Savustuslaatikon

bibimbap

löysin kauppamatkallani.
Uskomattoman hieno, täysin ruostumattomasta teräksestä, kaksi ritilää ja astia hakkeelle ja sokerille.
Hinta 23 euroa?

Ostan vielä toisenkin, niin saan kalalle ja lihalle kummallekin omat astiansa.
Uskomattoman hienoa! Kesäni piristys ja pelastus.
Kuuluuko savustaminen teidän kesäohjelmistoonne?

27

338

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Halpa.

      Mulla ei ole savustuspönttöä. Nyt kuitenkin yks pitkällinen projekti, kylmäsavustin, on mahdollisesti toteutusasteella. Jäi jotenkuten toimiva jääkaappi ylimääräiseksi.

      Kylmäsavustuksessa kun ongelmana on jäähdytys. Kalalle savun pitäisi olla parikymmenasteista, vähän hankalaa, jos ulkona lämpöä kolmekymmentä. Pitää ährätä jäähdytys.

      Lihan palvaamiseen en ole perehtynyt, pöndellä naapurit poltti savusaunan, kun alkoivat perinteisesti saunapalvia tekemään :DDD


      =DW=

      • bibimbap

        Savustuksen a ja o on, että kun tuli on alla, kestää kädellä koskettaa kantta.
        Niin mieto lämpö sen olla pitää.

        Itsekin hämmästyin, vielä muutama vuosi sitten oli tuollainen ruostumaton pönttö hirveissä hinnoissa.

        Tuossa sinun mallissasi, on toimivuuden kannalta parasta ettet päästä tulen lämpöä ollenkaan kaappiin, johdat vain savun sinne.


    • Ei ole kuulunut, mutta suunnitelmissa on ollut. Tuo savustuslaatikko saattaisi olla kokeilemisen arvoinen vehje. Katiskassa oli eilen yli 7 kiloa painava hauki, onkohan kukaan savustanut haukea.

      • Pirre*

        Oho..ompa ollut peto, uskalsitko ihan ite perata :)

        Ja tuohon kysymykseesi, - eipä ole tullut savustettua haukea, mutta kai se maistuisi ihan savukalalle, uskoisin, kuivakkaaha se hauki vähän on ja tikkusta..


      • Pirre* kirjoitti:

        Oho..ompa ollut peto, uskalsitko ihan ite perata :)

        Ja tuohon kysymykseesi, - eipä ole tullut savustettua haukea, mutta kai se maistuisi ihan savukalalle, uskoisin, kuivakkaaha se hauki vähän on ja tikkusta..

        Metrin pituinenkin, en suinkaan mie sellasiin petoihin koske, minulla on ihan oma perkaaja tuollaisia isoja kaloja varten. :)
        Kuivakkahan hauki on, täytyy keksiä jotain muuta, paistaisko voissa vai tekisikö keiton. Aika paksulihaista, saattaisi olla ongelmia savustamisen kanssa.
        Osan vien tänään äidille, joten eiköhän tuo tule syötyä jollakin tavalla.


      • Korppis*
        Anceli kirjoitti:

        Metrin pituinenkin, en suinkaan mie sellasiin petoihin koske, minulla on ihan oma perkaaja tuollaisia isoja kaloja varten. :)
        Kuivakkahan hauki on, täytyy keksiä jotain muuta, paistaisko voissa vai tekisikö keiton. Aika paksulihaista, saattaisi olla ongelmia savustamisen kanssa.
        Osan vien tänään äidille, joten eiköhän tuo tule syötyä jollakin tavalla.

        Keitä hauki kokonaisena suolavedessä saat parhaan lopputuloksen. Runsaasti suolaa ja pitkä keittoaika, googleta ohje. Piparjuurikerman kanssa kylmänä hienon makuinen juhlan alkupalapöydän komistus.

        Keitin kerran saksalaisille ryhmälle, yksi ryhmän jäsen oli sen uistelemalla saanut, illanistujaisissa mitään ei jäänyt isosta hauesta jäljelle. Hyvää oli.


      • bibimbap

        Kaikkea kalaa voi savustaa.
        On vain vaikea sanoa, mistä jokainen pitää.
        Luulen että hauki on aivan oivallinen kala savustettavaksi?
        Muikut ja muut pikkukalat ainakin ovat aivan ihania.


      • Korppis* kirjoitti:

        Keitä hauki kokonaisena suolavedessä saat parhaan lopputuloksen. Runsaasti suolaa ja pitkä keittoaika, googleta ohje. Piparjuurikerman kanssa kylmänä hienon makuinen juhlan alkupalapöydän komistus.

        Keitin kerran saksalaisille ryhmälle, yksi ryhmän jäsen oli sen uistelemalla saanut, illanistujaisissa mitään ei jäänyt isosta hauesta jäljelle. Hyvää oli.

        Kiitos vinkistä, nyt kyllä joudun odottamaan seuraavaa haukea, kun tämä veijari tuli jo paloiteltua. :)
        Mihinköhän se muuten mahtuisi, ei minulla ole niin isoa kattilaakaan, metrin pituista. :)


      • bibimbap kirjoitti:

        Kaikkea kalaa voi savustaa.
        On vain vaikea sanoa, mistä jokainen pitää.
        Luulen että hauki on aivan oivallinen kala savustettavaksi?
        Muikut ja muut pikkukalat ainakin ovat aivan ihania.

        Ainahan sitä voi kokeilla, sittenhän se selviää miltä savustettu hauki maistuu.
        Muikut ovatkin tosi hyviä, oikeita herkkupaloja, myös savustettuna.


      • Tase pappa

        Hauki on Kala, jota ei kannata savustaa. Tulee pirun sitkeää syötävää.

        Noin iso Hauki on kuivalihainen. Kannattaa fileerata ja paistaa paljossa voissa pannulla tai uunissa.

        Hauki on hyvänmakuinen ja arvostettu saalis monessa maassa.
        Ravintolakokot arvostavat suuresti.
        Moni pitää haukea ihan roskakalana.

        Laitan tuollaisen 2-3 kiloisen pedon uunikalaksi.
        Keitän riisiä. Kun riisi on kypsää lisään siihen reilusti oikeaa voita. Persiljasilppua, Purjoa ja reilusti Piparjuuritahnaa.
        Suolaa oman maun mukaan
        Hauen maha täytetään tällä Riisi-Voiseoksella.
        Vatsan voi sulkea hammastikuilla.
        Folioon käärittynä Uunipannulle muhimaan.
        Uuni n. 150 asteisena noin tunti-puolitoista.
        Tulee samalla lisukkeet riisistä, että maittava pääruoka.


      • Ihan Eeva
        Pirre* kirjoitti:

        Oho..ompa ollut peto, uskalsitko ihan ite perata :)

        Ja tuohon kysymykseesi, - eipä ole tullut savustettua haukea, mutta kai se maistuisi ihan savukalalle, uskoisin, kuivakkaaha se hauki vähän on ja tikkusta..

        Kaikella ystävyydellä, Pirre* - mutta "ompa" kirjoitetaan "onpa":)


    • Mielelläni savustaisin kalaa jos vain niitä pääsisi itse onkimaan. Onhan tässä muutama järvi vieressä, mutta niin vesakkoisia että vene tarvittaisiin ja eipä sellaista meikäläisellä ole. Nythän noita savustuspönttöja on taas mukavasti myynnissä ja kyl käyp katteeks. :)))

      • bibimbap

        Kalaa saa kaupastakin, jollei itse pääse kalastelemaan.
        Lohi on hyvää, muutama rae merisuolaa päälle ja laatikkoon.


      • bibimbap kirjoitti:

        Kalaa saa kaupastakin, jollei itse pääse kalastelemaan.
        Lohi on hyvää, muutama rae merisuolaa päälle ja laatikkoon.

        Juu saahan sieltä ja julmettuun hintaan. Norjalainen lohi taas on välillä niin halpaa että epäilyttää.


      • bibimbap
        Nittaminax kirjoitti:

        Juu saahan sieltä ja julmettuun hintaan. Norjalainen lohi taas on välillä niin halpaa että epäilyttää.

        Miksi epäilyttää? Mitä pelkäät siinä?


      • ...
        bibimbap kirjoitti:

        Kalaa saa kaupastakin, jollei itse pääse kalastelemaan.
        Lohi on hyvää, muutama rae merisuolaa päälle ja laatikkoon.

        Sivusta.

        Äärettömän harvoin myynnissä suomalaista lohta, tupakintumpeilla kasvatettua kirjolohta kyllä saa.

        Piti oikein ihmetellä, sattui cittarissa olemaan haukifilettä alle kympin kilo. Jokapaikassa jauhetaan kotimaisen kalan syömisestä, harvemmin mainitaan, että se on sikahintaista nykyään. Niettä harvinaista herkkua tänään, paistettua haukea.

        =DW=


      • bibimbap kirjoitti:

        Miksi epäilyttää? Mitä pelkäät siinä?

        En nyt muista ihan tarkkaan miten se juttu lehdessä oli ettei noi pussissa kasvatetut lohet kovin terveellisiä olisi, mutta voinhan muistaa väärinkin. Enkä muutenkaan pidä lohen mausta. Kyllä sitä joskus silloin tällöin vuodessa voisi syödä, muttei enempää.


      • bibimbap
        Nittaminax kirjoitti:

        En nyt muista ihan tarkkaan miten se juttu lehdessä oli ettei noi pussissa kasvatetut lohet kovin terveellisiä olisi, mutta voinhan muistaa väärinkin. Enkä muutenkaan pidä lohen mausta. Kyllä sitä joskus silloin tällöin vuodessa voisi syödä, muttei enempää.

        Mikähän pussikasvatuksen tekisi epäterveelliseksi?
        Meressähän ne kasvavat, ruokitaan kalanmuonalla.
        Luulisin että maku saataa kärsiä, mutta mikä olisi epäterveellistä?
        Kala on terveellistä ruokaa, ne omegakolmoset ovat siinä parhaimmillaan.

        Mutta makukysymykset ovat tietysti makukysymyksiä.
        Itse en pidä kalan hajusta ja siitä että se tarttuu käsiin ja haisee vielä kauan jälkeenkin.
        Mutta savustettu lohi on nautinto parhaimmasta päästä!


      • bibimbap
        ... kirjoitti:

        Sivusta.

        Äärettömän harvoin myynnissä suomalaista lohta, tupakintumpeilla kasvatettua kirjolohta kyllä saa.

        Piti oikein ihmetellä, sattui cittarissa olemaan haukifilettä alle kympin kilo. Jokapaikassa jauhetaan kotimaisen kalan syömisestä, harvemmin mainitaan, että se on sikahintaista nykyään. Niettä harvinaista herkkua tänään, paistettua haukea.

        =DW=

        Kala on kallista.
        Sitä söisi enemmänkin, mutta se hinta!

        Täällä onneksi saa kalstajilta suoraan ostaa, eikä hinta muodostu silloin kynnyskysymykseksi.

        Toinen jonka hinta on pilvissä, on kahvi.
        K-kaupassa tänään kävin ja lähdin päätäni puistellen pois.
        En aio maksaa costa ricasta kolmea euroa, kaikki muu oli sitten viiden euron tietämillä.


      • bibimbap kirjoitti:

        Mikähän pussikasvatuksen tekisi epäterveelliseksi?
        Meressähän ne kasvavat, ruokitaan kalanmuonalla.
        Luulisin että maku saataa kärsiä, mutta mikä olisi epäterveellistä?
        Kala on terveellistä ruokaa, ne omegakolmoset ovat siinä parhaimmillaan.

        Mutta makukysymykset ovat tietysti makukysymyksiä.
        Itse en pidä kalan hajusta ja siitä että se tarttuu käsiin ja haisee vielä kauan jälkeenkin.
        Mutta savustettu lohi on nautinto parhaimmasta päästä!

        Taisivat jostain dioksiinista puhua et se ei olisi niin terveellistä syödä montaa kertaa ainakaan viikossa tai kuukaudessa niitä lohia.
        Ja onko toi sitten niin ekologistakaan kun kasvattamoiden lähivedet rehevöityy ja kalataudit lisääntyy ja luonnonlohi saa ohi kulkiessaan taudit näiltä pussi/kassilohilta..
        Meressäpä hyvinkin kasvavat, mutta vuonoissa joissa vesi ei vaihdu kovin tiheään.

        Voihan tämä olla että muistan väärin, mutta jokainen syököön mitä haluaa. :)


      • ... kirjoitti:

        Sivusta.

        Äärettömän harvoin myynnissä suomalaista lohta, tupakintumpeilla kasvatettua kirjolohta kyllä saa.

        Piti oikein ihmetellä, sattui cittarissa olemaan haukifilettä alle kympin kilo. Jokapaikassa jauhetaan kotimaisen kalan syömisestä, harvemmin mainitaan, että se on sikahintaista nykyään. Niettä harvinaista herkkua tänään, paistettua haukea.

        =DW=

        Ahvenkin on kokoonsa nähden hyvin kallista jos ajatellaan sen runsaslukuisuutta.


      • bibimbap
        Nittaminax kirjoitti:

        Taisivat jostain dioksiinista puhua et se ei olisi niin terveellistä syödä montaa kertaa ainakaan viikossa tai kuukaudessa niitä lohia.
        Ja onko toi sitten niin ekologistakaan kun kasvattamoiden lähivedet rehevöityy ja kalataudit lisääntyy ja luonnonlohi saa ohi kulkiessaan taudit näiltä pussi/kassilohilta..
        Meressäpä hyvinkin kasvavat, mutta vuonoissa joissa vesi ei vaihdu kovin tiheään.

        Voihan tämä olla että muistan väärin, mutta jokainen syököön mitä haluaa. :)

        En tiedä noista vuonoista, täällä Suomessa kasvatetaan ihan meren rannikolla?

        Dioksiini on kai ongelma pelkästään Itämerellä, en ole kuullut että se haittaisi Suomenlahden kaloja?

        Meret rehevöityvät monista syistä, luulisin että kalanskasvatus on niistä yksi pienimpiä, kun ajatellaan miten paljon joet laskevat ihmisjätettä meriin, samoin tehtaat hoitavat oman osuutensa?
        En tiedä tuosta sen enempää.

        Mutta lohi maistuu kyllä.Jos oikein tarkoin mietitään, niin uskaltaako sitä neää mitään kalaa syädä, eikä vihanneksiakaan?


      • bibimbap kirjoitti:

        En tiedä noista vuonoista, täällä Suomessa kasvatetaan ihan meren rannikolla?

        Dioksiini on kai ongelma pelkästään Itämerellä, en ole kuullut että se haittaisi Suomenlahden kaloja?

        Meret rehevöityvät monista syistä, luulisin että kalanskasvatus on niistä yksi pienimpiä, kun ajatellaan miten paljon joet laskevat ihmisjätettä meriin, samoin tehtaat hoitavat oman osuutensa?
        En tiedä tuosta sen enempää.

        Mutta lohi maistuu kyllä.Jos oikein tarkoin mietitään, niin uskaltaako sitä neää mitään kalaa syädä, eikä vihanneksiakaan?

        Eikö kysymys ollutkaan norjalaisista lohista? Eiköhän suomenlahtikin kuulu itämereen ja täällä on riesana muut myrkyt, fosfori ja ties mitä.
        Juu kalankasvatus ja niinkuin sanoit, rannikoilta tulevat jätteet sopivat hyvin yhteen. Nam nam....


      • bibimbap
        Nittaminax kirjoitti:

        Eikö kysymys ollutkaan norjalaisista lohista? Eiköhän suomenlahtikin kuulu itämereen ja täällä on riesana muut myrkyt, fosfori ja ties mitä.
        Juu kalankasvatus ja niinkuin sanoit, rannikoilta tulevat jätteet sopivat hyvin yhteen. Nam nam....

        Minä ajattelin näitä suomalaisia lohia, joita täällä myydään.
        Muutama tuttu omistaa kasvattamon.
        Anteeksi,menin sekaisin nimityksissä, piti sanoa Pohjanlahti, olen tosi pahoillani.


      • +++
        bibimbap kirjoitti:

        Minä ajattelin näitä suomalaisia lohia, joita täällä myydään.
        Muutama tuttu omistaa kasvattamon.
        Anteeksi,menin sekaisin nimityksissä, piti sanoa Pohjanlahti, olen tosi pahoillani.

        Pst. Jos kuitenkin tarkoitit pohjanmerta.


    • lejanna

      Kyllä kuuluu, savustettu kala, silloin, tällöin, on herkkua.

      Mieheni, romuroope toiselta nimeltään, teki savustuspöntön kierrätyskeskuksesta löytämänsä sähköuunin emaloidusta sisäosasta. Toimii kuin junan vessa, hyvää on lopputulos.
      Namsk!!
      .

    • ibiza*'

      Tottakai savukalaa...

      Minulla on ollut vuosia tuollainen Harvian teräksinen savustin/ loimukalan tekojuttu... Törmäsin kuitenkin erään suuren tavaratalon avajaisissa sähkösavustimeen hintaan 45 euroa vuosi sitten... Turhan helppo... Purut, tai minä sahailen vannesahallani lepästä kiekkoja, alavatiin... Kalat yläritilälle, tuo "töpseli" sopivaan reikään ja puolen tunnin päästä kalat valmiita... Moiseen sopii n. 10 kpl puolenkilon ahventa tai noita rautuja tai harreja koon mukaan...

      Heitimpä iltasella 45 mm verkon laiturini päästä josko huomenna savustelisi jälleen isoja ahvenia...

      Onhan minulla tuollainen amerikan tuljaisina tuotu sähkökäyttöinen lämminsavujuttukin... Lohifile 8 tuntia, lämminsavuliha 2 vuorokautta...

      No tietenkin on vanhasta toimivasta jääkaapista väsätty Savu-Sampo kulmäsavustin... Noita kirjolohifileitä tulee savusteltua tämän tästä myös ystävieni tarpeisiin....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      208
      3286
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1658
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      97
      1513
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1409
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1354
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      160
      1276
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1208
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1039
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      942
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      55
      872
    Aihe