Olen(ko) huono koiranomistaja

zarze90

Nyt otan vastaan risut, joita varmasti tulen kasan saamaan. Tässä tarinani:

Sain 17-vuotiaana oman kämpän, ja tottakai siinä sitten tuli heti kiinnostus oman koiran hankintaan. Aikasemmin en ollut koiria omistanut, hoitokeikkoja tosin olin paljon tehnyt. Tilanne kun oli erilainen, oma kämppä, joten mikä estää hankkimasta koiraa? Ei mikään. Parisen kuukautta myöhemmin, kotiin tuli aktiivinen koira, paimenkoira. Ilmoitus oli netissä, jonka kautta minulle tarjottiin aikuista koiraa. Tottakai halusin sen! Voi sitä riemun määrää kun koira saapu taloon!

Monta ensimmäistä kuukautta olin suoraasanottuna aika hakoteillä koiran kanssa, mutta päätin silti pärjätä yksin. Vaikka koiralla oli kuonopanta, epävarmuus silti oli koiran ulkoiluttamisessa, koska tällä ollut myös edellisessä kodissakin tapana rähistä välillä muille koirille ja epäilen että se rähiseminen ehkä pahentu minun kanssani koska koira varmasti vaistosi epävarmuuden. Tällainen palveluskoira oli itselleni tuntematon, esimerkiksi uutta oli tuo että koira tulee vasemmalle puolelle. Rohkeutta ei ollut hakea mihinkään kouluttajalle, koska pelkäsin että he nauravat mulle. Olin aika epävarma myös itsenikin suhteen ja jonkun aikaa mietin että onko tämä koira minulle se oikea valinta.

Meistä tuli koiran kanssa kuin parhaat kaverukset. Epäilen, että koira ei aina minua isäntänä pitänyt. Hauskaa meillä silti on ollut. Yleensä aina mihin itse menin, sinne myös koiran otin mukaan. Sitten oli myös huonot hetket. Koira on nähnyt omin silmin kun itse olen alistunut lyömiseen.. Viime vuosi sikäli ollut myös rankkaakin aikaa. Mm. Pitkäaikainen masennus, väkivaltainen parisuhde, ahdistus, stressi, epävarmuus. Alkuvuosi myös ollut ylä että alamäkeä. Tosin itsevarmuutta olen tässä puolenvuoden sisällä saanut huimasti koiran lenkkeilyttämisenkin suhteen.

Toki koira kyllä sai aivoille sekä nenällekin työskentelyä, mutta tuskin niin paljoa mitä ko rotu vaatii. Ja perustaitoja ylläpidin.

Lopputalvi ja kevätaika ollut sellaista parantumisen aikaa. Tuntunut jo jonkun aikaa, että on kuin uusi sivu kääntynyt kirjassa. Kaikki menossa parempaan suuntaan. Epävarmuus on kokonaan pois, en ole vähään aikaan tuntenut olevani masentunut, stressi poissa yms. Ja motivaatiota on nytten vaikka kuinka paljon lähteä tekeen mitä vaan koirankin kanssa!

Nythän me ollaankin tässä esimerkiks käyty koiran kanssa kentällä harjotteleen eri koulutusjuttuja. Ja jotenkin huomaa että kuinka hakoteillä sitä voikaan olla tällaisen palveluskoirarodun kanssa, toki siis tiedän kyllä jotain mutta tuntuu että aika pihalla olen. Lähinnä just esim tämmöisiä, että:
- Missä tilanteissa koira saa katsoa silmiin?
- Miten oppia tuntemaan enemmän koiran elekieltä ja kuinka tietyissä tilanteissa toimia?
- Ja just siihen johtajuuden saamiseen liittyvät asiat


Ens kuussa tarkotus mennä toko alkeistunnille. Kysymyksiä varmasti satelee kouluttajalle ja paljon ja varmasti tulee oleen PALJON parantamisen varaa koulutuksen suhteen.

Nyt saa laittaa palautetta. Ja en tosiaankaan odoita mitään kehuja että saa sanoa suoraan mitä haluaa! :) Halusin vaan kertoa tällaisen oman tarinani.

Yhtä kysyn kokeneilta paimenkoirien omistajilta:
- Voinko saada vielä suhteen koiran kanssa toimimaan vaikka olen todella paljon toiminut väärin tietyissä tilanteissa, MUTTA koskaan koiraa ei ole lyöty yms.

Omistan todella upean, viisaan, ihanan, kiltin koiran! Ja koira on minulle erittäin rakas ystävä! Harmi että itse 'sairaana' ihmisenä ei aikasemmin nähnyt että niin sanotusti "pilasi" oman koiran taitoja tai miten sen nyt vois selittää.

Mutta empä tämän enempää kirjoita. Kommentteja otan vastaan!

11

1343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zarze90

      Lisään vielä tähän. Tavoitteet on seuraavat:

      1. Ensin lähetään tolla jääkaudella jotta itse saan sen johtajuuden aseman.
      2. Sitten miltä nyt tilanne näyttääkään: jatketaan jääkautta tai jääkauden purku > noormaalihuomioimattomuuteen, jota sitten pyrin tosiaan toteuttaan koiran koko loppuiän
      3. Noin kk päästä meillä aika toko tunnille jossa varmasti saa myös vinkkejä koulutukseen
      4. Tästä sitten eteenpäin jatkuu varmasti vieläkin tuon itseni ja koiran suhteen parantaminen ja se luottamus
      5. Tästä sitten eteenpäin haen toko kursseille, josta tavoitteena jatkaa lisäkursseille ja myöhemmin miettiä agilityä :) Mutta tän agilityn homman kanssa ei mikään kiire. Sitten kun aika on oikea.

      • zarze90

        Tosiaan mulla melkein koko viime yö meni tähän kun koitin pänttäillä päähän näitä jääkauteen sisältyviä sääntöjä ja miettien että miten etenen. Tuohon nyt sain tuon "etenemislistan" kasaan.

        Nyt siis heti tässä aamusta alotettiin tämä jääkausi. Tosin perjantaina lääkärireissu joten siinä se jääkausi ehkä vähn saattaa retkahtaa, mutta sitten siitä jatketaan entiseen malliin ja mitään muuta ei ole tiedossa.

        Kyllä huomas jo heti ekan "jääkausi lenkin" jälkeen kun koira koitti huomioo saada. Ja vinku kun joutu ruokaa oottaan. Saa nähä minkälaista menoa esim viikon päästä on. :D


      • kouluttajan pakeille
        zarze90 kirjoitti:

        Tosiaan mulla melkein koko viime yö meni tähän kun koitin pänttäillä päähän näitä jääkauteen sisältyviä sääntöjä ja miettien että miten etenen. Tuohon nyt sain tuon "etenemislistan" kasaan.

        Nyt siis heti tässä aamusta alotettiin tämä jääkausi. Tosin perjantaina lääkärireissu joten siinä se jääkausi ehkä vähn saattaa retkahtaa, mutta sitten siitä jatketaan entiseen malliin ja mitään muuta ei ole tiedossa.

        Kyllä huomas jo heti ekan "jääkausi lenkin" jälkeen kun koira koitti huomioo saada. Ja vinku kun joutu ruokaa oottaan. Saa nähä minkälaista menoa esim viikon päästä on. :D

        Onko joku kouluttaja kehottanut pitämään jääkautta koirallesi? Mene mieluummin ensin koirakouluun, josta kysele neuvoja ennen kuin aloitat mitään omin päin. Näillä keskustelufoorumeilla voi tulla jos jonkinlaista neuvoa. Siinä voi mennä itse sekaisin, mitä uskoa ja mitä ei. Kukaan täällä ei esimerkiksi pääse näkemään koiraasi omin silmin ja tekemään arviota. Suosittelen sitä kouluttajaa. Onko paikkakunnallasi koirakerhoa, johon voisit liittyä? Jäsenmaksut eivät ole suuria ja saat sieltä neuvoa. Myös koirasi rotuyhdistyksen kautta voit kysellä. Älä luota foorumeilla saamiisi neuvoihin. Itse olen tosi tarkka millä metodeilla omaa koiraani koulutan. Minullakin on paimenkoira. Käyn mieluiten kouluttajilla, jotka tuntevat tämän rodun. Koskaan ei ole mielestäni liian myöhäistä korjata tilannetta. Tsemppiä!


    • zarze90
    • kouluttajan pakeille

      Aika rankalta vaikuttaa. Käy mieluummin kouluttajan luona koirasi kanssa arvioimassa tilanne, onko tuo tosiaan tarpeen. Itse en lähtisi pitämään mitään jääkausia. Se on koiralle varmasti yhtä helvettiä.

    • 0lllakk0 vai eik0

      En ollekaan hauku sinua mutta yleensäkin ihmettelen miksi koiran pidosta on tehty nykyään niiiiiin vaikeaa? Nyt esim. nämä jääkausien pidot. No varmasti toimii jos todella on tarpeen ja asiaa on tarkasti harkittu, mutta että otetaan näitä "ismejä" käyttöön niinkuin jääkaapista ruokaa. Itselläni ei ollut vähään aikaan koiraa ja taas uutena koiraihmisenä olen silmät ymmyrkäisinä ihmetellyt tätä touhua! Tuntuu ettei oikein maalaisjärjellä ole enää mitään tekemistä koirien kanssa touhuillessa. Luulenpa että nyt on menossa joku "yli-innokas" kausi koirien pidon suhteen. Kymmenen vuoden päästä näihin asioihin (mm. jääkausi) suhtaudutaan jo uuden tiedon valossa...eli tieto lisää tuskaa. Otetaan rennosti. Sori kun vastaukseni ei tullut sinulle mutta johonkin oli vaan pakko purkautua

    • terttak

      Multa meni nyt ihan ohi että mikä se sun ongelma koiran kanssa on?

    • kouluttajan pakeille

      Itselläni oli alussa sellainen ongelma, että koirani saattoi yllättäen kiskaista minut nurin pyrkiessään toisen koiran luo tai saadessaan hyvän vainun. Saatoin välillä liukua koirani perässä pari metriä mahallani. Kävin erään hyvän kouluttajan luona kerran ja sain heti avun. Tähän ei tarvittu kolinapurkkeja, jääkausia eikä kuristuspantoja. Koiralle tehtiin selväksi että sen tulee kävellä takanani. Kouluttajalta sain tähän hyvät eväät, joita täytyy itse jatkaa. Koira ei saa tulla koskaan eteeni. Mutta tämähän ei tehoa kaikkiin koiriin. Ystäväni oli samassa koulutuksessa ja hänen koiransa ei tottele. Tästä syystä suosin sitä kouluttajan luona käymistä. Yksityisohjauksessa mieluiten, jos on iso ongelma. Jos vähän maksaa, on se sen arvoista.

    • :))))

      Mielestäni et ole huono koiran omistaja, päin vastoin.. Kukaan ei ole seppä syntyessään mutta sinä jaksoit kumminkin jatkaa koiran kanssa, paljon ihmisiä jotka olisivat vain antaneet koiran pois tuossa tilanteessa.

    • koiraharrastaja25

      Kyllä tässä maailmassa on kasapäin huonompia ja aikuisempia koiranomistajia kuin sinä. Hyvin kaikki lopulta menee, tsemppiä :) Ja toden totta, koiran omistamisesta on tullu ihme sirkusta, ei koira tarvi cecarmilaneita tai muitakaan vaan tervettä maalaisjärkeä omistajaltaan voidakseen hyvin.

    • usva_

      Kaikilla on omat vaikeutensa, ja ne on nyt sulla toivottavasti takanapäin. Sinun on turha haukkua itseäsi tai meidän muidenkaan.

      - Minkä rotuinen koira sinulla on?
      - Minkälaisia ongelmia sinulla on koiran kanssa?

      Mä pyytäisin sua unohtamaan tuon jääkauden. Jääkausi saa koiran passiiviseksi, koska se ei saa sinulta minkäälaista vahvistetta vaikka se toimisi oikein. Johtaja ei toimi näin. Johtajuus perustuu luottamukseen ja rajojen laittamiseen. Sinun täytyy ansaita koirasi luottamus. Se rakentuu sinun ja koirasi välille pikkuhiljaa. Päätä etukäteen, mitä koira saa tehdä ja mitä ei. Aseta rajat. Hyvä johtaja on johdonmukainen ja sen takia myös luotettava.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1022
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      690
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      654
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe