Kopiosyövytys

graffigna

millaisesta kopiosta kuva 'irtoaa' parhaiten?

6

464

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jyrsiä..

      Riippuu tekniikasta. Itselläni kokemusta lähinnä kuparin syövytyksestä ferricloridilla. Käytän valoherkkää lakkaa (positiv 20) ja filminä piirtoheitinkalvoa. Kokonaan valoa läpäisemätön osa jää syöpymättä ja mitä vaaleampi rasterointi sitä enempi syöpyy.

    • Kiinnostaa minuakin

      Tarkoitatko tekniikkaa, jossa kopion muste siirretään kuparilevylle ja levy syövytetään sen jälkeen? Kyseiseen tekniikkaan tarvitaan tietääkseni todella vanha kopiokone, ainoastaan sellaisen muste toimii toivotulla tavalla. Uudemmat mustesysteemit eivät toimi. Mutta tarkemmin en osaa sanoa. Toivottavasti joku fiksumpi osaa neuvoa!

      • graffigna

        Juu tätä tarkoitin. Kysymyksen asettelu oli hieman suurpiirteinen...olen samoin kuullut että joku tosi vanha masiina pitää olla. Ilmeisesti lasertulosteista ei ole toivoakaan saada mitään irti..?


    • grafiikan opettaja

      Kyllä lasertulosteestakin väri irtoaa esim. asetonin tai tinnerin avulla, suosittelen asetonia koska tinneri on vielä pahemman hajuista ja myrkyllisempää. Asetoni haihtuu nopeasti joten pitää toimia rivakasti. Aseta kopio kuvapuoli laattaa vasten prässin pedille ja teippaa vaikkapa maalarinteipillä nurkista petiin kiinni. Pensselin, vaahtomuovisienen palasen tai kangaspalasen avulla levitä asetonia kuvan taustapuolelle kunnes kuva "kuultaa" läpi paperista. Liikaa ei kannata lotrata ettei kuva leviä. Aseta väliin suojapaperin pala, huovat päälle ja aja kerran prässistä läpi. Jos paperi tarttuu laattaan kiinni, sitä voi varovasti liottaa vedessä tai pyyhkäistä hieman lisää asetonia taustapuolelle ja iirotella varovasti. Tähän päälle pitäisi tarvittaessa onnistua akvatintankin teko, etenkin jos käytössäsi on kynäruiskuakvatinta, mutta perinteistä hartsipohjustustakin voisi kokeilla.

      Vanhanaikainen kopiokone on käsittääkseni paras ainakin siinä mielessä että se antaa paperille paksun värikerroksen joka toimii "pohjusteena" syövytyksessä parhaiten. Kuitenkin esim. laserkopiokoneen muste on veteen liukenematonta eli kaiken järjen mukaan sen pitäisi ainakin kohtuullisen mittaisia syövytyksiä kestää rautakloridilla. Koitapa kopioida kuva laserkopiokoneella ja lisää kopion tummuutta kopioimisvaiheessa asetuksista maksimille.

      Valitettavasti en voi ihan varmaksi sanoa onnistuuko menetelmä sinun laitteillasi, en ole vuosiin itse sitä tehnyt, mutta kokeile toki.

      • grafiikan opettaja

        Sen verran piti vielä sanoa, että syövytyksen aikana kannattaa tarkkailla pohjusteen kestävyyttä ja tarvittaessa kuivata laatta välillä varovasti ja suojata tärkeimpiä kohtia oksalakalla.


      • graffigna
        grafiikan opettaja kirjoitti:

        Sen verran piti vielä sanoa, että syövytyksen aikana kannattaa tarkkailla pohjusteen kestävyyttä ja tarvittaessa kuivata laatta välillä varovasti ja suojata tärkeimpiä kohtia oksalakalla.

        Kiitos paljon. Täytyykin alkaa kokeilemaan. Ajattelinkin että lasertulosteen täytynee toimia, koska senkin väri on jauhemaista ja tuloste yhtä lailla 'paksua' kuin kopiokoneessa. Käytössäni on hp:n kohtuu uusi värilaser.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe