Kopiosyövytys

graffigna

millaisesta kopiosta kuva 'irtoaa' parhaiten?

6

416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jyrsiä..

      Riippuu tekniikasta. Itselläni kokemusta lähinnä kuparin syövytyksestä ferricloridilla. Käytän valoherkkää lakkaa (positiv 20) ja filminä piirtoheitinkalvoa. Kokonaan valoa läpäisemätön osa jää syöpymättä ja mitä vaaleampi rasterointi sitä enempi syöpyy.

    • Kiinnostaa minuakin

      Tarkoitatko tekniikkaa, jossa kopion muste siirretään kuparilevylle ja levy syövytetään sen jälkeen? Kyseiseen tekniikkaan tarvitaan tietääkseni todella vanha kopiokone, ainoastaan sellaisen muste toimii toivotulla tavalla. Uudemmat mustesysteemit eivät toimi. Mutta tarkemmin en osaa sanoa. Toivottavasti joku fiksumpi osaa neuvoa!

      • graffigna

        Juu tätä tarkoitin. Kysymyksen asettelu oli hieman suurpiirteinen...olen samoin kuullut että joku tosi vanha masiina pitää olla. Ilmeisesti lasertulosteista ei ole toivoakaan saada mitään irti..?


    • grafiikan opettaja

      Kyllä lasertulosteestakin väri irtoaa esim. asetonin tai tinnerin avulla, suosittelen asetonia koska tinneri on vielä pahemman hajuista ja myrkyllisempää. Asetoni haihtuu nopeasti joten pitää toimia rivakasti. Aseta kopio kuvapuoli laattaa vasten prässin pedille ja teippaa vaikkapa maalarinteipillä nurkista petiin kiinni. Pensselin, vaahtomuovisienen palasen tai kangaspalasen avulla levitä asetonia kuvan taustapuolelle kunnes kuva "kuultaa" läpi paperista. Liikaa ei kannata lotrata ettei kuva leviä. Aseta väliin suojapaperin pala, huovat päälle ja aja kerran prässistä läpi. Jos paperi tarttuu laattaan kiinni, sitä voi varovasti liottaa vedessä tai pyyhkäistä hieman lisää asetonia taustapuolelle ja iirotella varovasti. Tähän päälle pitäisi tarvittaessa onnistua akvatintankin teko, etenkin jos käytössäsi on kynäruiskuakvatinta, mutta perinteistä hartsipohjustustakin voisi kokeilla.

      Vanhanaikainen kopiokone on käsittääkseni paras ainakin siinä mielessä että se antaa paperille paksun värikerroksen joka toimii "pohjusteena" syövytyksessä parhaiten. Kuitenkin esim. laserkopiokoneen muste on veteen liukenematonta eli kaiken järjen mukaan sen pitäisi ainakin kohtuullisen mittaisia syövytyksiä kestää rautakloridilla. Koitapa kopioida kuva laserkopiokoneella ja lisää kopion tummuutta kopioimisvaiheessa asetuksista maksimille.

      Valitettavasti en voi ihan varmaksi sanoa onnistuuko menetelmä sinun laitteillasi, en ole vuosiin itse sitä tehnyt, mutta kokeile toki.

      • grafiikan opettaja

        Sen verran piti vielä sanoa, että syövytyksen aikana kannattaa tarkkailla pohjusteen kestävyyttä ja tarvittaessa kuivata laatta välillä varovasti ja suojata tärkeimpiä kohtia oksalakalla.


      • graffigna
        grafiikan opettaja kirjoitti:

        Sen verran piti vielä sanoa, että syövytyksen aikana kannattaa tarkkailla pohjusteen kestävyyttä ja tarvittaessa kuivata laatta välillä varovasti ja suojata tärkeimpiä kohtia oksalakalla.

        Kiitos paljon. Täytyykin alkaa kokeilemaan. Ajattelinkin että lasertulosteen täytynee toimia, koska senkin väri on jauhemaista ja tuloste yhtä lailla 'paksua' kuin kopiokoneessa. Käytössäni on hp:n kohtuu uusi värilaser.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1393
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1133
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe