HEI TE JOTKA ASUTTE SIELLÄ USA:SSA!

Amerikka - Fani

Moi :)

Millasta siel on asua? Onko turvallista?
Mis päin asutte?

Ite aion muuttaa sinne ku oon vähän viel vanhempi.
Mikäköhän ois paras paikka? ... Miami tuntuu sellaselta lähimmäiseltä ja se ranta vaikuttaa niin ihanalta... ja ne talotki :D ne valkoset kerrostalot. Ja odotan kauan et saan ajaa autoa! Ja siellähän sellasen tarttee! :)

5

528

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • usan asukki

      Hei, asun aurinkoisessa Kaliforniassa. Olen aiemmin asunut eri maissa Euroopassa sekä Aasiassa.Totuus Yhdysvalloissa asumisesta on paljon karumpi kuin telkkarista ja leffoista saadut mielikuvat. Arki on arkea täälläkin. Ihmiset ovat kyllä mukavia, joskin hieman pinnallisia. Täällä on niin monenlaista ihmistä, ettei kukaan kiinnitä huomiota kielitaitoon tai alkuperääsi. Monet muut asiat ovat sen sijaan Eurooppaan verrattuna valtavan vanhanaikaisia. Tuntuu siltä, että ne on havaittu hyviksi joskus vuosikymmeniä sitten, joten miksi turhaan muuttamaan mitään.

      Täällä on paljon ihmisiä ja suuret tuloerot. Se aiheuttaa huomattavaa kodittomuutta, rikollisuutta ja turvattomuutta. Asuinpaikkaa valitessa pitää pohtia tarkkaan minne muuttaa. Jopa muutama kortteli voi muuttaa kaiken. Voit etukäteen tarkastella alueiden rikollisuutta sekä alueella asuvia tuomittuja rikollisia netistä. Asunto valitaan usein sen perusteella, että saadaan lapsi hyvään kouluun. Hyvät alueet ovat kalliita. Asun itse hyvällä ja kalliilla alueella, mutta emme siltikään mene ulos pimeällä. Jos menemme, niin liikumme vain autolla. Asumme kerrostalossa, jossa on ns. aidatut pihat, 24/7 aulavartijat sekä lukitut autohallit.

      Muutoinkin auto on käytännön pakko. Ilman sitä ei voi tehdä juuri mitään, koska joukkoliikenne on Euroopan maihin nähden todella huono ja vanhanaikainen. Päinvastoin kuin monessa muussa paikassa Yhdysvalloissa, täällä meilläpäin on sentään jalkakäytäviäkin. Tiet ovat suuria ja leveitä, etäisyydet pitkiä. Liikenne ylipäätään täällä on aika vaarallista, koska autoja on paljon ja monet kuskit ajavat lujaa ja holtittomasti. Suurin osa autoista onkin lommoilla. Hyvä puoli on se, että autot ja polttoaine ovat edullisia Suomeen verrattuna.

      Yhdysvalloissa asuminen on kallista. Täällä on pakko olla kaikenlaisia vakuutuksia. Suomalaista sosiaaliturvaa ei käytännössä ole. Ihmisten on pakko säästää valtavia summia pahan päivän varalle. Vakuutus ei välttämättä kata kaikkia terveysongelmia. Lisäksi lasten koulutus vie satoja tuhansia. Eläke pitää säästää itse, jne. Lakiapu on kallista. Täällä kiinteistöverot ovat kovat. Ihmiset ovat koko ajan ns. bisnesmoodissa; miten saada lisää rahaa? Jatkuva rahanteko on tärkeää, sillä elämän isot asiat maksavat todella paljon ja rahavirta ei saa katketa. Se on aika rasittavaa.

      Vaatteet ovat todella edullisia ja ruoka on keskimäärin edullisempaa kuin Suomessa. Ylipäätään ruoka on kuitenkin rasvaista ja täynnä erilaisia lisäaineita, sokereita, keinotekoisia aromeja, lisävärejä ym. Ravintoloissa annokset ovat suuria ja halpoja. Kaupoissa kaikki on ns. perhekokoa. Yleensä ostoskärry on aivan täynnä kun käy kaupassa. Hyvä puoli on se, että kotiin tullessa voi lainata aulavartijoilta samanlaista ostoskärryä ja rullata ostokset suoraan autosta kotiin sisälle asti. Ajan mittaan epäterveelliseen ruokaan tottuu, mutta toisinaan tulee täydellinen kyllästymisreaktio.

      Yhdysvallat sopii omasta mielestäni parhaiten niille, joilla on vähiten menetettävää. Perinteinen amerikkalainen unelma on voimissaan. Köyhästä voi ponnistaa miljonääriksi. Sellaisena pysyminen onkin sitten toinen juttu. Suomalaisen on vaikea muuttaa tänne. Viisumipolitiikka on tiukka. Jos haluat päästä lyhyeksi aikaa ja olet nuori, voit tulla vaikka vaihto-oppilaaksi. Sitten vanhempana jos haluat päästä tänne töihin ja asumaan vakituisemmin, onkin vaikeampaa. Hanki pohjille hyvä koulutus, koska se auttaa viisumin ja työpaikan saamisessa. Hanttihommia ei suomalaisen tänne kannata tulla tekemään; laittomat maahanmuuttajat ym. tekevät ne moninverroin halvemmalla.

      • Alkuperäinen kirj.

        Kiitos vastauksestasi!
        Tosi hyvä vastaus! :)

        Terveiset sinne Kaliforniaan!

        Ps. jos saan kysyä, niin mikä työ teillä on? Et mistä saa hyvää palkkaa?


      • coast to coast

        Muutama kommentti kirjoituukseesi.

        Ensinnäkin 'hyvä' asuntoalue on sellainen jossa voi mennä huoletta ulos pimeänkin jälkeen. Tietenkin useimmiten täällä (USA:ssa) liikutaan autolla, mutta 'hyvällä' alueella voi mennä esim. kävelylle tai lenkille illallakin.

        Liikenne ja ajaminen on mielestäni täällä huomattavasti helpompaa kuin Euroopassa ja kuskit kohteliaampia. Samaa mieltä on enemmistö tuntemistani ulkomaalaisista. Kalifornian suurkaupunkialueilla on tietysti suuria ruuhkaongelmia, joita ei ole monessa muussa kaupungissa.

        Ruokaa saa millaista haluaa, joten ei ole suinkaan pakko ostaa kuvailemasiasi rasvaisia, sokeroituja, väriaineellisisa jne. tuotteita. Orgaanisia tuotteita on laaja valikoima ja on helppo syödä lähes 'suomalaisittain'.

        USA ei ole holhoojavaltio, vaan yksilön luotetaan itse suunnittelevan eläkkeensä ja terveydenhoidon. Enemmistölle systeemi toimii hyvin.

        Olen täysin eri mieltä kanssasi, että 'Yhdysvallat sopii parhaiten heille, joilla on vähiten menetettävää'. Se sopii myös heille, mutta varsinkin henkilöille, jotka haluavat nostaa rimaansa korkeammalle ja saavuttaa tuloksia ja tilaisuuksia joita esim. Euroopassa olisi vaikea tai mahdoton saavuttaa. Siksi monien alojen huippuosaajat asuvat USA:ssa.


    • vanha asukas

      Missahan osassa Kaliforniaa tuo aiempi kommentoija asuu? Asun itsekin Kaliforniassa enka tunnista montakaan asiaa asuinalueeltani ,josta aiempi kirjoittaja mainitsi.

      Asun itse omakotialueella, vanhempaa aluetta, talot rakennettu 50-luvulla, suurin osa taloista on peruskorjattu. Katujen reunoilla on jalkakaytavat, osa kaduista kauniisti puilla reunustettuja. Kevyenliikenteen vaylia ei ole Suomen tapaan, joskin pyorakaistat on usealla tiella. Viela kun autoilijat oppisivat ajamaan omalla kaistallaan.
      Kaupungit ovat vierivieressa, kaupunkien rajat nakyy kylteista, ei muuten.

      Autoja on moneen lahtoon, osa tuliteria, osa vanhempia, mutta hyvin vahan ihan karmeita ruttuautoja. Joukkoliikennetta kayttaen paasee paikasta A paikkaan B jos viitsii tutustua systeemiin, en silti kehu systeemia, mutta paranemaan pain. Bensan hinta kun kipuaa ylemmas ja ylemmas, alkaa joukkoliikenteen kaytto olla entista jarkevampi vaihtoehto. Minusta polttoaineen hinta on korkea, toisin oli kun itse tanne muutin 24v sitten.

      Koulusysteemi on talla hetkella melko onneton, toivoa vaan voi etta paattajat ottavat todella asian yhdeksi tarkeimmista kohteistaan. Jos perheessa on lapsia, tai aiotaan lapsia hankkia asuinpaikkaa kannattaa miettia tarkkaan. On mahdollista saada lapsi hyvaan kunnan koulupiirin K-8 kouluun, mutta asuminen maksaa sitten sen verran enempi. Osa perheista laittaa lapset esim. katolisenkirkon yhteydessa oleviin kouluihin, siita sitten maksetaan koulun tason, maineen ja alueen mukaan riippumatta siita missa itse asuu. On muuten mahdollista kayda luokat K-12 koulussa, jossa on vain tyttoja tai poikia, onko siina sitten jarkea?
      Koulujen ruokailusta voisi jutella vaikka viikon, mutta en usko, etta se ihan heti aloittajalla on edessa.

      Jatkokoulutus se sitten maksaakin riippuen tietty millaiseen kouluun haluaa. Kuin olisi UCLA? Berkeley? Stanford? Tosin noissa maksaa jo nimi. Pienemmista tai osavaltion yliopistoista loytyy myos hyvia vaihtoehtoja. Koulutus Suomessa ja sitten vaikka jatko-opiskelun jatkoa taalla jos on tarvis tai halua.

      Yleisesti vaatteiden hintataso on edullisempi kuin Suomessa, laatu on sitten halvemmissa mita on.

      Ruokapuolesta olen aiemman kommentoijan kans erimielta. En tieda missa kommentoija kay syomassa, missa kaupoissa kay ruokaostoksilla ja millaiset ruokailutottumukset hanella on, mutta itse naen asian toisin. Tahan tietty vaikuttaa se etten kay pikaruokaloissa, en osta valmiiksi tehtyja puolivalmisteita. Useimpina paivina laitan ruoan kotona, enka maksa terveellisesta ruoasta yhtaan sen enempaa kuin maksaisin koko perheen aterioista jossain ravintolassa, usein paljon vahemmankin, ja tiedan mita perheeni syo (rasvat,lisaaineet etc.) Olen oppinut kaymaan ruokaostoksilla ei vain paikallisessa ketjukaupassa (Lucky, Vons etc.) vaan myos aasialaisten ja meksikolaisten kaupat esimerkkina. Ulkona syodessa vaihtoehtoja on niin paljon, etta ne rasvaisimmat paikat voi kiertaa kaukaa.

      Laittomat maahantulijat. Suuri menoera, suuri ongelma. Jatan kirjoittamatta.

      Tuloerot taalla, kuten koko Yhdysvalloissa, voivat olla valtavia saman kaupungin alueella Taman hetkinen talouden alamaki nakyy selvasti, tyhjia liikerakennuksia, tyottomia, pankkien omistamia taloja jotka ei mene kaupaksi, tilanne ei todella ole hyva.

      Mutta silti ne hyvat puolet ovat enemman kuin pahat yhteensa. Luonto, ilmasto, ihmiset, harrastusmahdollisuudet, elamantapa.

    • Viel vastauksii? :)

      Ok kiitos paljon :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      182
      1981
    2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      274
      1499
    3. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1305
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1097
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      72
      1082
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      77
      1017
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      180
      1010
    8. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      3
      848
    9. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      40
      838
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      63
      825
    Aihe