Akita

elmo96

Kysyisin akitoista että onko ne uskollisia omistajilleen ja onko uros akita vaikea kouluttaa. En nyt oo hankkimassa mut tulevaisuutta katellen.

4

311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....................

      Hyvä että otat asioista selvää ajoissa ennen koiran hankintaa. Tällä palstalla kun näkee ikävän paljon viestejä tyyliin "meille tulee akita viikon päästä, voisitteko kertoa millainen se on?"

      Akita on yksi kaikkein uskollisimmista roduista ellei jopa uskollisin. Omaa perhettä se kunnioittaa ja suojelee, vieraisiin suhtautuu välinpitämättömäksi tai varauksella.

      Eri akitakasvattajilla on vähän eri mielipiteitä siitä sopiiko akita vahtikoiraksi, osa sanoo jopa ettei akitalla kuulu olla vahtiviettiä. Mutta oman kokemukseni puolesta akitoiden parissa sanoisin että sopii mainiosti myös vahtikoiraksi!

      Omani ovat kaupungilla kaikkien kavereita ja nuolevat naamat märiksi häntä viuhuen, mutta tajuavat heti asunnolla olevansa omassa kodissa ja käyttäytyvät täysin eri lailla.

      Esim. kun vieras tulee, katsovat tarkkaan hieman kauempaa häntä varautuneen näköisinä, mutta kun näkevät että omistaja ottaa vieraan ystävällisesti vastaan, lakkaavat kyräilemästä ja saattavat käydä jopa heiluttamassa häntää ja lipaisemassa kättä.

      Äärimmäisen älykäs ja tilannetajun omaava vahtikoira siis, joka tarkastaa tilanteen ennen toimintaa! Ilman syytä ei vahtikoirana normaalien vieraiden kimppuun hyökkää, vaan vain tosivaaran uhatessa.

      Aggressiivisuus on kuitenkin eri asia kuin normaali vartiointi ja perheen suojeleminen, se ei kuulu akitalle, eikä kuulu myöskään arkuus vaan ne ovat vakavia virheitä.

      Useampi akita itseasiassa hyökkää arkuuden eikä aggression vuoksi, vaikka usein aran koiran hyökkäily sekoitetaan myös aggressioksi eikä tajuta eroa. Normaaliakitan tulee kuitenkin olla vahvaluonteinen ja peloton.

      Normaalisti kasvattajat suosittelevat ennemmin narttua kuin urosta, jos ostaja on vähänkin epävarma siitä pärjääkö kovempiluonteisen koiran kanssa. Tämä kertoo siitä että yleensä narttu on helppoluonteisempi.

      Mutta aina löytyy poikkeuksia, nartuissakin voi olla dominoivia ja kovapäisiä yksilöitä. Eivätkä kaikki ole aloittaneet nartusta, vaan on jopa akitakasvattajia joiden ensimmäinen koira on ollut akitauros. Ja ikää heillä ollut tuolloin vasta 12-14 vuotta, joten kaikki on mahdollista ja riippuu omistajan omasta luonteesta eikä siitä onko aiempaa kokemusta!

      Akitan, niin uroksen kuin nartunkaan, koulutus ei sinänsä ole vaikeaa. Ongelman siitä tekee vain se jos ei anna koiralle tarpeeksi mielekästä motivaatiota. Kun tekee koulutuksesta koiralle mielenkiintoista, loppu sujuu helposti, koska akita on erittäin oppivainen rotu.

      Ainoa ongelma on tosiaan se että akita tylsistyy helposti rutiineihin joten kekseliäisyys ja motiivi pitää pitää mukana. Akita tekee asiat sitten kun se itse kokee ne tarpeellisiksi, koska akitalla ei ole miellyttämishalua vaan se ajattelee omillakin aivoilla ja sen vuoksi myös kyseenalaistaa monet asiat.

      Tämän vuoksi akita voi tuntua haastavammalta koulutettavalta kuin esim. saksanpaimenkoira tai bordercollie jotka haluavat miellyttää omistajaansa, mutta kunhan oikea taktiikka löytyy koulutuksen ei pitäisi tuottaa ongelmia.

      Toinen asia on akitan dominanssi ja vahvaluonteisuus, eli omistajalla tulee olla selkeä henkinen auktoriteetti. Nimenomaan henkinen, koiraa ei tule koskaan alistaa ruumillisesti kurittamalla. Akita kunnioittaa omistajaa jolla on siihen henkinen yliote ja käyttäytyy tämän seurassa hillitysti.

      Jos arvojärjestys on tehty pennulle selväksi jo pienenä, se ei normaalisti murrosiässä koettele omistajaansa. Jos taas arvojärjestys on epäselvä, murrosiässä todennäköisesti tulee ongelmia, ja kuriton koira voi olla siinä vaiheessa kasvettuaan jo kookkaaksi hankalasti käsiteltävissä.

      Kannattaa ottaa yhteys Suomen kasvattajiin jo nyt, suurin osa on rodun suhteen vastuullisia, auttaa mielellään ja varmasti saat vierailla kenneleissä paikan päälläkin.

    • elmo96

      No emmä nyt vielä aio ottaa yhteyttä ku oon vasta 15 vuotias. Ajattelin sit joskus 40-50 vuotiaana sellasta hankkia ku on tullu muista koirista kokemusta. Mutta miten se kuritus pitääkö sitä vain komentaa ku meijän labradorin noutajaa sai pentuna kurittaa et se oppi olemaa näykkimättä, nii oppiiko akita ilman kuritusta??

      • ....................

        Ei 15-vuotias ole liian nuori hankkimaan akitaa, jos vain on ottanut selvää rodusta ja tuntee pärjäävänsä sen kanssa. Eikä varsinkaan kyselemään niistä tulevaisuutta varten, mutta kyllähän voit odottaa hankkimista tietysti niin kauan kuin haluat kuten vaikkapa 18-20-vuotiaaksi.

        Mutta että 40-50-vuotiaana? Se on niin kaukana tulevaisuudessa että et voi vielä sanoa mitä silloin teet. Ja koirista voi hankkia kokemusta paljon aiemminkin, tutustua koirarotuihin eri tilaisuuksissa yms.

        Jos tunnet tosiaan epävarmuutta siitä sopiiko akita juuri sinulle ensikoiraksi, niin toki silloin kannattanee ainakin aluksi ottaa joku muu rotu. Mutta tuskin niitä muita koiria tarvitsee 40-50-vuotiaaksi asti omistaa ennen kuin voi akitan hankkia.

        Juuri tuon vuoksi kannattaa jo tässä vähän nuorempana jutella kasvattajien kanssa jos akita pyörii haaveissa, niin saa tietoa siitä onko rotu itselle sopiva (oli sitten ensikertalainen koiran omistaja tai ei).

        Ruumiillisen kurittamisen ei pitäisi kuulua minkään rodun koulutukseen (lukuunottamatta niskavilloista nostamista). Akitan kanssa ruumiillinen kuritus voi lisäksi kostautua koiran kasvettua isoksi ja voimakkaaksi.

        Akita pitää siis kurittamisen sijaan kouluttaa muilla konsteilla: sen "vaatimuksille" (haluaa pois jostain paikasta, yrittää hyppiä sohville tai sänkyyn, vaatii ylimääräisiä makupaloja, yrittää pyristellä irti kynsiä leikattaessa) ei saa antaa periksi yms.

        Myös akitan pennut näykkivät kuten suurin osa pennuista, mutta silti koiraa ei tule kurittaa ruumiillisesti. Jos arvojärjestys pennun kanssa on selvä, tiukan ja voimakkaan ein pitäisi riittää.

        Jos tämä ei tehoa, voit myös kokeilla ns. jääkautta, eli kun pentu näykkii viet välittömästi sen toiseen huoneeseen tai muuhun tilaan mistä se ei pääse ihmisten luo. Perheestä eristäminen pahanteon jälkeen on siis pennulle rangaistus.


    • elmo96

      Okei, eihä mekää sitä muuten kuritettu ku niskavilloista otettii kiinni. Ajattelin vaa hankkia vanhempana ku ei oo aikaa harrastuksen puolesta ja jos hankkii jonkun muun koiran ennen akitaa nii kyllähä se elää sen 10 vuotta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe