkää laittako saunaan tiilipiippua, se ei kestä ja on kaiken lisäksi vielä kallis.

      • masonry

        Heh.Kauan sitten tiilipiipun pitäisi kestää;200vuotta?
        Ei vaan..
        Pellit ovat jokatapauksessa palaneet puhki jo moneen kertaan.
        Toki joutuu joskus laittamaan peltipiipun,esim.kiukaan päältä,ok.
        Myös joskus varaava massa on tarpeellista.
        Aiempaa savilaastikeskustelua:Ei ole olennaisesti kalliimpaa savilaasti vs.normilaastit.
        Hyöty sitä vastoin on järkyttävä.


    • supi'supi

      Muutama sata vuotta saunottu ilman tornia ja nyt valitetaan ja venkuroidaan savuhormin kanssa.

      "Peltitorni punaisena" ostetaan halvin mahdollinen peltipönttö kiukaaksi vanhaan savusaunaan ja sitten sitä lämmitetään kypänä.

      Voi anna mun kaikki kestää!

      Mulla ole koskaan kiukaasta torniin menevä putkikaan punaisena ja saunassa pitää istua pipo päässä ettei korvat paistu. Toistasataa astetta mittarissa.

      En sekaantunut taivanista tulleeseen kiukaaseen, joka on tehty kierrätetyistä säilykepurkeista. Olis ollut halpa

    • Anonyymi

      Ei ikään estä laittamasta ramloja sinne tänne

      • Anonyymi

        En ikään laita ramloja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En ikään laita ramloja.

        Välitunka sidotaan asianmukaisesta langasta tehdyllä ramlalla,tasaisin välein,puolelta toiselle,piipun koko matkalta.
        Piiloon jäävän piipun pinnan kohdalla vaihtoehtoisesti välitunkan sitominen muurataan tiilillä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      61
      6064
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      66
      3465
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      57
      2621
    4. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      42
      1273
    5. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1183
    6. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1114
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      11
      961
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      843
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      811
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      803
    Aihe