Kopiosyövytys

graffigna

millaisesta kopiosta kuva 'irtoaa' parhaiten?

6

460

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Jyrsiä..

   Riippuu tekniikasta. Itselläni kokemusta lähinnä kuparin syövytyksestä ferricloridilla. Käytän valoherkkää lakkaa (positiv 20) ja filminä piirtoheitinkalvoa. Kokonaan valoa läpäisemätön osa jää syöpymättä ja mitä vaaleampi rasterointi sitä enempi syöpyy.

  • Kiinnostaa minuakin

   Tarkoitatko tekniikkaa, jossa kopion muste siirretään kuparilevylle ja levy syövytetään sen jälkeen? Kyseiseen tekniikkaan tarvitaan tietääkseni todella vanha kopiokone, ainoastaan sellaisen muste toimii toivotulla tavalla. Uudemmat mustesysteemit eivät toimi. Mutta tarkemmin en osaa sanoa. Toivottavasti joku fiksumpi osaa neuvoa!

   • graffigna

    Juu tätä tarkoitin. Kysymyksen asettelu oli hieman suurpiirteinen...olen samoin kuullut että joku tosi vanha masiina pitää olla. Ilmeisesti lasertulosteista ei ole toivoakaan saada mitään irti..?


  • grafiikan opettaja

   Kyllä lasertulosteestakin väri irtoaa esim. asetonin tai tinnerin avulla, suosittelen asetonia koska tinneri on vielä pahemman hajuista ja myrkyllisempää. Asetoni haihtuu nopeasti joten pitää toimia rivakasti. Aseta kopio kuvapuoli laattaa vasten prässin pedille ja teippaa vaikkapa maalarinteipillä nurkista petiin kiinni. Pensselin, vaahtomuovisienen palasen tai kangaspalasen avulla levitä asetonia kuvan taustapuolelle kunnes kuva "kuultaa" läpi paperista. Liikaa ei kannata lotrata ettei kuva leviä. Aseta väliin suojapaperin pala, huovat päälle ja aja kerran prässistä läpi. Jos paperi tarttuu laattaan kiinni, sitä voi varovasti liottaa vedessä tai pyyhkäistä hieman lisää asetonia taustapuolelle ja iirotella varovasti. Tähän päälle pitäisi tarvittaessa onnistua akvatintankin teko, etenkin jos käytössäsi on kynäruiskuakvatinta, mutta perinteistä hartsipohjustustakin voisi kokeilla.

   Vanhanaikainen kopiokone on käsittääkseni paras ainakin siinä mielessä että se antaa paperille paksun värikerroksen joka toimii "pohjusteena" syövytyksessä parhaiten. Kuitenkin esim. laserkopiokoneen muste on veteen liukenematonta eli kaiken järjen mukaan sen pitäisi ainakin kohtuullisen mittaisia syövytyksiä kestää rautakloridilla. Koitapa kopioida kuva laserkopiokoneella ja lisää kopion tummuutta kopioimisvaiheessa asetuksista maksimille.

   Valitettavasti en voi ihan varmaksi sanoa onnistuuko menetelmä sinun laitteillasi, en ole vuosiin itse sitä tehnyt, mutta kokeile toki.

   • grafiikan opettaja

    Sen verran piti vielä sanoa, että syövytyksen aikana kannattaa tarkkailla pohjusteen kestävyyttä ja tarvittaessa kuivata laatta välillä varovasti ja suojata tärkeimpiä kohtia oksalakalla.


   • graffigna
    grafiikan opettaja kirjoitti:

    Sen verran piti vielä sanoa, että syövytyksen aikana kannattaa tarkkailla pohjusteen kestävyyttä ja tarvittaessa kuivata laatta välillä varovasti ja suojata tärkeimpiä kohtia oksalakalla.

    Kiitos paljon. Täytyykin alkaa kokeilemaan. Ajattelinkin että lasertulosteen täytynee toimia, koska senkin väri on jauhemaista ja tuloste yhtä lailla 'paksua' kuin kopiokoneessa. Käytössäni on hp:n kohtuu uusi värilaser.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Donald Trump joutui ammutuksi vaalitilaisuudessaan

   Näin se näyttää olevan, että Trumpilla on niin kannattajia kuin vastustajiakin. Hengissä käveli pois, ilmeisesti jokin
   Maailman menoa
   579
   5407
  2. Rakastan sua nainen vieläkin

   mut aion pysyy hiljaa 😔
   Ikävä
   66
   2626
  3. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

   Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
   Maailman menoa
   116
   1990
  4. Kova oli pauke!

   Kyllä oli viime yönä kova pauke Iisalmessa. Koko kaupunki taisi herätä ja säikähtää moista pauketta. Eikö tämä riko jo
   Iisalmi
   60
   1831
  5. Kerro kolme hyvää asiaa

   kaivatustasi :)
   Ikävä
   81
   1580
  6. Sunnuntain kirjainleikkejä

   Kuinka monta kirjainta kaivattusi etu- ja sukunimissä on yhteensä? Ap vastaa 11 ja miehen nimi alkaa heheee Jiillä 🧑‍🍳
   Ikävä
   20
   1252
  7. Sitä vielä...

   Että tiedätkö olisiko meidän suhde jotenkin kiellettyä/laitonta?
   Ikävä
   54
   1236
  8. Pelkään, etten unohda sinua koskaan

   Ja olo jää tällaiseksi. Kuin jotain puuttuisi koko ajan. 💔
   Ikävä
   43
   1031
  9. Luovutetaanko nainen?

   En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
   Ikävä
   66
   942
  10. 88
   911
  Aihe